Güvercin Beslemek Günah mıdır nolur söyleyin.yardım edin...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ferahlıxkuscu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 29
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Furkan Sarıkaya
Meslek
Öğrenci
İlgi Alanı
Kediler
Yardım edin annem günah die beslememe izin vermıo yardımcı olun nolur ya

SANMAM HATTA GÜVERCİN KUTSAL SAYILIR.. BİR ÖRNEKLE ÖZETLEYELİM EFENDİMİZ(S.A.V.)MÜŞRİKLERİN ZULMÜNDEN MAĞARAYA SAKLANDIĞI ZAMAN BİR GÜVERCİN MAĞARA ÖNÜNE YUVA YAPIP YUMURTLAMIŞTIR,MÜŞRİKLERDE İÇERİDE KİMSENİN OLAMAYACAĞINI DÜŞÜNEREK MAĞARAYA BAKMAMIŞLAR BU SAYEDE EFENDİLER EFENDİSİ KURTULMUŞTUR... SELAMLAR..

BÜYÜKLERİN BELKİ, İYİ BAKAMAZSIN GÜVERCİN DOSTUNA YETERİNCE ZAMAN AYIRAMAZSIN DİYE KARŞI ÇIKIYOR OLABİLİRLER..

merhaba,bence hem bakamayıp onların canını acıtacağından hemde aramızda dolaşan kuşculuğun yüz karaları yüzünden izin vermiyordur.bir çift beyaz al sevsinler fikirleri hemen değişir bence , önce bir kümes yap çaktırmadan ama güzel ve kullanışlı olsun küçük ,portatif olursa bir anda kurarsın,inşallah sende güvercin güzel yarim diyenlerden olursun. :slm:

Sizler olmasa bu hayat zor yhaa ii ki varsınız yardımınız için saolun devamlı yorumlarını bekliyorum abilerim...

Bu konuda pek bi bilgim yok ama internetten araştırma yaptımda dışarıda serbest olması gereken bi kuşu onu uçurmak , izlemek için beslemek günahtır yazıyordu...

valla kus bakan insanin hic bir isi rast gitmez bu böyledir.ben nekadar kuscu taniyorsam tinerci balici gibiler bende dahil:))hic besleme en iisi bulasirsan birakamazsin daha...

bayburtlu' Alıntı:
valla kus bakan insanin hic bir isi rast gitmez bu böyledir.ben nekadar kuscu taniyorsam tinerci balici gibiler bende dahil:))hic besleme en iisi bulasirsan birakamazsin daha...

Sizinkide biraz abartılı olmuş.Ne alakası var tinercilikle kuşçuluğun..

Benimde çevremde bisürü kuş besleyen insan var ama hiçbiri ne tinerci ne balici. evli ,işi gücü olan adamlar sonuçta...

bayburtlu' Alıntı:

Kuşçuluk padişah mesleğidir! Hakkını vererek yaptıktan sonra hiçbir kötü yanı yoktur.. Aksine çoğu zararlı alışkınlıktan çocukları korur...

..........SİNAN ÖZTEKİN...........

tabiki günah değil.Ancak bir şartla, bu işi malayaniliğe vurmadan,sorumluluklarını aksatmadan yaparsan.Ha birde bu hayvancıkların haklarına riayet edersen neden günah olsun.batıl ınanıslara kulak asma,senelerdır isimiz rast gitti şükür..uğursuzluğa değil uğura ınanmalı insan.kaldıki ALLAH ın yarattıklarında noksan bulunmaz..selamlar..

