DOLAPÇIDA HATALI HAREKETLER

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan umut coşkun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K
preview.umut-donek.webnode.com.tr
Ad Soyad
Umut COŞKUN
Meslek
Bankacı
İlgi Alanı
Seçiniz
1.OTURMA VEYA G.TLEME:
En kolay tanınan ve tespit edilen harekettir.En kolayı kuşu eşiyle bahçede veya terasta serbest bırakısanız veya uçurursanız eğer çiftleşmede olduysa ve kanda varsa kanat çatlatıp oturacaktır.

2.KANIRMA VEYA BEL KIRMA:
Oturma hareketinin yarısına denilebilir.

3.SARAK:
Uçan kuşun nizami olmayan makara hareketine benzer bir döngü içine girmesi.

4.MAKARA:
Nizami makara hareketine benzer bir döngü sergilemesi.

5.KAYIK:
Belirgin bir süre ve uzuuunca süre kayıkta gezer.

6.KİLİT:
Uçmakta olan kuş oyuna girer ve birden fişi çekilmişçesine olduğu pozisyonda donar bazıları düşer.

7.PERVANE:
Kanat açık veya yarı açık veya biri yarı açık vaziyette kuşun karın üzerine kendi ekseninde ve yalpalayarak çok ağır devirle takılmış gibi uzun metrajlı gelmesi ,bazısı düşer.

8.DİK DÖNME:
Kuş uçarken birden yukarı doğru tırmanmaya başlar ve tekrar geldiği istikamete doğru geri dönmek ister ancak başaramaz gibi bir bocalama izlettirir.

9.TUTULMA:
Yuvalarına oldukça sadıktırlar yavruyken kollandıkları takdirde kolay kolay tutulmazlar.

Dolapçı ırkımızda olması kabul edilmeyen özellikler arasında sayılan bu özelliklere sahip Dolapçının muhtemelen kırma olduğu düşünülmektedir.

saygılarımla
umut coşkun
DENİZLİ

tutulma biraz abartılı olmuş bence.kuşun tutulmazı olmaz.postalar bile tutuluyo yeri geldiğinde

Dolapçı tutulur tutulmasına ama nereye ve nasıl tutulacağı önemli.Yeni yeme düşen yavruya çok güvenilirse, havada çok bırakılırsa yakalanma ihtimali çok yükselir..Yavrudan çıkmış bir dolapçınında yakalanması değil, nereye yakalandığı önemlidir.Eğer tutulduğu yer uzaksa ve gezmişse o soya sağlam gözüyle bakarım.Ama kardeşlerindede aynı hatayı gözlemlersem derhal ana babayı bozarım.Ama yavruluk dönemini bitirmiş bir dolapçı ilk adreste tutuluyorsa ana babayı derhal kümesten men ederim.
Şahsım adına kuşlardaki damar ve akıl olayını birbirinden ayırıyorum.Bizim semtte 3 Yıl bulutların üzerinde uçmuş bir dolapçı bana hediye edildi.Kanadı bile çekilmeden uçuruldu ve yerine gitmedi bu benim için kuşun akıllı olduğunu gösterir.Bulunduğu yeri kümesi sahipleniyor ve terk etmiyor.
En güvendiğim dolapçılarımın yavrusunu aldığımda diğer arkadaşlarıma "Bu yavrumu ileride istanbuldan salarım bursaya gelir" diye şakalaşıyordum.Ve o yavrum daha kendi semtimde tutuldu.Sabah 08.00 gibi kaçmıştı diğer gün akşam 21.00 de yakalanmıştı.Tutan arkadaş 2 gün geçtiğini bir tane yem yemediğini söyledi.Buda benim için ne damarlı ama akıllı olmadığını gösteriyor.Benim dolapçıda ilk aradığım özellik akıldır.
Bunlar tamamen kendi tecrübelerimden edindiğim düşünceler.

