Eski ustalardan muharrem dayı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hüseyin turan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
hüseyin turan
Meslek
kuşçu
İlgi Alanı
Kediler
KUŞÇULUĞU BU GÜNLERE TAŞIYAN ESKİ USTALARIN BU SİTELERDE ANILMASI,TANITILMASI HERKES KADAR BENİ DE MUTLU EDİYOR.BAZEN İYİ YORUMLAR BAZEN KÖTÜ YORUMLAR YAPILSADA KUŞÇULUĞUN VE İYİ NESİL KUŞUN DEVAMLILIĞINI SAĞLAYAN BU USTALAR HEPİMİZİN VEFA BORCU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.
BENİM TANITMAK İSTEDİĞİM USTA İSE;ANKARA İNCİRLİ SEMTİNDE KUŞÇULUĞUNU UZUN YILLAR BOYUNCA DEVAM ETTİRMİŞ BİR USTA:MUHARREM USTA.
KENDİSİNİ İLK OKUL YILLARINDA TANIDIM.BU ANLATACAKLARIM ONUN KENDİ AĞZINDAN BİRE BİR DUYDUĞUM ŞEYLERDİR.
KENDİSİ 11 YAŞINDA İKEN SİVASTAN 2ÇİFT KUŞ ALMIŞ.1 ÇİFT KARA GÖK,BİR ÇİFT AÇIK GÖK.KARALARA CENGİZ AÇIKLAR HAKAN SÜLALESİ İSMİNİ TAKMIŞTI.TANIDIĞIMDA 50 Lİ YAŞLARDA İDİ.YAKLAŞIK 15O KUŞU VARDI.EKE VE YAVRU KUŞLARI AYRI KÜMESE KOYARDI HEP.CENGİZLERDEN NADİR OLARAK KIZIL GÖZ VEYA PERÇEMLİ KUŞLAR ÇIKARDI.HAKANLAR İSE GENELDE AÇIK GÖK,NADİR OLARAK AÇIK BOZ BOZ DUMANLI VE BEYAZ YAVRU VERİRLERDİ.KUŞLAR SALLI,TELEK YAPILARI GÜÇLÜVE KANAT SESLERİ GÜR OLURLARDI.ATIŞLI GELİRLER.ALÇAĞA DÜŞERLER ÇOK SERİ OYNARLARDI.ÖZELLİKLE CENGİZLERİN İÇİNDE ÇOK UZUN OYNAYANLAR OLURDU.KENDİSİ MÜKEMMEL YETİŞTİRİCİ,BAKICI VE UÇURUCU İDİ.BU YÜZDEN KÜMESİNE DIŞARIDAN KUŞ KATMAZDI.AYNI ZAMANDA KUŞLARINI EMEĞİNİN KARŞILIĞI OLARAK YÜKSEK FİYATLARA SATAN BİR İNSANDI.ÖYLE Kİ 78 YILINDA BİR BEYAZ ERKEĞİNE SKODA ARABA VE 150 LİRA VERİLDİ NAZİKÇE GERİ ÇEVİRDİ.HER KUŞUNU SATMAZDI.ANKARA DIŞINDAN DAHİ O DÖNEMDE BİR ÇOK İNSANIN GELİP KUŞ ALDIĞINA ŞAHİT OLDUĞUM BU USTA YILLARCA AYNI SOY KUŞLARINI BİZLERE ZEVKLE SEYRETTİRDİ.KÜMESİNDE HER DÖNEM 20 NİN ÜZERİNDE HAZIR KUŞU OLAN BU USTANIN 90LI YILLARDA YAVRU KÜMESİNDEN KUŞ ÇALINDI.ŞEKER HASTASI OLAN USTA KISA BİR SÜRE SONRA VEFAT ETTİ.OĞULLARININ KUŞLARINI NE YAPTIĞINI HİÇBİR ZAMAN ÖĞRENEMEDİK AMA BİR YERDE EMABET DURDUĞU SÖYLENMEKTEDİR. HAYATINI KUŞ KÜMESİNDE YAŞAMIŞ BU BÜYÜK USTAYI SAYGIYLA ANIYORUM.

