Farkındamıyız Oyun Kuşunun Soyunu Tüketiyoruz

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ERDEKLİ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 82
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K

ERDEKLİ

Üye
www.erdekoyunkuslari.tr.gg
Ad Soyad
E..Aras
Meslek
Kuşçu
İlgi Alanı
Kediler
Farkındamıyız Oyun Kuşunun Soyunu Tüketiyoruz

bu saatten sonra yapıcak pek bişey yok ki piyasaya bakıyosun sırf masa kuşu adam akıllı oyun kuşu kalmamış ki bulup üretelim. Ortalık genel ismi taklacı olan ama aslında başka bir kan bulunan kuşlarla dolu.

)Taklacı ırkının genetik kalıtsal fiziksel özellliklerini biliyormuyuz?
2)Bu ırkın özünde zaten oyun kuşu performans kuşu oldugunu biliyormuyuz?
3)Masa kuşu diye tabir ettigimiz kostüm kuşlarının aynı familya aynı ırk degişik tür ve renklerle ortaya çıktıgını biliyormuyuz?
4)Bu ırkın genetik kalıtsal özelliklerinde 3 ana renk oldugunu biliyormuyuz?(gök boz ve beyaz)
5)bu kırılmalar sonucu masa kuşu olarak tabir ettigimizkuşlarda rengin dominant baskın uçuş yani performansın kırıldıgını köreldigini biliyormuyuz?
6)Bu ırkın genetik kalıtsal fizkselsel ve uçuş özelliklerini bütünüyle biliyormuyuz?
7)canlıların genetik kalısal ve fiziksel özellikleri hakkında araştırmalar yapan ''Mendel'' i tanıyormuyuz?
8)Damaızlık ve eş seçiminde ''Mendel Kanunu'' nu dikkate alıyormuyuz?
9)yoksa bir çok kuşçu arkadaşimiz gibi sadece uçum performans özelliklerine göremi kuşlarımızı eşliyoruz?
10)Mendel Kanunu nu dikkate almadan sırf uçum performans artımı için yaptıgımız eşlemelerde bu ırkın kalıtsal özelliklerinin bozuldugunun farkındamıyız?
Uçum meraklısı olmama ragmen bir çok arkadaşımızın aramadıgı Mendel Kanunu işiginda bu ırkın kalıtsal özelliklerini besledigim kuşlarda armaktayım.Kuşlarımı melezlemiyorum.:zaten bu ırkın genetik özellikleri arasında fişekliyerek takla kombinasyonu adı altında özel bi uçum özelligi var.Mendel Kanunu devre dişi bırakılıpta göze hitap eden kuşlar yetiştirmeyi amaçlayan arkadaşların kuşlarında renk dominat baskın lakin kalıtsal uçum özellikleri köreliyor.Yine performans artırımı adına Mendel Kanunu dikkate alınmadan yapılan eşlemelerde çıkana yavrularda kalıtsal bi özellik olna performans oyun fişekliyerek takla kombinasyonu dominant yani baskın renk ve fizikle alakalı kalıtsal özellikler göz rengi gaga rengi tırnak rengi v.s köreliyo bozuluyor.
Bütün kalıtsal özellikleri barındıran taklacılar yetiştirmeyi amaçlıyorum.20 sene sonradagözleri çakır gagası beyaz başlayıp siyah bir akmala sonlanan tüm tırnakları siyah gelip babalar gibi oynuyan ama 3 ama 5 adam gibi oynuyan bir gök görmek istiyorum bunun içindir ki Mendel Kanunu nu eşlemelerde ve damızlık seçimde dikkate alıyorum ve arkadaşlar beni sınıflandırıyolar sen mardin meraklısısın oyun meraklısı bunları aramaz sen oyun meraklısı diiilsin diyorlar.Her şekilde sınıflandırsınlar önemi yok hem uçum performans hem renk gaga göz uyumu diyorum ve kuşlarımı melezlemiyorum.Bu bilgiler ışıgında bir ala gözü gagası tırnagı bozuk oynasada alıp beslemem damızlık yapmam diyorum ve ısrar ediyorum.
Araştırmalarım ve isteklerim bunları yaşatan kuşları beslemeye itiyor beni...
hemşehrim yazımı iyi irdele ve degerlendir oyun kuşu diye bir ırk yok bu ırkın adı taklacı heee taklacı kuşun genetik kalıtsal bi özelligi olan fişekliyerek takla kombinasyonu senin tabir ettigin gibi oyun olayı her taklacıda mevcut senin gibi sadece uçum özelligini ön plana alarak yapılan eşlemelerle yapılan üretimler bozuyor bu ırkı...
bir gökün bir bozun orjininde kalıtsal özelligi çakır göz zaten oyunu mevcut ama sen ne yapıyosun sırf uçum özellikleri artsın diye beyazla gökü melezliyosun ve çıkan yavru agızlara göre ala gök kırkanat gök akkuyruk tırnakları karışık göz bebeginde akması olan gagası bozuk bir kuş çıktı ne oldu ırkın genetik kalıtsal özellikleri bir nesilde bozuldu sonraki kuşaklara bozularak ilerlerledi bence vizyonunu degiştir arkadaşım bu ırkı bozuyoruz farkındamıyız derken sen bozuyorsun farkında olmadan

ben uçum meraklısıyım abilerim arkadaşlarım kimse bana dememeli sen renk meraklısısın diye ben anlatmaya çalışıyorum ben kınalı bi boz kirlim (miski) basma perçem olsun kılıç paça olsun gözleri çakır olsun ve oynasın demiyorum renk meraklısı olayım kuşun rengi önemli diil boz olsun gök olsun dumanlı olsun kirli olsun fark etmez beyaz olsun farketmez ama ala olmasın arkadaş neden ala kuş kırma melez kuştur sırf uçum esasına göre bir eşlemeden çıkmııştır dmızlık yapmam ama oynuyan bir dumanlım varsa bunuda damızlık yapmam için bu rengin kalıtsal genetik özelliklerini barındıracak nedir bunlar oynuyan bir dumanlıda gaganın beyaz başlaması siyah bir akmayla sonlanması tırnakların karışık olamaması gözlerin çakır ve çerçeveli olması şimdi bunları aramam benim şebabçı oldugumumu gösteriyo hayır bu özellikleri taşıyan bir dumanlıyı beyazla kırdımmı zaten ala vermiyo denedim bunlar 6 7 senedir ama bunları taşımayan siyah gagalı tırnakları karişik gözleri akmalı kırmızı çerçeveli bir dumanlıyı vur bakalım beyaza binbir çeşitte kuşun olur uçumu önemli diil işte bu alanda sen kuşun bütün kalıtsal özelliklerini bozdun zaten....
ırkı bozuyoruz diyen arkadaşlara bi sorum var burdan bu ırkın genetik kalıtsal özelliklerini araştırdıkmı biliyozmu tamamen?Mendel Kanunu nedir biliyozmu?başkada bir şey demiyorum yorum siz degerli dostların

benim deyimimle her kuş takla atar oyun yapar sizin yetiştirmenize alıştırmanızada bağlı.
masa kuşlarına oynamaz diyen yok ama sizinde 3. ve 10. maddede dediğiniz gibi melezlenmiş kuşlar fazla bişey beklenmemesi lazım .
ayrıca 3 ana renk ve beslediğiniz kuşların aradığınız özelliklerden bahsetmişsin. ve göz gaga performans uyumu ararım diyorsunuz bir gök taklacıda ne kadar göz ve gaga rengi arıyacaksınız ki ?

erdekli hemşehrim abim senin kendi deger yargıların oluşmuş bu kuş üstüne yazılarını tekrar tekrar okudum senin düşüncelerini degiştirmek mümkün görünmüyo şöyle söyliyim oyunu kuşu diye bir ırk yok zaten bu söyledigin ırkın orjini anadolu taklacısı şimdi bozuyoruz diyosun oyununu bozuyoruz diyosun :Mendeli bilyormusun bu adamın araştırmaları dünya litaratüründe kanunlaşmış bir canılıyı ele alırken sadece bir özelligiyle degerlendiremezsin bir özelligini bozmuyayım derken bir çok kalıtsal özelligini sizlerin yaptıgı gibi bozabiliyoruz senin degiminle bu ırkın 500 sene evvelki genetik kalıtsal fizeksel özellikleri neler biliyormuyuz bunnları bütünüyle bilmek gerekir bu ırk 500 sene evvelde mutlak vardı ama kalıtsal özellikleri olan renk göz rengi fiziki yapısı nasıldı uçumu nasıldı v.s bunları tam anlamıyla bilmeli ve dünya litaratüründe Mendel kanunu diye bilinen kanuna göre eşlemeler yapmalı ki taklacı ırkının bir alt türü olan anadolu taklacısı bütünüyle bakın altını çiziyorum genetik kalıtsal özellikleriyle (gaga rengi göz rengi tırnak yapısı fiziki yapısı vu uçum degerleriyle) korunsun abicim yazımı iyi irdelersen ne anlatmak istedigimi anlarsın belki önyargılarında kırılabilir...

formu takip eden siz degerli abilerim dostlarım söylediklerime yazdıklarıma ayrıca yorumlarınızı istiyorum bakalım düşüncelerim nasıl sizce

abi ben 2 nizede biraz katılıyorum biraz katılmıyorum
erdekli abinin beslediği veya aradığı kuş hem performans olucak hem cok ucucak
yani bi nevi atla eşeğin çiftleşmesinden çıkan katırı türetmek gibi bişey oluyo
ama belirli yörelerin taklacıları performans olarak on plandadır onlarıda arıyor olabilir.
senin dediğinde anadolu taklacısı iç anadolu her yörenin taklacısı ve performans uçuş takla şekilleri ozellikleri farklı sen bi performans için uçan kuşun rengi kötü diye beslemiyeceksen hiç besleme diyecektim ama ben ilk yazıyı yazarken sen 2. yazıyı yazmışsın onu gormeden yorum yazdım.
yani bi nevi yanlış anladım:)2. de dahada acmıssın
mendel kanunundan da anlamam ama elimden geldiğince ırkları bozmamaya çalışırım:) lise hayatım boyunca biyolojim hep kötüydü zaten .taklacıların bu karmaşık yapıları yüzünden takalacı beslemeyi bıraktım :)) çok çeşidi var eşleştirmesi rengi şusu busu bana gore değil.

Selamlar...

Değerli arakadaşlar, bu konu farklı başlıklar altında defalarca tartışıldı. Yani ısıtıp ısıtıp tekrar ortaya koymanın bir alemi yok. Farklı görüşler var ve hepsinin de haklılık payı mutlaka var. Ben burda sen haklısın, sen haksızsın demek istemiyorum. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Ayrıca arada çok da aykırı bir tutum yok.

Burda amaç kuşların ırk karekterlerini bozmamaksa, Sabri ustanın uygulamasında da bir gariplik yok bence. Benim anladığım doğruysa, Sabri usta kuşun renk bileşenlerindeki bozuklukların kuşun kırık olduğuna delalet olduğunu düşünüyor ve damızlık olarak kullanmak istemiyor. Onun yerine hem performans hem renk standartlarını arıyor damızlık kuşlarda. Kimileri de Aras usta gibi performansı yerinde olsun da altından çıkanın renk bileşenleri çok da önemli değil diyebilir. Neticede defalarca söylendiği gibi kupa kaldıran alalar, çaparlar da var. Herkesin kişisel tercihidir. Ha bu arada birileri Aras ustanın dediği gibi taklayı kelebeğe, falanı filana vurup fantazi yapıyorsa buna hep birlikte karşı duralım, bu ayrı bir konu.

Bu arada, Aras ustanın kaygılarını aynen taşımaktayım. Böyle giderse, öyle bir zaman gelecek ki bizim nerde o eski kuşlar diye dinlediğimiz kuşları, gelecek nesil de şimdiki kuşlardan bahsedenlerden dinleyecek. Bence bunun birkaç aşamalı bir çözümü var ama çok zor uygulamak.

1) Kuşçular, kapsamlı, organize bir yapılanma altında birleşecek, teknik ve bilimsel bir literatür oluşturulacak, kuşçuluğun toplumdaki imajı düzeltilecek
2) Bir şekilde hırsızlıklar önlenecek (yasal caydırıcılık vb.), herkes korkusuzca kuşunu uçuracak.
3) Kuşçuluğun ticari boyutu enaza indirgenecek, paylaşım çoğalacak.

Bu 3 madde gerçekleştikten sonra zaten piyasadaki bozuk, döküntü kuşlar kendiliğinden kaybolacaktır.

teşekkür ediyorum Taner bey bu arada erdekli hemşehrim farkında olmadan açtgı form başlıgında beni dogruluyor zaten bu ırk bozuluyor diyor ewt ben renk delisi diilim illede gök beslerim demiyorum her renk kuş beslerim ala hariç ama bi gök ve türevlerinin barındırdıgı gaga göz tırnak yapısının anlattıgım gibi olmasını istiyorum çünkü bu ırkta bı renkte olası gereken kalıtsal özellikler bunlar bunda da ölçü Mendel kanunu diyorum ve hem uçum özellekleri hemde besledigim gök ve boz türevlerinde gaga göz tırnak uyumu arıyorum melez kuş istemiyorum tekrar teşekkürler Taner bey

kupa kaldıran ala lara çaparlara gelince bunu Mendel 200 yıl önce söylüyor zaten melezlerle ilgili araştırmalarında
at ile eşegin eşlenmesiyle çıkan melez de yani katırda performans artımı yokmu var
kanarya ile saka nın eşlenmesiyle çıkan melez de afedersiniz saka piçinde peformans artımı yokmu varr
ne yapalım yani şimdi performansının artıcagı garanti olsa kumruya mı vuralım
veya kendi içinde kuveyte mi vuralım şebapa mı vuralım bu kuş orjininde güzel bence..

Ben size kısmen katılamayacağım biraz ters düşünüyoruz.
Bence son 20 yılda 500 senelik dediğiniz soyun renklerini tamamen bozduk.eski renkler yok hepsini bozduk.
Eski kuşlar iyi oynuyormuş diyorsunuz.Ama eski kuşların renkleri düzgündü.
Tamam rengin düzeltelim diye performansından ödün vermeyelim ama renkleri de elimizden geldiğince koruyalım.
20 sene sonra oğullarımız,torunlarımız sormasın eski resimleri bi yerden görüp bu renk kuışlar ne oldu baba ,dede diye?
Şimdi bu renk kuşlar neden yok diye?
Bakın bu kuşları iki kategoride ele alıyorsunuz ama bunların hepsi bir, taklacı güvercindir.
Performans taklacısı diye birşey yoktur.
Taklacı ırkı tamamen hepsi performans ırkıdır.
Taklacıyı kendi arasında bölmeyelim bence.
Sadece bu açık renk taklacılarımızı uçurmayan kuşcularla,ucurup antrenman veren kuşcular olarak kuşcuları ikiye Ayıralım.
Hepsi belirli bir performans gösterir taklacıların.Ama hangisi ne derece performans sergiler onlar değişiklik gösterecektir.
İki işede aynı anda önem vermek çok mu zor.
Bu taklacı için değil bütün kuşlar için geçerli rengini rengine vuralım.elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışalım.

