DÖNEK IRKINDA KOSTÜM MÜ? PERFORMANS MI?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SNRAVCI
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

SNRAVCI

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Soner AVCI
Meslek
Muhasebe Finansman
İlgi Alanı
Köpekler
Öncelikle merhabalar sitemizin değerli dönek sevdalıları,

Dönek ırkında ilk olarak kostüme mi önem verilir? Yoksa performansa mı ??

Son düzenleme:
Dönek güvercinleri performans güvercinleri arasında yer alır, bunun için öncelikli olarak aranması gereken performans ancak kapalı kostümdeki güvercinlerde dönüş göze çok hoş gelmediği için galaca veya akbaş diye tabir edilen renklere özen gösterilmiştir.Kimi yetiştiriciler kuyruğunda elif çıkan kanadın saz olan kuşları kümese dahi sokmuyorlar

Kostüm açısından da benim ilgili çeken, tavlabaş ve aynı zamanda belden kemerli dönekler olmuştur. Bu tür kuşlar mevcut bizde. Fakat yavrularını kendileri gibi vermiyorlar. Çizikli gemli oluyor altlarından çıkan yavrular. (: (: (:

:evet: Soner sen tam Atomcusun kardeşim :evet: benim kümesin geneli atomların çaprazı çünkü güçlü oluyorlar dayanıklı kuşlar ancak artık elemeye başladım neden diyeceksin bir ara sadece baska tarzı kuşlar besledim ancak 2 yılım boşa gitti çünkü göze hoş gelmiyor sadece siyah bir göbek oluyor etraf yok yada kuyruk karışık elifli dairede hep atlama göze batıyor kesinlikle renge gidilsin demiyorum ancak eşlemeleri ona göre dikkatlı yaparsak hataya düşmemiş oluruz sonra bizde deriz nerde o eski dönekler

Aynen kardeşim (: (: Genelde dönüşü hep atomlarda izledim kardeşim. Forma açılarında da kan açılarında da harbiden geçerli kuşlar .

Beyler bende bu konuda birkaç söz söylemek isterim.Ben Eşrefpaşa ,Çimentepe ,Yağhaneler üçgeninde büyüdüm.Sizde bilirsiniz ki İzmir'in en iyi kuşları ve kuşçuları geçmiş dönemde bu mevkilerde yaşamışlardır.Ayrıca benim babamda eski bir dönekçidir.Ben çocukluk ve gençlik dönemim boyunca eski ustalar tarafından dönek güvercinin kostümü itibarıyla ayrımcılığa tabi tutulduğunu görmedim duymadım.Bende bunun ayrımını yapmıyorum.Yapanlarıda doğru bulmuyorum.Bu ayrımcılığı yaparak işin özünden uzaklaştığımızı düşünüyorum.

Duyduklarımıza ve söylenenlere göre eski düz renkli dönekler bu yüzden elden çıkarılmış.Düz renkli döneklerde kuşun rengi neyse o renkte bir daire izleniyor ancak galaca kostümlü kuşlarda 2 renk siyah beyaz kırmızı beyaz gibi daireler göze daha hoş geldiği için bu kostümlere gidilmiş yapılan araştırmalara göre de orjinal galacalar siyah beyaz olarak ülkemize girmiş ve kanadında saz veya elif olan kuşların bu düz döneklerle eşlenen çapraz kuşlar olduğu söylenmekte bu yüzden bazı ustalar kanadında saz veya kuyruğunda elif olan kuşları besleme taraftarı değiller.Besleyenler ise bu sazı veya elifi kestiklerine şahit olunmuştur.Çünkü kuyruktaki siyah tüy sayısı 2 den fazla olduğu zaman dairede atlama yapabiliyor bu deviri düşük dönüşlerde daha çok göze batıyor

Soner'cim ayrımcılığa tabi tutulmamış olsaydılar şu anda bu bahsettiğin pal,boz ve arap kuşlarla bu renklere yakın olan kuşları sıkça görebilirdik.Neye ilgi varsa insanlar onu üretiyor.Siyah beyaz kuşların dönüşü çok iyi gösterdiği konusunda sizinle hemfikirim. Ancak o siyah beyaz kuşlar yani galaçalar şayet bu bahsettiğimiz kapalı kuşların yaptığını yapabiliyorsa. Tabi anti parantez belirtmek gerekirse bu kuşların dönüş şekilleri konusunda büyük bir çoğunluk fikir sahibi değil.Bundan dolayı en iyi dönüş görüntüsünün galaçalarda olduğu zannediliyor.

