Gökdoğan

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan gfbilker58
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 34
  • Görüntüleme Görüntüleme 12K

gfbilker58

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
İlker Ucar
Meslek
Grafik Tasarım
İlgi Alanı
Kediler
Gökdoğan
Halk arasında çoğunlukla yanlış bir şekilde "şahin" olarak adlandırılır.Bende şahin diyodum ama öğrendim gökdoğanmış.

Ülkemizde üreyen üç büyük doğan türünden biridir (diğerleri bıyıklı doğan ve ulu doğan).

Geniş omuzlu ve güçlü bir yapıya sahip bir doğandır. Kuyruk sokumu geniş ve açık renk, kanatları uçlara doğru sivri ve çapa biçimindedir. Uçuşu sırasında çarpıcı ve etkileyici bir kuştur, ancak zamanının büyük bir kısmını tüneyerek geçirir. Erişkinin üst tarafı mavimsi gridir, erkeği daha mavidir. Kafası mat siyahtır, boğazı ve boynunun yanları beyazdır, geniş ve siyah bıyığı vardır. Alt tarafı beyazdır ancak göğsü boyunca gri çizgiler uzanır, erkeğinin en beyaz yeri göğsüdür ve bazen alt tarafı canlı pembe olabilir. Uçuş sırasında daha açık renkli olan kuyruk sokumu ve kuyruk dibi, başındaki dikkat çekici desenler ile koyu gri gözükür. Gencinin üst tarafı daha kahverengi, kuyruğunun ucu ise kirli sarıdır; kirli sarı olan alt taraflarında siyah kalın çizgiler vardır Dönerek mükemmel yükselir, büyük bir hızla dalış yapar; normal uçuşu çok hızlı, derin ve sert kanat vuruşları ve birkaç süzülme ile düz ve seridir. Sesi haşin, pes ve tırmalayıcı bir ‘haak- haak- haak’, sadece yuvasının yakınında ‘kih-kih-kih’.

Kayada veya ağaçta üreyebilir. Genellikle kayalıklarda üremesine rağmen Avrupa’nın kayalık olmayan bazı bölgelerinde ağaçta ürediği tespit edilmiştir. Kuşlar en önemli bir besin kaynağıdır. Yeryüzünde kendi gücüyle en hızlı tür özelliği taşıyan ve ‘kuş avlama uzmanı’ olarak tanımlanan Gökdoğan Çok nadiren kemirgen menüsüne başvurmaktadır. Gökdoğan dalış sırasında 360 km/ saat hıza ulaşabilir.

Birçok habitatda bulunabilir. Önemli olan yuva yapabileceği yüksek bir kaya ve çevresinde avlanabilecek türde çok kuş olmasıdır. Buna serçe, martı ya da balıkçıl büyüklüğündeki kuşlar dahildir. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde ürer. Özellikle deniz kıyısındaki dağlık bölgelerin kayalıklarında tespit edilmiştir. Kışın beslenmek için sulak alanlara iner. Yumurta sayılarının genellikle 3-5 arasında değişir. Üreme başarıları 1960’lardan sonra DDT ve başka pestisitlerin kullanımı sonucu düşmüştür. Buna rağmen son yıllarda özellikle Gökdoğan popülasyonunda düzelme görülmüştür. Türkiye’de ise büyük doğanların kaçırılmaları ve yuva tahribatlarından dolayı çok zarar gördüklerini tahmin edilmektedir.

Konu alıntı.Düzenleme ve eklemeler bana aittir.

Ekli dosyalar

• image003.webp
    image003.webp
    177.4 KB · Görüntüleme: 3,557
  • image004.webp
    image004.webp
    73.7 KB · Görüntüleme: 3,536
  • image007.webp
    image007.webp
    93.1 KB · Görüntüleme: 3,488
Aynen.. Bunun tek bir çözümü var. Posta uçurun alması imkansız. Bunu bildiği için saldırmıyo bile.

bugün ilk defa kuşumu kaptırdım tıpkı buna benziyodu yanılıyoda olabilirm nasıl oldugunu anlayamadan gözümün önünden kaptı kuşu, benim bildiğim kuşlar yüksekteyken saldırır, ama 3 katlı bina yüksekliğindeyken daldı, yarım saat sonra bulabildim çalıların arasında parçalamıştı bile kuşu, o saaten sonra yapcak bişey yoktu zaten bırakıp döndüm geri..

benim kuşları alan bu değil.beninkileri alan şaahin.daha iri kuş.bu küçük.