bayburtlu kardesim,şaka olarak aldık :)

bayburtlu' Alıntı:
bu işi rast gittmeme işini niye hemen güvercine baglarlar anlamıyorum,niye hatayı kendilerinde aramazlar bilmiyorum hatayı sen yapıyorsan günahı sen işliyorsan güvercinin ne suçu var sen hatalar yaparsan günah işlersen karşılıgında bir iyilik bile yapmazsan yada kuşlarını aç bırakırsan veye eziyet edersen işlerin tabiki rast gitmez.Senin çevren ortamn bozuksa diger kuşcuların ne günahı var,benim tanıdıgım bir çok insan var işi gücü düzgün saygın bir çok ünlü isim var güvercin besleyen örnek:Aziz yıldırım,ata demirel,hakan ural bunlarında mı işileri rast gitmiyor.Sen beliki farkında degilsin ama güvercin besleyenlerin alayı SERSERİ dir demek istiyorsun.SAYGILAR

filo' Alıntı:
SANMAM HATTA GÜVERCİN KUTSAL SAYILIR.. BİR ÖRNEKLE ÖZETLEYELİM EFENDİMİZ(S.A.V.)MÜŞRİKLERİN ZULMÜNDEN MAĞARAYA SAKLANDIĞI ZAMAN BİR GÜVERCİN MAĞARA ÖNÜNE YUVA YAPIP YUMURTLAMIŞTIR,MÜŞRİKLERDE İÇERİDE KİMSENİN OLAMAYACAĞINI DÜŞÜNEREK MAĞARAYA BAKMAMIŞLAR BU SAYEDE EFENDİLER EFENDİSİ KURTULMUŞTUR... SELAMLAR..
Kardeşim arkadaş güzel anlatmış hatta benim bildigim bu yüzden güvercinin af edersin boku pis degildir derlerbenim bildigim.SAYGILAR..

günah değildir emin ol kardeşim.öyle olsa Şeyh EDEBALI ve MEVLANA gibi insanlar dergahlarında güvercin beslemeyi bırak çatısına bile kondurmazlardı.kaldıki aynı zamanda halife olan osmanlı padişahlarının saraylarında güvercinin neişi var.yapılan camilerdeki kuş evlerinin ne işi var

pigeonstar usta sanirim bi senin espiriye dayali düsüncen var:))arkadaslara baksana cok kizmislar sanirim bana:))ay cok üzüldüm:)

bayburtlu' Alıntı:
pigeonstar usta sanirim bi senin espiriye dayali düsüncen var:))arkadaslara baksana cok kizmislar sanirim bana:))ay cok üzüldüm:)

Kusura bakma abicim ama yeni başlayacak birine de böyle bir şaka yapılmaz!

.......SİNAN ÖZTEKİN.......

s.a arkadaşlar benim eren isminde 6 sınıfa giden oglum var onla beraber besliyoruz beslemeden önce yeginlerimle takılıyor top internet cafe sigara içmeler dersler 1 2 3 gidiyordu evi taşıdım yigenlerin yanından bide kümes yaptım çatıya şimdi ders notlaarı 80 90 100 şimdi günahmı sevabmı kuşlarla ilgileniyor ders yapıyor boş vakitlerinde genelde evde yani .benim tanıdıgım iş adamları mühendisler askeri personeller yani doktoruna kadar bir sürü insan var hepsinin işi rast giderde seninki gitmesse kendinde araman lazım okuldan kaçar işden kaçarsan kuş için olmaz ama normal görevlerini yaptıkdan sonra güvercin iyi bir ugraşıdır internet cafelerde hırsız tinerci sapık esrarkeş gibi insanlar yokmu sanki evlerinde olmadıgından dışardaki çocukları zehirliyorlar ama evde evin etrafında kuşlarını yanında oldugun sürece kimse seni rahatsız edemez herkeze saygılar balıkesirden.

bayburtlu' Alıntı:

BEN YAKLAŞIK 17 18 YILDIR AKTİF OLARAK KUŞ BESLİYORUM VE ŞÜKÜRLER OLSUN GAYET İYİ BİR İŞİM İYİ BİR EVLİLİĞİM VE MÜKEMMEL COCUKLARIM VAR DAHA NE İSTERİM.. AMA SİZİN DEDİĞİNİZ KİŞİLER,KUŞ İÇİN İŞE GİTMEYEN, OKULDAN KIRAN, YALAN SÖYLEYEN, KUŞ ÇALAN KİŞİLERİN SONU YA BALİCİ YA TİNERCİ YADA AYYAŞ OLURLAR..

