DOLAPÇILAR DA SADAKAT VE AKIL DURUMU

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kocamustafapaşa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 17
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
mustafa arıkeş
Meslek
tekstil
İlgi Alanı
Köpekler
DOLAPÇILARDA SADAKAT VE AKIL KONUSU BİRAZ ABARTILIYOR GİBİME GELİYOR.PAZAR GÜNÜ EDİRNEKAPI KUŞ PAZARINDA BİRKAÇ ARKADAŞIMIN BU HAFTA 10 TANE KAYBETTİM 6 TANE KAYIP VERDİM GİBİ SERZENİŞLERİNE ŞAHİT OLDUM HATTA BİR ARKADAŞIM 6 AYDIR UÇAN KUŞUM BİLE KAYIP DOLAPÇILARI BIRAKICAM DİYEREK ŞİKAYET ETTİ.BİZZAT BENDE 5 TANE ALIŞTIRIYORSAM 15 TANE DE KAYBEDİYORUM.TABİİKİ İSTANBUL KOSKOCAMAN ŞEHİR HERYER KIPKIRMIZI KİREMİT,KUŞLAR KASABA VE KÖYLERDEKİ GİBİ KÜMESLERİNİ BULAMIYOR OLABİLİR,TUTAKÇILAR DA CABASI,ACABA KÜMESE VE ÇATIYA YAPİLABİLECEK İŞARETLER İŞE YARARMI BİLEMİYORUM...AMA SON ZAMANLARDAKİ SEVİLEN IRKLARDAN DOLAPÇILAR YAVAŞ YAVAŞ POPÜLERLİĞİNİ KAYBEDİYOR İSTANBUL DA AMA BEN BU IRKI SEVEREK BESLİYORUM SABIRLA ISRARLA...TÜM YETİŞTİRİCİ DOSTLARA VE ARKADAŞLARA SELAMLAR SAYGILAR HASTALIKSIZ SAĞLIKLI BOL YAVRULU KÜMESLER İNŞALLAH... :heyo:

Canım kardeşim mustafa sen yine beni dinlemeyeceksin ama damına ISPARTALI dolapçı profesörü İSA nın büyük boy posterini koyarsan sanırım o zaman kaçmazlar ( İyi kuşçu kuş kaçırarak ve yakalıyarak , 10 alıp 1 satarak ) olur der ustalarımız.SElamlar

SELAMLAR AHMET ABİ İSA DA ÇOK KAYBEDİYOR AMA NE YAPSIN 1 KAÇIRSA YERİNE 10 TANE ALIYOR ODA BİZİM GİBİ DÖNÜŞ MANYAĞI ....ŞİMDİ BU YAZIMI OKUSA HEMEN KOCAMAN KOLİYE DOLAPÇI DOLDURUR GÖNDERİR SEN MORALİNİ BOZMA DER SAĞOLSUN ..ONUN HEDİYESİ KUŞLAR AYNEN KÜMESİN KRALLARI MAŞAALLAH...SAYGILAR HAYIRLI GECELER USTAM...

Merhabalar mustafa abi benimde gözlemlediğim dolapçılar catılarına kusların tüneye bileçegi şekilde uzun bir tahta olur başka birşey olur koyuyorlar cokca catıda sahit oldum buna bendede var ıspartalar bende cok kacırdım arkadaşlarımdada var bizim kendi görüşümüz kus 1 seneye kadar her an kacma riski tasıyor seneden itibaren yavruyada kusarsa istesende kacıramıyorsun en azından bizde böyle :D

