DÖNEK GÜVERCİNLERİ DÖNÜŞ ÇEŞİTLERİ

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan DÖNEKCI35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 15
  • Görüntüleme Görüntüleme 18K

DÖNEKCI35

Üye
Katılım
24 Eyl 2011
Mesajlar
529
Tepkime puanı
0
Yaş
37
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
UĞUR GENÇ
Meslek
ŞUBE SORUMLUSU
Şehir
İzmir
İlgi Alanı
Köpekler
Merhaba ;
Her zaman denir ya kuş şöyle döndü böyle döndü (: (: Bu dönüşler kaç çeşittir ve tanımları nelerdir ? Hangi mesafelerden nasıl dönüşler çıkar.

Bu konuda sitemizde Dönek güvercini besleyen her üyemizin fikrini almak isterim

Kaç çeşit dönüş vardır ve bu dönüşler nasıl gerçekleşir.
 
Uğurum biliyorsun her dönek güvercinin devri farklı farklı.
Veyahut şöyle diyeyim, çok güzel dönen 1 çift kuşu eşliyorsun.
Biri karakanat diğeri pal kanat. Veya ikiside karakanat vari kuşlar diyelim.
2 çiftte yavru aldın diyelim. Bu kuşlar dönmeyebiliyorlar da ama kan itibarı ile sağlam kuş oluyorlar.
Elden çıkarılmamalıdırlar diye düşünüyorum. Yavrularında dedelere, annenannelere benzer dönüşler yakalanabilir.
5 parmağın 5i bir olmuyor hesabı.


Genelde dönüşleri hep atom ve karakanat kuşlarda izledim.
Karakanat kuşlar daha yumuşak ve daireyi bariz bir şekilde göstere göstere dönüyorlar. İçi dolu dönüşler çıkıyor.
Atom kuşları ise, karakanatlara nazaran daha sert, daha inat ama güzel daire veriyorlar. Sıkarak patlama gibi.
Palkanat kuşlar yine aynı şekilde atomlarla aynı dönüş stilleri.

Dönüş çeşitleri içinde beni etkileyen atom ırkının dönüşleridir.
Mermi gibi sıkarak patlayan dönek günümüzde az .
 
Selamlar,

1.Külahvari dönüş tarzı(Bu tarz dönen kuş sayısı da fazla yoktur),
2.Sivri dönüş tarzı(Daha çok Muğla çevresinde izlediğim döneklerde gördüğüm tarz),
3.Plaka dönüş tarzı (Ki bana göre en makbul olanıdır,kısa mesafe dahi olsa giriş ve çıkışı hatasızsa benim için yeterlidir),
4.Birde Makedonyadan gelen bir dönekten izlediğim bir dönüş tarzı vardı ama o dönüşü tarifleyemiyeceğim (:

Bana göre kısa mesafelerde her zaman daha iyi dönüşler izlenir mesafe ne kadar artarsa dönüşte bozulma ve hataların artması mümkün olur.Burada seyisin kuşa pırıltıyı ne zaman ve ne mesafede vereceğini bilmesinin önemi büyüktür.
Soner kardeşimde söylemiş bende aynısını tekrar ediyor gibi olacağım ama neyse (:
Benimde izlediğim kuşlar içinde her zaman karakanatlar en iyi performans sahipleri olarak aklımda kalmışlardır.
 
Anlaşılan koca sitede 3 kişi döneklere meraklı

Dilim döndüğünce gördüğüm dönüşleri anlatmaya çalışayım

2 Tarz Dönüş vardır

1.Bindirme Dönüş

2.Karşıdan Dönüş


1.Bindirme Dönüş

Genelde İnatçı kuşların yaptığı dönüş tarzıdır kuş tam üstümüzden geçerken yani 90 derecelik açıdayken atılan pırıltılara kanatları toplayıp siyah bir göbek yaparak uzun etrafsız dönüşlerdir. Yarı kapalı diye tabir edilen dönüş tarzını sergilerler,Tam kapalı dönenleri çok az görülür Karşıdan dönüşe nazaran biraz daha basit gibi görülebilir ama bu dönüşte oldukça zordur.

