Güvercin Yakalama Teknikleri !!!

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan BReZza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 24
  • Görüntüleme Görüntüleme 43K
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

BReZza

Üye
Katılım
22 Eki 2008
Mesajlar
211
Tepkime puanı
0
Yaş
36
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Samet YILDIZ
Meslek
KUŞÇU
Şehir
İstanbul-II (Anadolu)
İlgi Alanı
Kuşlar
Merhaba arkadaşlar ben bu başlık altında yabancı,kaçak gibi tabirde kullanılan başka kuşların indirilmesi sonucu nasıl bir yakalama stiliniz olduğunu merak ettim. Bu konuya boş muhabbet yapacak arkadaşlar katılmasın

örneğin: Başkasına hayrı olmayan kuşun kimseye hayrı olmaz.

Örneğin: Başkasının hakkını gasp etme.

örneğin: saçma bi Konu olmuş.

Diyecek olan arkadaşlar bu konuya yorum yazmasınlar. Sadece sizden farklı yakalama teknikleri istiyorum.

Kimsenin ne yaptığı kimseyi ilgilendirmez bu sitede bu konuyu merak eden çok arkadaş var.

Benim güvercinimi yakalayan birinin güvercinini indirdiğimde bende onunkini sorunsuz bir şekilde Yakalamak isterim bunu çoğu insan ister.

Yakalamak istemeyen zaten inen kuşu kovalar ama yakalamak isteyenler varsa ne olacak. Her neyse arkadaşlar. Fazla uzatmıyorum Ben kendi tekniğimi yazıyorum.

inen Kuşun üzerine doğru bol miktarda yem atarım Kendi kuşlarım kuşun üzerine doğru uçtuğunda Yabancı kuş afallar ve o sırada enselerim.

Sizdede değişik yöntemler varsa Paylaşmanızı rica ediyorum. Burası bir paylaşım platformu herkes öğrenmek istediğini paylaşır ve öğrenir bunu unutmayın.
 
bende kendi tekniğimi yazıyım
ben bir kasa (limon kasası değil büyük deliksiz kasa) aracılığı ile yakalarım kasanın bir ucuna bir odun parçası ile yükseltirim odunun aşağı tarafını bir ip ile bağlarım sonra kasanın altına denk gelecek şekilde yem atarım birazda etrafa saçarım kuş yemi yiyerek gelir ve kasanın altına girer bende oduna bağlamış olduğum ipi diğer ucunu elime alırım ve çekerim kuş kasanın altında kalır böylece kuşu yakalarım ben bu teknikle bu sezon 7 kuş yakaladım (:
not: bu yöntem işe yaramassa kuş bizim ahırdaki yozların yanına girer ve ahırda yakalarım yani benim buraya gelen 7 kuşuda yakaladım
 
Kuşu önce balkonuma indiririm. Sonra yavaş yavaş kümese yem atarım kuş kümese yem yemeye girdiğinde kapıyı kapatır tutarım kuşu veya dışarda yavaş yavaş yem atarım hafif hafif üstüne giderim ama devamlı az az yem atmak şartıyla sonra birden kuşu tutarım, kuş ne olduğunu anlamıyo bile :hhh:


SİNAN ÖZTEKİN
 
Evet güzel bir konu açmışsın.
Kaçak(Yabancı kuş) yakalamak çok zevkli ve bir o kadarda
heyecanlı bir iş. Güvercin uçurupta kaçak tutmayan veya tutmak
istemeyen kuşçu çok azdır sanırım. Tabi birde satıp yem parasını
çıkartmak da cabası.O şekilde geçinenleri de tanırım.
Ben genelde kuşlarımı aç uçururum. Kaçak yere indimi tam kafasına doğru
az bi yem atarım.Kuşlar hayvanın üstüne doğru çullanırlar, o sırada kaçakda yeme doğru eğilirse
okkkalı bir avuç atar ,bir iki avuç daha atarak yaklaşır ve aradan yerde alırım.
Yok eğer ilk yemi attığımda kaçak ayrılıyor veya kafasını dikiyor ise
bir müddet(3-5 dakka) kendi haline bırakır rahatlamasını sağlarım,
yere çömelir küçük adımlarla kümes kapısına doğru yaklaşmaya çalışarak(Hayvanlar
kümesle benim aramda kalacak şekilde)mesafeyi daraltırım.o arada tek tük yemide kümes kapı
ağzına doğru atarım.Eğer kaçak kapı ağzına doğru gitmişse yavaşça ürkütmeden
ayağa kalkar, kümesin içine bir avuç yem atmamla birlikte hızla hayvana doğru
fırlayarak onu kümes içine uçmaya zorlarım.Dışarı doğru uçarsa havada tokatlar
veya yakalarım.Eğere hayvan çok ürkek ve iyi birşeyse kendi haline bırakır ve beklerim.
Ya kısmet.
Bazen bir müddet sonra kendi kendine içeri girenlerde oluyor.
Buda benim yöntemim.
İstanbuldan Neco.
 
kuş yere inince kuşa yaklaşma çalısırım2-3 metre yaklastıktan sonra kepçeyi birde hızlı bi şekilde patlatırım iş biter
 
Güvercinin parasında pulunda değilim ama yabancı bir güvercini yakalamak bana çok zevk veriyor. Sahibi tanıdık biriyle parasız geri veriyorum.Mesela bir günde 4 güvercin yalaladım 3 tanesi farklı arkadaşların çıktı geri verdim sadece biri bana kaldı. Neyse asıl meseleye gelelim. Önce inen kuşun hareketlerine ve sertliğine bakarım ona göre bir yöntem belirlerim.Kuş kümesin üstünden yere inmesse Kepçeyle yakalarım,yere inerse ürkek değilse arkalayıp kümese sokarım,sertse dışarı yem atarım yem yerken kepçeyle yakakarım. Yazın çok susadıklarından su içerkende çok kolay tutulur. Bazende kuşu kendi haline bırakırım kendi kuşlarla berebar kümese girer.Ama en başta dediğim gibi önemli olan para değil kuşu yakalarken aldığım zevktir.
 
Genelde tüm güvercin besleyenler aynı teknikleri kullanır tabiki herkeste farklı taktikler olur,bende yere inen kuşun kaçarı yoktur illaki ya kümese girecek yada yem atarak enselerim çok kuş olduğu zaman o arbede içerisinde anlayamıyor zaten birden enseleniyor bide eğer kuş muradiye yada selanikse hiç beklemeden direk üstüne çullanırım yemle birlikte çünkü indiği zaman aptallaşıyor ve biraz zaman geçince kafayı toparlayıp kalkıyor herşeyden önemlisi atik olmak gerekir buda benim düşüncem bu zamana kadar geçen hafta güzel avare yakaladım bir günde 6 tane ve bu günde 2 tane alman kısmetimizmiş :)
 
Ben çok güzel dönek olmadıkça yabancı kuşa kuş kaldırmıyorum. Sadece kendi keyfim için uçuruyorum. Aslında yerim müsait ama kuşlarıma kıyamıyorum:D

Geçen gün bizim caminin imamının oğlunun anlattığı bir olay çok hoşuma gitti. Bu arkadaş Fatih üni. okuyor. Aslen İzmirli, ayrıca tam bir kuş hastası ama başka şehirde okuduğu için besleyemiyor. Okulun bahçesinde otururken bir adet taklacı güvercinin okulun penceresine konduğunu görüyor. Kuş o kadar güzelmiş ki bizim eski kuşbaz dayanamamış:D Bir koşu sınıfa gitmiş. İçeride ders varmış, kapıyı açıp hemen pencereye yönelmiş. Bir hamlede yakalamış kuşu. Tabi sınıftaki bütün kızlar korkudan çığlık çığlığa. Kuşu yakalamış ama besleyecek durumu yok. Bir kaç gün gizlice yurt odasında bir karton kutunun içinde beslemiş. Arada bahçeye çıkarıp gezdiriyormuş, kimseye çaktırmadan. Bakmış böyle olmuyor gitmiş bir kuşçuya satmış:D Yani güzel kuş oldumuydu insan dayanamıyor.
 
