Gözde Hastalık Yolda bulduğum Genç Güvercin Besleme

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan denizemre
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

denizemre

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
deniz emre
Meslek
serbest
İlgi Alanı
Arkadaslar merhaba. Dun yolda bir guvercin buldum. yabani oldugu soylendi. bugune kadar hic guvercin beslemedim. once veterinere (hicbir sekilde anlamiyor bu yuzden yardimi olmadi) sonra kus beslemis bir pet shop'cuya danistim.
sorun su ki, guvercinin tek gozu kısık ve etrafi hafif sis. yemek yemedigi icin kursaginin kurudugunu siringayla beslemem gerektigini soyledi. gozu icin de damla verdi gozune gunde bir kere damlatmam icin. yem vermede ilk denememde basarili olamadim fakat aksam denedigimde bogazindan akitabildim. ama yemi verdikten hemen sonra yarisini kustu. beslemelerimden sonra yutkunmakta sıkntı ve hickiriga benzer tepkiler veriyor. etrafimda onunla ilgilenebilecek kimse yok. dogru sekilde besleyip beslemedigimi bilmiyorum. istanbul uskudar civari kuşlardan anlayan veteriner onerebilecek ya da bana harhangi bir oneride bulunabilecek kimse var mi? inanin yardim etmek istiyorum ama anlamadigim icin elimden bir sey gelmiyor caresiz kaldim. lütfen yardimci olun.

Sızı tebrık ederım acaba resım ekleyebılırmısınız? muhtemelen hastalığından veya boguldugu ıcın oyle davranıyor. kusu uygun bir yuva hazırlayıp balkona koyunuz.

Merhaba. Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Evimin banyosunda tutuyorum güvercini, gün içinde de uçmadığı için balkona çıkarıyorum. Beslenme konusunda, şırıngayla beslememem halinde su dışında hiçbir şey tüketmiyor. arpa ve muhabbet kuşu yemi karıştırıp yanına bırakıyorum ama yemedi. Sabah yine şırıngayla beslemeyi denedim bi kısmı agzından taşıyor maalesef ama yarısına yakınını yuttu. Şırınga uygun değilse ne önerirsiniz? Kanatları kırık değil, kolumla yükseğe kaldırdığımda yere uçarak inebiliyor. Gözü fotoğrafta gördüğünüz gibi. gösterdiğim pet shop'taki kişi henüz ergin olmadığını belirtmişti. Her türlü önerinize açığım. Şimdiden tekrar teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• a.webp
    a.webp
    25 KB · Görüntüleme: 1,369
  • aa.webp
    aa.webp
    23.8 KB · Görüntüleme: 1,383
  • aaa.webp
    aaa.webp
    29.3 KB · Görüntüleme: 1,530
  • aaaa.webp
    aaaa.webp
    28.7 KB · Görüntüleme: 1,403
abi ucu büyük enjektör, beslenme şırıngaları var onlardan al. galeta unu az mısır unu daha az da pirinç unu karıştır. suyu hafif kaynat ılık olsun bunu yumuşak kıvama gelince şırıngaya koy kuşun gagasını dikkatlice aç şırıngayla bas. mamayı fazla verme hastalığından dolayı boğulabilir, iyleştikçe biraz daha çoğaltırsın...
Siringa-sterile-50-ml2-750x750.jpg

merhaba,
imkan varsa kanatlı uzmanı veterinerden yardım alınız. gözüne taşla vurmuşlar gibi de görünüyor ama hastalıktan da kaynaklanabilir. gentakut damla ve terramycine göz merhemi iyi gelecektir. mamayı çıkarması/kusması tahmin ettiğim hastalığa işaret ediyor olabilir. imkan varsa kanatlı uzmanı veterinerden yardım alınız. belirtilere göre siteden arama yapabilir veya dışkısında tehlikeli durumlar varsa geç kalmadan aşağıdaki dökümandan önce tip2 bölümünü okuyunuz, yoksa tip5 bölümü hırıltı konusunda yardımcı olacaktır. kaç ml. ve nasıl besleyebileceğinize dair Mama tarifi bölümüne bkz. Not: Bu döküman zamanla güncellenebilir lütfen dökümanı sadece linkiyle paylaşınız! Döküman linki: https://goo.gl/TVOLqb Bilgisayar üzerinden açınız. geçmiş olsun..

cevaplarınız için çok teşekkür ederim..

ksk35baris ,fotoğraftaki şırıngadan almıştım ben de söylediğiniz karışımı bu akşam uygulayacağım sağolun.

rap2007, söylediğiniz gibi kuşu balkona koydum kafesim olmadığı için yağmurda tekrar içeri almak durumunda kaldım. evde kedilerim de var. onlara da bulaşmış olma ihtimalinden korkuyorum. bir araya getirmemeye özen gösteriyorum fakat bu hastalığın bulaşıcı olması durumunda -ki öyleyse üç gündür fazlasıyla iç içe olduk- bana da bulaştıysa ne yapmam gerekir? bu konuyla ve kuşla ilgili tedavi önerinizle ilgili cevabınızı bekliyor olacağım.

devir abla, geç kalmamış olma umuduyla; cevabınızı ve link'i ayrıntılı şekilde okudum. bugune kadar hiçbir kuşa bakmadığım için ağız yoluyla ne vermeye çalışırsam çalışayım çok zorlanıyorum ve zedelemkten korkuyorum.

