Egg Dropp Syndrom

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan aytkn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

aytkn

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
aytekin
Meslek
isci
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba Arkadaslar güzel oyunu olan 3 yasinda bir disi kusum var.Fakat 3 yildir bu kustan yavru alamiyorum.Yumurtalar kabuksuz,sadece zarla kapli olarak ve normal boyutundan daha kücük cikiyorlar.Ayrica yumurta icerigi de normal degil : ilk akla gelen kalsiyum eksikligi bu durumlarda.Bu kusa sivi ve kapsül olarak degisik kalsiyum takviyeleri yaptim tas toprak grit deniz kabuklulari vs denedim olmadi .Internette egg drop syndrom diye bir kanatli hastaligi okudum.Buradaki yumurta sekilleri aynen benim kusumun sorunu.Bu sorun bir asi (igne) ile geciyormus.Veterinere sordum enjeksiyonu istedim bana ne dedi ; bu hastalik güvercinlerde kesinlikle olmaz-mis.tavuklar hindiler vs lerde görülürmüs...Siz ne dersiniz ,bu hastaligi (EDS) biliyormusunuz ? Cevaplar ve yardimlariniz icin simdiden tesekkürler.selamlar aytekin

cok deneyimli degilim bu konuda ama eşini degiştirmeyi denedinizmi
bende de 1 seneye yakın yavru alamadıgım kuş anlattıgınız sekilde 1 kere yumurtladı oda yırtıldı.

Merhabalar Aytekin abi.

Araştırmalarıma göre bu bahsettiğiniz "Egg Dropp Syndrom" hastalığını genelde tavuklarda görülür fakat kanatlı hastalığı olarak geçtiği için güvercinlerdede olabilme ihtimali vardır.Viral bir hastalıktır.Hastalığın nedeni virüstür. Hasta hayvanın dışkısından diğerlerine bulaşır.Yumurta kanallarını tahrip eder. Bu yüzden yumurtaların kalitesi bozulur. Bazen yüzde 1-3 kadar ölüme de yol açabilir.Yumurtalar küçülür. Üstleri pürüzlenir. İnce kabuklu olabilir, kabuksuz çıkabilir. Yumurta akı sulanmıştır.

Bazı hayvanlarda hafif solunum güçlüğü görülebilir. İshal de olabilir. Ama bunlar 8-10 günde geçer. Seyrek olarak ölüm olayları görülür.

"Egg Dropp Syndrom" hastalığına kesin teşhisinin konulması için laboratuvarda hayvan üzerinde inceleme yapılmalıdır.Bu hastalığa kesin teşhis konulduğunda da hayvana antibiyotikler, sülfonamidler verilirse, başka hastalıkların da gelmesi önlenmiş olur.Ayrıca yemlere protein, vitamin, mineral takviyesi yapılması yararlı olucaktır.

"Egg Dropp Syndrom" aşısı ise :
Hayvanın yumurta dönemine girmeden önce aşısı yapılmalıdır.Aşıdan 15-20 gün sonra da kan muayenesi yapılarak , hastalığa karşı bağışıklığın kazanılıp kazanılmadığını anlaşılır.

Bozuk şekilli yumurtalar bu şekildedir.

Ekli dosyalar

• EDS.webp
    EDS.webp
    4.5 KB · Görüntüleme: 1,141
gecmis olsun ins.

ben sahsi fikrimi soyleyeyim 3 yildir yavru almadigim kusu kumeste tutmam. o kustan damizlik olmaz . yavru alsaniz bile alacaginiz yavrular kaliteli olur mu diye dusunurdum . emeginize yazik en guzeli kusu kumesten uzaklastirin derim . kolay gelsin

Öncelikle geçmiş olsun.
Benzer sorun benim bir dönek dişimde de vardı.
Aynen sizin kuşunuza benzer sıkıntıları vardı,yumurtayı küçük yapıyordu,bazen yumurtada kabuk olmuyordu vs.
Benim tedavi yöntemim şöyle gelişti;
1.Öncelikle dişiyi erkekten ayırın,eşleşemeyeceği bir yerde durmalı kuş 1 ay civarı bi dinlenmeli.Arada erkeğini yanına atın (1 haftada bir).Sadece erkeğini unutmasın,görsün.Ama kısa süre tutun(15-20 dk).
2.Dişiye özel bakım yapın,örneğin omega 3 tablet verin (3 günde bir) ve yavru hapı dediğimiz haplardan verin(Hergün verebilirsiniz).
Bu bakımların ardından artık kuşları biraraya getirin tekrar,ama başka bir kümese alın(eğer varsa).
Kuşlar farklı bir kümeste olsun.
Ve artık beklemeye başlayın;ben benzer uygulamalayı birebir yaptım ve şu an dişim gayet sağlıklı ve yumurtaları da düzgün kendidi de neşeli ve canlı hiç bir problem kalmadı.
Umarım sizin kuşunuz da düzelir.

Merhaba arkadasla.Cevaplariniz ,yardimlariniz icin sagolun varolun.Hastalik hakkinda bilgilenmistim ama asi ile sorunu cözebilirmiyim karar verememistim.Elimde asi da yok ,burada veterinerler vermezde zaten.türkiyeden getirmem lazim.Kus 3 yildir elimde ama daha damizlik olmadi cünkü yavrusunu alamadim.Iki erkekle esledim sonuc ayni ,baska yumurtaya yatirdim yavruya baktirdim,kus iyi arkadaslar bu yüzden elimde kaldi,ölene kadar kalirda...mesele yavrusunu almak zira kendi soyunun kalan tek bireyi... Türkiyede bu asiyi bulabilirmiyim verirler mi ? Kalin saglicakla...

aytkn' Alıntı:
Merhaba arkadasla.Cevaplariniz ,yardimlariniz icin sagolun varolun.Hastalik hakkinda bilgilenmistim ama asi ile sorunu cözebilirmiyim karar verememistim.Elimde asi da yok ,burada veterinerler vermezde zaten.türkiyeden getirmem lazim.Kus 3 yildir elimde ama daha damizlik olmadi cünkü yavrusunu alamadim.Iki erkekle esledim sonuc ayni ,baska yumurtaya yatirdim yavruya baktirdim,kus iyi arkadaslar bu yüzden elimde kaldi,ölene kadar kalirda...mesele yavrusunu almak zira kendi soyunun kalan tek bireyi... Türkiyede bu asiyi bulabilirmiyim verirler mi ? Kalin saglicakla...

Meraba kardesim gecmis olsun.

Gordugum kadari ile yurtdisinda guvercin besliyorsunuz.Her turlu asiya,ílaca,vitamine ve minarele cok daha kolay ulasa bilirsiniz.Belcikada Hollandada kus mekanlarinda aradiginiz herseyi bulma imkaniniz var vetinerlerde yine ayni sekilde her tur ilaci bulma imkaniz var(ozel guvercin veterinerleride varki) Asiyi turkiyeden getirmek istiyorsunuz bunu anlamis degilim.Kustaaki bu sorunu asi ile coze bileginizi sanmiyorum.

Selamlar.

Geri