benim taklacıyı ayırma şeklim yörelere göre performanslarını o şekilde değerlendirmiştim
yani bazı yörenerin gerek ikliminden gerekse kuşların yetiştirilme şeklinden dolayı kuşlar o yorenin özelliklerine göre kendi genlerini ayarlar bu benim görüşüm mesela şöyle orneklendireyim doğunun yazın 40-45 derecelik sıcağında uçan kuş orda 30 dk uçabiliyosa
karadenizin yazında 60 dakikaya kadar çıkabilir benim performanstan bahsederken demek istediğim buydu.
ve o kuşun vücut şekli v.s belirli ozellikleri farklıdır.
Rengi renge vuralımda :) hangi rengin orjinal hangi rengin soyunda kırmalık olduğunu nasıl anlıcaz güvercin yanlış hatırlamıyosam 8-7 soy oncesi renklerden bile etkileniyor.

[..........

..........

..........

öncelikle ala dan kastını biliyorum merak etme ala orjinal renk diildir bunu iyi araştır oyun kuşu mardin kuşu diyede bir ırk yoktur bunuda söylemek isterim ırk taklacı senin uçumu için besledigin arayışı içinde oldugun kuş anadolu taklacısıdır bunuda söylemek isterim mardinde uçanlarda taklacı kuveytte uçanlarda taklacı güzel abim sen yazılarımdan bişey anlamamışsın kusura kalma basit bir örnekle sitede beslediginiz ırk diye bir seçenek mevcut kişisel bilgilerinde oyun kuşu diye bir seçenekte yyok anlıyacagın oyun kuşu diye bir ırk zaten litartürde yok

Ekli dosyalar

• SANY0648.webp
    SANY0648.webp
    1.9 MB · Görüntüleme: 1,011
  • SANY0649.webp
    SANY0649.webp
    1.9 MB · Görüntüleme: 956
..........

damızlıklarım

Ekli dosyalar

• SANY0650.webp
    SANY0650.webp
    1.4 MB · Görüntüleme: 1,008
damızlıklarım

Ekli dosyalar

• SANY0651.webp
    SANY0651.webp
    2 MB · Görüntüleme: 996
erdekli_krallar' Alıntı:
Ömer ÖZKURT' Alıntı:
Ben size kısmen katılamayacağım biraz ters düşünüyoruz.
Bence son 20 yılda 500 senelik dediğiniz soyun renklerini tamamen bozduk.eski renkler yok hepsini bozduk.
Eski kuşlar iyi oynuyormuş diyorsunuz.Ama eski kuşların renkleri düzgündü.
Tamam rengin düzeltelim diye performansından ödün vermeyelim ama renkleri de elimizden geldiğince koruyalım.
20 sene sonra oğullarımız,torunlarımız sormasın eski resimleri bi yerden görüp bu renk kuışlar ne oldu baba ,dede diye?
Şimdi bu renk kuşlar neden yok diye?
Bakın bu kuşları iki kategoride ele alıyorsunuz ama bunların hepsi bir, taklacı güvercindir.
Performans taklacısı diye birşey yoktur.
Taklacı ırkı tamamen hepsi performans ırkıdır.
Taklacıyı kendi arasında bölmeyelim bence.
Sadece bu açık renk taklacılarımızı uçurmayan kuşcularla,ucurup antrenman veren kuşcular olarak kuşcuları ikiye Ayıralım.
Hepsi belirli bir performans gösterir taklacıların.Ama hangisi ne derece performans sergiler onlar değişiklik gösterecektir.
İki işede aynı anda önem vermek çok mu zor.
Bu taklacı için değil bütün kuşlar için geçerli rengini rengine vuralım.elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışalım.
Ömer kardeşim sanırım benim söylemek istedigim algılanmıyor bu kuşlar mardin taklacısı anadolu taklacısı diye zaten kendi ırkı içinde ayrılıyorlar ayrıca ben karışık renk kuşlar olsun demiyorumki bu ırkın özelliginde kelebek veya başka ırklara kırılmadıkça veya geçmiş soyunda böyle bozukluk olmazsa zaten kanadı kuyrugu paçası karışık renk yavru vermez benim kümesimde beyazla çukulata eştir ve yavruları ya dumanlı ya arap yada çukulatadır ama bunuda iyi bilmek gerekir bu tartışmanın renk tartışmasına dönmesi sebebi olan ala renk kuşlar orjinal renk kuştur her karışık renkli kuş ala degildir siz bu işin merkezinde yaşıyorsunuz eskilere bir sorun bakalım şimdilerin ala dedigi kuşlarla ozamanın ala rengi aynımıydı ALA renkte taklacı kuşun orjinal rengidir..bunuda bir alıntı resimle gösteriyim BENİM SAVUNDUGUM TARTIŞMANIN RENGE GAGAYA DÖNMESİNE DÖNMESİNE VE DAMIZLIK OLABİLİR DEDİGİM ALA RENK BU KUŞTUR..NOT:resim alıntıdır

