DÖNEK TARİHÇESİ

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan DÖNEKCI35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

DÖNEKCI35

Üye
Katılım
24 Eyl 2011
Mesajlar
529
Tepkime puanı
0
Yaş
37
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
UĞUR GENÇ
Meslek
ŞUBE SORUMLUSU
Şehir
İzmir
İlgi Alanı
Köpekler
İzmir – Buca / Emrullah Keskin Ustamızın anlatımıdır ;
Karakanatlar ve Palkanatların ardından diğer ırkların meydana çıkışı (Yanlış anlaşmadan kaynaklanabilecek hata olması müstesnadır )
27 Ocak 2009 / Saat 11.00 alınan bilgilerdir.
Kökeni İzmir olmasına rağmen 1800 lü yıllarda Osmanlı’nın Selanik ve civarına yayılmasıyla Dönek güvercini de oralara göçüyor. Türkiye’de aynı yıllarda Dönek beslendiğine dair hiç bir bilgi yoktur. 1936 yılında Ülkemize ilk kez gelen göçmenlerimiz getirebildikleri kadar Döneği ülkemize çok zor şartlarda geri getirmişlerdir. Geride kalan Dönek ırkı da 1945 yılına kadar Yunanistan ve civarında kıtlıktan ötürü yenmek suretiyle tamamen yok olmuştur. O yıllardaki açlığın tarifi dahi mümkün olmadığı için, hiç bir evcil güvercinin yaşama ihtimali olmadığı söyleniyor.1944 yılına kadar Türkiye’den Yunanistan’a sürekli erzak gitmiştir. Eğer 1936 yılında ülkemize getirilen Dönekler olmasaydı belki de şu an bu nadide soyumuz yok olacaktı.
Karakanatları Türkiye’ye getiren ilk kişi Rıza Bey ‘dir.
4 lük Mustafa Bey’in oğlu öldükten bir süre sonra Rıza Bey’i Karşıyaka’ya çağırıyor ve orada yaşaması ve Maliye Murakıbı olarak işe girmesine de yardımcı oluyor. Aradaki samimiyetin ardından gelinini Rıza Bey ile evlendiriyor. Selanik’te çalgıcılık yapan Rıza Bey bu vesile ile maddi imkanları düzeliyor ve iyi arkadaşı olmasına rağmen Selanikte Bey çocuğu olan Hasan Amca ile bu sebepten tartışıyor ve bir daha ölene kadar hiç samimi dostlukları olmuyor. Karaçocu (Paytoncu) Hasan Amca’yı , 50 yaşından sonra güvercin belemeye başlayan Binbaşı Arif Bey seyis olarak işe alıyor.
GİDERLER :
Pampili’nin arkadaşı Boşnak Süleyman Manisa’da yaşıyor. Boşnak Süleyman 4 lük Mustafa’dan 4 kuş alıyor (Bangolar) ve 4 lük Mustafa , Boşnak Süleyman’a dönmezlerse acele etme bunlar 1- 1,5 sene sonra döner diyor.
Boşnak Süleyman Bangoları , Arif Bey ‘in Palkanatlarıyla eşliyor ve Giderler ortaya çıkıyor.
ATOMLAR :
Atomlar ilk olarak Rıza Bey’de görülmüştür. Atom ırkı asıl olarak Karakanatlar’dan gelmedir . Arif Bey’in Beslediği atomlar karagöz beli kemerli, Rıza Bey’in beslediği atomlarsa kemersiz iki göz beyazdı.
Bu ismi, gemli bir erkeğin sıkarak gelip sonra dönüşe girmesiyle Atom Bombası gibi patladı diyen ; Binbaşı Arif Bey ,Binbaşı Galip Bey ve Saffet Bey vermiştir. İlk dönüşünü gördükten 1 hafta sonra tekrar gelerek şu atom erkeği tekrar uçursana demişlerdir. Çok istemesine rağmen, Rıza Bey , Atomlardan Arif Bey’e vermez fakat, Müsri Kapral Bey ( İtalyan asıllı- Rodos’lu ) Rıza Bey’den 1 çift atom çakal alır ve daha sonra erkeği ölünce Atomları çok isteyen Arif Bey’e dişiyi verir. Arif Bey , eşlemeyi Bangolarla yaparak beli kemerli olan Atomları ortaya çıkarmıştır. Bangolar çok kapalı renkli kuşlardı.
Karakanatlar ve Palkanatların ardından diğer ırkların meydana çıkışı
28 Ocak 2009 / Saat 20.00 alınan bilgilerdir.
GİDERLER :
Pampili’nin arkadaşı 4 lük Mustafa Manisa’da yaşıyor. İki Çeşmelik-Eşrefpaşa’ da yaşayan Boşnak Süleyman ,4 lük Mustafa’dan 4 kuş alıyor ( Geç döndükleri için Bangolar ismini veriyor ) ve 4 lük Mustafa , Boşnak Süleyman’a bunlar 1- 1,5 sene sonra döner acele etme diyor.
4 lük Mustafa da Manisa'dan Eşrefpaşa'ya taşınıyor. Rıza Bey ile Selanik'ten arkadaş oldukları için samimi bir ortam oluşuyor. Rıza Bey ,sık sık Cami Altı Kahvesine geliyor ve orada buluşup uzun uzun sohbet ediyorlar.
Boşnak Süleyman BANGO’ ları , Arif Bey ‘in PALKANAT ‘larıyla eşliyor ve GİDERLER ortaya çıkıyor.
GİDERLER ,iki kardeş eş oluyor ve EVLATLAR çıkıyor.
EVLATLAR her kuşa eş olabilen kuşlardı. Şu anda çok az da olsa çaprazları kümeslerde vardır.
SARIGÖZLER-SARHOŞ BANGOLAR : Eşref Paşa ‘lı Cezmi Bey 'de ortaya çıktı. Selanik'ten direk geldiler. İndikten sonra yerde ayaklarının üstüne kendine gelemeyip, sağa sola döndükleri için bu isim verildi.
BANGO’ larda genelde kuyruk üstü olmaz. Genelde 16-18 tel kuyrukludur ve gagaları siyahtır.

