FIRTIKCI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan umut coşkun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K
preview.umut-donek.webnode.com.tr
Ad Soyad
Umut COŞKUN
Meslek
Bankacı
İlgi Alanı
Seçiniz
Yıllardır hiç bir şekilde ortak noktaya varılamayan bir ırk DOLAPÇI...Peki neden hiç bir şekilde ortak nokta bulunamadı malum.Peki bu ırk nedir bugüne kadar ne anladık taşlar yerine oturmaya başladımı oda malum.Benim için bu ırk Fırtıkçı ve yıllardır içinde olduğum ırktan anladıklarım bunlardan ibaret;

Fırtıkçılar genellikle 14-16 kuyruklu ve kuyruküstü yağbezesiz olurlar bu özellikler kesinlikle aranılan özelliklerdir,küçük bir kardeşimizin eline fırtıkçı verdiğimiz anda hemen kuyruküstü varmı diye bakar takibinde kuyruklarını sayar eğer farklı bir durum söz konusu ise yanında bir büyüğü varsa hemen ona döner ve bunda sibop var veya kuyruğu 12 diye tedirgin şekilde sorar,yıllardan beridir süre gelen bu özellikler halen devam etmektedir,fırtıkçılarımızın fiziki özellikleri genellikle ısteka (okey istekası) diye tabir ettiğimiz büyüklüktedir,vücutları bir halterci edasındadır tabiki bu fiziki durum son zamanlarda çok zor rastlanası bir durum olsada standartlara uygun yetiştirildiği ve aynı soyun damarı takip edildiği takdirde eski vasıflarını ve fiziki görünümlerini üç beş ağızda bir kusmaktadırlar,bunları ayıklayıp akıllarda ve dillerde kalan ah eski kuşlar ibaresini bir nebzede olsa ortadan kaldırmak biz yetiştiricilerin elindedir.Fırtıkcılarımızda ortak noktaya varılmış bu özelliklerin yanı sıra çakır göz dediğimiz hafif pembemsi göz olmalıdır siyah göz dediğimiz gölgeli siyah gözler genellikle Denizli ilimizde Fırtıkçı ırkının içine dahil edilsede bu sadece Denizli için geçerlidir ve yöresel adlandırmadır.Kayık,bel kırma,sarak gibi istenmeyen özelliklerde yoksa bence o ırk iyiye işarettir.Yüksek uçucu ırklarımızı kıskandıracak şekilde uçuş,dönek ırkımıza kafa tutarcasına dönüş,posta ırklarımıza bakarcasına yavru bakıcılığı ve yuva sadakatı olan ender ırklarımızdandır.

Fırtıkçılar boşa dönüşünü yere yakınken kümesten verilen kırıklamayla yada uçarken kırık vermeden kendi kendine gösterir, uçarken verilen kırıklamaya seri olmayan hızlı bir fırtıkla cevap verir. Fırtıkçılarımızın uzun uçuşlarından sonra yani yorulduktan sonra boşa oyunlarını daha sık görebiliriz.Son olarak yere alçaldıklarında kümes kırıklamasıyla bağlama Dolaplarını gösterirler ve iniş sonlanır.Burunüstü dönüş yapan kuşların en seyrek olanına fırtık yaptı deriz. Fırtıkçılar buluttan kümesine hiç kesmeden dönerek gelendir,bu dönüş geniş şekilde yere düşen bir teyyarenin görüntüsündedir.Genellikle oyununu kötü gösteren kuşlara fırtık yaptı densede bana göre fırtık fingirdek yada oynak anlamına gelmekte ve öyle yada böyle isminin oynamakla alakalı olduğu bir gerçektir. Burunüstü dönüşte benim için en güzel olanı kuşun dönerken külah gibi yandan bakıldığında kapalı bir şemsiye gibi görünmesidir. Bazıları yere paralel olarakta dönerler.Göğüs üstü Dolap dediğimiz bence yoktur burundan dönüş esnasında kafayı geri çekerek dönmesi esnasında göğüsten dönüş görüntüsü verirler, kuş önce kanatlarını omuzlar gibi kaldırıp kafasını geri çeker bazılarıda yana yatırır sonra dönüş başlar. Burun üstü Dolaba göre daha yumuşak bir dönüştür.

Fırtıkçılar boşa dönüş yaparken 4-5 tur atıp dolabı kesiyor. Son bağlama dönüşünde ise bundan biraz daha fazla dönüş yapabiliyor. Benim bildiğim burundan veya göğüsten dönüş yapanları var. Dolapçının birçok anlamı olduğu gibi Denizlinin adı suyunun çok olduğundan gelmesidir, Dolapçı,fırıldakçı kişiye de denildiği gibi ismi buradanda gelmiş olabilir fırıldak gibi döndüğü için bu adlandırma biraz da kaba olduğu için diğer anlamı olan Dolapçı adlandırması yapılmışta olabilir.Birde dönerek çalışan ve özellikle su çekmeye yarayan düzene de Dolap deniyor Denizlide suyun da bol olması ve bu düzenlerede Dönüş stili olarak benzetilmeside olası bir durum olabilir.Birde benim bildiğim Dolap manevra anlamınada geliyo ama bunlardan bana en mantıklı geleni Fırıldak yani diğer anlamı Dolapçıdır,ancak bu kuşların asıl ismi Denizlide FIRTIKCI ısparta,burdurda oynaktır,sonuç olarak iki adlandırmanın anlamıda aynıdır.

