Dolapçı Irkı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ŞehZade-05-
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 5
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K
Katılım
24 Mar 2012
Mesajlar
56
Tepkime puanı
0
Yaş
27
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Mücahit
Meslek
Çolak
Şehir
İstanbul-I (Avrupa)
İlgi Alanı
Kediler
DOLAPÇI
Ege bölgesinin doğu ve güney kısımlarında yaygın olarak yetiştirilen Dolapçılar dalıcı ve dönücü bir performans ırkıdır. Yetiştiriciler uzun yıllar öncesinden kendi bölgelerinin tercihlerini esas alarak bazı iyileştirme ve geliştirme çalıştırmalarıyla Dolapçıları günümüze getirmişlerdir. Grup uçucuklarıyla tanınan ve her uçuşta ayrı güzellikler sergileyen Dolapçılar pek çok tatmin edici yönüyle ve problemsiz sayılabilecek yapılarıyla bölgelerinin gözde güvercinleridir. Dönekler ve Kelebeklerle aynı kökenden gelen Dolapçı ırkı kendisini tanımayanlarca kelebek ile temelde paçasızlık özelliği ile ayrılır. Yine tanımayanlarca ayırım Dönek ırkı ile bu kadar kesin olarak yapılamadığından Dolapçılardan söz edilirken farklı bir dönek ifadesi veya buna benzer ifadeler kullanılır. Aynı kökenden gelen ırklar olması yönüyle bu ifadeler doğru sayılsada ayırımı yapacak pek çok temel özellikler mevcuttur.

FİZİKİ GÖRÜNÜM: Dik duruşlu uzun bir gövde, kısa bacaklar, orta büyüklükte ve çeşitli renklerde gözler, düz yürüyüş, genişçeduran kuyruk ve genellikle kuyruküstü yağ bezesiz.

UÇUŞ: Bulut yüksekliğinde uçuş, alıştırmaya bağlı olarak 15 ile 120 dk. arası uçuş, sık ve kuvvetli kanat atışları, kayıkta gezmeme ve grup uçuculuğu.

DÖNÜŞ: Pırıltıyla veya kelebeklerde görülebilen tarzda pırıltısız boşa dönüş, dönüş esnasında baş ileride burun üzeri dönerek düşen bir uçağın verdiği görüntüye benzer seri bir stil. Buna ortada küçük bir boşluk kalacak şekilde yapılan uzun bir helezonda denebilir, dönüşünü yere yakınken salmadan verilen pırıltıyla veya yükseklerde pırıltı vermeksezin kendiliğinden gösterir, yükseklerdeyken verilen pırıltıya çok seri olmayan fakat hızlı ve uzun bir oyunla cevap verir. Havayı yırtan sesi rahatlıkla duyulur. Sarkma tabir edilen yere dik dönüşleri sıkça gösterir. Dönüş esnasında kanatlar tam açık.

BAKIMI: Yetiştirilişinde uysallık hedef alınmazsa ürkek yapısını muhafaza eder. Havada ve yerde yönetilmeye ve eğitime son derece olumlu cevap verir. Sağlam yapılı ve iyi yavru bakıcıdır. Yavrular yetişkinler kadar olmasada ergenlik dönemine kadar kısa ve kıvrak hareketler gösterebilir. Dolapçı oturma hareketini göstermemelidir. Yavrular dahil 15-20 km.mesafeden yuvalarına dönmeleri beklenir. Bu dönüşleri kadar aranılan bir özelliktir.

RENK: Genellikle düz renklere ve kaplan çil desenlere sahiptir.yamalı ve alaca desenlere sahip olanlarıda çokça yetiştirilir.Siyah, mavi, kırmızı, sarı, boz, dağlı, gümüş, zeytini, beyaz gibi düz renklerle üzerleri çilli olanları popülerdir.

YETİŞTİRİLDİĞİ YERLER: Denizli ve çevresinde tüm renkleri, Isparta, Burdur ve çevrelerinde siyah, mavi renkler ve aynı renklerin kaplan desenleri, Muğla ve çevresinde sarı ve kırmızı renkler ile altınbaş desenliler. Son yıllarda uşak ilimizde de kaplan desenliler yaygınlaşmıştır.

Genellikle 20-30 güvercinden oluşan ve yanlarına kısa gagalı uçucu ırklar verilerek uçurulan Dolapçılar renk çeşitliliği ve farklı performanslarıyla göz doldururlar. Denizli ve Isparta'da soy takibi yapılarak iyileştirme ve geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

NOT: Bir ırk üzerine bilgi verebilmek için o ırkı tanımak ve uzman olmak gerekir. Uzun yıllardan beri Dolapçı beslememe rağmen kendimi Dolapçılar üzerine uzman saymadığım için Değerli Sayın İskender Damgacı bey'den sitemize bu güzel ırkı tanıtmak için yardım istedim, Sağolsun sitesindeki tüm bilgileri kullanabileceğimi söyledi, yukarıda yazılan tüm bilgiler sayın İskender Damgacı'ya aittir, Kendisine teşekkür eder saygılarımı sunarım! Dolapçıyı tanımıyan kişi ancak iyi bir dolapçının uçuşunu ve dönüşünü gördükten sonra hayran olabilir! Dolapçıları tanımak ve onları besliyen kişilerle tanışmak için bir çok kümes, şehir ve köy gezdim, sağolsunlar hiçbir Dolapçı besleyen arkadaş yardımlarını eksik etmedi. Ben DOLAPÇILARI yüz metre koşucularına benzetiyorum, kuvvetli, çevik, hızlı, dayanıklı, akıllı ve yavrularına iyi bakan yüce Allah'ın yaratmış olduğu en güzel ırklardan bir tanesi olarak görüyorum. Her ırkın kendine has güzellikleri var fakat Dolapçılarda uçuşta gösterdiği oyunlar, dönüşler hiçbir ırkta yok. Bu sebebten bu güzel ırka sahip çıkmak ve ırklarını iyileştirmek için uğraşmamız lazım.

Alıntıdır :http://turkiye-guvercin.forum-2007.com
Düzenlenmişdir...
 
Abim paylaşımın için teşekkürler.
 
Birşey Değil boyle şeylerin sitemizde olması gerekiyordu bilgilenmek amacıyla.
 
Aynen kardeşim. Paylaşımlarının devamını diliyorum .
 
Buldukça paylaşmaya çalışacağım.
 
FİZİKİ GÖRÜNÜM: Dik duruşlu uzun bir gövde, kısa bacaklar, orta büyüklükte ve çeşitli renklerde gözler, düz yürüyüş, genişçeduran kuyruk ve genellikle kuyruküstü yağ bezesiz.


Genellikle değilde kesinlikle kuyruk üstü yağ bezesiz dersek daha doğru olacaktır.
 
Geri
Üst