Postadan daha buyuk Adanalari bile kapiyor yeter ki ac ve tecrubeli olsun.Saldirdiginda kapma orani en yuksek dogan turu bu ve maalesef en sevdigi besin de bizim kuslar.Ciplak gozle cok saldirisini ve kus kapisini izledim , tabiiki insanin ici aciyo ama hayran olmamak da mumkun degil inanilmaz hizli

arnold' Alıntı:

Şahin gelip güvercinlere dalmaz.Sizinkilere dalan bu gökdoğandır.Ayrıca küçük dediğiniz kuşu gerçekte gördünüzmü hiç.

ANTALYADAN' Alıntı:
Postadan daha buyuk Adanalari bile kapiyor yeter ki ac ve tecrubeli olsun.Saldirdiginda kapma orani en yuksek dogan turu bu ve maalesef en sevdigi besin de bizim kuslar.Ciplak gozle cok saldirisini ve kus kapisini izledim , tabiiki insanin ici aciyo ama hayran olmamak da mumkun degil inanilmaz hizli

1-Bizim burdaki aç ve teçrübeli 9 seneden beri burda.Postalara sayılı saldırdı yanlarına bile yaklaşamadı.Akıllandı açlıktan ölse bile dalmıyo.Çünkü alamıyo.
2-Kapma olasılığı olarakta 5 saldırının 4'ünden eli boş döner.
3-Çıkplak gözle bende en az 90-100 defa saldırısını izledim.Saldırısı süper.

melihdnr' Alıntı:
bugün ilk defa kuşumu kaptırdım tıpkı buna benziyodu yanılıyoda olabilirm nasıl oldugunu anlayamadan gözümün önünden kaptı kuşu, benim bildiğim kuşlar yüksekteyken saldırır, ama 3 katlı bina yüksekliğindeyken daldı, yarım saat sonra bulabildim çalıların arasında parçalamıştı bile kuşu, o saaten sonra yapcak bişey yoktu zaten bırakıp döndüm geri..

ben 2 katlı evin üstündeyken saldırdığını gördüm kuşu sağ kanadından tuttu kuş çırpındı kurtuldu ayağından, biyere düştü baktım kediler toplandı yediler kuşu.

YARATICININ KURMUŞ OLDUĞU MÜKEMMEL DENGEYE PARALEL OLARAK HERKES RIZKININ PEŞİNDE, ONLARA PEKTE KIZAMIYORUM DOĞANIN KANUNU BU..

tamam işte bu ya gökdoğanmış biz buna sivri kanatlı atmaca diyoduk sayenizde öğrendik ismini bundan hiç bi kuş kurtulamaz bunu uçuşu bile başka normal yırtıcı kuşlara benzemez

arnold' Alıntı:
şahin koçaman hayvan tavuk tavşan öyle büyük seyler avlar ayrıca güvercin alacak kadar kıvrak değildir

Merhaba,
Linkte Manchester Gökdoğan Projesine ait yuva kamerası var.
24 saat yuvadan canlı yayın yapıyor.
Belki amansız düşmanlarımızın yavrularını nasıl yetiştirdiğini görmek istersiniz diye paylaşıyorum.
İyi seyirler.
Khalid

http://www.ustream.tv/channel/livenest

muhteşem bir avcı

elinden kurtulmak neredeyse imkansız çoğumuz bunu şahin ya da atmca zennediyoruz. şehrin en yırtıcı hayvanı bu olsa gerek :)

Bu kuş gerçekten çok tehlikeli ama her yırtıcı kuşun farklı özellikleri var birbirlerine göre avantajlı oldukları noktalar var, ayrıca dünyada bir tane doğan bir tane kartal bir tane atmaca bir tane şahin türü yok ki hepsinin kendi içinde onlarca türü var yani şahinin de atmacanın da iyi güvercin avlayanı var sadece bölgeye göre sizin kuşlarınıza hangisinin daha çok saldırdığı önemli mesala ben Aydın'da kuş besliyorum benim olduğum bölgede gök doğan saldırısına hemen hemen hiç rastlamadım.

