Güvercin Besleme

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hener
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

hener

Üye
Katılım
25 Eki 2008
Mesajlar
415
Tepkime puanı
2
Yaş
67
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hüseyin Ener
Meslek
emekli
Şehir
Bursa
İlgi Alanı
Eklem Bacaklılar
Arkadaşlar bu başlık altında gelin güvercin beslemenin kriterlerini belirleyelim. Güvercin hastalıkları konusuna girmeden veya bu konuyu ikinci aşamaya bırakarak öncelikle: Kümeslerimiz nasıl olmalıdan başlayalım. Daha sonra, güvercinlerimizin beslenmeleri ve bakımları hakkında görüşlerimizi, uygulamalarımızı paylaşarak herkese yararlı olacak sonuçlara ulaşalım.
Ben de görüşlerimi ve bu güne kadar yaşadığım olaylardan edindiğim tecrübelerimi yazacağım.
Güvercin beslemek isteyen kişilerin referans alacabileceği bir çalışmaya, katkı sağlayacak herkese şimdiden teşekkür ederim.

Hüseyin Ener
 
Genel temizlikle birlikte yaklaşan kışa hazırlık için aklıma gelenleri yazmak istedim.
Kümeslerimizin içinde mutlaka temiz hava olmalı, ama hava cereyanı kesinlikle olmamalı. Yerlerde ızgara olmalı yemlik ve suluk bulunmalı , mineral taşları ihmal edilmemeli. Belirli zamanlarda temizlik yapılmalı mümkünse elektrik süpürgesi ile küçük tozlar temizlenmeli , dezenfektan ile hijyen sağlanmalı. Plastik folluk ve folluk keçesi kullanılmalı yavrular yumruk kadar olduğunda keçe değiştirilmeli. Kışın kümesin su almaması çok önemli, güvercinler ıslak yere basarlarsa yani kümes tabanı ıslaksa hasta olurlar , kendi dışkıları da hasta olmalarına sebep olur ; bu yüzden taban ızgarasının kullanılması çok önemlidir. Kuru bir zeminde hava ne kadar soğuk olursa olsun kışı sorunsuz atlatırlar. Hava sirkülasyonu ( cereyan ) da hasta olmalarına neden olur. Kümes içine ısıtıcı tarzı şeyler konmamalıdır. Kuşlar doğal şekilde beslenmelidir. Kışın sularına ayrı günlerde pekmez ve elma sirkesi (ev yapımı olmalı hazır satılanlar kimyasal barındırıyor) katılmalıdır , elma sirkesi insanlar için de çok yararlıdır. . Kuşlar kışın dinlendirilmeli yavru alınmamalıdır. Yemleri daha yağlı ( ayçekirdeği gibi ) sıcak tutacak yemlerden seçilmelidir. Kışın suları çok sık kontrol edilmeli ve donmuş sular ılık su ile değiştirilmelidir. Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Herkese sağlıklı yuvalar diliyorum.
 
Elma sirkesinin Yapılışı

Elma sirkesi gerçekten insanlar için de çok faydalı haftada bir güvercinlerin suyuna konulursa 100 çeşitten fazla zararlı bakteriyi de öldürmesi sebebiyle sağlık getirir.
Doğal (ilaçsız) olması çok daha fazla tercih sebebi olan kırmızı elmalar yıkanmadan dörde bölünerek çekirdekleri çıkarılır ve bir kavanoza konur. Yıkanmışsa en az 4-5 saat dışarıda bekletilerek bakteri oluşumu sağlanmalıdır. Kavanozun yarısına kadar elma dörtte üçü kadar da klorsuz su konulduktan sonra litre başına 2 yemek kaşığı bal konularak ağzı hava alacak şekilde tülbentle bağlanarak ışık almayan bir yerde 2 ay kadar bekletilir. Sirke kokusu gelmeye başlayıp etrafında sirke sinekleri de oluşmaya başlayınca sirkemiz olmuş demektir. Üzerinde oluşan tabaka sirke anası adını alır ve bir sonraki sirke yapımında balın yerine maya olarak kullanılır.
 
Geri
Üst