Güvercin Irk ve Cinsleri hk.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan cengafer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

cengafer

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Cenk Zafer
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Merhabalar. Bundan 11 sene önce güvercin besliyordum fakat Gaziantep te gerek bango, kelebek, tel kuyruk vs.. gibi isimler söylenmiyordu. Forumu incelediğimde yaşadığım yerdeki kuşların isimlerini neredeyse hiç görmüyorum. Anlaşılan yöreye özgü isimler.Örneğin Kara alaca kuyruk, Sarı dervişali, Beyaz yapışkan gibi.. Peki sizin kullandığınız bu isimlerin hangi güvercinler olduğunu nasıl öğrenebilirim? Yani mesela Bango -- resmi yanda, Kelebekler şu vs.. Yoksa okuduğum forum iletilerindeki resimsiz paylaşımları anlamıyorum:)

Sorumu şu bakımdan sordum. Burdaki kuşçular yöre isimlerini biliyor, adama gidip bir çift bango istesem hönk der kalır. Forumda ırk ve cisnler tanıtılmış. İnceledim fakat kafam iyice karıştı:)

Bango ırkını bilmeyen varsa kuşçuluğu bıraksın bir zahmet. Her güvercin ırkının kendine has bir ismi vardır ve yöreden yöreye değişmez, ama mesela daha iri olan Denizli Bangosu diye adlandırılan bir ırk var Azman da deniyor. Kelebek ırkına da Saya deniliyor sizin bahsettiğiniz isimlendirmeleri hiç duymadım. Ancak ırklar içinde kostümüne göre isimlendirme yöreye göre farklı olabilir.

İsimler yörelere göre değişebiliyor, lakin ırk isimleri kesinlikle aynıdır-aynı olmalıdır. bango resimleri-kelebek resimleri-dönek resimleri-dolapçı resimleri vb.. gibi forumda arama yaparsanız resimlere ulaşabilirsiniz.

Cevaplarınız için teşekkür ederim, mesela örnek vereyim buranın dillerini, bembeyaz paçalı ve oynar kuş adı beyaz yapışkan, simsiyah kuyruk sayısı 40 a yakın ise kara kutkuyruk, her tarafı siyah boynundan yukarısı beyaz paçalı kara çaçilli gibi. Burda ne ırk ismi geçiyor ne de başka şey. Eğer burdaki isimler her yerde aynıysa inanın bana ben hiçbir şey bilmiyormuşum. Anlaşılan uzun bir yol var önümde.

filo kuşlarına o yörede genelde öyle yöresel isimler veriliyor ama arkadaşların dediği gibi bango,kelebek gibi kuşlara başka isimler veremezler ki o kuşlardan pek de beslenmez güney doğuda.

Teşekkür ederim Murat cevabın için. Burda ne derlerse desinler orjinal isimlerini öğreneceğim. Bu konuda baya geri kalmışım.

Cenk bey, filo kuşlarını incelemenizi öneririm makalelerden gördüğünüz kuşların çoğunu bulacaksınızdır..saygılar

Geri