Ayrıca gözlemlediğim kadar gök doğan uzak mesafeden hızlı bir dalış ve pike yapar havada kuşu tek seferde alır alamazsa eğer çok aç değilse peşini bırakır zaten tecrübeli kuşlarda hemen kendini bir yere atar ve saklanır ama benim kuş beslediğim bölgede bizim kılıçkanat diye tabir ettiğimiz yanılmıyorsam bir şahin türü var kahverengi renkte bir yırtıcı boyutu gökdoğandan biraz daha büyük yada aynıdır, uzaktın hızlı bir şekilde uçarak kuşa yaklaşır yeterli mesafeye gelincede avıyla karşılıklı manevralar yapar bu 5 - 6 saniye sürer ki bu uzun bir süredir yakalayamazsa avını yakın mesafeden takibe devam eder yani avını gözünün önünden kaçırmaz uygun mesafede tekrar saldırır eğer şanslıysanız kuşlarınıza siz izlerken saldırır böylece kuşu ürkütüp kaçırabilme imkanına sahip olursunuz aksi halde başarı oranı yüksektir malesef...

Selam

Eger kusunuza saldirn bu gök dogan sa güvercinin türünün ne oldugu farketmez bu hayvandan kurtulusu yoktur kurutulursa yarali bir sekilde kurutulur oda cok nadir görülür ya sonradan ölür zaten yada sakat kalir bu kus yaz,kis dinlemez saldirir yirticilarin icinde en tehlikeli kusdur, bizim buralarda dogan cesidi boldur cok büyükleride vardir ama güvercinleri yazin rahat birakirlar ama gök dogan dedigim gibi yaz , kis farketmiyor gel dimi alir gider, atmaca,sahin,kerkenez, daha kus verdigimi bilmem yaz ve kis gök dogana kisinda diger iri dogan türlerine bol bol güvercin kaptiriyorum ve almanyadada hattinden vafla bunlardan mevcut havada yada yerde tarla üzerinde agac dalinda devamli görmek mümkün..

Ama unutmamali doganin kanunu bu onlarda rizkini öyle yada böyle cikaracak dengeler ne olursa olsun degismeyecek gerci arada bizim emeklere olan oluyor ama eldende bisey gelmez...

Saygilarimla

Extrem' Alıntı:
Selam

Eger kusunuza saldirn bu gök dogan sa güvercinin türünün ne oldugu farketmez bu hayvandan kurtulusu yoktur kurutulursa yarali bir sekilde kurutulur oda cok nadir görülür ya sonradan ölür zaten yada sakat kalir bu kus yaz,kis dinlemez saldirir yirticilarin icinde en tehlikeli kusdur, bizim buralarda dogan cesidi boldur cok büyükleride vardir ama güvercinleri yazin rahat birakirlar ama gök dogan dedigim gibi yaz , kis farketmiyor gel dimi alir gider, atmaca,sahin,kerkenez, daha kus verdigimi bilmem yaz ve kis gök dogana kisinda diger iri dogan türlerine bol bol güvercin kaptiriyorum ve almanyadada hattinden vafla bunlardan mevcut havada yada yerde tarla üzerinde agac dalinda devamli görmek mümkün..

Ama unutmamali doganin kanunu bu onlarda rizkini öyle yada böyle cikaracak dengeler ne olursa olsun degismeyecek gerci arada bizim emeklere olan oluyor ama eldende bisey gelmez...

Saygilarimla

Gökdoğan her geldiğinde illa alcak diye birşey yoktur.Ben gökdağanı kışın çok izledim bizim yakında bir inşaatta kalıyordu.Evimden görebiliyordum.Her hareketini izliyordum.Sabahtan saldırıya başlıyor akşama kadar ortalama 8-9 kuşa saldırıyordu.1 tane alıp yediği zaman 5-6 saat boyunca bütün mardin kuşlarınızı önüne atın saldırmaz.Ertesi gün tekrar saldırılara başlar.Ben hergün saldırılarını izledim.Hergün 1 kuşu alırken gördüm.Yerken videosonu bile çektim. Cami nin kenarında yerken.Tabi yaz gelince gitti şu an yok.9 seneden beri bu doğan her kış burda.

