DÖNEKLERİN SINIFLANDIRILMASI

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SNRAVCI
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

SNRAVCI

Üye
Katılım
2 Nis 2011
Mesajlar
734
Tepkime puanı
0
Yaş
37
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Soner AVCI
Meslek
Muhasebe Finansman
Şehir
İzmir
İlgi Alanı
Köpekler
DÖNEKLERİN SINIFLANDIRILMASI:

Dönek güvercinlerin ıslahında yetiştiriciye büyük sorumluluk düşmektedir.Dolayısıyla böyle bir sınıflamanın zarureti çok açıktır.
Dönek ırkı güvercinler iki aşamada değerlendirilmelidir.Birincisi performans şekilleri;ikincisi ise dönüş şekline göre sınıflandırma.
1-PERFORMANSA GÖRE:
Döneğin havada gösterdiği hareketler(kuşaktan kuşağa aktardığı özel hareketler) sonucunda asıl itibariyle üç tarz ortaya çıkmaktadır.A)Stilli dönekler B)Gelişine dönen dönekler(Atomlar) C)Hissettirerek dönen dönekler(Denizli Dönekleri)

A)Stilli Dönekler:
Uçuş tarzları itibariyle rahattırlar.Kontrollü ve güvenli bir uçuş sergilerler,çokça dövünürler ve kayıkta gezerler(kandilde).Dönüşe girerken kayıkta girerler;çıkarken de kayıkta çıkarlar.Bazen sıkarak da dönüşe giriş ve dönüşten çıkış sergilerler.Fantazi bir uçuş şekline sahiptirler.Kafa olarak da hemen hemen tüm kafalı dönekler bunlardan çıkmaktadır.Dönüşte devir normalin üstüdür ancak atomlar kadar değildir.Şekil olarak atom tarzı kuşlara çok benzerler.Yaşmaklı,tepeden bademli,koyu renklidirler.Akkol yani aynalı kanat çok az sayıda görülür.
B)Gelişine Dönen Dönekler(Atomlar):
Ege bölgesinde yaygın olarak beslenen döneklerdir.Daha panik bir uçuşa sahiptirler ancak kayıklama kısmen de olsa görülmektedir.Ancak fark; daireye girmeden önce sıkarak hızlanırlar ve refleks olarak(aniden) dönüşe girerler ve çok net bir daire ile uzun mesafe gelebilirler.Devirleri çok yüksektir.Çıkışta bazen genişten toplayabilirler.Sıkarak inerler.Şekil itibariyle yaşmaklı ve tepeden bademli,sadece yaşmaklı(gemli),çakır gözlü ya da buğulu gözlü olabilirler.Akkol ya da aynalı kanat dirseklerde açıklık,kafada noktacıklar,bu türün karakteristik özellikleridir.Sürekli uçurmak ve formda tutmak çok önemlidir yoksa performans düşüşü hızlı olmaktadır.
C) Denizli Dönekleri:
Adından da anlaşılacağı gibi Denizli de özellikle İstiklal mahallesinde beslenen bir ırktır.Balkanlardan gelen göçmenlerin bu bölgede yerleşmesi ve bu kuşları oralardan getirmeleri en önemli konulardan biridir.Kuşaktan kuşağa aktarılan bir yapıya sahiptir.Bu yüzden ırk korunmuştur.Ancak son zamanlarda ayrım yapılmadan oluşan eşlemeler,ırkın geleceğini tehdit etmektedir.
Havada daha sakin bir uçuşa sahiptirler.Yerden kuş gösterildiğinde döşlerinin üstüne doğru yüklenerek(şahinin avına dalarkenki durum) sıkarlar,dönüşten önce kafayı hafifçe döneceği yöne yatırmaları,kuşun dönüşe gireceğinin ifadesidir.Ve akabinde daireyi patlatırlar.Devir idealdir,adeta ben dönüyorum hissini uzunca ve göz doldurarak yaparlar.Atomlar kadar yüksek devirli değillerdir.Ancak daireleri daha büyüktür.Daireye girdikleri gibi daireden çıkarlar,sıkarak inerler.Müthiş bir keyif verirler.Sahibiyle irtibatları diğerlerine göre daha yüksektir.Şekil itibariyle kesme tabir edilen göze hitap da eden bir türdür.Kesinlikle yaşmaklı ve bademli olmazlar.Ancak yanakta ince çizgi,gül,noktacık,kuyrukta ortadan ya da yandan tel;Akmanın aşağıya ya da gırtlaktan kesme olması bileklerde tüy bileziğinin olması,tarak benciğinin olması,bir gözün çakır ya da buğulu olması genel işaretlerden bir kaçıdır.Duruşları bir başkadır.

2-DÖNÜŞ ŞEKLİNE GÖRE:
Kuşların kişisel yapıları ve yetiştiricinin eğitimiyle ortaya çıkan daire şeklidir.Yukarıdaki türlerin hepsinde de bu dönüş şekilleri görülebilir.Bir de pırıltıyı atanın gördüğü dönüş esastır.Diğer açılardan görülen dönüşler asıl dönüşü ifade edemez.Bu yüzden dönüşü en iyi pırıltıyı atanın yanından görebiliriz.

Temel itibariyle üç dört tür daire şekli vardır.

Tam daire(İri):Bu daire çok büyük ve kusursuzdur.Etrafta beyazlık yoktur.Siyah bilardo topu gibi bir dönüşü ifade eder.
Ör/




Tam daire (küçük): Bu daire biraz daha küçük ve kusursuz bir dairedir.Etrafta beyazlık kesinlikle yoktur. Siyah bilardo topu gibi bir dönüşü ifade eder.
Ör/


Plaka dönüş (çelenkli):Bu daire şekli iç içe geçmiş iki daire gibidir.Ortada siyah bir daire bu daireyi kuşatan beyaz bir daire.Bu tarz İzmir ve çevresinde tutulan bir tarzdır.
Ör/




Parçalı daire:Bu dairede dairenin kenarlarında küçük çıkıntı izlenir.Kuşun kanat dirsekleri görülmektedir.Bu yüzden siyah dairenin kenarları pürüzlüdür.Etrafta beyaz daire yoktur veya az olsa da görülebilir.
Ör/


İlk etapta bu iki noktayı değerlendirip,eş düzenlerini de buna göre ayarlamak verimi ve performansı büyük oranda etkileyecektir.Soyların ıslahı için de önemli bir nokta olacaktır.
 
Geri
Üst