ARIKEŞ' Alıntı:
DOLAPÇILARDA SADAKAT VE AKIL KONUSU BİRAZ ABARTILIYOR GİBİME GELİYOR.PAZAR GÜNÜ EDİRNEKAPI KUŞ PAZARINDA BİRKAÇ ARKADAŞIMIN BU HAFTA 10 TANE KAYBETTİM 6 TANE KAYIP VERDİM GİBİ SERZENİŞLERİNE ŞAHİT OLDUM HATTA BİR ARKADAŞIM 6 AYDIR UÇAN KUŞUM BİLE KAYIP DOLAPÇILARI BIRAKICAM DİYEREK ŞİKAYET ETTİ.BİZZAT BENDE 5 TANE ALIŞTIRIYORSAM 15 TANE DE KAYBEDİYORUM.TABİİKİ İSTANBUL KOSKOCAMAN ŞEHİR HERYER KIPKIRMIZI KİREMİT,KUŞLAR KASABA VE KÖYLERDEKİ GİBİ KÜMESLERİNİ BULAMIYOR OLABİLİR,TUTAKÇILAR DA CABASI,ACABA KÜMESE VE ÇATIYA YAPİLABİLECEK İŞARETLER İŞE YARARMI BİLEMİYORUM...AMA SON ZAMANLARDAKİ SEVİLEN IRKLARDAN DOLAPÇILAR YAVAŞ YAVAŞ POPÜLERLİĞİNİ KAYBEDİYOR İSTANBUL DA AMA BEN BU IRKI SEVEREK BESLİYORUM SABIRLA ISRARLA...TÜM YETİŞTİRİCİ DOSTLARA VE ARKADAŞLARA SELAMLAR SAYGILAR HASTALIKSIZ SAĞLIKLI BOL YAVRULU KÜMESLER İNŞALLAH... :heyo:

Sizin bahsettiğiniz dolapçılar farklı bir ırk mı diye düşünmeye başladım. Benim bildiğim dolapçıların kafası sağlam olur genelde. İstisnalar vardır ama dolapçıda kaçak kayıplar az olur diye biliyorum.

Misal benim beslediğim yer uçurmaya pek müsait olmadığı halde bile , alıştırdığım zaman kuş hiçbir yere gitmez , kaçmayı bırakın pırıltı dahi almaz.

Daha yenilerde yavrularımdan bir tanesi daha ilk uçmaya başladığında fırladı kalktı gitti , kümesi de bulamadı , 2 gün civarda gezdi , en sonunda kendi kümesime zor indirdim. Bir diğeri aynı şekilde 1 gün gezdi geldi.

Yavrulukta çatıya alıştıktan sonra 3-5 kez yetişkinlerle uçmuşsa olay tamamdır , artık biryere gitmez. Yanımda kuş besleyen arkadaşın çatısına bile konmazlar alıştıktan sonra.

Tabi ben sürekli kendi yavrularımı uçuruyorum , dışarıdan kuş alırsam damızlık için alırım , yavrularını uçururum.

bu konunun bugun açılması tesdüf heralde
akşam üzeri 4 dolapçı kaldırdım sinek oldular
sonra yavaş yavaş kendi hava sahalarından kayarak çıktılar
kuş falan kaldırdın ama nafıle hepsi basıp gitti yavruya kusan dişi 1 saat sonra geldi çok şükür
anlamadıgım şey 4 aydır hergün sinek olan kuşlar nıye hava şartları da gayet iyi durumdayken evi bulamıyo.

antalyanın butun çatılarındakı gün ısıları söküp atasıp geliyo....

ruh hali çok enteresan kuşlar hakikaten günü gününe uymayan bir ırk...ama hastasıyım beslemeye devam yetiştirici dostlara selam....

ikikereikibeş' Alıntı:
bu konunun bugun açılması tesdüf heralde
akşam üzeri 4 dolapçı kaldırdım sinek oldular
sonra yavaş yavaş kendi hava sahalarından kayarak çıktılar
kuş falan kaldırdın ama nafıle hepsi basıp gitti yavruya kusan dişi 1 saat sonra geldi çok şükür
anlamadıgım şey 4 aydır hergün sinek olan kuşlar nıye hava şartları da gayet iyi durumdayken evi bulamıyo.

antalyanın butun çatılarındakı gün ısıları söküp atasıp geliyo....

Bilal kardeş uçurduğun kuşlar kendi yavrun mu , eğer değilse kuşlar sineğe çıktıktan sonra bir vesileyle uzaklaşırsa geri gelmeyebilir bu bir ihtimal.

