güvercin alıştırmada püf noktaları...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan FiLoZoF-
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K

FiLoZoF-

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
atakan çalışkan
Meslek
güvercin üreticisi
İlgi Alanı
Kuşlar
selamın aleyküm abilerim kardeşlerim ve ustalarım...

öncelikle belirteyim konuyu nereye açacağımı bilemedim o yüzden buraya açtım, anlatıcaklarımın çoğu kendi tecrübe, izlenim, ve düşüncelerimdir üzerine ustalarımdan gördüklerim ve öğrendiklerim... yanlışlarım ve eksiklerimin düzeltilip eklenmesi en büyük ricamdır. ben gerçek anlamda kuş bakmaya 1 yıla yakın bir zaman önce başladım...
Diyelim ki sağlıklı bir çift güvercin aldınız kümesinize alıştırmak için yapmanız ve yapmamanız gerekenler;
1-kuşların kanadı çekilmez bantlanması makbüldür, çünkü insanların kolundan tek bir kılı yolduğumuzda canı yanar, kuşlarda ise o kuşun parmağını koparmış olursunuz ve canı yanan hayvan zor alışır.
2-kümesin güvercin sayısı ile orantılı olması kuşların alışmasında rol oynar, kuşlar rahat, geniş ve güvenli ortam isterler,çift sayısından fazla folluk-tünek olmalıdır,
3-kuşlarınızın sayı bakımından çok olması yeni katılan kuşların uyum sağlayıp alışma hızını arttırır.
4-kuşlarınızı alışma sürecinde ele almayınız, zira sizden korkar, kümesin güvenli olmadığı hissine kapılır, gözü dışarda olur.
5-benim görüşüm kümesiniz genişse kuşlar ilk bir hafta kümeste kalsın kümesi tanıyp alışsın ve dışarıyı görebiliyorsa güneşin doğup battı yere göre kendisini konumlasın, uçurduğunuzda kaybolma yön bulma sorunu azalır.
6-alışkın kuşunuz varsa normalde yaptığınız gibi uçurun, yemleyin, zaman varsa oturun karşılarına onları izleyin zaman geçirin, bu sayede yeni kuşunuz sizden bir zarar gelmeyeceğini bilir ve dışarıdaki kuşlara özenir, ve oda dışarı çıktığında diğer kuşlar gibi rahat ve normal davranır tedirgin olmaz.
7-kuşunuzun önceki kümesini ve durumunu (ne yediğini, nasıl bakıldığını vs.) biliyorsanız o koşullara göre daha iyi koşullar sunun, hayvanlar çok zekidir inanın onlarda insanlar gibi kıyaslama seçim yaparlar, ÖRNEĞİN; daha önceki kümesinde sadece buğday yiyorsa siz darıda ilave edin, önceki kümesinde uçuş saatleri düzensiz mi, siz düzenli olarak uçurmaya çalışın,
8-eğer kuşlarınızı saldığınız ortamın çevresi yani duvarları kuşun kanadı bantlı iken kaçamıyacağı kadar(en az bel hizası) yüksekse ve dış tehtit kedi-atmaca-şahin vs. yoksa bırakın kuşunuz bol bol gezinsin çevreyi tanısın, şayet benim çatıda baktığım gibi alçak duvar varsa hava kararmasına yakın,kuşların uçmayı tercih etmediği zamanlarda başında beklemek şartıyla aç olarak dolaşmalarınızı sağlayınız.
9-eğer vaktiniz varsa hafta sonları güneş alan bir yerde kuşlarınızın içine girebileceği kadar derin bir baklava tepsisi gibi 3-4 parmak derin bir kaba su doldurun kuşların ayaklarının bittiği yere kadar doldurun, suyun içine 2 kapak (şişenin kendi kapağı ile) sirke koyun dış parazit oluşumunu azaltır, gerçekten buna şahit oldum ben 4 tane yeni mardin almıştım yazın, 1 hafta durdular bende hafta sonu saldım önlerine tepsileri koydum içine 2şer kapak sirke koydum ve suyu doldurdum alışkın kuşların uçarak girdiler suyun içine yeni aldıklarımda hızla suyun içine girdiler yarım saat gibi bir zaman sonra kuşlar artık benim kümesime gerçek anlamda alıştılar, banyodan 1 saat sonra çözdüm kanatlarını uçtular ve daha ilk uçuşta taklalarını izlemeye başladım, ha bu arada banyo saati öğlen çok sıcakken olmalıdır.
10-kuşlarınızı açlıkla terbiye edin sürekli önlerinde yem olmasın belli saatte yemleyin, kuşlarda belli bir saatte yemeye alışırlarsa o saat geldiğinde doyacaklarını bilirlerse kaçmaya yeltenmezler.
11-kuşlara yaklaşmayınız elinize bulabilirseniz uzun bir gargı dediğimiz çomaklardan alın ve kuşları onunla yönetin,hayvanlar üzerlerine kendisinden büyük bir canlı yaklaştığında kaçma eğilimde olurlar.
12-kuşlarınızı uçururkende başka çatıya konmamaları için onları fazla sıkıştımamanız gerekir bırakın istediği zaman insin dinlensin, başka bir çatıya bie kere konarsa inanın sıkıştırdığınızda direk oraysa iner.
benim bilgi ve birikimlerim bunlar eğer tek bir kuş beslemeye niyetli ama bilgisi olmayan insana yararım olduysa ne mutlu bana, eksiklerimi ve yanlışlarımı lütfen tamamlayınız...

saygılarımla Atakan... :slm:

atakan güzel bir derleme olmuş ilk başlayacak birisi için daha fazlasını yazmaya gerek yok, bunları bir yapsın öğrensin, sonrasında hatalarını kendisi görmeye başlar zaten. (eline sağlık)

atakan kardeşim çok güzel ve faydalı bir paylaşım olmuş senin yaşında birinin bu kadar bilgiye ve tecrübeye sahip olması çok güzel vermiş olduğun bilgiler yeni başlayan yardım bekleyen kardeşlerimize yön gösterecektir bir kez daha tebrik ederim seni saygılarımla Hakan...