hüseyin turan bey merhabalar
inekçi muharrem amcada var eskilerden
gölbaşında otururdu beyazları dumanlıları ve arapları vardı
hakkın rahmetine kavuştumu bilmiyorum

ama sizin dile getirdiğiniz muharrem dayı farklı incirli muharrem dayı
gökleri çok meşhur
muharrem dayının en meşhur olduğu zamanlar 1982 -1983 seneleri
o tarihlerde 500den aşşağıya kuş satmıyormuş
gene o tarihlerde kümesinde kuşları yanmış
yanılmıyorsam kendisinin saim ustalardan gelme dumanlı kirli ve çakmaklılarıda varmış
ama meşhur olduğu kuşlar gökleri ve göklerden çıkma beyazlarıymış
çok uzun kaçan ve altları çok sağlam kuşlarmış
birde ustalarla kırma arap takkalı oynatmış gene o tarihlerde

insilün vuruluyormuş ozamandan hastalığı varmış
seninde dediğin gibi oğulları beslemişler ama onlarında ne yaptığını bilmiyoruz
kendisi iyi kuşçu olması kadar iyibir insanmış
bütün geçmiş ustalardan ALLAH RAZI OLSUN

muharrem dayının bütün kuşlarını çok iyi bilirim cengizler ve hakanlar diye adlandırdığı iki soy kuşları vardı.nadiren göklerden açık kirli çıkardı ama sizin dediğiniz gibi dumanlı kirli yada arap hiç uçurması.kümesine bir tane arap girdi onuda kuyumcu ali hediye etti.bizzat ben gidip getirmiştim aliden o zaman.kümesine dışarıdan kuş sokmayan,gerçek bir kuş ustası idi.
şekeri vardı.yavru kümesinden 14 kuşu çalındıktan sonra kötü oldu.
allah rahmet eylesin.her ortamda kendisini saygı ile anarım.

slm,lar inekci muammer amcanin boz akbaslari ve bozlari meshurdu kendisi mühye köyünde oturuyordu gölbasin,da degil saygilar

ankaralim' Alıntı:
slm,lar inekci muammer amcanin boz akbaslari ve bozlari meshurdu kendisi mühye köyünde oturuyordu gölbasin,da degil saygilar

inekçi muharrem amcamız muhye köyünde otururdu köyün ismi aklıma gelmedi ben gölbaşına bağlıdır zannediyordum
köye giderken gölbaşına gelmeden tuğla ocaklarından sola sapıyorsun sonra askeriyeden geçiyorsun birde göletler var ben şahsen muharrem amcayı görmedim meşhur olduğu tarihlerde muhabbeti geçiyordu bizim abilerimiz bahsederdi meşhur olduğu tarihleri duyardım farklı ağızlardanda muhabbetini duyduk
1993 te bir takkalı arap kırkanat akbaş akkuyruk oynatmış ve iyi oynadığını söylerler
ayrıca damadıda taksici ve oda kuşçuymuş yaşıda şimdi 65 felandır damadının
o tarihlerde kuşlarının çalındığını ve köpeklerinin zehirlendiğini biliyorum
öldüyse ALLAH RAHMET eylesin sağsa ALLAH hayırlı sıhatli ömür nasip etsin

hüseyin turan' Alıntı:
muharrem dayının bütün kuşlarını çok iyi bilirim cengizler ve hakanlar diye adlandırdığı iki soy kuşları vardı.nadiren göklerden açık kirli çıkardı ama sizin dediğiniz gibi dumanlı kirli yada arap hiç uçurması.kümesine bir tane arap girdi onuda kuyumcu ali hediye etti.bizzat ben gidip getirmiştim aliden o zaman.kümesine dışarıdan kuş sokmayan,gerçek bir kuş ustası idi.
şekeri vardı.yavru kümesinden 14 kuşu çalındıktan sonra kötü oldu.
allah rahmet eylesin.her ortamda kendisini saygı ile anarım.

selam hüseyin bey
tartışma platformuna çevirmek istemiyorum ama sizinde bazı konularda yanılıyo olma ihtimaliniz var
mesela ben arap konusunu yanlış anlayıp, yanlış aktarmışım kusura bakmayınız.
(birde ustalarla kırma arap takkalı oynatmış) demiştim olayı yanlış aktarmışım
arap takkalı uçurmamış,kuşu yani araptakkalıyı emaneten alidayıdan(pehlivan ali) almış
bir iki ağız yavru aldıktan sonra kuşu geriye vermiş
alidayıyada göklerden gök ve bir çakmaklı vermiş hediye olarak
82-83senelerinde birkaçkez gitmişler(ergazideki rahmetli köse dayı,orhan abi,alidayı) muharrem ustanın oraya ve oda sincana alidayının yanına gelmiş ve şimdi ali dayıya sorduğumda rahmetle andı ve çok iyi kişiliğininde olduğunu söyledi birde feyyaz diye bi kuşçudan bahsetti oda muharrem dayıyı iyi bilirmiş ve iyikuşçuları gezermiş

alidayı muhrrem amcada dumanlılar ve çakmaklılar olduğunu söyledi ve yanlış hatırlamıyorsam ustalardandı dedi
kümesine kuş sokması kalitesiz kuşçu olduğu manasına gelmez
ama kuşlarına kuş kuş katıyor manasınada gelmez
ve bence kuşlarını sonderece iyi muhafaza etmiş ustalardanmış
tekrar söylüyorum
meşhur kuşları gökler ve göklerden çıkma beyazlarmış

senin sayende bende tekrar rahmetle anıyorum
ve geçmişteki bütün ustalardan ALLAH razı olsun

slm damadinin adina taksici sülo diyorlar onunda bozkirlileri cok güzel oynuyor damadinin yasi 45 ile 50 arasi ..dogru diyorsun kardes tugla fabrikasinin asagisinda oturuyor hala yasiyor allah uzun ömürler versin bende oralarda kaliyordum simdi almanyada yasiyorum

İNŞALLAH İYİ AMELLER EDİP KUŞÇU ÜSTADLIĞININ YANI SIRA KULLUK VAZİFELERİNİDE YERİNE GETİRMİŞLERDİR..CÜMLETEN ALLAH RAHMET EYLESİN..

MUHARREM SAYI 1987_1989 ARASINDA VEFAT ETTİ.KÜMESİNDE ARAP YADA DUMANLI RENKTE KUŞ BEN HİÇ GÖRMEDİM TAKİ KUYUMCU HEDİYE EDİNCEYE DEK.11 YAŞINDA ALDIĞI 2 ÇİFT GÖKTEN YÜRÜMÜŞ VE KUŞLARINA BAŞKA KUŞ KATMAMIŞTIR.KUŞLARI DA SİVAS KUŞLARIDIR.

selamlar.yazılanları ilgiyle okudum.2 çift kula başlayıp ve 50-60 yıl o kuşlara başka kuş katılmamış olması bence tufah .kan ağırlaşması diye bir şey var.tamamen aynı kanla devam etmek kuşların kanını ağırlaştırır ve akraba evlilikleri mutlaka sonunda sakat kuşlara sebep verir.arada bir değişik kanlar katılması nı gerektirir.yoksa o soy sakatlar kulübesine döner.sersem ve sakatlarala dolu bir kümes olur.burada yanlış söylemler var bence.bu doğanın değişmez kanunudur.akraba evliliklerini uzun süre devam ettiren bazı köylerde köyün yarısı sakat olmuştur.bu televizyonlarda da gösterilmiştir.ben arkadaşlara sesleniyorum 3-4 yılda bir kan katmaya dikkat ediniz.tabi ki kattığınız kanlar da asil kanlar olmalıdır.burada yetiştirici dayanışmasının önemi açıktır.

iki çift kuşun kırılmasından kaç tane kuzen eşleşmesi meydana gelir sizce arkadaşlar.dikkatli ve bilinçli gidildiği sürece 2 çiftin yeterli olduğunu düşünüyorum.şu anda bende 12 yıldır iki çiftle yürüyorum ve kuşların verimi her yıl dahada artıyor.
saygılar....

İnekci Muharrem ehli tarık bir insandır ve kendisi mühye köyünde oturur,köyün girişinde Ateş isminde bi kuşçu arkadaş daha vardır,ikiside iyi kuşçulardır.
Öbür muharrem de incirli basın evlerinde otururdu, oğlunun adıda Sigortacı Yaşar'dır,kendisi harz kanarya besler ve batıkentte oturur.

BENCE DE 1 ÇİFT İLE SENELER BOYU YÜRÜMEK ZOR AMA, KAN BAĞI OLMAYAN 2 ÇİFT İLE BU MÜMKÜN OLABİLİR..

Öbür muharrem de incirli basın evlerinde otururdu, oğlunun adıda Sigortacı Yaşar'dır,kendisi harz kanarya besler ve batıkentte oturur.

haklısınız cevdet bey bir oğlunun adı yaşar diğeri mustafa.babalarının vefatından sonra o büyük mirasa sahip çıkamadılar.kuşçuluk camiası adına bence büyük bir kayıp bu olay.
benim yazdığım bu cümleleri hafife alanlar olabilir ama beni tanıyan insanlar benim iyi bir oyun kuşu yetiştiricisi olduğumu düşünür ama ben muharrem dayının hala çırağı olabilirim yaşasaydı.çünkü bu işin kitabını yazacak kadar bu işin ehli bir insandı.
SAYGILAR ARKADAŞLAR......

Re: Eski ustalardan muharrem dayı
gönderen hüseyin turan » 20 Haziran 2010 01:34

haklısınız cevdet bey bir oğlunun adı yaşar diğeri mustafa.babalarının vefatından sonra o büyük mirasa sahip çıkamadılar.kuşçuluk camiası adına bence büyük bir kayıp bu olay.
benim yazdığım bu cümleleri hafife alanlar olabilir ama beni tanıyan insanlar benim iyi bir oyun kuşu yetiştiricisi olduğumu düşünür ama ben muharrem dayının hala çırağı olabilirim yaşasaydı.çünkü bu işin kitabını yazacak kadar bu işin ehli bir insandı.

Muharrem ustanın soyadıda USTA dır.Kendileri aslen Çankırının Kızılırmak kazasındandırlar. Ben kalabalıyım taş ocaklarının üstünden bakınca rahmetlinin iki katlı gri renkteki evi görünürdü,tabi uçurduğu kuşlarıda karşıdan seyredilirdi. O zamanlar etrafında fazla gecekondu yoktu evin güney tarafıda top sahasıydı.
Bizim Karslı Beysefa onun 200,300 metre güney tarafında gecekonduda kuş uçururdu,beysafa muharrem ustanın iyi ahbabıydı ve ondan aldığı gök tekbıyık bir erkeği mükemmel oynamıştı,ondan sonra muharrem ustanın lakabı tekbıyık olarak kaldı.
Beysefa o zamanlar muzaffer kara ilede çok samimi arkadaştılar ve muzaffer karada muharrem ustadan çok kuş alıp damızlık yaptı.

Muharrem ustanın soyadıda USTA dır.Kendileri aslen Çankırının Kızılırmak kazasındandırlar. Ben kalabalıyım taş ocaklarının üstünden bakınca rahmetlinin iki katlı gri renkteki evi görünürdü,tabi uçurduğu kuşlarıda karşıdan seyredilirdi. O zamanlar etrafında fazla gecekondu yoktu evin güney tarafıda top sahasıydı.
Bizim Karslı Beysefa onun 200,300 metre güney tarafında gecekonduda kuş uçururdu,beysafa muharrem ustanın iyi ahbabıydı ve ondan aldığı gök tekbıyık bir erkeği mükemmel oynamıştı,ondan sonra muharrem ustanın lakabı tekbıyık olarak kaldı.
Beysefa o zamanlar muzaffer kara ilede çok samimi arkadaştılar ve muzaffer karada muharrem ustadan çok kuş alıp damızlık yaptı.

Kullanıcı avatarı
cevdet özbayer
Üye
Üye

CEVDET BEY,EVET VERDİĞİNİZ BİLGİLER DOĞRU.GERÇİ BEYSEFA BİRAZ DAHA UZAKTA OTURURDU VE HALA KUŞ BESLİYOR BİLDİĞİM VE DUYDUĞUM KADARI İLE.AMA BU ŞAHIS KUŞÇULUĞUN KARA LEKELERİNDEN BİRİ OLARAK ANILIRDI ESKİ ZAMANLARDA.KENDİSİNİDE GAYET İYİ TANIRIM.