Kümesimize aldığımız yabancı kuş sineğe çıktığında kaybetme tehlikesi artar. 4 ay gitmemesi 5. ay gitmeyeceğini garantilemez.

kart kuşlar ilk görüp uçtuğu yuvaya sadık oluyor,yavrudan kendi kümesinde olupta uçurduğun kuşun kaçmasına kendimden ya da çevremden hiç şahit olmadım. Bizim Muğla'da bu kuşları yuvasına sadık kuşların en başında sayarlar.

kendi yavrun olması hiç birşey ifade etmiyor ese gelip yavruya kusmadıysa bilki her an kaca bilir benim kanımca kesinle insanların bahsettiği kadar muazaam bi sadakat söz konusu değil evet şöyle söz konusu 1sene bulursa yavrun ve çalışıyorsan kuşla eş yapıp yavru baktırdıysan gönlün rahat olsun aksi taktirde sende bi adaysın kayıp olmaya bunlar benim kendi yaşadığım olaylar herkezde bir olmaya bilir..

Bilal kardeş uçurduğun kuşlar kendi yavrun mu , eğer değilse kuşlar sineğe çıktıktan sonra bir vesileyle uzaklaşırsa geri gelmeyebilir bu bir ihtimal.

Kümesimize aldığımız yabancı kuş sineğe çıktığında kaybetme tehlikesi artar. 4 ay gitmemesi 5. ay gitmeyeceğini garantilemez.[/quote]

kendi yavrum değil hediye vermıstı bı dostum bursadan,,
veren de ALLAH alanda ALLAH sıkıntı yok abı çok şükür ....

Uçurulan hiçbir kuşun garantisi yok.Her kuşun yakalanma ihtimali vardır

uçurulan hiç bır kuşun zaten garantisini kimse veremez fakat bız burda ırkların arası sadakat akıl derecesını konuşuyoruz.
fakat hiç bir kuşun garantisi yoktur deyip işin içinden çıkmak da olmaz.

dolapci,donek ve kelebek aptal kuslardir. kacmalari cok normal. piriltiya bakan kuslarin %90 lik kismi yakalanabilir. pazardan alinan kuslari anlatmaya bile gerek yok.

ikikereikibeş' Alıntı:
uçurulan hiç bır kuşun zaten garantisini kimse veremez fakat bız burda ırkların arası sadakat akıl derecesını konuşuyoruz.
fakat hiç bir kuşun garantisi yoktur deyip işin içinden çıkmak da olmaz.
Postaların bile yakalandığı gerçeği ortadayken hangi ırkın sadakatini konuşacağız? dolapçıdan akıl sadakat konusunda ütopik şeyler beklemeyin.eğer etrafınızda işten anlayan bir tutakçı varsa dolapçı alıştırmanız zor.diyelimki alıştı bu işn rüzgarı var, yavrulu olma dönemi var,kızmaların aptallık dönemi var vs. yani tutakçının işine yarayacak birçok dönem var.

the_fix' Alıntı:
dolapci,donek ve kelebek aptal kuslardir. kacmalari cok normal. piriltiya bakan kuslarin %90 lik kismi yakalanabilir. pazardan alinan kuslari anlatmaya bile gerek yok.
Ben Saya besliyorum genelde yavru kızmaları aptal oluyor, yeni uçmaya başlayanlardan ertesi gün gelen veya kaybolan çok oldu normal bir durum, ama akıllı damar yetişkin bir kuşun kaçması veya kaybolması çok zor, eğer kuş sağlıklı ise veya yırtıcı tarafından kovalanmadıysa. Yön bulma kabiliyeti her ırk güvercinin doğasında var, iyi bakılan ve yuvasından memnun olan kuşun kaçacağına ihtimal vermiyorum.

muygun' Alıntı:
Postaların bile yakalandığı gerçeği ortadayken hangi ırkın sadakatini konuşacağız? dolapçıdan akıl sadakat konusunda ütopik şeyler beklemeyin.eğer etrafınızda işten anlayan bir tutakçı varsa dolapçı alıştırmanız zor.diyelimki alıştı bu işn rüzgarı var, yavrulu olma dönemi var,kızmaların aptallık dönemi var vs. yani tutakçının işine yarayacak birçok dönem var.

İstisnalar kaideyi bozmaz derler , aynı şekilde uç örnekler genele emsal teşkil etmez. Diyelimki 1000 postadan 2 tanesi çeşitli sebeplerle yakalandı. Buradaki 2 adet posta yakalandı diyerek , postalar bile yakalanıyor sadakat beklemeyin denilemez.

