DOLAPÇI GÜVERCİNLER EVİNE KAÇ KM DEN GELİR

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan necdetakosman
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 24
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Necdet AKOSMAN
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Balıklar
Değerli dolapçı yetiştiricileri hepimiz dolapçıların evine sadakatini biliriz. ve ben en çok bu özelliklerini beğenirim desen dönüş sonra gelir benim için. işte bu sebepten saat 14:30 da 20 km den bir dolapçımı bıraktım sinek oldu kayboldu bu saat oldu gelmedi ; 3 aydır bende eşi de gelip gelmeyeceği meçhul pek de mühim değil ama deneyimi olanlara sormak isterim en uzak kaç km den, dolapçım geldi diyorsunuz ?
Şimdiden teşekkürler.

Merhaba;
Muğla Akçaova beldesi ile kümesimin arasındaki mesafe yol olarak 35 km civarlarında. Kedi yaralamasında tek gözü kör olan erkek çilim verdiğim yerden bir hafta sonra gelmişti.

Benim 10 sene önceki dolapçılarım en uzak 40 ile 50 km arasında birer haftada gelmişlerdi.
kendim şahidim ama yeni nesilde forumlarda duymadım 35 km ve tek özü kör helal olsun.
benimki hala gelmedi hava kararmadan gelmesini beklerdim çünkü vakit erkendi havada yırtıcı yoktu ama ilk kez bıraktığım bir kuştu bende merak ediyorum.
paylaşımınız için çok teşekkürler.

3 aylık kuşun 20 km den gelmesi düşük bi ihtimal bence ama yine de belli olmaz.uçurduğum tüm kuşlarım 15 km den (birkaç tanesi benden önce gelmek kaydıyla) rahatlıkla geldiler

Mehmet hocam kuş 3 aylık değil kart yaşını bilmiyorum ama 4-5 yaşında var gibi bende yavru görmedi ama dişisi yumurtlamak üzereydi. 3 veya 4 aydır bende.

Kuşların geliş süresi ve daha önce aynı noktalardan yada başka yönlerden bıraktınızmı, bu kuşlarınızı uzaktan gelmeye alışıklarmı?
her yönden geliyolar farketmiyo ama ben çok uçuruyorum ve havada uzun süre kalmaya alışıklar hepside benim kümesimde büyüdüler

Merhaba arkadaşlar.
Geçen sene yaz ayında yaklaşık 1 yaşına girmiş bozçil bi dişimi 18 km uzaklıktaki bi köye verdim.
Kuşu 3 gün sonra bırakmışlar.
Bana geri geldi .
Kuş kendimde çıkan bi yavruydu.

Dolapçı heryönüyle komple bi güvercin.

selamlar

sarayköy - Denizli arası yani benim oturduğum mevkii arası 25 km. kırmızı yamalı dolapçımı oradan bıraktım sabah 10:00 civarı saat 13:30 gibi evine geri geldi.

Necdet bey geldimi bıraktığınız dolapçı.

bende bir gün balıkesirde işyerime kuş götürmüşdüm ertesi gün yani nöbet çıkışı bi arkadaşıma hediye edecektim havada öyle sis vardıki 1 2 metre önümüzü göremedigimiz için trafik polisleri araçları salmıyordu yola ben arabamdaki dolapcımı bakayım bi diye bagajın kapısını açtıgımda fırladı gitti gidiş o gidiş.ben üzüldüm tabi havadan dolayı çok aşırı sis vardı evde en az 25 30 km vardı neyse nasip dedim eve geldigimde kuşumu salmamın tellerinde gördügümde hem çok şaşırdım hemde çok sevindim.dolapcıyı bundan severek besledigimi çok rahat söyleye bilirim.
antalyadan saygılar..

Haldun bey merhabalar Ersun bey size de paylaşımınız için teşekkür ederim sizin kuşunuz gelmiş ama maalesef benimki gelmedi. yırtıcılara da yem olmuş olamaz çünkü buralar sırf arazi ve dolu yaban ve serçe yılan fare var. bir tane bile yaban yakalndığını görmedim okulun çatısına da gelirler. hep.
baştanda söyledim gelemesede çok önemli değil demek çok da zeki değilmiş.

sevgili arkadaşlar 25,30km çok uzun mesafeler...herkuşun bumesafeden gelmesi çokzor..gelen olurmu tabiki olur. ama bu mesafeden gelmeyen kuşada kötü denemez.. bazı kuşlar evinde uçar başka kümese bakmaz uzun mesafeli salımlarda gelmeye bilir..özellikle kümes değiştiren kuşların nederece sağlam olduğuna bu şekilde karar veremeyiz..kendi kümesimizde çıkan yavruları kısamesafeli antremanla başlarsak kademeli olarak mesafeyi uzatırsak daha faydalı olacağı kanaatindeyim...benim düşüncem böyle...saygılarımla

Bazen yavrular il uçuşta 4-5 gün sonra geri geliyor bu kadar zamanda ne yer ye içer nerelerde barınırlar hep merak etmişimdir.