işte süleyman arkadaşımız asıl konuya değinmiş insanların bakışı bu yüzden güvercin besleyenlere değişmeyecek :asla: ,insan çevresi bu kadar kötüyse ve değiştirecek birşey yapmıyorsa bütün suç ondadır,ortam kötüyse bir insanı bunlardan en iyi ayıracak şey güvercindir,tinerci ve balicilerin yaptığı bunlar için kuş çalmaktır BESLEMEK DEĞİLDİR.güvercin yüzünden başına birşeyler gelenler ya başkasının kuşunu yakalamış yada çalmıştır yada arkasından kötü söz söylemiştir. :slm:

Bak kardeş sorumluluk duygusu taşıyan herkes ,kuş bakabilir .ben kyuşçuluğu 8 yaşından beri yapıyorum,ama ne derslerimi aksattım, nede meslek hayatımda işimi ,ve aile yaşantımda ailemi hiç ihmal etmedim ,güvercinler yüzünden.insalara değer verdiğim kadar onlara da değer veririm .Ailene sorumluluk alabildiğini kanıtlayamamışsın !
o sebeble sana günah diyebilmiş olabilirler .çünkü onları ihmal ve kötü yaşantı yaşatırsan vebali büyük olur ,kaldıramassın.Ahirette yakana yapışırlar .Yanlız sorumluluk duygusu taşıyan kişilşer zaten içki ,sigara ,baliğ bilimum kötü alışkanlıkları kullanmazlar .insanlara ve hayvanlara daha bilinçli davranırlar .
Dediğm gibi( ÖNCE SORUMLULUK )becere bilirsen zaten karşı cıkmazlar. Ö Papatya

ınsan evını aksatmaz ısını aksatmazsa kus beslemenın bır kötulugu yokdur aksıne faydası vardır ev cvresınde olursun kötu alıskanlıklarını bırakırsın ... her balıcı esrarcı kuscu dıye bıseyde yok onlar zaten kuscu olamaz anca mılletın emegıını calıp satarlar .......var yokmu cvremızde bı dunya capulcu kus besleyen ama bı o kadarda durust saygı deger abılerımız kardeslerımız var .....kusu bırak her yerde ınsanın ıyısıde kötusude mevcut ınsan kendını bılsın gerısı hıkaye

furkancım,sanırım 14yaşındasın.abim bak şimdi,güvercinler çok güzel hayvanlardır.hatta eve bereket getirdiği söylenir.ancak toplumda şöyle bir kanı var ve bu sanırım türkiyenin her yerinde de böyle.bu kanı da şu:güvercinle uğraşan insanlara pek iyi gözle bakılmıyor ve hatta ayıplanıyor.bunda haklılık payları var elbette.çünkü dügün olmayan insanlar da bu işle uğraşıyor.böylece bizler de karalanıyoruz.şimdi sen güvercini alacaksın ve düzgün,terbiyeli insanlarla muhattap olacaksın.ancak iki gün sonra bu güvercin kalkacak,çok beter bir adamın yuvasına konacak.veya onunki senin yuvana konacak.sen de ister istemez bu insanlarla muhattap olacaksın.onun kuşu senin evine geldiğinde,ki bu bahsettiğimiz kilşiler hiç utanmadan gelip senin evinin kapısını çalacaklar ve kuşu isteyecekler.ailen de bu insanlarla muhattap olacak.burdaki abilerine sor,hemen hepsinin başından geçmiştir bu olaylar.o yüzden besleyecksen de çok dikkatli ol.ailen sana bunları tahmin ettiği için ve uzak durmanı sağlamak için böyle bir şeyler demişlerdir.haa böyle insanlar var diye senin gibi kuşçular yetişmeyeck mi?tabii yetişecek.ancak sen sen ol sakın bu insanlarla polemiğe girme.besleyecksen d ve evinde müsait ise kendi başına besle ve sakın kendiliğinden gelen kuş yuavana alma.iyi günler

Re: Güvercin Beslemek Günah mıdır nolur söyleyin.yardım edin

İŞİNİ, EŞİNİ,ÇOCUKLARINI,İBADETİNİ, AKRABA VE DOSTLARINI İHMAL ETMEDEN SORUMLULUKLARINI İHMAL ETMEDEN BESLENEBİLİYORSA NE ALA.