çok sağolun aslında benim bu konuyu açma nedenim ben başladığımda bunları bir arada kimse önüme sunmadı hatalar yaparak yalan yanlış bilgiler doğrultusunda kuşlarıma acı çektirerek sancılı bi dönem yaşadım. istedim ki benm durumumda olanlara yol göstereyim, kuş deyip geçmesinler nasıl öğrenirlerse öle öğretirler. ziyaret ettiğim bir çok kümeste kendilerine kuşçu diyen hayvan sever olduğunu söleyen bir çok insan var 'alt tarafı kuş canımı yanarmış, banyo olsa ne olur olmasa ne olur' ve daha bir çok değer verilmediğini gösteren yorumlar,
dedim ki yeni başlayanlar doğru bilgiyle hayvanlarla empati kurarak başlasın.

tüm hayvan severlere iyi akşamlar ağbi...

KOCAMAN AFERİN ATAKAN. :tamam:

atakan kardeş güzel yazmışsın ama benim tecrübeme sorarsan gidecek kuşu kuş sütüyle beslesen durmaz kuşta damar sağlamsa püf noktası moktası hikaye....kuşu 2 hafta bantlıcan ilk hafta tek kanadı 2.ci hafta digerini sonra açacan bırakacan kendi kalksın geldi geldi gitti gülegüle:)))

oda senin görüşün ağbi saygı duyarım :D

FiLoZoF-' Alıntı:
çok sağolun aslında benim bu konuyu açma nedenim ben başladığımda bunları bir arada kimse önüme sunmadı hatalar yaparak yalan yanlış bilgiler doğrultusunda kuşlarıma acı çektirerek sancılı bi dönem yaşadım. istedim ki benm durumumda olanlara yol göstereyim, kuş deyip geçmesinler nasıl öğrenirlerse öle öğretirler. ziyaret ettiğim bir çok kümeste kendilerine kuşçu diyen hayvan sever olduğunu söleyen bir çok insan var 'alt tarafı kuş canımı yanarmış, banyo olsa ne olur olmasa ne olur' ve daha bir çok değer verilmediğini gösteren yorumlar,
dedim ki yeni başlayanlar doğru bilgiyle hayvanlarla empati kurarak başlasın.

tüm hayvan severlere iyi akşamlar ağbi...

Tebrik ederim kardeşim bu yaklaşımların çok güzel , bende senin gibi 1 senedir kuş besliyorum. ilk başladığımda bir konu başlığında aç uçur bi konu başlığında tok uçur , kuş uçumuyorsa kovala mecbur uçucak gibi başlıklar mevcuttu. bunları bir başlık altında toplaman çok güzel olmuş. bende senin yaptığın ve yaşadığın gibi sancı bir dönem sonunda öğrendim bu ve bunun gibi bilgileri. anladığım kuşu anlamak gerekyiromuş , uçası yoksa uçmasın abi kuş zorlmanaın anlamıyo yok , ogun uçası yok ken uçurmadığında bir bakıyorsun ertesi gün müthiş bir performans sergiliyor. Atakan kardeşimin dediği gibi KUŞLARA EMPATİ YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ .. yoksa kuşum neden uçmuyor diye başlıklar forumlarda çok olur..

selamın aleyküm herkese, ağbi çok güzel bir noktaya değinmişsin tebrik ederim yeri gelmişken bunuda belirtelim bilmeyenlere, arkadaşlar, ağbilerim kuşlar makine değildir sizin istediğiniz zaman uçmaz konmaz yumurtlamaz vs.
kuşları sıkmayın, ben kuşlarımı 7-8 aydır her sabah imkan varsa akşamlarıda belli bir sırayla uçururum ilk önce bir kuşumu sonra diğerini yavrularımı ana babalarıyla gibi artık alıştılar sabah kümesin kapısını açıyorum ilk uçurduğum kuşum dışarıya kurşun gibi fırlıyor diğerleri kapı açık olduğu halde çıkmıyor, uçan kuş inip suluğa gittiğinde diğeri fırlıyor bazen uçmak istemeyenler oluyor, malesef onlarda yarın sabah düzeni bozuyor ama genelde düzen belli. demem o ki kuş uçmak isterse onu kümeste tutabilene aşk olsun kuş uçmak istemiyorsa da zorlamanın anlamı yok dediğin gibi,

biraz uzun yazmışım roman gibi ama demek istediğim anlaşılmıştır, yeni başlayan arkadaşlarım, hem kuşun uçmaktan zevk alması hemde sizin seyretmekten zevk alabilmeniz için kuşu rahat bırakmalısınız,

iyi akşamlar ağbi herkese saygılar...

Geri