DÖNEK ÇEŞİTLERİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan DÖNEKCI35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 26
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K

DÖNEKCI35

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
UĞUR GENÇ
Meslek
ŞUBE SORUMLUSU
İlgi Alanı
Köpekler
KARAKANATLAR

Bilindiği Üzere döneklerde 2 ana ırk vardır.

1. Karanakatlar

2. Palkanatlar

Burada Karakanatları inceleyelim.Herkez Karakanatlarla ilgili bildiklerini paylaşırsa yeni besleyen arkadaşlarımızda bunların renk değil bir soy olduğu daha çabuk kavrayacaktır.

Saygılar

Uğur GENÇ

Re: KARAKANATLAR

Vallahi uğurum dediğin gibi 2 ırk. Ama RADİKALAR ve ÇELİK KANATlar diye eski dönekçi ustalarımızdan duyduğum bir kaç tane daha renk var. Belki bu renkler günümüzde kalmadı. Karakanat vari ve palkanat vari kuşlarımız mevcut. ÇELİKKANAT ve RADİKAlar tükenmişte olabilir. Bunu öğrenmek lazım burada paylaşmakta fayda var.

Birde şunu belirtmek isterim Atomların geneli Karakanat ırkı olmaktadır. Yani atomlar karakanatlardan gelmektedir.

Onların Bu ırkların kolu yani Giderler,Bangolar,Kalleşler, Çelik kanatlar, Şarhoşlar vb.

Ama Ana ırk iki tane Karakanat ve Palkanat

Mesela Atomlarla Bangoları eşleyerek Giderler ortaya çıkmıştır.
Çelik Kanatlarda bildiğim kadarıyla Bangolardan çıkma tabi onları en iyi Bergamalı ustalarımız bilir. Bu bölümde Karakantları işlersek sırayla diğerlerine geçeceğiz

Çok güzel konular açıyorsunuz.
teşekkürler.
İlgiyle izliyoruz.

Katılım olsa daha çok faydalı olacağız

Ben biraz bi şeyler yazayım belki katılım olur

Karakantlar;

Belirgin özelikleri:

1-Pırıltıya aşırı duyarlıdırlar. Asla hata kabul etmezler.Altında seyis ister.

2-Alçaktan uçarlar,ustalarımız uçmayı değil dönmeyi bilir derler

3-Genelde Dönüşler tam kapalı daire şeklindedir.

4-Gagalarda zikir veya gaga altında morluk bulunur,özelikle zaman içerisinde alt gagalarda kalıcı olur.

5-Çift göz çakır,bem beyaz olanları belirgindir.

6-Ayak tırnaklarının hepsi siyah,yada tek siyah atarlar.

7-Kafada centik şeklinde cizgi veya gaga kenarlarında siyahlık(nokta vaya kısa cizgi)

8-Kostümleri genelde kapalı olur.Kanatlar vücüda yapışık bir şekildedir.Karşıdan baktığınızda gögüsle kanat bir top halinde gözükür.

Uğur Bey dönek sınıflandırmasına üçüncü madde olarak bango ırkını dahil etmemiz gerekiyor.Bu ırk 1925 li yıllardan sonra Boşnak Süleyman denen bir meraklının ürettiği ,renkleri boz ,mavi ,palboska , radika olan kanatları düşük ,kuyruğu v şeklinde , telek sayısı 16,17 ye kadar çıkan ,kısa bacaklı ve basık, devirli ve geniş tekerlek çapı olan kuşlardır.Ancak bugün bu kuşlardan İzmir de bulmak çok zor.Nedenine gelince, şu anda İzmir de çok büyük bir kitle döneği bir kostüm kuşu zannederek kara galaça ve buna yakın renklerdeki ,kuyruğunda elifi olmayan vs. renk özellikleri olan kuşları besliyor.Ancak bu kuşlarla bahsettiğimiz bango ırkının dönüşü arasında dağlar kadar fark vardır.

Özgür Ustam sizleri burada görmek gerçekten sevindirici sizlerde burda bizimle bilgilerinizi paylaşırsanız çok seviniriz.
Bu bango ırkı dönekleri her zaman merak etmişimdir,çünkü Diğer soyların çıkışında hep bangolardan yararlanılmış mesela atomlarla bangoları eşleyerek giderler çıkmış bunun gibi mesela isterseniz ayrı bir başlık altında Bangolarıda işleyebiliriz.Verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler için teşekkkür ederim.