2.Karşıdan Dönüş

a.Yarı kapalı

b.Tam Kapalı

c.Plaka Dönüş

a. Yarı Kapalı dönüş;

Uzun ve etrafsız bir dönüş tarzıdır.Sadece siyah bir göbek yapıp çelenkleri bağlamadan etrafı olmayan veya dilimli gözüken dönüş tarzıdır.Genelde Palkanat dediğimiz kuşların yaptığı dönüş çeşiditir.Çok Uzun mesafe dönenlerini gördüm.

b. Tam Kapalı Dönüş;

Kısa mesafeli 2 çerçeve içiçe hafif göbekten bombeli dönüş tarzıdır.Siyahını beyazını güzel bir şekilde gösteren makbul dönüşlerden biridir. 7-8 metre rahat dönebilir ama daha fazlasında mutlaka bozmaya müsaittir.

c.Plaka dönüş;

Bütün Dönek camiasının özellikle İzmir'de aranan dönüş tarzıdır ve hedef odur.Çok yüksek devirlerde yakalanabilen dönüştür.Kuş dönüşü yaparken havada uyudu derler veya havada öldü derler.En zor dönüş olan plaka dönüşün tarifine gelirsek adında anlaşılabileceği üzere plak gibi veya cd diyelim onun gibi yusyuvarlak siyah bir göbek etrafında beyaz bir göbek yapıp havada olduğu yerde sayarmışcasına çok gergin arada boşluk bırakmıcak şekilde yüksek devirli dönüştür.Kuş havada asılı kalmışcasına gözükür bu dönüşü gören kişinin uyku düzeni bozulur :haha: :haha: :haha:
Bu dönüşü sade ve sadece karakanat tarzı dönekler yapabilir vücüd yapıları çok önemlidir minyon tipli küçük kuşlar bu dönüşü yapmaya çok müsaittir.Bu dönüş görmek çok zordur ve hedef budur bu zamana kadar üst üste bu dönüşü yapabilen güvercin görmedim. Bu dönüşü görmek için bir sürü etken lazım kuşun pskolojisi, rüzgar, hız, pırıltıyı atma anı vb.En fazla 3-5 metre dönüş gerçekleştirebilir. Bu dönüşü görünce diğer dönüşler yanında sönük kalır.Diğer dönüşler bence plakaya geçiş evresidir.Plaka dönebilen bir kuş diğer dönüşleri zaten çok rahat bir şekilde yapabilir.

Plaka dönüş ile ilgili bir anımıda anlatmak isterim.Elifli bir erkek yavrum vardı güzel tam kapalı dönüşler yapıyordu yavruya kusmaya başladı dönüşleri bonkörleşti
Bir sabah yine antreman atıyom kuşlara rüzgarsız bir hava var dışarıda elifli kalktı evin etrafında başladı dolaşmaya yükselmiyorda alçakta evlerin çatılarının üstünde uçuyor biraz yordum o şekilde
pırıltı yerine geliyor aşağıya bakıyor atmıyorum biraz daha yorulsun diye gitti geldi gitti geldi dedimki gel atcam pırıltıyı üstümden geçti bı ıslık çaldım çark etti tam karşımdan geliyor çok yüksekde de değil 40-45 derecelerde tekrar bi ıslık çaldım pırıltılıkları attım önüne kanatları hafif geri çekip biraz kızakladı o sırada bir vurdu daireyi havada dümdüz bir saat misalı asılı kaldı 3 saniyelik bir olay ama sanki bana bir saat gibi geldi içimden böyle bir şey çıkıyor tam o sirada bir bağırmısım sabahın 7 sinde kuş dönüşten çıktı geldi indi yere ama ben kendime gelemedim halen yatarken rüyalarıma girer o dönüş bir dahada öyle dönmedi. :hungur: :hungur: :hungur:
 
