dünyanın en ünlü BUDAPEŞTE yetiştiricileri....

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan loutremonty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K
Katılım
14 Ağu 2008
Mesajlar
149
Tepkime puanı
0
Yaş
40
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
eroleskici
Meslek
ressam
İlgi Alanı
istemediğiniz kadar fotoğraf..en baştaki adam kuşlarını kendisi yetiştirmiş ve orada o kuşlara kendi adı verilmiş..bir çok yarışma kazanmış geçen sene mailleşmiştik kendisi ile.
http://budapestimagasroptu.freeweb.hu/tenyesztok.htm
 
İçlerinde form içinde budapeşte besleyenler var ve yüksek-uzun uçuculuk gibi performansı son derece güzel olan bu hayvanları da kümes kuşu gibi rengi için beslemek beni son derece rahatsız etti. Paylaşım için teşekkürler...
 
Ama zaten Türkiye'de bile çoğu kişi budapeşteleri kostüm için besliyor.Mesela bende pembe kafalı bir erkek vardı.Paçaları çok uzundu hatta tırnak üstü vardı.Ama uçus diye birşey yoktu.Zeka hiç yoktu.Çatıdan çatıya sabahtan akşama kadar gezer kümesi bulamazdı.Zaten bu aptallıkla çok yaşamazdı kayboldu.Sonuçta uçusu kÖtü olsa bile rengi ve duruşu çok güzeldi.Beslenmeye değerdi.İAma uçurulmaya değmezdi.

Bir de şÖyle düşünelim biz kendi kuşlarımızı (saya,mardin vs) kostüm olarak ıslah ediyoruz.Bu da onun gibi birşey.Sonuçta kazanan ırk olur.Islah ne tarafa olursa olsun (uçus-kostüm) bence iyidir :)
 
Form kuşları besleyenlere saygı duymal lazım (Malesef çok fazla duyamasamda... Sebebi; Kuşlar da bir can taşıyor esir etmek günahtır ve mutlaka uçurulmalıdır. Şu saatten sonra evcil kuşlar insana muhtaç ama en azından özgürlüklerini sağlayabiliriz diye düşünüyorum.) Bununla birlikte form kuşu yapılacak en son kuş yüksek uçuculardır. Performansları mükemmel olan bu kuşların kırılmaması lazım.

İnsanlar büyük bir minnetsizlikle etrafındaki herşeyin sahibi sanıyor, kendini. Dünya bile bu bencilliği kaldıramaz oldu; küresel ısınma bugün küresel bir sorun haline geldiyse işte bu insanların bencilliklerinin bir sonucudur. Doğaya ve hayvanlara saygılı olmak lazım. Bizler kusurlu varlıklar olarak dünyaya geldik, bizlerin ortaya koyacağı değişiklkler de daha çok kusuru beraberinde getirecektir.
 
Hocam sonuçta kuşları besleyen benim.Onlara para harcıyorum.Hangi kuş ile eş olacağına benim karar vermem doğal.Yaptığımız eşleştirmede amaç form da olabilir performans da olabilir.Bu yetiştiricilerin kuşlar üzerindeki en doğal haklarındandır.Ama kuşların da uçmaya hakkı var.Bu düşüncenize katılıyorum.Kuşları tavuk gibi yerde beslemek ya da kümesten dışarı çıkarmamak çok da hoş değil.Ama bizim form olarak ıslahımız sonucunda kuşlar uçmuyor değil.Uçuş Özellikleri yerine güzelliği Ön planda tuttuğumuz için ortalama kuşlardan daha düşük performans sergileyebilirler.Bir de diğer taraftan bakalım.Tamamen performans yÖnünden ıslah edersek de gÖrünüş olarak hoş olmayan kuşlar ortaya çıkacak.En nihayetinde yaptığımız ıslah bir taraftaki Özelliği azaltırken diğer taraftaki Özelliği arttıracak.Aradaki fark arttıkça bir de bakacağız 2 farklı ırk meydana gelmiş.(Şebab-Taklacı gibi).Sonuçta kazanan yine ırk olmuş olur :)
 
Sizin düşüncenizde insanların varolacağını ve saygı duyulması gerektiği söylemiştim. Fakat kuşun sahipliği konusundaki hak anlayışınıza katılmıyorum.

Hayvanların yetiştiricilerce kendi zevkini baz alarak kafasına göre çaprazlama yapmalarını doğru bulmuyorum. Şebab dediğiniz kuşlar; bal göğüs miski, kağıt mavi- çakmaklı, bal göğüs sabuni... gibi cinslerden çaprazlana çaprazlana bugünkü şampanyalar, mermeriler,mirolar...vb. elde edildi. Bu dediğim kuşlar zaten paçalarıyla yapısıyla göze hitap eden kuşlardı. Onları forma sokmak bilgi dahilinde uzun yıllarca çalışmalarla mümkün oldu. Budapeşte gibi paçasız ve performansı son derece ön planda olan kuşları forma sokmak beyhude çabalrdan öteye gitmez. Velasıl kelam kargadan kuğu yaratamazsınız. İnsan sınırlarının farkında olmalı, kendi sınırlarınızı bilmeden dünyaya verdiğiniz zararın etkisini anlayamazsınız. Cins ortaya koymak büyük bir deneyim ve genetik bilgi gerektirir. Her insanın başarabileceği durum değildir. Büyük imkanlar ister, zaman ister...vb. 25 sene civarıdır kuş beslesemde her geçen gün yığınla bilmediğimin olduğunu görüyorum. Yeni tür oluşturmayı meziyet sayanları da sanırım bu cahilliğimden dolayı anlayamıyorum.
 