Extrem' Alıntı:
Selam

Saygilarimla

Birde türünün ne olduğu fark etmez demişsiniz.FARK EDER ben kışın sadece posta uçururum 1 kere bile saldırmaz.Postaların arasına bir mardin kaçak geldiği an kalkıp mardine saldırır alamazsa gider yerine konar.Postalara dokunmaz.Tabi öncelerden postalara saldırdı 3-4 defa alamıyınca akıllandı.Aynı doğan olduğu için o yüzden biliyo artık alamıyacağını.

Video bende ama aşağıki gibi kasede çekmiştim.Pc ye nasıl aktarırım bilmiyorum.

SONY-MINI-DV-KAMERA-KASEDI-10-ADET__24077498_0.jpg

gfbilker58' Alıntı:
Extrem' Alıntı:
Selam

Saygilarimla

Birde türünün ne olduğu fark etmez demişsiniz.FARK EDER ben kışın sadece posta uçururum 1 kere bile saldırmaz.Postaların arasına bir mardin kaçak geldiği an kalkıp mardine saldırır alamazsa gider yerine konar.Postalara dokunmaz.Tabi öncelerden postalara saldırdı 3-4 defa alamıyınca akıllandı.Aynı doğan olduğu için o yüzden biliyo artık alamıyacağını.

Selam

Benim yasadigim yer almanya burasiyla istanbul arasinda cok fark benim suanda kasaba disinda besledigim bahcenin etrafinda her 30 dakikada bir bu tür kuslari görme imkanim var ki görüyorum..Istanbulda sene 97 ye kadar bende kartal-topselvi semtinde kus besledim yaz kis kus ucurupda 1 kere dogana kus verdim baska hatirlamam..benim etrafimda posta besleyen almanlar,ruslar ,türklerde var ve genelde zaten buralarda en cok rabet posta kusunu daha cok posta besliyorlar ve bu yaz dogna kaptirdiklarti posta kusunun haddi hesabi yok sade 7 yavru taklaci ben kapptirdim postacilar benden daha cok kapptiriyor sabah aksam yavrulara verdikleri ucum antremaniyla posta kusunu alamaz yada zor alir diye bisey yok postacilarin %99 kisin burda kesinlikle kus ucurmazlar dogan korkusundan dolayi ve bende 10 aydan 4 aya kadar kus ucurmam kuslar kapali kalir sadece disari cikarip gezdiririz ve bir cok kezde yerden kus aldigina tanik oldum ama istanbulda kisin %99 kendi kus besledigim semt KARTAL-TOPSELVIDE herkez kus ucurudu o sebeple burasiyla ist arasinda yaz ve kis cok büyük fark var ...

Dediğim gibi burda saldırmıyo postalara.Orda çok sayıda posta uçuruluyorsa mardin uçuran çok yoksa doğan da mecbur olarak postalara saldırıyordur.Aç kalamaz sonuçta.

Ulead Video Studio 11 programı ile pcye aktarırsınız.

Çektiğim makine bende diil sadece kaset var.

1960’lardan sonra DDT ve başka pestisitlerin kullanımı sonucu düşmüştür. Buna rağmen son yıllarda özellikle Gökdoğan popülasyonunda düzelme görülmüştür.

Popülasyonda düzelme görülür tabi burada maşallah boş günü geçmiyor... :haha: :haha: :haha:

gfbilker58' Alıntı:
Video bende ama aşağıki gibi kasede çekmiştim.Pc ye nasıl aktarırım bilmiyorum.

SONY-MINI-DV-KAMERA-KASEDI-10-ADET__24077498_0.jpg

Düğün videolarını yapan birine gidip bilgisayar formatına uygun hale getirip cd ye aktart sonra bilgisayarına ve istediğin video paylaşım sitesine yollayabilirsin.

bu sabah 2 yavrusu olan bir kuşmu aldı namussuz o nasıl gelişti öyle ben bile korktum

Geri