Tabii İzmir'de yetiştirilen dönek kuşların tarihçesi konusunda benim ahkam kesmem abes olur.Bendeki bilgiler bugün hala sağ olan 90 yaşlarında bir ustadan aldığım bilgilerdir.Bu usta kuş merakından para kazanmayı hiç düşünmemiş ,dolayısıyla bu alanda ismi duyulmamıştır.Eski ustalar evinde çok kuş seyretmiş(Becer Ağanın babası Recep amca gibi), hatta onun adına iddiaya dahi girdikleri kendisi tarafından bana iletilmiştir.Bu kişi Karyolacı Salim'dir. Salim dedenin bana verdiği bilgiye göre Atomlar diye bir nesil yok. Güzel dönen bir kuşa bu isim verilmiş.Daha sonra bu kuşun soyundan geldiği veya bu kuşa benzediği için bazı kuşlar bu adla anılmış.Sarhoş ve kalleşte aynı şekilde güzel döndüğü için isim takılan kuşlardan.Kalleş erkeğe bu ismin veriliş nedeni kuşun yeni dönmeye başladığı zamanlarda tam pırıltı atılacağı anda arkaya dönerek pırıltıya bakmamasıymış.

ozgur_alcitepe' Alıntı:
Tabii İzmir'de yetiştirilen dönek kuşların tarihçesi konusunda benim ahkam kesmem abes olur.Bendeki bilgiler bugün hala sağ olan 90 yaşlarında bir ustadan aldığım bilgilerdir.Bu usta kuş merakından para kazanmayı hiç düşünmemiş ,dolayısıyla bu alanda ismi duyulmamıştır.Eski ustalar evinde çok kuş seyretmiş(Becer Ağanın babası Recep amca gibi), hatta onun adına iddiaya dahi girdikleri kendisi tarafından bana iletilmiştir.Bu kişi Karyolacı Salim'dir. Salim dedenin bana verdiği bilgiye göre Atomlar diye bir nesil yok. Güzel dönen bir kuşa bu isim verilmiş.Daha sonra bu kuşun soyundan geldiği veya bu kuşa benzediği için bazı kuşlar bu adla anılmış.Sarhoş ve kalleşte aynı şekilde güzel döndüğü için isim takılan kuşlardan.Kalleş erkeğe bu ismin veriliş nedeni kuşun yeni dönmeye başladığı zamanlarda tam pırıltı atılacağı anda arkaya dönerek pırıltıya bakmamasıymış.

Dediklerin mantıklı abi. Ustanın sözleri ile tasdikliyorsan doğrudur. Atom genelde tavlabaşvari kuşlara deniliyor. Kara galaça bıyıklı kuşlar. Atom diye anılıyor. Ama ırk biliyorduk, Yinede araştırmak lazım diye düşünüyorum benim çevremde de var eski kuşçular. Babam da İzmir'de eski dönek ustalarından. Amcam da ona keza. Eski kuşları ve ustaları bildikleri için ve eski ustalarla yetiştikleri için bilgileri muhakkak vardır. Hiç sormadım açıkçası. Ama Ben bu konuyu araştıracağım. Kalleşler ve sarhoşlarda, İsmen takılan bir lakap gibi. Kalleş, zor dönen veya dediğin gibi tam pırıltı aşamasında transit geçen bakmayan kuşlar gibi. Sarhoş ise her pırıltıya açısını ayarlamayıp dönen kuşlar(dır) diye düşünüyorum .

Sarhoşlarda, atomlarda hep eski yetiştiricilerin taktıkları isimler bunları sıralasak inan sayfalar yetmez Soner bir düzeltme yapmak isterim Sarhoşlar denilen kuşlar dönüşten çıkıp yere indiklerinde sağa sola yıkılırak yürüdükleri için adı şarhoşlar kalmış diye biliyorum

SARIGÖZLER-SARHOŞ BANGOLAR : Eşref Paşa ‘lı Cezmi Bey 'de ortaya çıktı. Selanik'ten direk geldiler. İndikten sonra yerde ayaklarının üstüne kendine gelemeyip, sağa sola döndükleri için bu isim verildi.
BANGO’ larda genelde kuyruk üstü olmaz. Genelde 16-18 tel kuyrukludur ve gagaları siyahtır

Eyvallah Uğurum. Dediğin doğrudur. Bunları araştırıcam. Sayfa sayfa not edicem bu konu başlığı altında sizlerle paylaşacağım.