Ala konusunda söylemleriniz bana ise ben alanın ne olduğunu biliyorum.
Alacalı kuşlardan bahsediyorum ben.
Sizin kakao kusunuzun yavruları beyazlık atmıyormu?
Yanlış hatırlamıyorsam kakao yavrunuzda beyazlıklar vardı bu doğru mu sizce?arap verdiği yavrulardada beyaz bir kaç yeri olabilir.
Çoğu yetiştiricimizin şikayet ettiği konuya bir örnek sizinki daha önce ki soyu hangi renklerden gelme olduğu.
İleride arabınız birinin eline geçecek o da arapla eşleyip arap yavrular almayı beklerken alacalı siyah beyaz ,yada beyaz yavrular verecek bu hoş bir konu mu sizce.

* İletiyi rapor et

Re: Gökhan YÖRÜKOĞLU nun kuşları VE VİDEOLARI

İleti Gökhan66 18 Arl 2008, 21:45
Oyun kuşlarında arkadaşlarımız asla rengine kaşına gözüne bakmasın.Bu konuyla ilgili bir hikaye anlatayım da dinleyin.Yozgat tan Kayserili bir kuşçuya kırkanat bir gök hediye edilmiş bizim oralarda ve kayseri civarında kırkanat oyun kuşu pek tutulmaz.Neyse adam da pek tutmamış kuşu hiç alıştırmaya çalışmadan nasılmış bir bakalım diye kuşu kaldırmış.Hayvan kanatlarını ısıtmadan sefere gelmiş 4 5 le 2 direk sünüp yükselmiş bizim kayserili kuşçu fena kuş değilmiş demiş şunu indireyim demiş ve pırıltı vermiş hayvan tekrar oyuna gelmiş 14 15 taklayla 40 m boyu sefer yapmış bizim kayserili kuşa hayran kalmış ama kuş iyice çekilmiş ve gitmeye başlamış.Bizim kuşçu 'ulan kırganat gitmeye gidiyon bari ''sıç ta'' git demiş.'
Bu hikaye bizim yörede çok anlatılır demem o ki kuşun rengi özellikle oyun kuşunun rengi hiç nemli değildir.SAĞLICAKLA KALIN.
Arkadaşlara yorumları için de teşekkür ederim.

damızlıklarım anlatmaya çalıştıgım kuşlar bunlar abim

Ekli dosyalar

• SANY0652.webp
    SANY0652.webp
    2.4 MB · Görüntüleme: 987
  • SANY0654.JPG
    SANY0654.JPG
    2.7 MB · Görüntüleme: 988
  • SANY0655.JPG
    SANY0655.JPG
    2.1 MB · Görüntüleme: 974
..........