GÜVERCİN AŞKI , SEVGİSİ ÇOK FARKLI .MESULİYET İSTEMEKTE.KALP KIRMADAN ,KOMŞULARIMIZI RAHATSIZ ETMEDEN .SEVDİKLERİMİZİ ÜZMEDEN VE BAŞKALARININ KUŞLARINA GÖZ DİKMEDEN..

BESLEYENE NEDEN HARAM OLSUN Kİ...

SEVGİ VE SAYGILARIMLA...

Bende çocukluğumda bu ikazları çok duydum . Hep illetmiş gibi anlatıldı ama tamamen kötü kuşçuların bıraktığı izler yüzünden. daha önce biryerde yazmıstım , araştırıp okursananız Osmanlı zamanında güvercin sevgisi hat safada imiş.. Fakat öyle duruma gelmişki kuşçulara kız vermez olmuşlar..
Birine bu kuşbaz efenim denildiğindiğinde kötü duruma düşermiş. Kız verilmemesinin sebebi ise fetvalar. Yakaladığınız kuş eğerki sahibi helal etmediyse islam hukukuna göre size haram. Olaki bunu satıp eve ekmek getirip kızıma haram lokma yedirir diye düşünülmüş. Olmamışda değil. Kuş için yükseklere çıkan kişiler bazı zamanlar haremleri gözetler olmuş. Bir müddet yasaklanmıs hatta.
Ben kuşçuluğu mahalledeki bir iki abimizden öğrendim. Ama yıllar sonra öğrendimki dedem büyük kuşçu imiş. Ama beni hiç teşvik etmez, her gelişinde beni azarlar, büyük bi illetmiş gibi kurtulmamı isterdi. Kuştan korkma kuşçudan kork derdi. Kuş seni yeni ortamlara sokacak haliyle. Ve inan bu ortamlarda muhattap olunmayacak çok insan olacak. O yüzden dikkatli ol kuşuda herşeyden önde tutma. Zamanla abilerin arkadaşların oluşacak bazıları seni tek kuşa silecek. Sen kimseyi tek kuşa silme , tek kuşlada çok kişinin asıl yüzünü göreceksin zaten. Böyle acayip birsey.

Eğer hayvanları sürekli kapalı tutarsan özgürlüklerini elinden alırsan günah ama bi hayvan dostu olarak beslersen şimdiden hayırlı olsun kardeşim. :D

ewet günahtır ::( ama fazla aşırı olaması ve eziyet etmesi herşeyin aşırsı haramdır :) ewet sevaptır hayvan beslmek onunla ilgilenmek ve ihtiyaçlarını karşılamak

arkadaşlar reel hayattan size örnek vereyim komşum vardı imam güvercin besler.bende 7 8 yaşından beri aralıklarla kuş baktım kuş baktıgım zaman kötü huy az edinirsin kanımca ama sorumlulukları ihmal etmemek kaydıyla

Hz. Peygamber döneminde bazı sahâbîlerin evlerinde kanarya veya serçe
cinsinden kuş beslediği bilinmektedir (Buhârî, “Edeb”, 81, 112; Müslim,
“Edeb”, 30). Yine Resûl-i Ekrem’in evinde vahşî hayvan beslediği, yalnızlıktan
yakınan bir sahâbîye de güvercin veya horoz beslemesini tavsiye
ettiği rivayet edilir (Müsned, VI, 112; Heysemî, IV, 67). Fakihler bu rivayetlerden
hareketle, eziyet etmemek, aç ve susuz bırakmamak kaydıyla kafeste
kuş beslenmesini câiz görmüşlerdir. Ayrıca o dönemde evlerde kedi beslendiği
de bilinmektedir. Bu sebeple, köpek ve domuz gibi hakkında özel bir
yasak bulunmadıkça ve yukarıda temas edilen hayvan hakları ihlâl edilmediği,
çevre için rahatsızlık ve kirlilik teşkil etmediği sürece evde hayvan beslemeyi
kural olarak câiz saymışlardır.
Alıntı
Diyanet İslam İlmihali

Geri