Hocam diyorsunuz ki "Yeni tür oluşturmayı meziyet sayanları da sanırım bu cahilliğimden dolayı anlayamıyorum. " pekiş Poltli kardeşler meziyet saymasalardı bugün budapeştelerimiz olur muydu? Ayrıca ıslahın tek yolu melezleme değildir.Zaten kelime anlamı olarak "iyileştirme" demek.Bu iyileştirme için birbiri ile uyumlu kuşları eş etmemiz lazım.Islaha karşı iseniz burun mavi ile beyazı eş yapın ne çakacak.Başka bir Örnek : arap ile çakmaklıyı eş yapın ne olacak.Renk siyah ama gaga da siyah.Yani sonuçta melezlik oldu.Islah yapsak çakmaklı ile çakmaklıyı mavi ile maviyi arap ile arabı beyaz ile beyazı eş yapalım ki temiz soy oluşturalım.Ya da kuşta daha değişik renkte kemer elde etmek için kızıl mavi ile sabuniyi eş yapalım.Yine ıslah oldu.Sizin gibi düşünürsek kşlarımız ne gÖze hitap eder ne de performans sahibi olur...
 
Arnı renkte ya da benzer renklerde aynı tür kuşları eş yapmak ve üretmek yeni tür ortaya koymak değildir ıslahtır. Islaha karşı olduğumu da nerden çıkardın değerli arkadaşım? Islah benim uzun yıllardır uğraştığım olaydır ki her yavru kuşum sağlıklı sıhhatli ve performansı doyurucu oluyor. Yani çakmaklıya açıkta yakın akrabalığı olmayan çakmaklı varsa onu vuruyorum tabi soyunu bildiğim kendi kuşlarım olmak kaydıyla....vb. türün meziyetlerini geliştirici ıslah benim ve hemen her kuşçunun amacıdır. Benim rahatsızlığım örneğin şebapların dik yürümesi ve rengini açmak için taklacı olmayan farklı ülkelerden getiren türlerle çiftleştirilmesi gibi olaylar. Durum üzerinden örnek verirsek Türkiye'de ki tippler budapeşte kırmaları, budapeşte-posta kırmaları, budapeşte baska kırmaları, azmanla kırılması gibi bilinçsizce acaba rengi görüntüsü ne atar diye eşleştirilmelere karşıyım.

Türü geliştirmeye yine aynı tür içersindeki renklerle eşlemek olarak algılıyorsan zaten sorun yok ama yüksek uçucu bir kuşun paçalı tepeli ...bırak yüksek uçmayı, uçmayla alakası olmayan farklı tür kuşlarla eşleştirilmesini savunuyorsan işte burda sorun var. Budapeşteyi üretenlerin ne şekilde ne çabalarla ve nasıl benzer tür kuşlardan bu yavruları alıp soy yaptığını araştırırsanız renkden değil performans özelliklerini geliştirme üzerine "bilinçli" bir yola uzunca bir süre başkoyduklarını anlarsınız.
 
Hocam hemen hemen aynı şeyleri sÖylüyoruz ama ikimizin dediği de kapalı olduğu için anlaşamıyoruz.İki kırmızı budapeşteyi eş vurarak iyi birşey yapmış oluruz.Ama uzun yıllar genetik Öğrenen ben kendimde kuşları melezleme hakkını buluyorum.Şu an 5 değişik ırkın kanını taşıyan bir soy elde etmeye çalışıyorum.Bir çift yavru büyür iken biri sallabaş oldu o yüzden eşi tek kaldı.Eğer aynı yavrulardan 2-3 çift daha üretebilirsem budapeşte kadar uçan sebab kadar dik yürüyen bango kadar kısa gagalı kuşlar olacak.İnşallah olacak.
 
:)))) Hakkında hayırlısı... Sen o hakkı kendinde görüyosan diyecek bişey yok, kimse sana zorla şunu yapacaksın diyemez. Ben bilinç yaratılması konusunda kişisel düşüncelerimi paylaşarak Türkiye'de kuşçuluğunda küçümsenen bir uğraş olmasındansa entellektüel bir hobi aracı olmasına gayret ediyorum. Bilinçli yetiştiricilik, emeğe saygı, kuş hırsızlıklarına genel tepki ve kınama, kaçak yakalandığı zaman sahibini biliyorsak iade ederek dostluklar kazanma vesilesi olması, en önemlisi de özellikleriyle bir çok kuşçuya hitap eden-kabul gören kuşların (performans kuşlarının) saflığının korunması gibi ortak değerlerimiz olsun istiyorum. Bu gibi ortak değerler kuş piyasasının çok kaliteli bir hal almasını sağlar. Yoksa amacım birilerinin kalbini kırmak, ukalalık etmek, çok bilmişlik taslamak değil. Tartışarak ortak hobimize ne katarız, onun amacındayım.

Umarım amaçladığınız soyu üretebilecek donanıma sahipsinizdir ve genç beyninizle Türkiye'mize güzel değerler katarsınız.
 
Geri
Üst