Saygılar..

belhal' Alıntı:
Bazen yavrular il uçuşta 4-5 gün sonra geri geliyor bu kadar zamanda ne yer ye içer nerelerde barınırlar hep merak etmişimdir.

Saygılar..
çatılarda yayılıp taşlarla oluklardaki su birikitileriyle hayatta kalmayı başara biliyolar...ama genelde hastalanıyolar

erdal usda' Alıntı:
sevgili arkadaşlar 25,30km çok uzun mesafeler...herkuşun bumesafeden gelmesi çokzor..gelen olurmu tabiki olur. ama bu mesafeden gelmeyen kuşada kötü denemez.. bazı kuşlar evinde uçar başka kümese bakmaz uzun mesafeli salımlarda gelmeye bilir..özellikle kümes değiştiren kuşların nederece sağlam olduğuna bu şekilde karar veremeyiz..kendi kümesimizde çıkan yavruları kısamesafeli antremanla başlarsak kademeli olarak mesafeyi uzatırsak daha faydalı olacağı kanaatindeyim...benim düşüncem böyle...saygılarımla

Erdal bey merhabalar. Fikrinize tabiki saygı göstreceğiz, fakat elimizdeki kuşların özellikleri var sıradan kuş değiller. ve de tüm özelliklerine ayrı ayrı puanlama yapıp sınıfı geçer veya geçmez deriz ,ha burda herkes için ii özellikler ayrıdr kimisi çok ii dönsün başka yuvaya bakmasın iyi yavru bakasın yeter 20km den gelmesede olur diyende çıkar,
Hani ben kendimden bilmesem emin olun aynen sizin gibi düşünürdüm bu kadar mesafeden oyun kuşu gelirmi diye.
Belki dediğiniz şu durum olabilir çok kümes değiştiren kuş yerini bulamaz ,ama birinci gün bulamasa da ikinci gün başka bi kümese de hemen alışamaz.
Biz bu kuşlara zeki sadık diye güveniyoruz.Bana göre araba ile 20km çok olabilir ama kuş zaten sineğe çıktığında kaç km taramış oluyor. bir çok belirgin işaret vardır onlar için illa bulur diyordum.

necdetakosman' Alıntı:
Erdal bey merhabalar. Fikrinize tabiki saygı göstreceğiz, fakat elimizdeki kuşların özellikleri var sıradan kuş değiller. ve de tüm özelliklerine ayrı ayrı puanlama yapıp sınıfı geçer veya geçmez deriz ,ha burda herkes için ii özellikler ayrıdr kimisi çok ii dönsün başka yuvaya bakmasın iyi yavru bakasın yeter 20km den gelmesede olur diyende çıkar,
Hani ben kendimden bilmesem emin olun aynen sizin gibi düşünürdüm bu kadar mesafeden oyun kuşu gelirmi diye.
Belki dediğiniz şu durum olabilir çok kümes değiştiren kuş yerini bulamaz ,ama birinci gün bulamasa da ikinci gün başka bi kümese de hemen alışamaz.
Biz bu kuşlara zeki sadık diye güveniyoruz.Bana göre araba ile 20km çok olabilir ama kuş zaten sineğe çıktığında kaç km taramış oluyor. bir çok belirgin işaret vardır onlar için illa bulur diyordum.
sevgili arkadaşlar beslediğimiz kuşlar sadece düz uçucu kuşlar değil vasıflı oyun kuşları şimdi bizler dersekki 30km gelmeli yeni başlayan arkadaşları yanlış yönlendiririz ....içlerinden 30km40km gelenleri olur yüzde onu geçmez.. saldığımız coğrafya çok önemli kuşu beslediğimiz yerden yüksekse saldığımız yer veya ovaysa rahat bulabilir..yoksa zorlanır....ama benim kuşlarım çok iyi döner 30km gelir diyen arkadaşlar varsa saygı duyarım satarım derse bir çift parası bana uyarsa alırım denerim sonucunu burada yazarım

her dolapçının uzun mesafe kat etme özelliği olmaz.

