Ecoli Yetişkinlerde ani ölüm zayıflama ve Yavru Genç Kuş Hastalığı Karma Tedaviler

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan GökhanAydoğan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 3
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Katılım
27 Mar 2015
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Yaş
54
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Gökhan
Meslek
Serbest
Şehir
İstanbul-I (Avrupa)
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba değerli güvercin severler,
Birkaç yıldır güvercin beslemekteyim. Aslında yeni değil bir fiil 18-20 yıllık besleyiciyim. Fakat uzunca boşluk verdim, yer ve durumlar elverdiği müddetçe bir kaç yıldır tekrar beslemeye başladım. Geçen sene sevdiğim bir kardeşim kuş getirmişti. Kuş dişi ve genel durumu oldukça iyiydi bende de ona uyan bir erkek vardı, bana abi bundan yavru alalım dedi. Sonradan öğrendim ki, kuş hastalığa yakalanan bir kümesten gelmişti ve teşhis salmonella idi. (Bu teşhisi kendileri koymuş bunuda sonradan öğrendim) Benim salmamda ki tüm güvercinlerim pmw-1 aşılı oldukları için gönül rahatlığıyla yeni gelen kuşu kümesime sokmuştum. Çok daha sonradan öğrendim ki, kuşun geldiği kümesi hastalık kırıp geçirmiş. Bu kardeşim sadece 1 gün kuşu benden önce birde kendi kümesine sokmuş onada arkadaşı vermiş haliyle. Derken bu kardeş ve arkadaşı olmak üzere tüm kuşlarını birkaç gün içinde kaybettiler yada kalanlar iflah olmadı ve hayvanlar ne yazık ki, telef oldular.
Gelelim benim kümesime;
Aşırı titizim kümes içi rutin temizliklerini yaparım. Banyo sularına kadar yaptırırım. Mineral taşlarına kadar veririm. Kuşların kümesi sevdiklerini anlayabiliyordum. Neredeyse nezle bile olmazlardı. 1 yıl öncesine kadar da hastalığın h'si geçmezdi kümesimden. Dişi kuşu kümesime soktuktan 4.5. gün sonra genç kuşlarımdan birinde ani bir ölüm oldu. Ölen kuşumun makatından kan gelmişti belliki iç kanama yaşamıştı. Hızlı bir tahribat karşısında biran da çaresiz kalmıştım. Kümesin yarısı da kırgındı. Diğer yarısı normal görülüyordu. Kuşlar bir kenara geçip aynı top gibi yusyuvarlak oluyorlardı yeme içme durmuştu. Kimisi sanki geriye doğru yaslanır gibiydi. Saatlerce gökyüzünde uçan filom göz göre göre günden güne eriyordu. Bugüne kadar 26 kuşumdan toplam 7 tanesini kaybettim (en son dün 2 adet)... Hastalık geldiğinden beri ne 1 kuş ilave ettim, ne de kimselere tek kuş verdim. Nede onlardan vazgeçtim.
Bir bölümü bağışıklık kazandı, bir bölümü ise benim aşırı ilgi ve bakmamla hayattalar.
Hastalık genel olarak tek yönlü görülüyor yani şöyle, erkeklerin tek gözünde göz kapağı şişiyor sonra iltihaplanıyor sarı irin akmaya başlıyor günden güne nohut büyüklüğüne geliyor irileşiyor artık iltihap akmayacak duruma kadar ilerliyor göz balon oluyor. Kuş 4-6 ay yaşayabiliyor çünkü ileride boyun kısımları şişiyor yemi yiyemiyecek duruma geliyor. Kullandığım ilaçların hiç bir şekilde faydasını görmedim. Birçok antibiyotik, göz merhemi, göz damlası, ornitab, gambamix, solunum yolları için monodox vs... Deri altı Baytril sadece bu oluşumu yavaşlatıyor onuda 5 gün verebiliyorum. Antibiyotik sonrası destek tedavisinde verilen vitamin gözü hemen eski büyüklüğüne biranda geri getiriyor. Vitamin ters tepiyor. 3 ay sonrasında başka bir erkekte bu hastalık tekrar çıkıyor. Verilen B B12vitamin hastalığı adeta tetikliyor. Dişilerde ise durum şöyle, 1 seneden bu yana bir kısmında kısırlık yumurta verimsizliği, tek taraflı kanatlar da tutulma. tüy renklerinde matlaşma vs.. Aslında hastalık farklı yönlerde seyrediyor, kimi nerden vurursa...
Bir arkadaşım hastalığın çiçek olduğunu söyledi. Belki hepsini imha etmeliydim ama ben bunu yapamadım. Gidilecek son noktaya kadar da gitmek istiyorum. Hala uçtukça seyretmeye doyamadığım bu gönül dostlarımdan vazgeçmeyeceğim.
Son 3-4 gündür bazılarının tüy kabartma, bir köşede durma, yem yememe hatta su içmeme durumları var. Alıp elimle beslemeye çalışıyorum ki hepten kurumasın diye, makul bir yem sıvı kaybı için de suyuna elektrolit veriyorum. Beyaz renkli köpüklü sümüksü bir ishalleri var. Dün 2 tanesi bu sebepten öldü. Ölenlerin 2'side ayakta durmak istemedi. Ayaklarına baktım birşey varmı diye hiç birşey göremedim. Sadece oturmak istiyorlardı ayaktayken denge kaybı vardı. Genel olarak zayıflar. Bol bol vitaminle destekliyorum sularına yemlerine. Yiyorlar içiyorlar ama zayıflar. Bağışıklık çok düşük, sanki grip nezle onları öldürüyor.
Kusura bakmayınız değerli dostlar, uzunca oldu.. Surç-i lisan olduysa affola.
Bütün bunlara istinaden bir tavsiyeniz bir ilaç vs.. varsa denemek isterim. Ama lütfen kümesi imha etmelisin demeyiniz! Dediğim gibi ben son dakikalarına kadar onların yanındayım.
Teşekkür ederim.
 
