GÜVERCİN ALIŞTIRMANIN ESASLARI

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan akcanm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

akcanm

Üye
Katılım
14 Eki 2008
Mesajlar
18
Tepkime puanı
0
Yaş
52
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
mehmet akcan
Meslek
serbest
İlgi Alanı
Merhaba Arkadaşlar,
Güvercin camiasına yeni dahil olan pek çok arkadaşımız güvercinlerini alıştırmak için neler yapılabileceğini soruyor.
Bu konuda sıkıntı çeken arkadaşlara yardımcı olmak için hazırlamış olduğum makale aşağıdadır . Faydası olursa ne mutlu bize...

Selamlar Mehmet Akcan

GÜVERCİN ALIŞTIRMANIN ESASLARI

Bu yazının amacı kendi tecrübelerimiz ışığında , güvercin dünyasına yeni adım atmış olanlara yardımcı olmaktır. Temel bilgilere sahip olan yetiştirici adayı en az kayıpla güvercinlerini alıştırdıktan sonra , asıl öğrenmesi gerekeni bizzat kuşlarını gözlemleyerek öğrenecek ve kendi yöntemini oluşturacaktır.

Pek çok tecrübeli yetiştirici kendine has teknikler kullanarak kuşlarını alıştırsa da uygulanan yöntemlerin dayandığı; sabırlı olmak , kuşların rahat etmesini sağlamak ama kontrolü de elden bırakmamak gibi bazı basit kurallar vardır. Şimdi bu hususları kısaca inceleyelim:

Bir güvercini alıştırmanın en temel kuralı onu rahat ettirecek bir kümes ortamı hazırlamaktır.
Kuş henüz kümesini benimsememişse dışarı çıkarılmaya hazır değildir. Kuşu gözlemleyerek rahat olup olmadığı hakkında bir kanıya varmak gerekir. Kümes içinde henüz bir tünek edinememiş ve sürekli diğer kuşlar tarafından kovalanan bir kuş henüz tam anlamıyla rahat değildir. Dolayısı ile tünek sayısının tüm kuşların sayısından fazla olması önemlidir. Kümese alışma süresi kümes ortamına ve kuşun yapısına bağlı olarak değişir. Bu süre bir hafta olabileceği gibi, kümeste geçirilen bir-iki gece de kuşun kümesi benimsemesi için yeterli olabilmektedir.

İkinci aşama kuşların kümes dışına çıkarak kümes çevresini tanımaları, çevreye göre konumlarını belirlemelerine fırsat verilmesidir. Kümeste hiç alışmış kuş olmadığını düşünelim ve buna göre yapılması gerekenlere geçelim :

Mümkünse sabah erkenden ve henüz kuşları doyurmadan kümes kapısı açılmalı ve kuşların kendi istekleri ile dışarı çıkmaları beklenmelidir. Kümesten çıkmaya istekli değillerse kuşlar zorlanmamalıdır. Gün içinde başka saatlerde veya ilerleyen günlerde tekrar eden denemelerde cesaretini toplayan kuşlar kendiliğinden dışarı çıkacaklardır. Dışarıda ürkek hareketlerle dolaşan kuşlar belli bir süre sonra kümese tekrar girdiklerinde kümes kapısı kapatılmalı ve kuşlar yemlenmelidir. Dışarıya ilk çıkış her zaman için en tehlikeli andır ve tekrar kümese giren kuşun alışması için en önemli aşama geçilmiş sayılır. Çünkü bu ilk çıkış sırasında dış etkenlerle kuşun bir şeyden ürkmesi ile havalanması ve kümesin görüş alanı dışında bir yere konması çevreyi henüz hiç tanımayan kuş için kaybolmak anlamına gelebilir.
İkinci ve sonraki çıkışlarda kuşlar yine zorlanmamalıdir. Dışarıya çıkıp kümese girmeyi rahatlıkla gerçekleştiren kuşlar her defasında kendilerine daha çok güvenecek ve kümesten daha rahat uzaklaşabileceklerdir. Bir hafta süre kuşların çevreyi tanımaları için yeterli olmakla birlikte kuşları kovalamak için acele edilmemelidir. Dışarıda dolaşmaları sırasında kümes çevresindeki farklı yerlere konmak üzere havalanacaklar ve belki küçük birkaç tur atıp kümese yakın bir yere konacaklardır. Bu ilk uçuş denemeleri yetiştiricilerin yüreğini ağzına getirse de kaçınılmaz bir durumdur ve her kuşun bir ilk uçuşu vardır.

Kuşların kısa süreli turlar atıp tekrar kümes çevresine inmeleri kolaylıkla yapabildikleri bir durum haline geldiğinde artık siz de kuşlarınızı uçmaları için zorlayabilirsiz. Ancak uçması için kovaladığınız kuş turunu tamamlayıp yerine indikten sonra tekrar kovalanmamalıdır.
Üst üste kovalanan kuş kendi kümes çevresinde rahatsız edilirse civarda sizin kendisini rahatsız edemeyeceğiniz bir yere konar ve bunu alışkanlık haline getirebilir.