Valla bu yazılanlarla bu kusurlu hareketleri çözmek (bence) hakikaten çok zor. mesela 3. madde ile 4.açıklanmış kayık hareketini açıklarken kuş uzunca süre kayıkta gezer denmiş ii de kayık nasıl bir harekettir ki kuş uzunca süre kayıkta gezer bilcez. denizliliyim dolapçı besliyorum 10 sene önceden de beslerdim ama bu kusurlu hareketleri falanda bilmeden uçururdum şimdi standartlarına uygun dolapçı beslemek istiyorum ama kusurlu hareketlerin çoğunu anlamadım çizim ile olsa video ile olsa yada en güzeli bu kusurlu hareketi gösteren bi kuş bulup izlesek de öğrensek.bilen ustalar için tabiki bu kusurlar sorun değildir ve de elinde bu kuşlardan tutmazlar peki ben ve benim gibi yeni başlamışlar nasıl anlıycaz Oda ayrı bir durum. Umut arkadaşımıa paylaşım için teşekkür ediyorum dge (denizli güvercin evi) nin stesindende okumuştum o zaman bu zaman anlamaya çalışıyorum.

Yaşayarak öğrenecez Necdet bey mesela geçen seneki yavru bu sene eşlenince bir kez takla attığını gördüm kusurlu hareket ,uzaktan gelemeyeceği yerden bıraktım şimdi bir arkadaş sayesinde yeniden ırk için uğraşacağım.
Dolapçı bayağı zor o kadarda zevkli bir kuş.

necdet usta ; Sizin azmanlar yapar veya istanbul fındıklarıda yapar.Kanatlarını uzun süre çırpmadan yukarıda tutup keyifle gezerler = )) Kuyruğu ile de denge sağlayıp sahibi ile dalga geçer gibi hareketler yaparlar = ))

dolapçının kayık kurması sanırım kanında döneklik olduğunu gösteriyordu

belhal' Alıntı:
Yaşayarak öğrenecez Necdet bey mesela geçen seneki yavru bu sene eşlenince bir kez takla attığını gördüm kusurlu hareket ,uzaktan gelemeyeceği yerden bıraktım şimdi bir arkadaş sayesinde yeniden ırk için uğraşacağım.
Dolapçı bayağı zor o kadarda zevkli bir kuş.[/quot
Haldun bey merhabalar dolapçı ırkının standardı yeni yeni oturtuluyor ve hala da tam anlaşılmış değil evet dediğiniz doğru yaşayarak öğreneceğiz takla oturma bel kırma hadi anlışılır taklacı ırkını bilmeyen yoktur bu hareketleri biliyoruz.Emek verirken iyi bir nesil oluşturalım diye çalışırken zaman ve emeğimiz boşa gitmesin açıklayan arkadaşlara çok teşekkürler.

ishak Şengül' Alıntı:
necdet usta ; Sizin azmanlar yapar veya istanbul fındıklarıda yapar.Kanatlarını uzun süre çırpmadan yukarıda tutup keyifle gezerler = )) Kuyruğu ile de denge sağlayıp sahibi ile dalga geçer gibi hareketler yaparlar = ))

İshak bey söylediklerinizden hareketi çıkardım yaban veya düz kuşlarda arada kanat çatlatıp ve kanatlarını geriye atıp zevk ile süzülür sanırım bundan bahsediyorsunuz (doğru mu). inat ettim artık bu kusurları her fırsatta irdeleyip izleyip ideal olanı bulacağım değerli açıklamanıza çok teşekkürler.