Merhaba,
öncelikle hayvanlar hastayken de yanlarında olduğunuz için sizi tebrik ederim çünkü gerçek insanlık bunu gerektirir! birçok ilaç denemişsiniz ancak sonuç alamamışsınız. imkan ve vakit varsa kanatlı uzmanı (ve hayvanların yaşam/refah vs. haklarını ihlal etmeyen) bir veteriner hekimden yardım alınız ve dışkıya tahlil yaptırınız. hasta kuşları rahat ve korunaklı ayrı revirde karantinaya alınız. güncellenebilen dökümandan alıntı yaparak, hastalıkların tespit ettiğimiz ayırt edici bazı belirtilerini aşağıda sizlerle paylaşıyorum:
*Tip2 ecoli yetişkinlerde ani ölüm ve yavru/genç kuş hastalığı: Hastalığın belirtileri; Ayaklarını sürüyenler/ayakları tutmaz gibi olanlar/yürüme zorluğu/yeme ilgi azalır/hazmedemeyeceğinden kursağını boş tutar/kabarıp duran veya çökerek oturan/kursağı aşağıya doğru şişer veya sertleşir/kursakta hamursu maya gibi birşey olur/bağırsaklardaki enfeksiyondan dolayı şiddetli karın ağrısı çeker gözlerini açamaz/hazımsızdır, sessizdir, solunum problemleri oluşur, nefes alırken veya siz elleyince içinden küt küt “kütürtülü” sesler çıkar/hızlı kilo kaybı/kurgansı yeşil koyu veya beyazlı mukuslu karışık sulu ishal vardır veya oluşur/sarı veya fosforlu yada köpüklü ishal/gırtlakta daralma/çenede kitlenme/ağız içi veya dil mor/ayaklar soğuk ve morarma veya siyahlanma/ishali durdurunca ölüm/veya ölmeden önce bembeyaz mukuslu ishal/nekahate girer acıyla can verir. hastalığın tedavisinde karşılaşılabilecek diğer durumlar ve gerekli uygulama metodlarına, güvercin diğer kanatlılar kumru tavuk vs. için güncel döküman linki: https://goo.gl/TVOLqb muhabbet, kanarya, civciv, sultan papağanı vs. için güncel döküman linki: https://goo.gl/K7cA3C ilgili dökümanlarda açıldıktan sonra ctrl+f tuşlarına basıp, çıkan kutucuğa tip2 yazıp oklar yardımıyla konuyu bulup tamamını dikkatlice okuyunuz veya konuları siteden aratabilirsiniz. dökümanları güncellenebileceğinden sadece linkiyle paylaşınız ve bilgisayar üzerinden açınız. anüsten kan gelme koksidiyoz kanlı ishaller tip4 bölümünü, yedikten sonra duvara yaslanır gibi kursağı yukarı şişirenler candida ters kursak tip1 bölümünü okuyunuz. göz enfeksiyonları, ornithose, yüksek hırıltı, solunum problemleri için tip5 gibi kelimeleri aratınız (enfeksiyonlu göze gerekli karışımda oral tedavi yanında; eu bolic %2 lik borik asit göz temizleme solusyonu ve gerekli diğer preparatları uygulayınız). yiyemeyenlere iyleşene dek günde birkaç kez uygun kıvamlı mama takviyesi yapınız. her seferinde hazım kontrol edilmeli bozulmuş içerik varsa dökümanlarda anlatıldığı şekilde dikkatlice boşaltılmalıdır. kafesinizi uygun şekilde dezenfekte ediniz. geçmiş olsun..
 
rica ederim, saygılar..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst