Benim bildiğim ve tanıdığım bu kuşları tutturup ,uçurup oynatan insan rahmetli Yusuf Çavuş dur.
Yusuf çavuş ,Urfadan Ankara'ya göçmeden önce bu beyazları uçurmuş ,oynatmış ve bu beyazlara onun lakabını yani Çavuş ismini takmışlar. Belki bu beyazlar o beyazlardır,belkide değildir bilemem artık.
Yusuf Çavuşun beyazları kalabalık kuyruklu,yani 12 kuyrukla 16 kuyruk arası değişiyor,kanatlarıda genellikle 11 fek olan kuşlardı, bu kuşlar orta büyüklükte kısa kesim,yere yakın kalan ve 1,5 ila 2 direk arasında uçup oynayan kuşlardı.
Rahmetli benim iyi dostumdu,1982 yılında Mamakta yeni evlendikten kısa bir süre sonra vefat etti,Allah rahmet eylesin.
Yaşı büyük olan Urfalılar muhakkak onu tanırlar adı Yusuf soyadı Tatlı lakabı Çavuş. Cebeci kuşçular kahvesinin en ucunda küçük parkın yanındaki kuşçu dükkanını işletirdi. İnci babanın babası Mikri babanın çok samimi arkadaşıydı
İnci babanın onu dükkanında ziyaret ettiğinide biliyorum.
Rahmetli Hadonun kuşlarını besleyen, Sobacı Şükrü vefat edince onun kuşlarını getirip Çakmaklı kuyrak erkeği Uçkuya, Miski erkeği Bankacı Faruk'a,Gök(mavi) kuyrak erkeğide Polis Zekiye vermişti,sonradan gök kuyrak hıdırlıktan kulüpçü Yaşara, geçti, geri kalan Çakmaklılarıda ben almıştım.
Allah rahmet eylesin Ankaraya çok hızlı kuşlar getirdi,kötü Bülent'e aya giden sarılarıda o getirmişti. Şu anda Ankarada uçup oynayan meşhur bozkirlilerin dedelerinide Siverekten o getirmişti.
Selam ve sevgilerimle.
Cevdet Özbayer Ankara