ishak Şengül' Alıntı:
Dolapçı tutulur tutulmasına ama nereye ve nasıl tutulacağı önemli.Yeni yeme düşen yavruya çok güvenilirse, havada çok bırakılırsa yakalanma ihtimali çok yükselir..Yavrudan çıkmış bir dolapçınında yakalanması değil, nereye yakalandığı önemlidir.Eğer tutulduğu yer uzaksa ve gezmişse o soya sağlam gözüyle bakarım.Ama kardeşlerindede aynı hatayı gözlemlersem derhal ana babayı bozarım.Ama yavruluk dönemini bitirmiş bir dolapçı ilk adreste tutuluyorsa ana babayı derhal kümesten men ederim.
Şahsım adına kuşlardaki damar ve akıl olayını birbirinden ayırıyorum.Bizim semtte 3 Yıl bulutların üzerinde uçmuş bir dolapçı bana hediye edildi.Kanadı bile çekilmeden uçuruldu ve yerine gitmedi bu benim için kuşun akıllı olduğunu gösterir.Bulunduğu yeri kümesi sahipleniyor ve terk etmiyor.
En güvendiğim dolapçılarımın yavrusunu aldığımda diğer arkadaşlarıma "Bu yavrumu ileride istanbuldan salarım bursaya gelir" diye şakalaşıyordum.Ve o yavrum daha kendi semtimde tutuldu.Sabah 08.00 gibi kaçmıştı diğer gün akşam 21.00 de yakalanmıştı.Tutan arkadaş 2 gün geçtiğini bir tane yem yemediğini söyledi.Buda benim için ne damarlı ama akıllı olmadığını gösteriyor.Benim dolapçıda ilk aradığım özellik akıldır.
Bunlar tamamen kendi tecrübelerimden edindiğim düşünceler.

İshak bey dolapçı da tutulma çok zor olabilecek bir hadisedir yavru bile olsa kolay kolay kümese inmez çatıda bekler gezer dolaşır yuvasına girer illaki istisnalar olur siz de bahsetmişsiniz 3 yıl bulutlarda uçmuş bir dolapçı yeni yerine hemen alıştı diye bu duruma ben şöyle bakarım; eğer bahsettiğiniz kuş aldığınız kümeste doğup büyümediyse çok kümes gezdiyse ve aldığınız kümeste huzuru bulamadıysa çok uzun süre eşsiz kalıp sizde eş olduysa, alışır doğrudur. yoksa yetişkin bir dolapçı uçtuğunda yeni evini görebiliyor ama bir kere bile inmiyorsa kanadını bile bağlamadan alışıyorsa bizim ustaların dolapçı ile ilgili anlattıkları masal olur. Ustalarımız bu konularda şu örneklemeleri yapar ( bu yazdıklarımdolapçı .com. da üstatlar anlatıyor bölümünde yazar ayrıca kendimde şahidim.) ha ne demiş ustalarımız Kanadı kesik halde 1 ay sonra gelen dolapçılar, eş tutmuş 2 kuşak yavrusu olmuş dolapçılar.vs bunlara bakınca öyle kanadını bile batlamadan alışan dolapçıya akıllı gözüyle de bakılabilir.ama sizden sonra başka bir kümeste de kanadını bile bantlamadan alışırsa da akıllı olur mu sizce?
1997 yıllarında lise son sınıf öğrencisiyim üniv. sınavlarına çalışmadığım gerekçesiyle babam kuşlarımı 40 veya 50 km uzakta iişçi götürdüğü üzüm bahçelerinde bıraktı( ben yokken ) içlerinde katallar ve dolapçıların olduğu 10-15 kuşumdan 1 ay içinde sadece birkaç tanesi gelemedi ilk gelenler katallardı hiç unutmam. belli aralıklarla hemen hepsi geldi . işte ben bu ırkın sadakatine hayranım KAYIK HAREKETİNİ BİLMEM AMA DENİZLİDE DOLAPÇININ SADAKATİ EN ÖNDE GELİR. sAĞLICAKLA İNŞALLAH..

Eşi ile uçurduktan sonra her ırkta kayık yapma olur. Dolapçı eş halde uçurulunca zevkten kayık yapar. (havada kur yapma)

Hüseyin BAŞOĞLAN' Alıntı:
Eşi ile uçurduktan sonra her ırkta kayık yapma olur. Dolapçı eş halde uçurulunca zevkten kayık yapar. (havada kur yapma)

Dolapçının kısa süre kayıkta gezmesi kabul edilir ama uzun süreler kayıkta gezerse bu asla kabul edilemez.

