DÖNÜCÜ IRKLARDA AKIL SADAKAT

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan DÖNEKCI35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

DÖNEKCI35

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
UĞUR GENÇ
Meslek
ŞUBE SORUMLUSU
İlgi Alanı
Köpekler
Merhaba
Dönücü ırkları tam manasıyla beslemeyen arkadaşlar her zaman bu kuşların avare çabuk yakalan güvercinler olduğunu düşünürler.

1.Sizce bu doğrumudur?

2.Genetik midir? yoksa Eğitim kaynaklımıdır?

Herkez bu konuda fikirlerini paylaşırsa faydalı bir konu olacağı kanısındayım.

Uğur kardeşim, dönücü ırklara mahsus değil avare oldukları ve çabuk yakalandıkları.
Sadece bizim beslediğimiz DÖNEK ırkına mahsus, diye söylentiler oluyor.
Dolapçılarda dönücü ırk. Kelebekler ona keza. Fakat bu kuşlar döneğe nazaran biraz daha sadıklar.
Dönek ırkı performans kuşu diğer güvercinler gibi. Fakat dönek uçtuğunda pırıltı bekler ve devire girmek ister. Havada iken gözü herzaman yerde olur. Kümes farketmez aşağıdan kuş görmek ister. Genetiktir tüm dönek ırkı böyledir. Dönüş yakalamak ister. Tabi çok sağlam damar olan döneklerde mevcut.
Yakalanıp yem yemeyen, su içmeyen kısacası intihar eden döneklerimizde var. Bu saydıklarıma şahit olduğum oldu.

Evet Soner dediklerinin bir kısmına katılıyorum ancak benim düşüncem biraz farklı eğer alacağımız yavruların akıl yönüyle istediğimiz gibi olmasını istiyorsak taşıdıkları kan çok önemli bu birincisi ikincisi eğitim burada yavruyu yerli yersiz kaldırmak aceleci olmak ilk uçuş zamanlarında sopa gösterek ürkütmek kuşumuz akıl yönünden zayıflatacağını düşünüyorum bunları düzenli bir şekilde yaparsak kızmalık döneminde eşleyip antremanlara devam edersek daha verimli hale geliyor.Tabiki yine kayıplar olur ancak minimum seviyelerde yani kanında olacak ve eğitimde ona keza disiplinli bir şekilde yapılırsa her zaman bir adım önde oluruz.Dönücü ırklarda dememdeki sebep mezatlara gittikçe tutak kuşların %60 nın saya olması içindir çünkü sayada da akıl çok önemlidir.Taklacı olsun saya olsun dolapçı olsun ödemiş yerlisi olsun bunların hepsi performans güvercinleri kategorilerindedir,bu güvercinlerde aranan en büyük özellikte önce oyun sonra akıl.Bu söylenenler sadece dönekler için geçerli olsaydı kimse dönek beslemezdi kendi posta güvercinimin başkasına indiğini bile gördükten sonra eğitimin daha önemli olduğunu anladım

DÖNEKCI35' Alıntı:
Evet Soner dediklerinin bir kısmına katılıyorum ancak benim düşüncem biraz farklı eğer alacağımız yavruların akıl yönüyle istediğimiz gibi olmasını istiyorsak taşıdıkları kan çok önemli bu birincisi ikincisi eğitim burada yavruyu yerli yersiz kaldırmak aceleci olmak ilk uçuş zamanlarında sopa gösterek ürkütmek kuşumuz akıl yönünden zayıflatacağını düşünüyorum bunları düzenli bir şekilde yaparsak kızmalık döneminde eşleyip antremanlara devam edersek daha verimli hale geliyor.Tabiki yine kayıplar olur ancak minimum seviyelerde yani kanında olacak ve eğitimde ona keza disiplinli bir şekilde yapılırsa her zaman bir adım önde oluruz.Dönücü ırklarda dememdeki sebep mezatlara gittikçe tutak kuşların %60 nın saya olması içindir çünkü sayada da akıl çok önemlidir.Taklacı olsun saya olsun dolapçı olsun ödemiş yerlisi olsun bunların hepsi performans güvercinleri kategorilerindedir,bu güvercinlerde aranan en büyük özellikte önce oyun sonra akıl.Bu söylenenler sadece dönekler için geçerli olsaydı kimse dönek beslemezdi kendi posta güvercinimin başkasına indiğini bile gördükten sonra eğitimin daha önemli olduğunu anladım

Aynen kardeşim konuya değindiğin iyi oldu ben atladım, güvercinin taşıdığı kan'da büyük etkendir.
Evet Kuşları korkutmakta etken olabilir.

:haha: :slm: :haha: :haha:

Türker abi senin bu konu hakkında fikirlerini çok merak ediyorum :haha: :haha:

Merhabalar,

Akıl- sadakat konusu kişiden kişiye değişebilen bir kavram bence. Biraz daha açarsak.
Kimisi uzak mesafeden gelen kuşa akıllı ve sadık der.
Kimisi kümesinin yakınlarında bulunan, diğer kuşçulara yakalanmayan kuşa akıllı ve sadık der.
kimiside eğitime-terbiyeye müsait haraketleriyle dikkat çeken kuşa akıllı der.