Bangolar:
Dörtlük Mustafa Amcanın Selanik’ten getirdiği kuşlar Boşnak Süleyman Bango ismini takmıştır.uzun yıllar ses getiren dolgun ve kusursuz dönen bir ırktır.Arif Bey Bangoları eş ederek giderleri çıkarmıştır.Uzun metrajlı kanat hakimiyeti olarak kendini kabul ettirmiş,kendisini güzel ırklardan birisidir.Evlatlar bu kuşların Dar ve şekilli ırkının en güzel döneklerindendir.Günümüzde sade renkleri çok azda olsa bu ırkta bazı kümeslerde olduğuna inanıyorum.Haşim Amcada son yıllarda bu kuşlardan Arif Beyden alıp beslediğini söylemiştir.Eşrefpaşa da Cezmi Abi sarhoşları en çok besleyen büyük ustadır.oğlu Reşat halen bu kuşlara bakmaktadır.Bornova’ya Selami Ağabeye bu kuşlardan geçmiştir.besin bey de bu kuşlardan Selami Amcayla birlikte beslediler.Gaydoros Yaşar Abi ,İnekçi Nalbant Mustafa Abi güzel kuşlar uçurdular.

Kaynak: (Keskin)

GİDERLER

GİDERLER :

Pampili’nin arkadaşı 4 lük Mustafa Manisa’da yaşıyor. İki Çeşmelik-Eşrefpaşa’ da yaşayan Boşnak Süleyman ,4 lük Mustafa’dan 4 kuş alıyor ( Geç döndükleri için Bangolar ismini veriyor ) ve 4 lük Mustafa , Boşnak Süleyman’a bunlar 1- 1,5 sene sonra döner acele etme der.
4 lük Mustafa da Manisa'dan Eşrefpaşa'ya taşınıyor. Rıza Bey ile Selanik'ten arkadaş oldukları için samimi bir ortam oluşuyor. Rıza Bey ,sık sık Cami Altı Kahvesine geliyor ve orada buluşup uzun uzun sohbet ediyorlar. Boşnak Süleyman BANGO’ ları , Arif Bey ‘in PALKANAT ‘larıyla eşliyor ve GİDERLER ortaya çıkıyor.
Giderlerin en büyük özelliklerinden biri mavimsi ve üzerinde nokta nokta siyahimsi lekelerinin olmasiyla bilinir. Bu kuslar yillarca döneklik yapmislardir.
GİDERLER ,iki kardeş eş oluyor ve EVLATLAR çıkıyor.

EVLATLAR; her kuşa eş olabilen kuşlardı. Şu anda çok az da olsa çaprazları kümeslerde vardır.

KARAKANATLAR

Karakanatlar:
Karakanatları Izmir`e getiren ilk kişi Rıza Bey olmustur. Bu kuslar Izmir de gercekten nam yaptilar. Dönemin yetistiricileri bu kuslari severek izledi. Suanda elimizde bulunan kuslarin atalari bu kuslardir diyebiliriz. Bu kuslarin en büyük özellikleri ismindende anlasildigi gibi, renk ve kostümlerinden gelmektedir. Kapali kostümlü renkte kuslardir, karaligi veya cakalligi fazla olan kuslar olup, galaca olan beyaz gözlü karakanatlarda mevcuttur. Galaca karakanatlari Kurtderelileri peynirci Nurettin abi zamaninda ucurmustur. Yillarca bu kurtdereli erkegin yavrusu partal kanat yavru ucmustur ve nam yapti. Bu kus celenginin bir tanesi ters döndügü icin ses yapmasindan dolayi partal kanat denmisti. Karakanatlar Örnegin Kafalar genelde kapali veya kapali denecek kadar siyah veya cakallarda da kirmizi renktedir. Karakanat cakallarda yavrulukta koyu daha sonra bu gözler rengi acmaktadir. Bu cakallarda palkanat olanlarda gözler üzüm sihahidir, karakantlarda gözler beyazdir. Palkanat karakanat caprazinda gözler tek gözdür, yani biri üzüm gözlü digeri beyaz. Eski ustalar Kara kanatlari; düz siyah kara baska, kara kuyruk veya beyaz kuyruk olanlar kapalı koyu kırmızılar sadece kuyruğu beyaz olanlar arap akkuyruk, düz ve koyu renkli bütün kuşlar kara kanat olarak isimlendirmişlerdir. Sonradan başka isimlerde takılmıştır.