Şu yem atıp üstüne çullanma taktiği aklımın ucundan bile geçmemişti eğlence amaçlı yabozları falan yakalıyordum öyle ama işe yarar bir kuşun üzerine hiç öyle atmadım ilk defada öyle yakalndığını duydum.
Ben kendi taktiğimi anlatayım.
Daha küçükken gözlerim sürekli havada olurdu uzakta bir kuşmu gördüm hemen bizim kuşları kaldırır bir iki tura sokarım kaçak yaklaşır yada aralarına girerdi eğer kaçak sinekteyse kuşları fazla yükseltmem aksine mümkün olduğunca alçaktan uçmalarını sağlarım. Tabi bu kuşun türüne görede değişiyordu. Dönek veya kelebek türünden dönücü bir kuş ise çoğu zaman kuşlarımı tura bile sokmam alttan hafif bir pırıltı verdiğimde kaçak küt bizim çatıda. :)
Kaçak sıkmaya başladığı an işin en heyecanlı bölümüydü benim için kuşun türünü ve bazende cinsiyeti hakkında direk teşhisi koyardım eğer elimde ona uygun boşta bir eş varsa elim ayağıma dolaşırdı heycandan.
Çatıya indikten sonra kuş eğer kafasını dikiyor kaçıcak gibiyse hiç yaklaşmam sadece dikkatini dağıtmak için yakınına biraz yem atarım o zaman yem yemese bile dikkati dağılmış olur. Aç değilse eğer anlarım ki bu kuşu yemle kandırarak yakalayamayacağım o zaman bir yere otururum ufak ufak kümesin önüne doğru yem atarım ''tabi o anda avuçlarım terlerdi heyecandan'' oda haliyle kümeslerin önüne geçmiş olurdu bu seferde işi bizim kızgın erkeklere bırakırım onlar öte öte kuşu içeri sokarlardı zaten.
Dönek, kelebek, mardin gibi pek uyanık bir kuş değilse biraz yem biraz arkalama ile kümese sokar yakalarım.
Bu şekilde hemen hemen haftanın 5 günü kaçak yakalardım ve indirdiğim kuşlardan da çok azını kaçırırdım ayda 1 kuş gibi bir günde yakaladığım kuş rekoru 4 adetti. :) O günkü İki kuşu hiç unutmuyorum basık ön tepe yavru beyaz mardin muhtemelen yuva kardeşiydiler. Okuldan gördükten sonra onları ayrı ayrı yakın damlarda gördüğümde sevincimden deliye dönmüştüm 13 yaşlarındaydım. :)

En verimli kaçak yakalama saatim günün ilk ışıklarıydı ondan sonra akşam üstü havanın kararmasına yakın ondan sonrada öğlen saatleriydi. Çocukluk işte varımız yoğumuz haytalıktı okuldan kaçıp damda kuş kovalardım. :)

Liseye geçtiğimden beridir kuşculuğu bıraktım lise biteli 3 sene oldu ama birdaha fırsatım olmadı kuş beslemek için iki haftadır amcamın kuşlarına geçici olarak bakıyorum ama eskisi gibi kuşçuluğun kalmadığını gördüm Sultangazide doğal olarak kaçıcak kuşta yok ortada.. İlk okul - orta okul dönemlerimde oyun harici tek eğlencemiz kuşlardı deli olurduk kaçak yakalıycaz diye ama şimdiki çocukların çoğu bu heyecanı bilmiyorlar onlarında eğlencesi bilgisayar oyunları bazen mahalledeki çocuklardan duyuyorum ben şu oyunda 50 levelim +8 falanca itemim var diye gel ( vs ) yapak :) gibi şeyler duyuyorum.
Allah nasip eder evlenirde çocuk sahibi olursam onların bu heyecanı tatmaları için elimden geleni yapıcam.

