GÜVERCİN ALIŞTIRMANIN ESASLARI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan umut coşkun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 3K
preview.umut-donek.webnode.com.tr
Ad Soyad
Umut COŞKUN
Meslek
Bankacı
İlgi Alanı
Seçiniz
merhaba arkadaşlar
güvercin beslemeye yeni başlayan arkadaşlarımızdan sık sık sorular gelmekte
bir çok tecrübeli yetiştirici kendine has tekniklerle güvercin yetiştirmekte.bir güvercini aliştırmanın en temel kuralı onu rahat ettirecek rahat bir kümes ortamı yaratmaktır.kuş henüz kümesi benimsememişse dışarı çıkarılmaya hazır deyildir.kuşu gözlemlemek gerekmekte rahat olduğu kanısına varılmalıdır.kümes içerisin de henüz bir tünek yuva edinememiş ve diğer kuşlar tarafından sürekli kovalanıyorsa bu kuş tam anlamıyla rahat deyildir.dlayısıyla tünek ve yuva sayısı kuşlardan fazla olması gerekmektedir.kümese alışma süresi kümes ortamı ve kuşun yapısına göre değişmektedir.bu süre 1 haftada olabilir 1 saatte olabilir.
kuşların kümes dışına çıkarılarak kümes çevresini tanımaları çevreye göre konumlarını belirlemelerine fırsat verilmelidir.
mümkün olduğunca sabah erkenden ve kuşları doyurmadan kümes kapıları açılmalı ve kuşların kendi istekleri ile dışarı çıkmaları beklenmelidir.kümesten zorla çıkarılmamalıdırlar.dışarıda ürkek hareketlerle dolaşan kuşlar belli bir süre sonra kümese tekrar girdiklerinde kapıları kapatılmalı ve yemlenmelidirler.dışarı çıkılan ilk an herzaman en tehlikeli andır ve tekrar kümese giren kuşun alışması için en önemli aşama geçilmiş sayılır.çünkü bu ilk çıkış aşamasında dış etkenlerle kuşun birşeyden ürkmesi ile havalanması ve kümesin görüş alanı dışında bir yere konması çevreyi henüz tanımayan bir kuş için kaybolmak anlamına gelebilir.ikinci ve sonraki çıkışlarda kuşlar yine zorlanmamalıdır.dışarı çıkıp kümese rahatlıkla giren kuşlar her defasında kendine dahada güvenecek ve kümesten rahatlıkla uzaklaşacaklardır.bir hafta süre kuşların çevreyi tanımaları yeterli olacaktır ve kuşlar kovalanmakta acele edilmemelidir.dışarıda dolaşmaları aşamasında kuşlar başka yerlere konmak için uçacak ve bir kaç küçük tur atacaklardır.bu ilk uçuş denemeleri yetiştiricilerin yüreğini ağzına getirsede kaçınılmaz bir durumdur.
kuşların kısa süreli turlar atıp tekrar kümes çevrelerine kolaylıkla yapabildikleri durum haline geldiğinde artık sizde kuşlarınızı uçmaları için zorlayabilirsiniz.ancak kuş uçması tamamlayıp konduğunda tekrar kovalanmamalıdır.
üst üste kovalanan kuş kendi kümes çevresinde rahatsız edilirse civarda bir yere konar ve bunu alışkanlık haline getirir.
kuşlarınız kısa sürelide olsa uçmaya başladığında kuşların hava performanslarını artırmak için elden geldiğince sabah serinliğinde uçurulmalıdırlar.bu saatlerde kuşlar uçmak için daha istekli olurlar.yemlemeden uçurmakta fayda vardır.
kuşlarınızın tamamen alışmalarıyla heyecanın bittiğini düşünmeyin bir kaç ay sonra yetişen yavrularda işi sıkı tutmazsanız kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyalardır.yumurtadan çıkmasını beklediğiniz sonrasında tüylensede rengini görsek diye beklediğiniz kuşlarınızla bol yavrulu sezonlar geçirmeniz dileğiyle.(alıntıdır)
sevgiler....
UMUT COŞKUN

s a kardeşim çok güzel açıklamalar olmuş tebrik ederim ve sana da bol yavrulu kayıpsız günler dilerim bu konuda arkadaşlar baya bilgi sahibi olmuş olacaklar balıkesirden saygılar..

teşekkürler kardeşim arkadaşlar bu konuyla bilgi sahibi olurlarsa ne mutlu sanada bol yavrulu kayıpsız sezonlar dilerim ama ne yazık dün yağan doluda 6 tane yeni yeme düşmüş akbaşım öldü.
saygılar...