Evet Özgür abi keşke onların dönüşlerini görebilseydik dediğin gibi galacalar aynı dönüşü yapabiliyormu? Eskilerin söylediği çok büyük daire yapıyorlardı kamyon tekerleği gibi oluyordu şimdide düz renkli dönekler çıkıyor baskaları kendi kedine eşleyerek bir kaç kuşak sonra arap yavru veya pal yavru alma ihtimali yüksek oluyor ve çıkıyorda ancak eski kuşlar gibi orjinal olmuyor çünkü galacalarla kırılmış bir yavru oluyor o yüzdende o eski düz döneklerin dönüşünü görmek artık imkansız gibi birşey sanırım bu yüzdende elimizdekilere bakıp daha ileri seviyelere getirmeye çaba göstermeliyiz modaya uymadan performansa ağırlık vermeliyiz ancak atlanmaması gereken bir konuda dairenin göze hoş gelmesi yani siyahı ve beyazı ayırması daireyi bir bütün olarak görmek isteyen yetiştiriler elifli ve sazlı kuşları bu sebepten dolayı beslemiyor (elif dediğim gibi 3 den fazla olunca yanlış anlaşılmasın). Tabiki herkezin farklı bir beklentisi var

Dönekçilik veya tüm dönücü ırklar için şunları söyleyebilirim, Eğer bir dönücü ırk yetiştiricisi rengi ön planda tutuyorsa ben onu dönekçi statüsüne sokmam kendi fikrim bu yönde yani kimse alınmasın..
Zaten Usta bir dönekçi kuşun rengi BOZ veya eski PAL BOSKA veya düz ARAP olsa dahi dönüşünü hatalı veya çelenklerinin dışarıda olduğunu görür.
Yani rengine göre kuşun dönüp dönmediğini anlamayan kişi zaten usta değildir.Usta adam her renk ile dönüş tutup tutmadığını anlar..

Merhaba
Herkezin düşüncelerine saygı duyarım.sonuçta herkezin beklentisi farklıdır.Özellikle Ege bölgesinde aranılan dönüş plaka dönüştür bu dönüşüdü siyahı ve beyazını ayırablien kostümde ki kuşlarda görebiliriz diğerlerinde hiç bir zaman bu dönüş görülemez

DÖNEKCI35' Alıntı:
Merhaba
Herkezin düşüncelerine saygı duyarım.sonuçta herkezin beklentisi farklıdır.Özellikle Ege bölgesinde aranılan dönüş plaka dönüştür bu dönüşüdü siyahı ve beyazını ayırablien kostümde ki kuşlarda görebiliriz diğerlerinde hiç bir zaman bu dönüş görülemez

Uğur kardeşim senin aradığın şekilde tabi görülmez.Senin aradığın, döneğin siyah ile beyazın birbirinden ayrılması buda kuşun kalaça olmasından kaynaklanıyor.Onda hemfikirim katılıyorum.
Bende kalburüstü çok kaliteli bir kaç dönek izledim ve izlediğim güvercinler kalaçaydı.Dediğin gibi dönüşü çok net bir şekilde anladım ve ayırdım.Ben şunu demek istiyorum, kanımca o dönüşü BOZ bir dönek bile yapsa yine dönüşünü ayırırım gibi geliyor.
Yine çok iddalı konuşmayım ama dönüş tutup tutmadığını ayırırım.Gerçi benlikte bir şey yok zaten dönen kuş kendini belli eder diye düşünüyorum.

bencede performans önemli

İshak Abim ikimizde hem fikiriz
Benimde anlatmak istediğim niçin düz döneklerin yok edilip galacaya dönüldü ile ilgiliydi. Tabi bir dönücü ırk besleyen insan kuşun dönüş yapıp yapmadığını anlayabilir. Ben kendim beslemediğim için düz renkli kuşlarda dairenin nasıl görüldüğünü bilmiyorum ancak baska döneklerim var bunlarda gördüğüm dönüşler beni çok tatmin etmiyor çünkü siyah bir göbek etrafı flu kuyrukları karşık kuyruk olduğu için bu tarz kuşlarda ancak yarı kapalı tabir edilen dönüşü görebiliyorum galacalarda ise bu farklı oluyor siyah bir göbek etrafı 2 -3 parmak beyazlık tam kapalı diye tabir edilen bir dönüş yapıyor şimdi sizce hangi dönüş göze daha hoş gelir. Kuşun hata yapıp yapmamasının kostümle bir alakası olduğu sanmıyorum kuş zaten çelenkleri toplayamıyorsa veya kafayı içeri çekemiyorsa her şekilde göze batar
İshak abim aynı şeyleri düşünüp farklı kelimelerle anlattığımız için böyle oldu
İzmir'den Bursa'ya selamlar Sevgiler.

tabiki ilk once performans zaten donegin kostumunun goze guzel gelmesi performansina baglidir bence guzel oynayan kusun OYUNDAN sonra kostumu akillarda kalir

Geri