Bazı arkadaşlarımız bir Fırtıkçı kuşunu havada kaybettiğinde veya başkasına yakalattığında hemen kuşu, kuşun mensup olduğu damarı veya geliş yerini sorumlu tutarlar ve kökünü kazırlar. Oysa önce kendimizi eleştirmeli ve gözden geçirmeliyiz. Acaba uçurma öncesi strese sebep olabilecek ani hareketler yaptık mı? Salmamız yeterince geniş ve sağlıklı mı? Yaptığımız bir ilaç uygulaması kuşun üzerinde menfii bir tesir yapmış olabilir mi? Hava çok rüzgarlı veya yağışlı mıydı? Kuşlarımız çok susuz veya aç mıydı? Yavrusunun veya yumurtasının üstünden alınarak havaya atılmışmıydı? Benzer örnekleri çoğaltarak kuşlarımıza şans vermesini bilmeliyiz. Böylece Fırtıkçı yetiştiriciliğinde çok daha ilerleyeceğimizi söyleyebilirim...

saygılarımla
Umut COŞKUN

DİĞER DÖNÜCÜLER GİBİ ; KELEBEK , SELANIK, MURADIYE, DÖNEK...

ÇOK İYİ YÖN BULUCU DEĞİLLER..VE ALDANMAMA , PIRILTIYA KAYITSIZ KALMALARI MÜMKÜN DEĞİL.. :slm:

[email protected]' Alıntı:
DİĞER DÖNÜCÜLER GİBİ ; KELEBEK , SELANIK, MURADIYE, DÖNEK...

ÇOK İYİ YÖN BULUCU DEĞİLLER..VE ALDANMAMA , PIRILTIYA KAYITSIZ KALMALARI MÜMKÜN DEĞİL.. :slm:
:ckmk: :ckmk: :ckmk: :ckmk: Türker abi yazdığın yazıya sadece gülüyorum
hiç bir ırkı forum ortamlarında bu şekilde yanlış bilgilendirme yapmaya hakkınız yok.Yön bulma gudusü en güçlü ırk olarak belirtilen kuşların bile evini bulamadığı ve yakalanmalarını duyuyoruz görüyoruz.

AAH ZENGİN OLURSAM BESLEYECEĞİM.. :haha: :slm:

Zengin olmana gerek yok abi istersen göndeririz
Türker abi bildiğim kadarıyla Bursalarda dönücü bir kuş yani makaracı yanılıyormuyum?

ZAMAN ZAMAN GERİYE DOĞRU TAKLA ATIYORLAR.. AMA MAKARA YAPMIYOR KUŞLARIM.. :hayir:

AŞAĞIDAN KUŞ GÖRDÜĞÜNDE DALMAK YERİNE :haha: DAHA DA YUKARI ÇIKIYORLAR.. :haha:

ŞİMDİ BU DÖNEK,SELANIK , KELEBEKLERİ ...UÇURUNCA ALTTAN PIR PIR KUŞ MU GÖSTERMEK GEREKİYOR ? :haha:

BURSA'DAN MAKARACI.. :slm:

Abi burası yeri değil umut abidende özür dilerim bu konuda
Bursa oynarı ırkının özelliği makaracı olması mıdır değilmidir? Benim okuduğum kaynaklarda orjinal oynarların makara özelliği olduğudur
Dönücü ırklarda alttan pır pır kuş gösterilmez zamanı gelince önüne pırıltılık kuş salarsın aşağıya inmeleri için aşağıya inerlerken de kendi performanslarını sergilerler.Bursa oynarını aşağıya indirmek için siz ne kullanıyorsunuz?

DEDİĞİN GİBİ UMUT ARKADAŞIMA YER KAYBI YAPMAYAYIM.. ÖZEL MESAJ GÖNDEREYİM..,SANA..

FIRTIKÇI HAKKINDAKİ BİLGİLERİ İÇİNDE ''UMUT 'A TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM.. :slm:

UMUT DÜZENLEME YAP . ÖZEL MSJ AT.DAHA YENİ BÖYLE BİR KONUDA MUTABIK KALMIŞTIK..

BİR ÇİFT FIRTIKÇI BANA DA VERİN UÇURAYIMM SIKINTI YOK..SEVGİLERİMLE..

BEN HER GÜVERCİNİ SEVERİM..

UMUT DÜZENLEME YAP . ÖZEL MSJ AT.DAHA YENİ BÖYLE BİR KONUDA MUTABIK KALMIŞTIK..

BİR ÇİFT FIRTIKÇI BANA DA VERİN UÇURAYIMM SIKINTI YOK..SEVGİLERİMLE..

BEN HER GÜVERCİNİ SEVERİM..

Neyin düzenlemesini yapacağım ? Fırtıkçılar size uygun gelmez boşverin kendi beslediğiniz kuşlarınızı uçurun.