TESEKURLER UMUT ABI BEN YENI BASLADIM BESLEMEYE SIZIN SITENIZLE HERSEYI OGRENIYORUM TABI DAHA OGRENICEGIM COK SEY VAR ALISTIRMAK COK ZOR YAKLASIK 2 AYDIR UCURMADIM BI CIFTIM VARDI SUREKLI YUMURTADALARDI ONLARA BUYUK BI KUMES YAPIP BIKAC KUS DAHA ALDIM SIMDI DISI OLANINI YAVAS YAVAS SALMAYA ABSLAMISTIM GECEN FIRLADI GITDI TOK KARNINA AKSAM USTU GITDI VE ERTESI AKSAM GELDI HAVA KARANLIK KEN 2 AY UCMAYAN BASKA NERDEYSE 1 GUN UCTU YANI ERKEGI SOLUNUM YOLU RAHATSIZLIGI GECIRIYOR IYLESTINDE ONUDA SALICAM ONLAR SAYESINDE DIYER KUSLARIN ALISICAGINI DUSUNUYORUM SIZCEDE OYLEMI?

HE BIDE BENDE BSIEY SORMAK ISTIYORUM ACABA YUVASINA EN COBUK ALISAN IRK HANGISI DIR BENDE 2 CIFT BASKAM VAR 2 CIFT DE MARDIN MARDINLERIN BI CIFTI OYUNCU MEZATDAN OYLE DEDILER AMA CATIDA BESLIYORUM VE BIR IKI KERE CATININ KAPALI BOLUMUNDE ATDIM AMA OYNAMADI SADECE KANATLARI PATLIYOR YANI BEN BU ISTE COK ACEMIYIM YUVAYA ONCE IYI ALISTIRMAK ISTIYORUM SALDIGIMDA KACMAYAN KUSLAR OLURSA BASKA CIFTLERI RAHAT BESLERIM GALIBA BIDE BANA BAKICI VE YUVASINA COK SAGDIK CINSLER LAGZIM HANGILERI BENIM PEK BILGIM YOK AMA BU CINSIN BASKA OLDUNU DUYDUGUM ICIN BASKA 2 CIFT ALDIM BI CIFTI ZTN 2 AYDIR KUCUK BI KUMESTE YATIYORDU KULUCKADALARDI AMA YAVRULARI HASTALANDI OLDU.

beyaz_kelebek' Alıntı:
HE BIDE BENDE BSIEY SORMAK ISTIYORUM ACABA YUVASINA EN COBUK ALISAN IRK HANGISI DIR BENDE 2 CIFT BASKAM VAR 2 CIFT DE MARDIN MARDINLERIN BI CIFTI OYUNCU MEZATDAN OYLE DEDILER AMA CATIDA BESLIYORUM VE BIR IKI KERE CATININ KAPALI BOLUMUNDE ATDIM AMA OYNAMADI SADECE KANATLARI PATLIYOR YANI BEN BU ISTE COK ACEMIYIM YUVAYA ONCE IYI ALISTIRMAK ISTIYORUM SALDIGIMDA KACMAYAN KUSLAR OLURSA BASKA CIFTLERI RAHAT BESLERIM GALIBA BIDE BANA BAKICI VE YUVASINA COK SAGDIK CINSLER LAGZIM HANGILERI BENIM PEK BILGIM YOK AMA BU CINSIN BASKA OLDUNU DUYDUGUM ICIN BASKA 2 CIFT ALDIM BI CIFTI ZTN 2 AYDIR KUCUK BI KUMESTE YATIYORDU KULUCKADALARDI AMA YAVRULARI HASTALANDI OLDU.
baska kelebek gibi kusları ben cok rahat alıstırıyorum...

Teşekkürler paylaştığınız bilgiler için...Burada seyislik'i de baz alsak fena olmaz diye düşünüyorum...

Bu bilgilerle yeni başlayan arkadaşlar rahatlıkla kümesine kuş alıştıracaklardır.

Umut abi eline sağlık yeni başlayan kardeşlerimiz için iyi bi çalışma olmuş.. Diğer abilerimizden de bekleriz böyle paylaşımlar.. yani herkes yazarsa kuşlarını nasıl alıştırdıklarını yeni başlayanlar için iyi olacaktır :)

ben daha yeni başaldım kuşculuga benım ismim murat gecenlerde karar verdim vede mezata gıttım 25 adet kuş aldım ertesi gün bu kuşların epsini saldım ve geri gelen 17 kuşum oldusimdi bana biraz yardım edeblilirmisiniz.

Geri