Eğer dönücü ırk besliyorsak bence önemli olan kuşun uzaktan geliciliğinden ziyade evinin bulunduğu yerdeki kuşçulara yakalanmaması daha önemlidir. bazı mesafelerden 10-15-25 km vs.. gelebiliyorsa tabikide sahibine ayrı bir gurur verir ama kuşun evinin bulunduğu yerde diğer kuşçulara pas vermeden uçması, evine dönmesi benim için daha önemlidir, sonuçta dönücü ırk besliyoruz, evin üzerinde uçurup performans izleyeceğiz. ben bu yönde olan kuşa sadıktır derim. her dönücü ırkta sadık kuşların olduğu gibi sadık olmayanlarda çıkıyor, ırktan ırka bu oranlar değişiklik gösteriyor.
Akıl kavramını açacak olursam, bir kuşun eğitime çok yatkın olmasından ve çabuk öğrenmesinden dolayı böyle bir kavramı kullanırım. Dönek güvercinleri bence akılları iyi olan kuşlar. eğitime yatkın kuşlar, her soyun kendine has stiliyle pırıltı istemesi bile ayrı bir güzellik. akıl dolu haraketler. Ama döneklerin sadakati genellikle diğer dönücülere nazaran biraz daha zayıf. sadık olanları var lakin bunlara neler etken olabilir dersek.
--komşusunun kuş uçurmasına saygısı olmayan ve kuş çektirme hırsıyla dolup taşmış insanların sürekli olarak kuş kaldırmalarıyla daha aklını başına almamış yavrular yakalanabilir. dönek güvercinlerinde sadakat fazla yok diyorlar ama dönek yavrularının havaya kalkmasını bekleyen, nefes aldırmayan insanlar var.
--sonra kuşun dönüşüne daha fazla önem veren kişilerin, sadece dönüşü iyi olan kuşları geleceğe taşımasıyla ve sadık olup olmamasına pek dikkat etmemesiyle oyun iyileşirken sadakat azabilir. sadakatli-akıllı-oyun yönünden güzel kuşları geleceğe taşımak biraz daha zor. ama bir kuşta bu özellikleri toplayabiliyorsak ayrı bir zevki olacağını düşünüyorum.

akıl ve sadakat bence genetiktir. bunun yanında eğitim olmazsa olmazdır. mesela ben bir yavruyu yuvadan çıkar çıkmaz sürekli rahatsız edip evini öğretmeden uçurmaya kalksam kaybolma ihtimali fazlalaşır. tam aksine yavru yeme düştüğünde kümesten çıkıp önce kümesinin etrafını tanımasına izin versem, ilerleyen günlerde inip-kalkacağı yeri göstersem, sonraki günlerde de evini bilen-evden fazla açılmadan diğer kuşçuların kuşlarının havada olmadığı zamanlarda kısa kısa uçuşlar yaptırıp yere alsam bu kuş kolay kolay kaybolmaz.

genetik olarak yuvasına sadakati fazla olan soylar altındır.(tabi dönüş-uçuş vs... özellikleride yerindeyse) ama altın tek başına bir şey ifade etmez. iyi bir ustanın elinde iyi işlenirse, eğitimi iyi verilirse değerini kat ve kat arttırır. tabi bu tür soyların yavrularında sadakati-aklı kıt kuşlar çıkabilir, sadakate ve akla önem veriliyorsa bu tür yavrular elenir ve böylece ilerleyen jenerasyon yavrularda akıl seviyesinin yukarıda kalması biraz olsun sağlanır diyorum.

bence işin özü;
EĞİTİM ÖNEMLİ AMA GEN DAHA ÖNEMLİ, ve bunun yanında kötülerin ıslahı(belirlediğimiz kriterde, özelliği düşük olan güvercinin elden çıkarılarak kümes ortalamasını yükseltmek- kısacası iyileştirme) şart.

saygılarımla
Gökhan TOSUN

Gökhanım hoşgeldin nerelerdesin sen yahu?..
Kardeşim çok açıklayıcı ve özünden açmışsın konuyu.
Noktasına virgülüne kadar katılıyorum.

SNRAVCI' Alıntı:
Gökhanım hoşgeldin nerelerdesin sen yahu?..
Kardeşim çok açıklayıcı ve özünden açmışsın konuyu.
Noktasına virgülüne kadar katılıyorum.
eyvallah kardeşim-abim. teşekkür ederim nasılsın iyisindir inşallah.
buralardayım lakin haftaya önemli bir sınavım var abi pek katılım sağlayamıyorum. bir görüneyim dedim. (:

Allah razı olsun Gökhanım, çok şükür iyiyim.
Ara ara uğra kardeşim. Sana ihtiyacı var sitemizin.
Sınavında başarılar dilerim. Rabbim zihin açıklığı versin.

SNRAVCI' Alıntı:
Allah razı olsun Gökhanım, çok şükür iyiyim.
Ara ara uğra kardeşim. Sana ihtiyacı var sitemizin.
Sınavında başarılar dilerim. Rabbim zihin açıklığı versin.
Allah senden de cümlemizdende razı olsun. Teşekkkürler abi inşallah sınavı kazasız belasız atlatırım.
fırsat buldukça uğramaya çalışıyorum abi. estağfirullah bir faydamız dokunuyorsa ne mutlu bize.

Geri