Umut kardeş uzun süreler derken sinek olduğunda aşağıya inişinden mi bahsediyorsun. 2. sayfada İshak bey e anlattığım olay kayık dediğiniz hareketmidir? eğer öyleyse yeni eş olan kuşlarımda hep olur kanat çatlatıp dikilmek dediğimiz kanatlarını havada birleştirir gibi yapıp aşağıya süzülüyor. ama yükseldiklerinde fazla yapmıyorlar.şu anda erkeklerden biri yeni eş oldu lendi kendine eşiyle uçup dediğim bu keyfi gezintiyi oyun yapmadan ve yükselmeden ev üzerinde tamamlıyor.bir sıkıntı varmıdır.?

uzun süre kayıkta gezen kuş dolap almaz zaten sadece inerken gerdirir.takozdur yani denizli tabiriyle GATİLLİK

necdetakosman' Alıntı:
Umut kardeş uzun süreler derken sinek olduğunda aşağıya inişinden mi bahsediyorsun. 2. sayfada İshak bey e anlattığım olay kayık dediğiniz hareketmidir? eğer öyleyse yeni eş olan kuşlarımda hep olur kanat çatlatıp dikilmek dediğimiz kanatlarını havada birleştirir gibi yapıp aşağıya süzülüyor. ama yükseldiklerinde fazla yapmıyorlar.şu anda erkeklerden biri yeni eş oldu lendi kendine eşiyle uçup dediğim bu keyfi gezintiyi oyun yapmadan ve yükselmeden ev üzerinde tamamlıyor.bir sıkıntı varmıdır.?
sevgili kardeş aynen dediğingibi süzülür ama aşağı doğru çok batıyosa bu hareketi uzatıyosa hatadır. eşiyle uçarken yapar ama kısa süreli zaten çok uzatırsa sahibinede zevk vermez.. saygılarımla

necdetakosman' Alıntı:

Necdet kardeş görünen resimdeki gibi ama uzun süreli o şekilde gezicek.

Meseleyi anlatan tüm arkadaşlara değerli paylaşımları için çok teşekkür ediyorum Erdal bey ve ishak bey kayık olayı anlaşılmıştır.

necdetakosman' Alıntı:
Meseleyi anlatan tüm arkadaşlara değerli paylaşımları için çok teşekkür ediyorum Erdal bey ve ishak bey kayık olayı anlaşılmıştır.

selamlar

Necdet hocam meseleyi anladığına sevindim,eline eğer uzun süreler kayıkta geçen kuş geçerse elinden çıkar bence çünkü seni çok hayal kırıklığına uğratır.ishak arkadaşımda olayı net şekilde anlatmış zaten.

saygılarımla

Evet iskah bey de erdal beyde çok güzel açıkladılar. Bildiğin gibi ş.urfa siverekte bir mezrada dolapçı uçuruyorum yer müsait kuş da kuşçu da yok çok güzel bir sosyal ortam oluşturdum ama denizliye dönünce standardına uygun güzel bir kümes oluşurma hedefindeyim ve de yolun başındayım, kusurlu hareketi olan kuşu elimde tutmam . inşallah diyelim eyvallah diyelim. HERKESE HAYIRLI GÜNLER

necdetakosman' Alıntı:
Evet iskah bey de erdal beyde çok güzel açıkladılar. Bildiğin gibi ş.urfa siverekte bir mezrada dolapçı uçuruyorum yer müsait kuş da kuşçu da yok çok güzel bir sosyal ortam oluşturdum ama denizliye dönünce standardına uygun güzel bir kümes oluşurma hedefindeyim ve de yolun başındayım, kusurlu hareketi olan kuşu elimde tutmam . inşallah diyelim eyvallah diyelim. HERKESE HAYIRLI GÜNLER

Selamlar

Necdet hocam standartlara uygun Dolapçı ayarlarım problem yapma sen

Sağolasın umut kardeşim zaten yaz tatilinde mutlaka kümes ziyaretlerim olacak müsait olursa senin kuşlarınıda yerde ve havada görmek isterim. bilgi alışverişimiz olur. şu standartları benim kuşlara bakarak ta anlatmanı isterim. görüşmek üzere. saygılarımla..

Geri