Erdal bey evet düz uçan kuş değil ama kuşlarımızı bir yerden saldığımızda düz uçucu olmazlarmı.Dolapçı ırkı güvercinler başka yuvaya oyun yapmaz çünkü,
İşte tamda bu sebepten dolapçıyı yeni tanıyan arkadaşların bunu da bilmesi gerek. Çoğu dolapçı yetiştiricilerinin övündükleri özelliklerinden biri budur. mesafe dolapçının damarlı zeki güçlü olmasıyla değişir ama en az 20 km den gelmelidir.
Mehmet hocam bu tüm dolapçılar için aynıdır. 30 veya daha uzaktan gelen dolapçı tabi oyunu da önemlidir başımızn tacıdır.
Erdal bey bu özelliklerde bi ırk oluşturma hedefim var olduğunda sizede memnuniyetle hediye ederim.
Hayırlı günler.

erdal usda' Alıntı:
necdetakosman' Alıntı:
saldığımız coğrafya çok önemli kuşu beslediğimiz yerden yüksekse saldığımız yer veya ovaysa rahat bulabilir..yoksa zorlanır....

Saldığımız coğrafya elbette önemli senin dağ eteğinde kümesin olsun dağın arkasına dolana dolana git dağın arka tarafından bırak gelmezse kuşu suçlamam benim okulum ile bıraktığım yer arasında tek tük evler var ve dümdüz ova daha da bulamıyorsa beni öğrencilerime madara etmiş olur. bende onu sınıfta bırakmayayım da ne yapayım:)

necdetakosman' Alıntı:
Erdal bey bu özelliklerde bi ırk oluşturma hedefim var olduğunda sizede memnuniyetle hediye ederim.
Hayırlı günler.
eyvallah kardeş....benim yazılarım yanlış anlaşılmasın bende bir süre beslemedim yeni yeni damızlık oluşturmaktayım... benim anlatmak istediğim evinde uçup havada kaybolup saatler sonra geri geliyosa o kuş sağlamdır uzun mesafe salınmasının bir önemi ben ce yoktur...saygılarımla

Arkadaşlar her dolapçı uzun mesafelerden gelecek diye bir şart yoktur.Evinde kafalı olanları hiç bir yere tutulmayanları uzak mesafeden atıldığında gelemeyebilir.

Ne kadar uzun mesafeden gelir denemedim ama dün akşam şahit oldum,akşam 19.00 da 4 yavru kızması sinekte kayboldular.iki tanesi saat 20.00 de bir tanesi 20.30 da bir tanesinden tam umudu kesmişken saat 21.00 karanlıkta geldi.Siz ustalarıda okuduğum kadarıyla maksat sağlam olması evi bulması kaybolmaması gerektiğini anlıyorum,demekki sağlamlar.Yani dolapçı ayrı bir güvercin benim nazarımda.

Saygılarımla..

belhal' Alıntı:
Ne kadar uzun mesafeden gelir denemedim ama dün akşam şahit oldum,akşam 19.00 da 4 yavru kızması sinekte kayboldular.iki tanesi saat 20.00 de bir tanesi 20.30 da bir tanesinden tam umudu kesmişken saat 21.00 karanlıkta geldi.Siz ustalarıda okuduğum kadarıyla maksat sağlam olması evi bulması kaybolmaması gerektiğini anlıyorum,demekki sağlamlar.Yani dolapçı ayrı bir güvercin benim nazarımda.

Saygılarımla..

selamlar

Önemli olanda bu işte abi dolapçının özelliği bu, kaybolur gider başka alayın içine girer çıkar tutulmaz ve saatler sonra geri gelir illaki uzak mesafeden gelecek diye bir kaide yok zaten böyle yaparak evine sadıklığını belli ediyolar.

Ustalar gerekeni söylemiş saygı duyarım ama benim geçmişe özlemimden herhalde illa uzak mesafeden gelmesini istiyorum.Hala da benim için önemli bir özellik. Herkese hayırlı günler.

Necdet bey sizin kuşlardan gelen yok galiba.

Haldun bey nerde gelemedi bir tane bırakmışltım denemek maksadıyla oda gelmedi, bu arada kontrol panelini düzeltmişin güzel olmuş

Geri