Uğur kardeş çok güzel anlatmışsın gerçekten dönüşleri ve şekillerini.
Çok teşekkür ediyorum şahsım adına.
Anında çok güzelmiş ama benim aklıma kuşun bir daha o dönüşü yapmaması takıldı.
Acaba ilk yavrusuna kusmanın verdiği heyecan ve coşku mu kuşa o dönüşü yaptırdı?
Eğer öyleyse tamam normal ama ustalardan dinlediğimiz döneğin ilk yavrusunu beslediğinde ayrı,ikinci yavrusunu beslediğinde ayrı performans gösterdiği ve her yavru besleyişinde daha iyi performans sergilemeye başladığıdır.
Acaba kuşu çok sık uçurarak performansını azaltmış olabilir misin diye düşünüyorum.
Çünkü ustaların söylediği güzel bir söz var.
Dönek dönüşü bulduğunda ve iyi dönüş yaptığında sadece misafire uçurmak gerekir derler hep,çok fazla sık sık uçurmak da kuşun performansında azalmaya neden oluyor.
Bu durum gerçekten de böyle,benim yaşadığım tecrübelerde bu durumu kanıtlıyor.
 
Gürkan abim plaka dönüşün oluşması için kuşun, havanın ve seyisin çok faktörü var senin dediğin gibide olabilir hata bendede olabilir.Ben bu yavruya kusma işleminde dönekliğin artığına inanıyorum ama ben en iyi dönüşleri ilk yavruya kustuklarında gördüm senin dediğin gibi ilk heyecandan olsa gerek ben elimden geldiğince bütün kuşlara birer pırıltı atmaktan yanayım ne demişler AT KOŞMAKLA KUŞ UÇMAKLA açılır
 
Senin söylediğin de doğru Uğur kardeşim.
Bu mesele aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık meselesi.
Kuşu fazla uçurmasan uçum performansı azalıyor uçurmak istedin mi konuyor uçmuyor.
Uçursan bu sefer fazla uçurma dönekliği bozulur diyorlar.
Bunun bir orta yolu yok mu acaba?
İnsan bazen ne yapacağını şaşırıyor?
 
Ben bu camiaya gireli pek fazla olmadı 6 7 senedir takip ediyorum şu an halen öğrenci olduğum için duyduklarımla yetiniyorum 3 kişi falan değilsiniz yani takip ediyorum sizi :) karakanat ve palkanatlar hakkında daha detaylı ve fotoğraflı bilgiler verebilir misiniz? bunun ayrımını yapmak istiyorum yada hareket tarzları hangi çeşide işaret ediyor örneklendirebilir misiniz ?
 
Halil kardeşim öncelikle forumumuza hoşgeldin bizlerde çok eski değiliz dönek konusunda yani ben öyleyim daha tecrübeli abilerimiz ustalarımız var ama nedense katılmak istemiyorlar hoşgörüyle karşılıyoruz burada bir kaç kişi büyüklerimizden öğrendiklerimizi gözlemlerimizi yeni başlayacak arkadaşlara aktarmaya çalışıyoruz sende aramıza hoş geldin aklına gelen soruları sormak istediğin herşeyi hiç çekinmeden sorabilirsin dediğin konuları paylaşıcam takip etmeye devam
 