ÇELİK ARAPLAR: BANGO’ lardan gelmedir.(Kanatlarına çok hakim olduklarından ve süratli olduklarından bu isim verilmiştir) Siyahların, Kanatlarının üstünde şerit olması en önemli fiziksel özelliğidir . Kemal Serdoroğlu Karşıyaka Alay Bey semtinde yaşayan Tornacı Necdet Bey'den bu kuşları alarak Bergama'ya &&&&&&ürdü. İlk olarak ÇELİKKANAT ‘lar , daha sonra AKKANAT olarak isimlendirildiler. AKKANATları en güzel seyrettiren kişi Patosçu Akşit Amca olmuştur. 2 kardeştiler.
KALLEŞLER : Rıza Bey'in PALKANAT’ larından gelmedir. Pırıltıya durup, dönmeden kaçıp gitmelerinden bu isim verilmiştir. Bergama’lı Semerci Halil Aga ve Meyhaneci sinyor Rıza Bey'den bu kuşları alıp Bergama’ya &&&&&&ürüyor. KALLEŞLER ‘in yavruları süt beyaz ve mavi arka çıktı. Bu kuşlar daha sonra Semerci Halil Aga’ da kaldı.
Ayrıca ; Çingene Mehmet Ali 'de KARAKANAT’ların hasları vardı. Pal bozka lar vardı(Mavi ladika Pal Baska). Kuyrukları maviydi. Bu kuşları Bahçelievler Hatay'dan Terzi Haşim ve İzmir Tepecik’li Hancı Fikret Aldı .İzmir Terzi Haşim tüm Kuşlarını Kemal serdaroğlu'na verdi. Arif Bey in kuşları da içindeydi.
31 Ocak 2009 / 10.00 alınan bilgilerdir.
Kemal Serdaroğlu ayrıca Mektepli Ahmet Abi'den de Kuşlar almıştır.
Kemal Bey’i Tanıyalım:
Kemal Serdaroğlu Milletvekili olmadan önce İzmir İl Başkanlığı yapmıştır. Mütavazi bir kişi olmasına rağmen, gönlü asi ve hararetli bir kişiydi. Mesala ayakkabısının hep topuğuna basardı. Demokrat Partinin önde gelen isimlerinden , hatta Adnan Menderes ile birlikte bir süre tutuklu kalanlardan birisiydi. Kendisi rahatsızlığı dolayısıyla İngiltere’de veya İsviçre'de boğazından ameliyat olarak , delik açılmış ve bu şekilde hayatına devam etmiştir. Bir anekdot :
Kemal Bey birgün Keskin ustayı çağırmış ve bir tane pal mavi kuyruk erkek uçurtmuştur. Sallı bir erkek ve dönüşü de oldukça büyükmüş. Keskin Usta'ya '' Böyle büyük daireli kuşlar kalmadı artık '' diyerek , o kuşa olan sevgisini anlatmıştır. Kemal Bey ekonomik durumu iyi olduğu için Bergama civarındaki tüm iyi dönekler zamanla kendisinde toplanmıştır. Daha sonra da Akşit Amca ' da.Bir ara, Akişt Amca'da 700 civarında dönek olmuştu . Bir süre sonra Bergama'da Berber Yılmaz ve Kamil Bey hariç neredeyse kimsede doğru dürüst dönen kuş kalmamış. Daha sonra herkes tekrar Akşit Amca'ya gelerek kuş almıştır. Hatta , bir süre ara verdikten sonra tekrar dönek besleyen Zekeriya Amca bile gelip Akşit Amca'dan kuş almıştır.
Allah’tan tüm ustalarımıza rahmet diliyoruz.
Not : Bildiklerini yeni nesille seve seve paylaşan çok değerli Emrullah Keskin usta’mıza ALLAH’tan sağlıklı uzun ömürler ve daha nice yıllar başımızda olmasını diliyoruz ve teşekkür ediyoruz. /TGF