Konuya cevap bahanesiylede anılarımı anlatma fırsatı buldum sanki o anları birdaha yaşamış gibiyim şuan.
Teşekkürler.
 
bende çok görüyom ama hep damın üstünden geçerken görüyom vız diye geçip gidiyolar kuşları kaldırıp uçurana kadar gitmiş oluyor kuşlarımada kıyamıyom düzenleri bozulmasın diye çogu zaman kaldırmıyorum.sahi bu dümdüz uçup giden kuşu dama nasıl çekeriz
 
Burhant' Alıntı:
Şu yem atıp üstüne çullanma taktiği aklımın ucundan bile geçmemişti eğlence amaçlı yabozları falan yakalıyordum öyle ama işe yarar bir kuşun üzerine hiç öyle atmadım ilk defada öyle yakalndığını duydum.
Ben kendi taktiğimi anlatayım.
Daha küçükken gözlerim sürekli havada olurdu uzakta bir kuşmu gördüm hemen bizim kuşları kaldırır bir iki tura sokarım kaçak yaklaşır yada aralarına girerdi eğer kaçak sinekteyse kuşları fazla yükseltmem aksine mümkün olduğunca alçaktan uçmalarını sağlarım. Tabi bu kuşun türüne görede değişiyordu. Dönek veya kelebek türünden dönücü bir kuş ise çoğu zaman kuşlarımı tura bile sokmam alttan hafif bir pırıltı verdiğimde kaçak küt bizim çatıda. :)
Kaçak sıkmaya başladığı an işin en heyecanlı bölümüydü benim için kuşun türünü ve bazende cinsiyeti hakkında direk teşhisi koyardım eğer elimde ona uygun boşta bir eş varsa elim ayağıma dolaşırdı heycandan.
Çatıya indikten sonra kuş eğer kafasını dikiyor kaçıcak gibiyse hiç yaklaşmam sadece dikkatini dağıtmak için yakınına biraz yem atarım o zaman yem yemese bile dikkati dağılmış olur. Aç değilse eğer anlarım ki bu kuşu yemle kandırarak yakalayamayacağım o zaman bir yere otururum ufak ufak kümesin önüne doğru yem atarım ''tabi o anda avuçlarım terlerdi heyecandan'' oda haliyle kümeslerin önüne geçmiş olurdu bu seferde işi bizim kızgın erkeklere bırakırım onlar öte öte kuşu içeri sokarlardı zaten.
Dönek, kelebek, mardin gibi pek uyanık bir kuş değilse biraz yem biraz arkalama ile kümese sokar yakalarım.
Bu şekilde hemen hemen haftanın 5 günü kaçak yakalardım ve indirdiğim kuşlardan da çok azını kaçırırdım ayda 1 kuş gibi bir günde yakaladığım kuş rekoru 4 adetti. :) O günkü İki kuşu hiç unutmuyorum basık ön tepe yavru beyaz mardin muhtemelen yuva kardeşiydiler. Okuldan gördükten sonra onları ayrı ayrı yakın damlarda gördüğümde sevincimden deliye dönmüştüm 13 yaşlarındaydım. :)

En verimli kaçak yakalama saatim günün ilk ışıklarıydı ondan sonra akşam üstü havanın kararmasına yakın ondan sonrada öğlen saatleriydi. Çocukluk işte varımız yoğumuz haytalıktı okuldan kaçıp damda kuş kovalardım. :)

Liseye geçtiğimden beridir kuşculuğu bıraktım lise biteli 3 sene oldu ama birdaha fırsatım olmadı kuş beslemek için iki haftadır amcamın kuşlarına geçici olarak bakıyorum ama eskisi gibi kuşçuluğun kalmadığını gördüm Sultangazide doğal olarak kaçıcak kuşta yok ortada.. İlk okul - orta okul dönemlerimde oyun harici tek eğlencemiz kuşlardı deli olurduk kaçak yakalıycaz diye ama şimdiki çocukların çoğu bu heyecanı bilmiyorlar onlarında eğlencesi bilgisayar oyunları bazen mahalledeki çocuklardan duyuyorum ben şu oyunda 50 levelim +8 falanca itemim var diye gel ( vs ) yapak :) gibi şeyler duyuyorum.
Allah nasip eder evlenirde çocuk sahibi olursam onların bu heyecanı tatmaları için elimden geleni yapıcam.