Bu kuslarin yine özelliklerinden olan inci taneli göz renkleri ve göz bebeginin siyahinin gayet kücük olmasi özelliklerindendir. Karakanatlarin gagalari genelde siyah olmaz, ama zikir bulunur. Karakanatlar takla ve göt oturma yapmazlar, ancak caprazlarinin yapma olasiligi vardir, saf karakat göt oturma ve takla olayi görülmez. 12-14 kuyruk celenk sayisina sahip olan kuslardir; 14 kuyruk celenginden az olan kuyurk celenk sayisina sahip kuslarda kuyruk üstü mecuttur. Atomlarda da kuyruk üstü cikabilmektedir. Karakanatlar cabuk hata yapabilir, altinda pirilti atacak seyis ister. Bu kuslar genelde yüksek ucmayip dönüs hakimiyeti kuvvetli ve dönüs kalitesine sahip kuslardir. Karakanat irki kuslarda dönüslerdeki mesafeler palkanatlarin dönüs mesafelerinden cok daha kisa mesafeli olsada, seyirleri daire güzelligi palkanatlara göre cok daha iyidir.
Karakanat irki genelde palkanat irki kuslarla eslemelerde iyi randuman verdigi gibi bunun yanin da pal kanatlarla eslemeler de dönüs mesafesi uzatilabilecegi gibi, hos olmuyan takla, kuyruk oturmanin önünede gecilebilir.

ATOMLAR

ATOMLAR :
Atomlar ilk olarak Rıza Bey’de görülmüştür. Atom ırkı asıl olarak Karakanatlar’dan gelmedir. Arif Bey’in Beslediği atomlar karagöz beli kemerli, Rıza Bey’in beslediği atomlarsa kemersiz iki göz beyazdı.
Bu ismi, gemli bir erkeğin sıkarak gelip sonra dönüşe girmesiyle Atom Bombası gibi patladı diyen ; Binbaşı Arif Bey ,Binbaşı Galip Bey ve Saffet Bey vermiştir. İlk dönüşünü gördükten 1 hafta sonra tekrar gelerek şu atom erkeği tekrar uçursana demişlerdir. Çok istemesine rağmen, Rıza Bey , Atomlardan Arif Bey’e vermez fakat, Müsri Kapral Bey ( İtalyan asıllı- Rodos’lu ) Rıza Bey’den 1 çift atom çakal alır ve daha sonra erkeği ölünce Atomları çok isteyen Arif Bey’e dişiyi verir. Arif Bey , eşlemeyi Bangolarla yaparak beli kemerli olan Atomları ortaya çıkarmıştır.

Kaynak:(Keskin)

Re: GİDERLER

DÖNEK IRKI ENTERESAN KARDEŞİM .

Re: ATOMLAR

atomlar23ox1.jpg

Kemerli ve yandan elifleri mevcuttur!
Iki gözde beyaz olup trinaklarda da siyahlik bulunmaktadir!
Yagli kömür karasi diye tabir edilen renge hasip olup yumusak kadifemsi tüy yapisina sahiptir!

PALKANATLAR

PALKANATLAR
Palkanatların belirgin özellikleri beyazı çok olmasidir örneğin; şu renkteki kuşlar, süt beyazlar kara arkalar kırmızı arkalar genelde açık renkli olan kuşlardir. Iyi ucuculuk özelligine sahip olan ama dönüs olarak Karakanatlar kadar iyi olmuyan kuslardir. Yani Palkanat irki kuslar ucmayi, Karakanat irki kuslar dönmeyi bilen kuslardir. Dönüs olarak bu kuslar hunivari, yani sivri kafayi saklamayan ve dönüsde karakanatlara nazaren daha uzun mesafe yapan kuslardir. Genelde bu kuslarin gözleri üzüm karasi olur. Günümüze kadar bu kuslar o kadar farkli eslemelerden gecti ki, bu gün palkanat kostüm özelliklerini tasiyan, karakanat tarzi dönen kuslarda, etraf diye tabir edilen siyahtan sonraki beyazi dönüs esnasinda kostümünden kaynaklandigi icin biraz daha bu beyazi büyük görünmektedir. Karakanat ve Palkanat irkinin yok olmasina neden, galaca kuslardaki daire görünümün daha al benili olmasi, bu iki irkinda körelmesine neden olmustur. Evet galaca kus kendini daha iyi göstersede, bu iki irkinda her kümesde olmasi gerektigi bilinmelidir. Palkanat irkiyla gecmiste ve günümüzde Karakanatlardan gelme takla, g.t oturma gibi taskin özelliklerin, bu irka eslenmesiyle bu gibi özelliklerin giderilebilecegi sanirim herkezce artik bilinmektedir.

Re: ATOMLAR

atom ırkını merak eden arkadaşlar bergamadan pala kamil ve şavaştepeli süleyman amcadan bilgi alabilir

paylaşımlarınızı ilgi ile okuyorum ve dönekler hakkında daha fazla bilgi edinmek için sabırsızlanıyorum emeği geçen bütün dostlara saygılar :)

palkanadı tercih ediyorum diğerleri fazla uçmuyor

Geri