Eşe atacağınız kuşların cinsiyetinden emin olun ( erkek ve dişi ) şüpheli kuşları bir süredaha inceleyin tam emin olunca eşe ayırın ..
Eşe alınacak kuşların kızışmış olması bu süreci hızlandıracaktır ..
Yaşı küçük kuşları eşlemeyin ,en az dört aylık olmaları gerekir ve bu süreç kuşların bakımına sağlığına yetiştirme koşullarına göre dahada uzayabilir . Erkem aşe atılan dişiler çabuk yıpranır .. Erken eşe atılan erkeler ise gerekli kızgınlığı kazanmadığı için dişiye ve yavruya düşkünlük konusunda daha zayıf ve daha ilgisiz kalabilir ..
Dişiler nispeten daha çabuk eşe gelirler ..
Buna rağmen tüyünü tam olarak tamamlamamış kuşlar eşe alınmamalıdır .., Bu kuşlar'' yuvalıksız'' sadece tünek bulunan bekar kulüplerinde - salmalarında olgunlaşana dek bekletilmelidir ..
Kuşlar eşe alınmadan önce iyi bir izleme sürecinne tabi tutuylmalıdır , soy hikayleri , oyun düzenleri , yumurta ve yavruya olan ilgileri, tüy yapıları , vücut şekilleri - irilik- mimyonluk- kalınlık -ayak uzunluğu - kanat yapısı - esneklik - imkan varsa renk uyumları , vs , gibi bazı kıstaslarda doğacak yavrular açısından belli bir ideğal gözetilerek seçimler yapılmalıdır .
Eşe alınacak dönem en az bir yıl için pilanlanmalıdır .
Şubat sonu mart başı gibi kuşlar artık eşe atıla bilir , bu dönemde başlanılan eşlemlerden bahar ayları ile yavrular üremeye başlar .
Eşleme bölümleri çok dar olmamalıdır , dar kafeslerde kuşlar yaralanabilir .. Daha rahat geniş yuvalama bölümleri düzenlenmelidir .
Eş etmek için seçilen ve diğer kuşlardan ayırılan çift kapatıldıkları yerde imkan varsa başka kuşları görmemelidir .. Bu durum kuşların daha kolay birbirlerine konsantire olmalarını sağlar .
Eşinden yeni ayrılan ve başka eşe alınan kuşlar , yeni eşleri ni kabul etmiş dahi olsa kümese hemen bırakılmamalıdır , daha dominant olan erkek yada dişiler tekrar yeni çiftimizi bozup eski eşini geri alabilir .. Bu durumdaki kuların en az bir yumurta ve yavru görmesi koşulu daha sağlamcı bir tutum olur .
Yeni eşler bir birini kabul edip öpüşmeye başladığında sadece bu takım ayrı olarak imkan varsa dışarı çıkarılıp rahatça çiftleşmeleri sağlanmalıdır . Bu uygulama birkaç hafta tekrarlanırsa kuşların bağları kuvvetlenir ve dolu yumurta oranı artar ..
Yaşlı erkekler pasif dişiler için süreç daha uzun tutulmalıdır .. Bu kuşlar tamamen eş olsa dahi kümeste daha sakin bir köşede yuva tutmaları, kendi alanlarını oluşturmaları için yardım almaları gerekir ..
Tüm kümersin eşlemesi aynı dönemde yapılırsa ileriki süreçte bazı avantajlı durumlar doğuracaktır ..
, Yavruların aynı döneme denk gelmesi , yavru büyütmede ortaya çıkan sıkıntıların pıratik çözümlerle ( bakıcı altına yurta ve yavru aktara bilme imkanı gibi ) giderile bilmesi , büyüyen yavruların uçurulması , aşılama ve ileçlama da topluca alınacak tedbirler den daha çok kuşun istifadesi ve ilaçlama maliyetinde ki verimlilikler sıralanabilir.
Konu belki birazdaha kapsamlı ele alınabilir öne çıka bilecek önemli bazı başlıkları paylaşmaya çalıştım ..
selamlarŞEREF