Kuşlarınız kısa süreli de olsa uçmaya başladığında sizin yapmanız gereken kuşlarınızın uçuş sürelerini uzatmak için hava şartlarının uygun olduğu zamanlarda kuşlarınızı sabah serinliğinde uçurmaktır. Günün bu erken saatlerinde kuşlar uçmak için çok daha istekli olurlar. Kuşlarınızı akşamdan doyurduysanız sabah yemlemeden uçurmalısınız. Şayet akşam da bir şey veremediyseniz ve çok aç olduklarını düşünüyorsanız sabah çok az bir yemleme yaparak kuşlarınızı uçurabilirsiniz.


Kuşlarınızın kümese tamamen alışmaları ile yaşayacağınız heyecanların bittiğini düşünmeyin. İki-üç ay sonra yeni yetişen yavrular da işi sıkı tutmazsanız kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ve onsekiz gün yumurtadan çıkmasını beklediğiniz, sonrasında tüylense de rengini görsek diye merak ettiğiniz ve nihayet önce yem yemeyi öğrenip sonra da uçacak döneme gelmiş yavru kuşlarınızı kaybetmek sizi bir hayli üzer. Eğer titiz davrandıysanız ve bu yavru kuş dışarıya çıktığı zaman birkaç saatliğine de olsa çevreyi tanımaya fırsat bulduysa belki de ertesi gün sizi kümesin önünde bekliyor olacaktır ve o zaman da dünyanın en mutlu insanı siz olursunuz.
 
güzel makale zaten yapılması gerekende budur diğer kuşlardan ayrı durup bi köşede pusan bekliyen sanki hastaymış gibi kabaran kuş uçurulursa arkasına bile bakmaz:)
 
Makalede yazdıklarınızı neredeyse harfiyen uyguladım :) kusculuga baslayalı 12 gun oldu kuslar kendiliginden cıkıolar rahatlar ve bi tane ucurdugum kusum var ve 1 tanede yumurta :oley: Sanırım 12 gun icinde yumurta aldıgım icin kuslarım rahattır diil mi ?
 
İbrahim, kuşların rahatmı değilmi sen daha iyi bilirsin. Yeni kümesine gelip 12 gün içinde yumurta yaptıklarına göre rahat etmiş olmalılar.
 
kuşların hareketlerinden rahat olduklarını anlarsın yumurtada yaptıklarına göre alışmışlar demekki ama yumurtası olan kuşun uçurduğun kuşsa uçurma bence
 
en kolayı hemen eşe vurursun dişiyi banlayıp dışarı bıraktığında zaten erkek kolay kolay gitmez üç gün sonra erkeği kovalamaya başlarsan zaten yuva üstü uçup konar.yumurtaya düştümü zaten durduramazsın uçmaya başlar .yanına üç yavruda kattınmı hiç biryere gitmezler.ama yerde mutlaka kuşun olsun :heyo:
 
Yazınızı okudum. Göksal bey benimde eğitimli kuş konusunda bir maruzatım var. Bir reklam filmi için eğitimli kuşa ihtiyacımız var şöyle ki belirli bir noktadan istenen bir noktaya eğitimcisinin nezaretinde ve direktifleri doğrultusunda konabilecek şekilde eğitilmiş.herhangi bir tür olabilir(güvercin,saka,kanarya vs.) Buna benzer şekilde kuş eğitimciliği yapan birilerini tanıyormusunuz. [email protected] e-mail adresim. Paylaşımınız için teşekkürler.
 
Yazınızı okudum ve tebrik ederim. Bir çok konuya değinmişsiniz. Umarım yeni başlayan arkadaşlara kolaylık sağlar. İnce tellerden yapılmış küçük bir tel kafes terasta etrafa hakim bir noktaya yerleştirilirse ve yeni gelen güvercinlerin iki gün kafes içinde bırakılmaları saglanırsa alışmaları açısından büyük kolaylık sağlamaktadır. Bunu da bir yöntem olarak kullanabilirler. Saygılar..
 
Bu çok değerli bilgiler için teşşekkürler.
 
PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER BENİM SİZE BİR SORUM OLACAK KÜMESE YENİ GETİRDİĞİM KUŞLAR DAN ÇİFT OLANLARI
YUVALARINA ÇIKTILAR KÜMESİ BENİMSEDİLER AMA BEKAR VE YAVRULAR BİR TÜRLÜ YUVALARA GİREMİYOLAR DİĞERLERİ MÜSAADE ETMİYO NE YAPMALIYIM SİZCE BEKLEMELİMİYİM YA DA BU DURUM NORMALMİ
 
merhaba bu durum normaldir senin yapacağın ya tüneklemeleri için yer yapman çıta koymak yada ters V şeklide tünekler yapman yavru çoksa yavru yuvası yapman,çünkü fazlaca rahatsız edilen hayvanlarda hastalıklar oluşmakta yada uçuş bozukluğu oyuna geç girme çatıya atlama gibi ,yuvana bak kuş sayısını çift başına 2 yuvalığa göre uygunmu ölç fazlalardan ya kurtul yada yuva yap :slm: fatih arkadaşım mesajını görmemişim özür dilerim meraklı arkadalar varmı sitede bilmiyorum çevremde yok kuşlarını ellerine bile almazlar :slm:
 
Geri
Üst