MUZAFFER KARA NIN ONDAN KUŞ ALDIĞINI DAHA ÖNCE HALİL KIARAHANLI BEY DE SÖYLEMİŞTİ.AMA BENİM ASIL MERAK ETTİĞİM VE BİR SIR GİBİ SAKLANAN MUHARRENM USTA VEFAT ETTİKTEN SONRA KUŞLARIN KİME SATILDIĞI.KÜÇÜK OĞLU MUSTAFA KUŞLARIN HALA DURDUĞUNU SÖYLEMİŞ,ESKİ KAZAN VALİSİ TUNCAY ADLI BİR ŞAHISTA KUŞLARIN KENDİNDE OLDUĞUNU SÖYLEMİŞ BİR DOSTUMUZA.GERÇİ O KUŞLARA ÇALIŞANLARIN NE KADAR BAŞARILI OLACAKLARIDA ŞÜPHELİ AMA GERÇEK BİR USTANIN KUŞLARININ NE OLDUĞUNU DOĞRUSU BEN ÇOK MERAK EDİYORUM.

KUŞLARINI ÇOK İYİ BİLEN BİRİ OLARAK,CENGİZLERİN VE HAKANLARIN KUŞÇULUĞUN GELDİĞİ ŞU NOKTADA,NE KADAR ÖNEM TAŞIDIĞINI BENİM KADAR HİSSEDEN YOKTUR HERHALDE.UMARIM BU KUŞLAR KİMİN ELİNDE İSE USTANIN VERDİĞİ KADAR DEĞER VERİLİYORDUR.

SAYGILAR.........

CEVDET ÖZBAYER ABİMİZİN DİĞER KONU BAŞLIĞINDA YAZDIĞI ANKARANIN OYUN KUŞU LİSTESİNDE MUHARREM USTA YI GÖRMEYİNCE ÇOK ŞAŞIRDIM DOĞRUSU.SONRA ŞU USTA KELİMESİNİN KELİME ANLAMINA BİR BAKAYIM BENMİ YANLIŞ HATIRLIYORUM BU KELİMENİN ANLAMINI DEDİM.YOK YOK OKUYUNCA BENİM PEKTE YANLIŞ ALGILAMADIĞIMI ANLADIM.

ORADAN BURADAN KUŞ TOPLAYIP TESADÜFEN BİR KAÇ KUŞ UÇURMUŞ İNSANLARADAMI USTA DENİYOR ACABA DİYE TEREDDÜT KKALDIM.

PARAYI BASTIRIP KUŞ TOPLAYAN,SONRA O KUŞLARA ÇALIŞIP HİÇ EDEN VE HER YENİ SEZONDA MİLLETİN KÜMESİNDEN İYİLERİ TOPLAYIP UÇURANAMI USTA DİYORLAR DEDİM YOKSA.

NEREDE İYİ KUŞ VARSA KÜMESİ KALDIRTTIRAN,ÇOLUK ÇOCUĞU ÇATI BACA KUŞ PEŞİNDE KOŞTURUP İYİLERİ TOPLAYANLARMI USTA OLMUŞ YOKSA DİYE BAKTIM.

BENDE ANKARA DA YAŞADIM,AZ ÇOK KUŞÇULUĞU DA KUŞÇULARIDA BİLİRİM.İYİ KUŞ UÇURMAK,İYİ KUŞA SAHİP OLMAK USTALIK OLSA İDİ 30 YIL ÖNCESİNDE ANKARANIN HER TARAFI USTA DOLU OLURDU..ÜNKÜ ANKARADA ESKİDEN HERKESTE KUŞ UÇARDI.

YANLIŞ ANLAŞILMASIN,CEVDET ABİNİN YAZDIĞI İNSANLAR İYİ BİRER USTA OLABİLİRLER AMA BEN ÇOK İYİ KUŞÇU TANIDIM LAKİN BİR TANE USTA TANIDIM.TOPRAĞI BOL OLSUN.

