Selamlar
Yazacaklarım ukalalık/çok bilmişlik olarak algılansın istemem,zira bu gibi yerlerde sadece fikirlerimizi/gözlemlerimizi paylaşıyoruz...
gökay' Alıntı:
.20 senedir kuşculuğun içindeyim en kostümü bozuk cılız kuşun bile oyundan yere çakıldığına şait olmuşumdur.Benim kişisel fikrim bu kuşlar rüzgarlı havayı sevmez,
Dönücü bir ırkın,
bu her ne olursa olsun dönüşten çıkamayıp yere düşmesinin en büyük nedeni
yetiştirici hatasıdır... Az biraz da kuş ile alakalıdır... ( Deforme olmuş, aslı bozulmuş bir soyun tekrar ıslah edilip aslına dönüştürebileceğine inanmıyorum... Kostüm olarak belki çalışılabilir fakat orjinalin tüm genetik izlerini bir araya getirmek imkansız)
Kuşlarımızı sağlıklı tutabilmek ve gerçekten performans sergilemelerini istiyorsak izlememiz gereken yollar direk postacıların kümes,havalandırma,besleme,temizlik,yıllık aşı vs.. en önemlisi de soy takibi programları/yolları olmalıdır...
Eğer bizler gerçekten yetiştirici gibi davranıyorsak yada davranmak istiyorsak,önce kuşlarımızı sağlıklı tutmayı öğreneceğiz.
Sonrasın da bir defter bir kalem alıp;yavru ne zaman yumurtadan çıkmış,yeme inene kadar gelişimini nasıl tamamlamış,ne zaman tam anlamıyla uçmaya başlamış,ne zaman ufaktan çevirmeye başlamış,erkek dişi olduğun da ne gibi farklılıklar olmuş,ensedeyken yavrudayken dönüş performansı ilerlemişmi/gerilemişmi,istenmeyen hareketleri mi yapmış,nasıl,ne yapmış 1 yaşına geldikten sonra ki performansı tam olarak ne olmuş... Bu ve buna benzer sistemleri 3,5-10..... yıl tekrarlayalım kriterlere uymayanları elden çıkaralım bakalım ondan sonra
istisnalar dışında bir kuşumuz yere düşünüyormu yada kayboluyormu...
Daha işin başında sayılsam da 3 yıldan beridir izlediğim bu yolla aşağıda ki yavrunun 7.kanat telek tüğünü tamamladıktan sonra dönüşe başlayacağını ve nasıl döneceğini 20,25 gün kadar aynı performansı sergileyip sonrasında eşe gelme seviyesine kadar dönüşü bırakacağını biliyorum... Bir çok kişi diyebilir ''telkuyruk işte nasıl döneceğimi var yahu dönse dönse en fazla karşıya döner :hhh: :hhh:'' Ama böyle birşey yok,iyi bişeyler beslemek istiyorsak soy takibi şart :evet:
Son olarak Mehmet gerçekten kusura bakma,böyle güzel kuşların olduğu bir başlığı az biraz da olsa kirlettik gibi sanki... :hayir: Yeri gelmişken düşüncelerimi yazmak istedim sadece.