O 2 postanın başka kümeslere girme sebepleri araştırılsa muhtemelen yetiştirici hataları olduğu görülecektir.

Biz sabırsız aceleci bir millet olduğumuzdan , herşeyin hemen olmasını istiyoruz. Hatayı da hiç kendimizde aramayız. Kuş aptaldır , biz çok akıllıyızdır , biz hatadan münezzehiz.

Çoğu zaman sabırsızlıktan yeni yavrular güvercini alıştırma usullerine uyulmadan hemen uçurulmaya çalışılıyor , sanki kuş senin kümesinin bulunduğu yerin krokisi beynine kodlanarak dünyaya geldi.

Adı üstünde yavru bu , önce kümesi öğrenecek , bunu pekiştirecek , sonra o kuştan performans beklenecek.

Ama bizde öyle değil , kuş kanat çırpmaya başladı mı hemen kovala , kuş panik halinde uçma çalışsın , o panikle kaybolursa , başkasının kümesine giderse kuşlar aptaldır de geç , bunlar kolaycılık.

Kuşu bırakalım , evin yolunu bilmeyen çocuğu bir kaç sokak öteye bırak gel bakalım ,evin yolunu bulursa akıllı , bulamayıp da komşuların evine girerse aptal mı diyeceğiz. Biz ne yapıyoruz çocuğu ergenliğe erişinceye kadar sürekli kontrol altında tutuyoruz.

Bir arkadaşımız çok güzel anlatmış burada herkese tavsiye ederim :

yetistirici-dayanismasi/yavru-guvercinlerimize-baslangic-ucum-egitimi-t1595.html

muygun' Alıntı:
eğer etrafınızda işten anlayan bir tutakçı varsa dolapçı alıştırmanız zor.diyelimki alıştı bu işn rüzgarı var, yavrulu olma dönemi var,kızmaların aptallık dönemi var vs. yani tutakçının işine yarayacak birçok dönem var.

Usulüne uygun olarak yetiştirilmiş bir dolapçıyı(eğer kafa zayıf değilse) hiçbir tutakçı yakalayamaz.

Tutakçı yavruyu yakalayabilir evet ama her kuş cinsi yavruluk döneminde bu riski taşır. Bizim beynimiz var o halde buna karşı çözüm geliştiririz. Tutakçının evde olmadığı saatlerde alıştırma işlemlerini yaparız.Alıştıktan sonra tutakçının kralı gelse boş.

Örnek veriyorum , benim kümesimde üstte kuşların girmesi için boşluk var(kedi sansar gibi yırtıcılara karşı korunaklı) , bir akşam geldiğimde içeriye bir dolapçı yavrusu girmiş , sahibi geldi senin kümesine girdiğine göre bunun kafası boş , aptal dedi almadı , güldüm geçtim , neyse bir süre sonra o kuş benim en damarlı iyi dönen kuşlarımdan biri oldu , hiçbir yerden pırıltı almaz ,alıştırdığım çatımdan başka yere inmez, çok hoş dönüşleri var. Çok uzak yerlerden bıraktım hep geldi.

Demek istediğim kuşa hem bedenen hem de beynen büyümesi gelişmesi için zaman verelim. Yaptığımız yetiştirici hatalarını kuşlara mal etmeyelim.

Bir de şu var , amacımız %100 başarı değil , elbette herşeyi doğru yapsak da kaçanlar olacak , o türleri de kümesten eleriz , biz üzerimize düşeni yapmış kayıplarımızı minimize etmiş oluruz.

Uçkun kuş pırıltıyla inmez zaten dolap en iyi ihtimal fırtık yapar tekrar yükselir gider.uçkun kuş zor yakalanır; öncelikle kuşa meyletmesi gerekir, uçurduğun kuşla turlamaya başlarsa, bol asker gerekir.askerlerle kuşu havada boğman lazım , yorman lazım,kuşu kuşlarının içinden salmayacaksın alttan devamlı yedekliceksin alçalmaya başlasın bakalım, hele bide hafif rüzgara karşı uçuyorsa bak bakalım noluyo kepçeyi yiyor mu yemiyor mu. :tamam:

Geri