Devir ablanın da dediği gibi belirtilerine dikkat ederek uygun ilaç ve vitamin takviyesi işe yarayacaktır. Enjektörle besleme tecrübe istiyor o yüzden hayvanı fazla zorlamayın mama ağız yerine ciğerine de dolmasın. Youtubede elle yavru güvercin besleme diye aratın birçok video ve yöntem çıkacak.
Kuşu balkonda gölgelik biryerde bırakın eğer üzerine yağmur geliyorsa birşeyle örneğin şeffaf naylon poşetle vs örtün, havalandırma aralığı da bırakın. Dışarısı onun için daha iyi olacaktır havadar olduğu ve tanıdık bir ortam olduğu için daha rahat edeceğini düşünüyorum ancak üşümesin. altına uygun bir ahşap verin ayakları kuruya bassın.
Önünde hazmı kolay gıdalar muhabbet kuşu yemi, buğday, temiz su veya karışık yemi sürekli bulundurun. enjektörle besleyemiyorsanız fazla iri olmayan mısır bezelye vs alt gagasını açarak ağzına bırakın ve bekleyin kendisi yutacaktır, 10-15 tane kadar bir öğün için yeterli olur. üstüne biraz da yuvarlayarak ekmek içiği yedirin ve su içirin. Ben bu tür durumlarda böyle yapıyorum. Biraz enerjisini topladıktan sonra kendisi eminim yem yemeye başlayacaktır. Kuşu mecburi haller dışında ellemeyin rengini tam seçemedim ama mavi ise yabani olabilir ve insanla ilk kez tamasta bulunmuştur. buda onun için evcil kuşlardan daha büyük bir strese sokar ve stres tüm canlılarda hastalığa davetiye çıkarır. Kedilerinizide göstermeyin içgüdüsel olarak korkacaktır. hastalığı ornithosis ise eczanede satılan monodox adlı ilacı da küçük dozlarda kullanabilirsiniz. Doz ayarlamasını yapmak için kapsülü açın içerisindeki tozdan mercimek kitlesinde alın ve multivitaminle (çocuk şurubu 3-4 damla eczanelerde var) sulandırıp, yine eczaneden alacağınız 2.5 lik en küçük enjektöre bu karışımı çekip, kuşa 3 gün tok karnına yutturun ve göze gentamisin göz damlası damlatıp, gözün içine terramycine göz merhemini (eczanelerde var) sabah akşam sürün. Merhemi temiz parmağınıza sıkın ve gözü açıkken sadece merhem deyecek şekilde dokundurun. Bu arada hastalığı tek göz hastalığına da benziyor ve bu hastalık solunum yollarıyla ilgili bir hastalık güvercinlerde en belirgin özelli tek gözün bu hale gelmesi ve hırıltıdır. İkinci bir hastalığa yakalanmazsa yetişkin kuşlarda tedaviye kısa sürede cevap verir.

Not: Kuş ile ilgilenirken eldiven ve maske takınız insanlarda kuru öksürük gibi belirtilerinin olduğunu duymuştum bu hastalığın.

Bu hasta hayvana gösterdiğiniz şefkat beni çok etkiledi ve aklıma şu hadisi şerifi getirdi. “Merhamet etmeyene merhamet edilmez.” (Buhârî, Edeb, 18)
Allah razı olsun.

rap2007 sanırım sorumluluk bende kaldı, elimden geleni yapacagim insallah.
Devir ablanın ve sizin soyledikleriniz dogrultusunda hareket edecegim yarin basliyorum ilac kullanmaya.
guvercini buldugum gun youtube'dan besleme video'larina bakmistim pompa ve siringa icin uygulamalari gorme firsatim oldu.
son durum hakkinda da bilgi verip onumuzdeki gunlerde iyi gelismelerle ilgili bilgi paylasabilmeyi umit ediyorum.
oncelikle kus siyah renkte, boynunda ve kuyrugunda az miktarda parlak mavi-mor cizgileri var. yabaniligi konusunda bi bilgim olmasa da kolumda ve omzumda durma konusunda inatci, inmek istemiyor. bu sebeple biraz daha rahat yaklasabiliyorum ona alismis gorunuyor.
artik daha hareketli balkonda kendi kendine ucmaya basladi bu yuzden sepetin uzerini kartonla kapamak durumunda kaldim.
bugunku beslemelerim nispeten sorunsuz gecti kusmadan ve hickirmasina sebep olmadan besleyebildik. kuru haldeki yemleri yaninda tutmaya da devam edecegim.
onun sagligiyla uctugu gunu gorme sansini tatma dilegiyle; yorum yapan herkesten ve konuyu sahiplenen sizlerden de Allah razi olsun. daha iyi haberlerle gorusmek umidiyle...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri