Dolapçı hakkında..

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan berkun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 1K

berkun

Üye
Katılım
25 Ağu 2012
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Ozan İpek
Meslek
Kuşcu
Şehir
Bursa
İlgi Alanı
Merhabalar

Ben dolapçı beslemek istiyorum fakat aklıma takılan bazı sorular var.
Bizim burda kuş besleyen cok kişi var dolapçı kuşu her pırıltıya bakar mı ?
Damar olması için anaçlardan yavrumu almam gerek?
Ve son olarak dolapçıyı ele aldığında iyi olduğunu nasıl anlayabilirm ?

İlginiz için çok teşekkürler.
 
Aldığın adama söyle uçursun izle öyle iyi olduğunu anlarsın yoksa her eline alınan kuşun iyi olduğu kötü olduğu bilinseydi ..
Dolapçı hakkında fazla bilgim yok yardım eden olacaktır :)
 
-Dolapçıları performanslarını izlemeden almayınız,özellikle kuş pazarları ve mezatlardan alınacak kuşlar yeni başlayacaklar için olumsuz sonuçlar doğurabilir.Dolapçı adıyla satılan vasıfsız kuşlar yeni başlayanların beklentilerini boşa çıkararak hevesini kırabilir.

-Sahip olmayı düşündüğünüz kuşların hava performanslarını farklı tarihlerde en azında bir kaç kez yerinde izleyiniz.Anormal performansları varsa tespit etme şansınız artacaktır.

-İzleme işlemini mümkünse komşu salmaların güvercinleri havada iken yaptırınız.

-Satın almayı düşündüğünüz kuşların küçük bir grup halinde veya eşleriyle uçurulmasını isteyiniz.Böylece sahip olmayı düşündüğünüz kuşlarda istenmeyen özlellikler varsa ortaya çıkma olasılığı artar.

-İzlediğiniz kuşların bir kaç dakika veya birkaç turla uçurulmasına razı olmayınız.Kuşun uzun süreler havada kalmasıyla olumlu olumsuz tüm yönlerini birlikte görme şansınız olacaktır.

-Çok sayıda dolapçı ile başlamaktansa uzun yıllar belli kanları takip eden yetiştiricilerden başlangıç için 3 çift dolapçı ile yola çıkmak daha uygundur.Bu sayede çıkan yavruların birbirleri ile yetişkinlerin de birbirleri ile çaprazlanması sonucu kan boğulması en azından 3-4 yıl tehlike arz etmeyecektir.Bu sürenin sonunda en azından 1 veya 2 tane erkek yeni kan olarak sokulabilir.(Dişileri sabit tutmak tercih edilir)

-Kuşların hava performansı önemli olmakla beraber fiziki görünümlerindeki anormalliklere de dikkat edilmesi yerinde olur.Yılan kafa yerine tok kafalı ,normalden iri ve kısa gaga yapısı kanat yapısındaki anormallikler vs...

-Yeni sahip olduğunuz Dolapçıları üç haftalık karantina sürecine alınız.Karantina süresince karanlık bir ortamı kullanmanız kuşlarınızın eski salmalarını unutmalarına yardımcı olacaktır.

-Yavru Dolapçıları ve makul süre uçmaları kısıtlanmış acemileri en az bir hafta süre ile salma dışında kendi hallerine bırakınız,uçmaları için kovalayarak acele etmeyiniz.

-Uçuma alınmış ancak kızmalığa girmiş yavruları yaklaşık 1 ay süre ile uçurmamanız yerinde olur.

-Erken dönemde oyuna giren yavruların dinlendirilmesinde ve yetişkinlik dönemine kadar uçurulmamasında fayda vardır.

-Dolapçının asıl rengini vücut yapısını ve oyununu bulması genellikle bir yaşından önce olmaz.Bu sebeple sabırlı olunuz.

-Kuşlarınızı dahada uzun dönüşler izlemek için başka ırklarla kırmayınız.Dolapçıları kendi içinde takip ederek daha uzun dönüşler bulmak mümkündür.

-Dönüş yönüyle üstün dolapçılar ortalama dönenlerle eş edilirse elde edilen yavrular genellikle daha verimli olurlar.

-Yavru dolapçıların çabuk yükseklik kazanıp kaybolma riski bulunduğundan düz uçan refakatçilerle uçurulmaları yeni başlayanlara yararlı olacaktır.Bu uygulama yavru yeni yerini öğrendikten sonra ergen dolapçılardan oluşan 3-4 güvercinli gruplarla devam ettirilmelidir.Aksi halde oyun performansında gerileme söz konusu olabilir.

-Yavru veya yumurtadan kaldırılarak uçurulacak Dolapçıların azanlama (ürkerek şuursuzlaşma) riski bulunduğundan kümesten elle çıkarılıp hızlıca havaya fırlatılması sakıncalı olabilir.

-Günlük uçuşları disiplin içinde sürdürünüz,oyun ve sadakat gelişecektir.
 
Geri
Üst