UMUT ;

DİYELİM BANA UYGUN DEĞİL FIRTIKÇI SENİN SÖYLEDİĞİNE GÖRE ,PEKİ FIRTIKÇI KİME UYGUNDUR O NU MERAK ETTİM..BİLGİLERİNİZİ RİCA EDERİM.

Birbirimizin besledeiği güvercin ırklarını ve zevkleri tartışmak gereksiz.Kim neyi isterse onu besler.Bazı kulakdan dolma

o ırk böyle şu ırk böyle demeye gerek yok ben bugüne kadar çok ırk besledim ve gördüm kararımıda en çok beni mutlu

eden ırklardan seçtim.Posta güvercini en sadık kuşlar arasında gösterilsede ve beslemek için imkanımda var ama benim

ilgimi çeken ırk olmamıştır onlar dahi evini terkeder her ırk içinde böyledir döneklerde kendi içinde sınıflara ayrılır bu

yüzden bazı dönüş tarzına sahip döneklerde sadakat daha azdır bilginize.Kelebekte 40km den dahi posta güvercininden

eve daha hızlı ulaşır konuyu böyle bölmek istemezdim.

Paylaşımın içinde sağol Umut bey.

UMUT ;

DİYELİM BANA UYGUN DEĞİL FIRTIKÇI SENİN SÖYLEDİĞİNE GÖRE ,PEKİ FIRTIKÇI KİME UYGUNDUR O NU MERAK ETTİM..BİLGİLERİNİZİ RİCA EDERİM.

Uygun olanlar besliyor zaten merak etme sen sadece bilmediğin ırk hakkında yorum yapma yeter. :asla:

kanazon' Alıntı:
Birbirimizin besledeiği güvercin ırklarını ve zevkleri tartışmak gereksiz.Kim neyi isterse onu besler.Bazı kulakdan dolma

o ırk böyle şu ırk böyle demeye gerek yok ben bugüne kadar çok ırk besledim ve gördüm kararımıda en çok beni mutlu

eden ırklardan seçtim.Posta güvercini en sadık kuşlar arasında gösterilsede ve beslemek için imkanımda var ama benim

ilgimi çeken ırk olmamıştır onlar dahi evini terkeder her ırk içinde böyledir döneklerde kendi içinde sınıflara ayrılır bu

yüzden bazı dönüş tarzına sahip döneklerde sadakat daha azdır bilginize.Kelebekte 40km den dahi posta güvercininden

eve daha hızlı ulaşır konuyu böyle bölmek istemezdim.

Paylaşımın içinde sağol Umut bey.

Taner bey yorumunuz için teşekkür ederim.

Herkesin beslediği güvercin kendine...fakat bilmediği ırklar hakkında yorum yapanlar neyin peşinde ?

ben uşaktan ümit ertürk... umut bey sizinle şahsen tanışmasakta gıyabınızda sizi bilirim. uşakta sizin dolapçılarınızdan hatırı sayılır sayıda besleyen arkadaşım var..uşaktada dolapçı yetiştiricisi çok fazladır... ve size ulaşıp sizden kuş alan arkadaşlarım var... sizin hakkınızda kötü hiç bir şey duymadım... fakat şimdi burada sizin hakkınızda bi kaç iyi şey yazsam site yöneticisi bir iki arkadaş hemen reklam yapmak yasaktır diye mesaj yollayıp uyarıda bulunuyorlar... dolapçı beslemiş birisi olarak ve sizi iyi birisi olarak duymuş olsamda REKLAM YAPMAMAK adına konuya dahil olmayacağım..eminim mesajım yerine ulaşmıştır... herkese hayırlı günler..hayırlı ramazanlar...hayırlı cumalar...

:suss: ...sevgilerimle :evet: :tamam:

:slm:

kuscu6477' Alıntı:
ben uşaktan ümit ertürk... umut bey sizinle şahsen tanışmasakta gıyabınızda sizi bilirim. uşakta sizin dolapçılarınızdan hatırı sayılır sayıda besleyen arkadaşım var..uşaktada dolapçı yetiştiricisi çok fazladır... ve size ulaşıp sizden kuş alan arkadaşlarım var... sizin hakkınızda kötü hiç bir şey duymadım... fakat şimdi burada sizin hakkınızda bi kaç iyi şey yazsam site yöneticisi bir iki arkadaş hemen reklam yapmak yasaktır diye mesaj yollayıp uyarıda bulunuyorlar... dolapçı beslemiş birisi olarak ve sizi iyi birisi olarak duymuş olsamda REKLAM YAPMAMAK adına konuya dahil olmayacağım..eminim mesajım yerine ulaşmıştır... herkese hayırlı günler..hayırlı ramazanlar...hayırlı cumalar...

Ümit bey en kısa zamanda şahsen tanışmak dileklerimle (:

Denizliden kucak dolusu selamlar
umut

denizli tarafına gelirsem muhakkak ulaşırım size umut bey...uşaktan da size saygılar selamlar...her doğrunun her yerde söylenemeyeceği gerçeğini bilirim.. sözlerinizin altın olması dileklerimle...

Geri