Erzurum Çakmaklısı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kuzgun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

kuzgun

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
sami sayar
Meslek
saatçi
İlgi Alanı
Kediler
Arkadaşlar yaklaşık 20 yıl önce Erzurum,dan gelme çakmaklı kuşlardan izlemiştim.
Kuşların sahiplerinin Erzurum,da boksör Selami ile Kasım diye birilerinin olduğunu duymuştum,şimdilerde kuşların kalmadığını soyunun tükendiğini söylüyorlar aslı varmıdır yada bilen arkadaşlar varsa bilgi verebilirlerse memnun olurum.Kuşların özelliklerini aşağıda yazıyorum.
Kuşlar oyun yönünden mükemmel özellikler taşıyordu.Çok yükseklerden atmalar bol takla ile çok seri fişek yapabiliyorlardı.Açık geziyor km lerce uzaklara gidiyor 10/20 dakika kaybolup gözle görülmeyecek uzaklıktan ve yükseklikten atıp geliyordu.Taban taklasını mutlaka vuruyor tek seferinde atlamıyordu.Ses tonajları mükemmelden de öteydi.Ekeliklerine oyunlarını aynen aktarıyorlardı.Biraz yüksekten alıyorlar 4/5m gibi mesafeli kaçıyorlardı.İnişleri perdahlı seferli 15/20 arası uçum süresi ortalama 2/4 saat arası.Çakmaklılardan çok açık bozlar,miskiler,mavilerde çıkıyor kuşların kafaları çok büyük,gözleri çukurda,bacakları kısa,yerden yığma diye tabir edilen tipde.Kafalarında hafif ispirto vardı.Paçalar kama.Kaba tipli ancak etli değiller.
Köken olarak Urfa,dan geldiklerini söylemişlerdi
Bilgilendirecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Geri