BİRDE 20 YILDIR İSTANBULDAYIM BEN BURADA USTA VASFINDA HİÇ BİR KUŞÇUYLA TANIŞMADIM.

CEVDET AGABEYİMİZ ESKİ KUŞÇULARI KUŞLARI YENİ YETİŞEN TANIMAYAN GENÇ KUSAKLAR ÖGRENSİN BİLGİLENSİN DİYE ZAHMET ETMİŞ YAZMIS SAGOLSUNLAR

HEP ESKİYİ ESKİ KİŞLERİ ESKİ KUSLARI KONUSUR DURURUZ TABİKİ GÜZEL SEYLER KONUSULMALI YAD EDİLMELİ ANLATILMALI AMA ÖNÜMÜZEDE BAKABİLMELİYİZ BU UGRASIN GELECEGİ SU ANKİ BULUNDUGU AN BİZLERİN NELER YAPABİLD,Gİ NE KATABİLDİGİMİZ BUNLAR DAHA DA ÖNEMLİ

USTA KELİMESİ İSE KİMİMİZ SAYGIDA KUSUR ETMEMEK İÇİN KİMİMİZ AGIZ ALISKANLIGI KİMİLERİMİZDE KONUSMA SEKLİMİZDEN OLSA GEREK

GERİYE DÖNÜK İLETİLERİMDEDE KENDİMCE DEGİNDİM BU UGRASTA USTA YADA YETİŞTİRİCİ HA DEYİNCE OLACAK SEYLER DEGİL ZAMAN SABIR İYİ BİR DAMIZLIK KENDİNİ HER TÜRLÜ YETİŞTİRMİŞ TOPLUMDA KENDİNE VE KUSLARINA YER EDİNMİŞ SAYILIP SEVİLEN LERDEN OLABİLMEK DE GEREK HATTA BU UGRAS İÇİN KENDİMCE BİR ZORUNLULUK DESEM YERİDİR

KENDİM OLARAK KUSCULUK YASANTIMDA ÖYLE OLMUS HAZIR KUŞLARLA UGRASMAYI HİÇ BİR ZAMAN SEVEMEDİM ZEVK DE ALAMADIM BASKALARI TARAFINDAN OLMUS NESLİ SAHİBİ BELLİ KUSLAR BANA HİÇ ZEVK VERMEMİŞTİR ONUN İÇİNDİRKİ HEP YAPABİLDİGİM KADAR YETİŞTİRİCİLİGİ ÖN PLANDA TUTTUM KİŞİNİN NE YETİŞTİRDİGİNİ O KUŞLARIN NE YAPTIGINI YAPACAGINI SONUNUN OLUP OLMADIGINI BİLEBİLMESİ KADAR GÜZEL BİR SEY YOK DİYEBİLİRİM ÇÜNKÜ NEYLE UGRASTIGINI BİLİYORSUN HERKES KUŞÇU YADA KUŞ BESLIYOR OLABİLİRLER

AMA ESASEN KUSCULUK 2 ÇESİTTİR

YETİŞMİŞİ BESLEYEN
YETİŞTİRİP BESLEYEN

ORJİNİ BİR BASKASINA AİT OLAN BİR KUŞU İZLEMEK DEVAM ETTİRMEK SAHSIM ADINA KONUSUYORUM BANA HAZ VERMES MUTLU DA ETMEZ SADECE O KUŞLARIN BİLİNEN ZATEN BELLİ OLAN OYUN SEKİLLERİNİ İZLEMEK OLUR

HALBUKİ KİŞİNİN KENDİSİNİN UGRASIP YETİŞTİRDİGİ KUŞLARIN VERDİGİ HAZ VE MUTLULUK BAM BASKADIR ONUN İÇİNDİRKİ

BU UGRASIN GELECEGİ MESAFE KAT ETMESİ YETİŞTİRİCİLİGİN ÖNEMİNDEN GEÇER DİYOR

HÜSEYİN KARDESİMİNDE HAKLI OLDUGU TARAFLAR VAR ONADA KATILIYOR

SAYGILAR SUNUYORUM

Geri