s.a sevgili uğur kardeş ben döneğe çok meraklı bir yetiştiriciyim çok dönek seyrettim hoş görüne samimiyetine güvenerek öğrenmek istediğim bir dönek kapalı dönüşü yapabilmesi için gerekli meziyeti varsa ? kapalı dönüş yapabilmesi için gerekli olan meziyet ler ne olmalı dönek kuşunda ? mesela karşına döneği kaç dereceden almalısınki kusursuz bir dönüş olsun
1.)dönüşe geliş hızı kayıkta ne olmalı ?
2.)dönek bu dönüşü kanadının hangi bölgesinle yapar (kapalı) kanat açısı ne olmalı ?
3.)kapalı dönüş yapabilmesi için ne kadar devir yapabilmesi gerekir ?
4.)kapalı dönüş yapan dönek'in dönüş çapı ne olması gerekir ? görsel açıdan hoş görünsün
5.)kapalı dönüş yapabilen dönek tekmi uçurulmalı perlemi ?
6.)kapalı dönüş yapan dönekler seisine ne kadar hizmet etmeli gerçek dönek olduğu anlaşılsın ?
7.)kapalı dönüş yapan dönekler hangi mevsimde daha iyi performans gösterir ?
8.)kümes görünümü ve kümesin rakım olarak yüksek olması dönek'in 'dönüşüne etki edermi ?(havada ki basınç )v.s
sevgili uğur kardeşim kapalı dönüş için sorduğum bu sorular plaka yapabilme meziyetine sahip dönekler içinde geçerlidir.?
benim için ırklardan ziyade dönek dediğimiz bu nadide kuşlara gösterilen ilgi alaka sadece kapalı dönüş göstermesi için tabiki değil farkındayım dönüşe giriş çıkış güzel olursa dönüşün değeri ve güzelliği bir o kadar muhteşem olur bence herkez dönüş çeşitliliğini iyi biliyor ama nasıl döner işte kavga burada başlıyor sen beni anladın ? vereceğin cevaplar için şimdiden teşekkür eder sevgi ve saygılar diler
izmire ve tüm dönek camiasına ve ustalara selam ederim
 
SNRAVCI' Alıntı:
Uğurum biliyorsun her dönek güvercinin devri farklı farklı.
Veyahut şöyle diyeyim, çok güzel dönen 1 çift kuşu eşliyorsun.
Biri karakanat diğeri pal kanat. Veya ikiside karakanat vari kuşlar diyelim.
2 çiftte yavru aldın diyelim. Bu kuşlar dönmeyebiliyorlar da ama kan itibarı ile sağlam kuş oluyorlar.
Elden çıkarılmamalıdırlar diye düşünüyorum. Yavrularında dedelere, annenannelere benzer dönüşler yakalanabilir.
5 parmağın 5i bir olmuyor hesabı.


Genelde dönüşleri hep atom ve karakanat kuşlarda izledim.
Karakanat kuşlar daha yumuşak ve daireyi bariz bir şekilde göstere göstere dönüyorlar. İçi dolu dönüşler çıkıyor.
Atom kuşları ise, karakanatlara nazaran daha sert, daha inat ama güzel daire veriyorlar. Sıkarak patlama gibi.
Palkanat kuşlar yine aynı şekilde atomlarla aynı dönüş stilleri.

Dönüş çeşitleri içinde beni etkileyen atom ırkının dönüşleridir.
Mermi gibi sıkarak patlayan dönek günümüzde az .


dostum demişsinya yavrular dönmesede kanda var döneklik onun yavrusunda çıkar diye. şuan elimde 2 tane macır selaniği(paçalı dönek makedonda derler) var bunlar örme ve yar ıkapalıya yakın dönüş yapmış kuşlar onlardan gelen yavru 1 baş atıyor güzel sıkıyo.onuda dönen bir erkekle eşe vurdum yavru aldım yavru yine 1 baş atıyo sıkışı bozuk bunu ustam dediğim abime sordum 7-8 yıldır dönek besliyor şuan iyi dönekleri var ve bana kan uyuşmuyor o kuşlardan dönen kuş çıkmaz onların eşini ayırcan onun dönüş sitillerine uygun dönen ve kan uyuşumu sağlanıcak bir kuşla vurman gerekirki anca onlardan öyle dönen yavru alabilirsin dedi. suan 1 tane daha yumurta var o yumurtadan cıkacak olan yavruda çıkıp büyürse uçurdummu oda aynı kardeşi ve annesi gibiyse onu kardesini ve annesini ıslah edicem.

birde kanda var olna birşeyi dışarı vurdurmak zor bişey anlamak zor.