(ALINTIDIR.)
 
Dönek güvercinin kolları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere yardımcı olabileceğini düşünüyorum.
 
Uğur kardeşim harika bir konu paylaşmışsın. Teşekkürler.


Bende İzmir'de babadan kuşçuyum. Keskin amcam olur. Fakat kalmadı bu tür kuşlar. Çelik kanat, Pal Kanatlar. Döneğin esası bu cinslerdi. Kırıla kırıla bozula bozula şimdi sarı kanat diye adlandırılan kuşlar bile çıkmış. İzmirlisin hiç duydun mu sarı kanat die dönek ırkı veya rengi. Amma velakin varmış .
 
Öyle bir ırk olduğunu sanmıyorum renk olarak bendede ona yakın bi şey var dı ama ben hiç bir zaman sarı galaça diye bi terim kullanmadım herkez kendi istediğini söylemekte ve savunmakta serbest ben şahsen renge değil dönüşe bakarım isterse yeşil dönek olsun dönmedikten sonra hiç bir önemi yok
 
Aynen kardeşim. Zaten Çakalların dönüşü belli olmuyor çerçeveyi tam göremiyorsun. O yüzden pek tutulmuyor. Komple kapalı olması lazım dönüş seyretmek için. Velhasılkelam dediğin gibi renk önemli değil devir ve dönüş önemli.
 
1931 ve 1936 yılları arasında Cumhuriyet arĢivi kataloglarında posta güvercini yetiĢtiriciliği ile ilgili çeĢitli kayıtlar bulunmaktadır. Bu kayıtlardan o dönemde posta güvercini alıĢ veriĢinin Rusya ile yapıldığı anlaĢılmaktadır. Rusya***8217;dan güvercin istasyonları, muhabere malzemeleri, güvercin maskeleri ve selloloit halka alındığı bu kayıtlarda görülmektedir. 1936 yılına ait bir kayıtta 5000 adet selloloit halka sipariĢ edilmiĢ olması ordunun posta güvercini sayısı hakkında kısmen bir fikir vermektedir. Bu yıllara iliĢkin önemli bir bilgi de, Mustafa Kemal Atatürk ile ilgilidir. Ankara***8217;nın 1923 yılında Cumhuriyetin ilanından 16 gün önce baĢkent olması ve arkasından Cumhuriyetin ilanını takiben Ankara***8217;da ilk CumhurbaĢkanlığı seçimi yapılmıĢtır. Bu seçimde Atatürk ilk CumhurbaĢkanı olarak seçilmiĢtir. Atatürk bu yıllarda 1921 yılında kendisi için satın alınan Kasapoğlu köĢkünde oturuyordu. Bu yapı bugün de korunarak yeniden düzenlenmiĢ ve 1932 yılında CumhurbaĢkanlığı köĢkü haline getirilmiĢtir. Atatürk***8217;ün bu köĢkte yetiĢtirilmek üzere Selanik ( Dönek ) ırkı güvercin getirttiği bilinmektedir. Bu bilgilerden Atatürk***8217;ün de güvercinlere meraklı olduğu ve belki de doğum yeri olan elanik***8217;te de yetiĢtirildikleri için bu güvercinleri tercih ettiğini söyleyebiliriz. Bugün Çankaya köĢkünde bu güvercinlerden bulunmamaktadır. Belki Atatürk***8217;ün ölümünden sonra Atatürk Orman Çiftliği***8217;ne nakledilmiĢ olabilirler

belgeler.com sitesinden alıntıdır.
 
paylasim icin tesekkü ederiz
 
Geri
Üst