Bilmiyorum ben daha önce kimse araştırdı mı ama ben bu konuya çok kafa yordum.
Açıkcası ingilizcem pek yetmediği için okuduklarımdan da pek birşey anlamadım.
Sonuçta herkesin yeri güneş alabilecek konumda değil veya olmayabilir.
Bunun için güneş ışığı lambaları olduğunu gördüm.
Özellikle hayvanlar için özel üretilen tabi ki bu tropical kuşlar için ama bütün kuşlarda kullanılabileceğini okudum.
Güneş ışığının birebir taklit edilmiş hali ve belirli bir mesafeye asılabiliyor.
Yani kümese takıp oldu bittiye getirilemiyor anladığım kadarı ile ( Büyük Salmalar için geçerli tabi).
Papağan besleyenlerden ve forumlarından okuduğum kadarı ile işe yaradığından bahsediliyor. Bir kaç Jako papağanı videosu izlemiştim şimdi bulamadım maalesef ama Kuş ışığı almaya başladığında kanat açıp yere uzanıyor lambanın altından bir yere ayrılmıyor.
1. olarak bu lambalar kullanılmaya başladı artık. Türkiyede yoğun değil getirtmesi zor ve pahalı olduğundan. FULL SPECTRUM olması gerekli diye okuyorum hep. Sürüngenler için kullanılan ile çok farklı.
2. olarak Yüksek Basınçlı Sodyum Lambalar dan bahsediliyor. Açıkcası nedir ne değildir araştırıyorum.
3. olarak bir forumda ;
PhilipsTL-D 18W 950 Gün ışığı 5300K
Philips TD 950 serisi floresan lambalar 5000 K ışık ısısı ve UVA değerleriyle kuşlar için piyasadaki en uygun lambadır ( kanaryacılar tarafından test edilip onaylanmış bir ürün) diye bahsedilmiş.
Şöyle de bir videosu var o lamba kullanılmış. Karanlık diye oraya gittiklerini düşünebilirsiniz ama ben aydınlıkta bile onun altına gittiklerini izlemiştim bulamadım maalesef silinmiş sanırım.
Bilgisi olan var mı?
İngilizce olarak bir konu da var okuyup çevirebilecek birileri var mı?
http://wildliferehabber.com/rehab-data/ ... ting-birds
Bu konu bence bizim için çok önemli. Çoğumuz çalışıyoruz. Günde 1-2 saat güneş yeterli olmuyor kuşlara. Bu konu üzerine yabancı dil seviyesi yüksek olan birileri varsa aramızda en azından paylaştığım linkteki gönderiyi çeviri yaparsa memnun olurum.
Teşekkürler şimdiden.