2 dönekten yavru gelmeyebiliyor bunu anladım ve söyledilerde. gelmedimmi 10 yılda besleyip yavsu alsan gelmiyor.
 
erdinç_34' Alıntı:
s.a sevgili uğur kardeş ben döneğe çok meraklı bir yetiştiriciyim çok dönek seyrettim hoş görüne samimiyetine güvenerek öğrenmek istediğim bir dönek kapalı dönüşü yapabilmesi için gerekli meziyeti varsa ? kapalı dönüş yapabilmesi için gerekli olan meziyet ler ne olmalı dönek kuşunda ? mesela karşına döneği kaç dereceden almalısınki kusursuz bir dönüş olsun
1.)dönüşe geliş hızı kayıkta ne olmalı ?
2.)dönek bu dönüşü kanadının hangi bölgesinle yapar (kapalı) kanat açısı ne olmalı ?
3.)kapalı dönüş yapabilmesi için ne kadar devir yapabilmesi gerekir ?
4.)kapalı dönüş yapan dönek'in dönüş çapı ne olması gerekir ? görsel açıdan hoş görünsün
5.)kapalı dönüş yapabilen dönek tekmi uçurulmalı perlemi ?
6.)kapalı dönüş yapan dönekler seisine ne kadar hizmet etmeli gerçek dönek olduğu anlaşılsın ?
7.)kapalı dönüş yapan dönekler hangi mevsimde daha iyi performans gösterir ?
8.)kümes görünümü ve kümesin rakım olarak yüksek olması dönek'in 'dönüşüne etki edermi ?(havada ki basınç )v.s
sevgili uğur kardeşim kapalı dönüş için sorduğum bu sorular plaka yapabilme meziyetine sahip dönekler içinde geçerlidir.?
benim için ırklardan ziyade dönek dediğimiz bu nadide kuşlara gösterilen ilgi alaka sadece kapalı dönüş göstermesi için tabiki değil farkındayım dönüşe giriş çıkış güzel olursa dönüşün değeri ve güzelliği bir o kadar muhteşem olur bence herkez dönüş çeşitliliğini iyi biliyor ama nasıl döner işte kavga burada başlıyor sen beni anladın ? vereceğin cevaplar için şimdiden teşekkür eder sevgi ve saygılar diler
izmire ve tüm dönek camiasına ve ustalara selam ederim


1.)dönüşe geliş hızı kayıkta ne olmalı ?

Dönüşe geliş hızı yapacağı dönüşü taşıyacak kadar olması kafidir

2.)dönek bu dönüşü kanadının hangi bölgesinle yapar (kapalı) kanat açısı ne olmalı ?

Dönek güvercini kapalı daire dönebilmesi için dirseklerinden vucudunu hafif kaldırarak döner etrafını çizebilmesi için

3.)kapalı dönüş yapabilmesi için ne kadar devir yapabilmesi gerekir ?

Benim şahsi görüşüm devrinin yüksek olmasıdır

4.)kapalı dönüş yapan dönek'in dönüş çapı ne olması gerekir ? görsel açıdan hoş görünsün

4-5 cm siyah 5-6 cm beyaz göze hoş gelir tercih meselesidir birde siyahını büyük beyazını az yapan döneklerde mevcuttur

5.)kapalı dönüş yapabilen dönek tekmi uçurulmalı perlemi ?

Yetiştirilme şekline bağlı yerle en iyi irtibat nasıl kuruyorsa

6.)kapalı dönüş yapan dönekler seisine ne kadar hizmet etmeli gerçek dönek olduğu anlaşılsın ?

Ömrünün sonuna kadar dönekliğini devam ettirmeli diye düşünüyorum

7.)kapalı dönüş yapan dönekler hangi mevsimde daha iyi performans gösterir ?

Kapalısı veya açığı diye bir şey gökyüzünün mavi olduğu ve rüzgar olmayan her an dönek güvercini dönüşünü gerçekleştirmeli

8.)kümes görünümü ve kümesin rakım olarak yüksek olması dönek'in 'dönüşüne etki edermi ?(havada ki basınç )v.s

Ben edeceğini düşünüyorum çukurda alçakta kalan kümesler bana göre hep 1-0 öndedir

sevgili uğur kardeşim kapalı dönüş için sorduğum bu sorular plaka yapabilme meziyetine sahip dönekler içinde geçerlidir.?
benim için ırklardan ziyade dönek dediğimiz bu nadide kuşlara gösterilen ilgi alaka sadece kapalı dönüş göstermesi için tabiki değil farkındayım dönüşe giriş çıkış güzel olursa dönüşün değeri ve güzelliği bir o kadar muhteşem olur bence herkez dönüş çeşitliliğini iyi biliyor ama nasıl döner işte kavga burada başlıyor sen beni anladın ? vereceğin cevaplar için şimdiden teşekkür eder sevgi ve saygılar diler
izmire ve tüm dönek camiasına ve ustalara selam ederim

Erdinç abim dilim döndüğünce büyüklerimden öğrendiğimce sorularını cevaplamaya çalıştım eksik veya hatalı bir yer var ise başta sen ve diğer ustalarımızın beni uyarmasını isterim varsa yanlış bildiğimiz bizde düzeltelim
Kendine iyi bak abim
 
selamlar. bende uzun zamandır bir dönek vardı 2 defa yavru çıkardı. sonra kuşu uçurdukça taklalar atmaya başladı geçen etrafında çapraz dönerek döndügünü gördüm. ama bugün gördüklerim beni hayretler içinde bıraktı. üstüste 15-20 kere dönüp sonradan çapraz dönmeye başladı. o kadar hoşuma gittiki anlatamam daha önce uzaktan izlemiştim böyle ama benim kuştan böyle bir performans beklemezdim. aynı yukarıda anlatılan havada asılırmışcasına tekerlek gibi dönüyordu. aynısından bir erkek bir dişi daha alacam izlemesi bu kadar zevkli oldugunu bilmiyordum :)
 
selamlar. bende uzun zamandır bir dönek vardı 2 defa yavru çıkardı. sonra kuşu uçurdukça taklalar atmaya başladı geçen etrafında çapraz dönerek döndügünü gördüm. ama bugün gördüklerim beni hayretler içinde bıraktı. üstüste 15-20 kere dönüp sonradan çapraz dönmeye başladı. o kadar hoşuma gittiki anlatamam daha önce uzaktan izlemiştim böyle ama benim kuştan böyle bir performans beklemezdim. aynı yukarıda anlatılan havada asılırmışcasına tekerlek gibi dönüyordu. aynısından bir erkek bir dişi daha alacam izlemesi bu kadar zevkli oldugunu bilmiyordum :)

Hastalık iyice bulaşmış :)
 
Hastalık iyice bulaşmış :)
evet gerçektende hastalık bana bulaştı galiba :) bu bendeki kuşun yavruları sadece bikaç kere tekerlek gibi dönüyor fazlada yukarı çıkamıyorlar belki genç oldaklarından. bizim evin biraz uzagında dönek uçuran biri var bi kaç kere izledim böyle helikopterin pervanesi gibi dönüyorlardı ne güzel yaw keşke bendede öyle kuşlar olsa dedim. sonra baktım benim kendi kuşum öyle yapıyor. acaba uzaktan bakılınca pervane gibi mi görünüyor. çok heyecanlandım valla ne yalan söyleyim doğa olayı resmen ya aynen yukarıda anlattıhı gibi kuş dönerek yeremi çakılacak öldümü felan dedim. inanılmaz gerçekten ...
 
Canım gerçek dönek besleyen kardeşlerim birbirleriniz ile ve yakın çevreniz ile iletişime geçin dönekçi olduğunuzu hissettirin sizin kuş uçurduğunuzda aşağıdan kimse kuş kaldırıp pırıltı vermesin bizlerde çoçukluğumuzdaki gibi birbirimize saygımız olsun kaçak ve kuş yakalamayan kuş seven ve seyreden insan olalım selamlarımla.
 
Geri
Üst