Konuya cevap bahanesiylede anılarımı anlatma fırsatı buldum sanki o anları birdaha yaşamış gibiyim şuan.
Teşekkürler.


abi gazidemi oturuosun bende gaziliyim
 
kuşun çatıya inmesi ve çatının ön tarafına gelip 1,2,3 veya 4. kiremitin üstünde 5 sn kadar beklemesi yeterli kepçeyi vururum hemen kaçarı yok.
 
valla bugune kadar 1 tane kuş kaçak yakalayabildim oda dayımın kümesinde:)) ben normalde kuşlarımı tok uçururdum kıyamazdm . bi kaç kere ynaında kuş geldi baktılarki bizim kuşlarda iş yk inemdiler :) daymn kümese geldiğinde ise arkalamaylan hemen girdi
 
ARkadaşlar bu kelepçe nasıl bişey? Ben daha önce hiçbir kuşçuda görmedim: internetten baktım ama yine bişey bulamadım rica etsem kelepçesi olan biri resmini çekip burda paylaşabilir mi?



...........SİNAN ÖZTEKİN...........
 
polllat' Alıntı:
ARkadaşlar bu kelepçe nasıl bişey? Ben daha önce hiçbir kuşçuda görmedim: internetten baktım ama yine bişey bulamadım rica etsem kelepçesi olan biri resmini çekip burda paylaşabilir mi?



...........SİNAN ÖZTEKİN...........
kelepçe değil kardeşim kepçe .özel olarak yuvarlaklaştırılmış bir dala örülü ağ
 
ben uzun bir sopaya tutkal sürüp üstüne yem yapıştırıyom sora kuş gediğinde direkt sopaya konuyor sonrada yapışıyor ben bununla muhabbet kuşu bile yakaladım. en iyi yöntem :ckmk: :dans: :heyo:
 
alakuş' Alıntı:
ben uzun bir sopaya tutkal sürüp üstüne yem yapıştırıyom sora kuş gediğinde direkt sopaya konuyor sonrada yapışıyor ben bununla muhabbet kuşu bile yakaladım. en iyi yöntem :ckmk: :dans: :heyo:

usta cift taraflı yapıskan bantlar var onalrı kulan catıya boydan boya sertt serceler bıle kacmazz bakk xD


ben kusu catıya ındırdımmı hafıfı yem atıp üstüne atlıyomm xD bu elelrden şimdiye dek 3 tane kuş kurtulduu xD 15 tanesıde yakalandıı 5 tanede kendılıgıdnen gırmıs gece kumesı kaparken gordum 6-7 tanede kısksı dedımmı kumese kostular xD
 
Biz aramızda kayıp kuslara avare diyoruz.Terasa konarsa 2-3 metre yaklasırım kepçeyi vururum.Çok kolay olmasada biz artık alıştık.Bizimde kaçırdığımız oluyor bu normal bir durum.Zaten kimse kaçırmassa avare nasıl olacak.Arkadaşlar eğer avarecilik yapıyorsanız kepçe şarttır.
 
polllat' Alıntı:
ARkadaşlar bu kelepçe nasıl bişey? Ben daha önce hiçbir kuşçuda görmedim: internetten baktım ama yine bişey bulamadım rica etsem kelepçesi olan biri resmini çekip burda paylaşabilir mi?



...........SİNAN ÖZTEKİN...........


Yakınlarınızda kuş pazarı varsa oradan tehmin edebilirsiniz.Kelepçe değildir kepçedir.
 
Benim taktiğimde yerde en az 10 uçkun kanatlı alışık kuş olması lazım avarenin yani (kaçağın) türü fark etmez kaçak olan yerine damarlı değilse iner inmedimi uğraşmayın o kuş damarlıdır yani kümesinden başka bi yere gitmez :D alttan bir pırıltı veririz bütün kuşlarımı uçuşurlar kaçak kuş aşağıya baktığında ya açtır yada bir kuşu beğenmiş olabilir yadi dinlenmesi gerekmektedir o yüzdün kümesinizin yada balkonunuza iner.yalnız sizin kuşlarınızın çok aç olması lazım kuş indiğinde yemi atarsınız yabancı kuş onların yanında yem yer ardından kümesinizin kapısını açarsınız ve içeriye azar azar yem atarsınız .Kaçak kuşta diğerlerini görünce içeriye girer suyunu içer falan sonra iş bukadar avareniz (kaçak kuşunuz hazır).Yada kaçak sizin kümesiniz üstüne kondu kesin açtır kuş kümesin üstüne sizin kuşlarınızı kovunuz ardından yem atınız kaçak ta yem yesin o sırada kepçe dediğimiz fileli sopamız ile kuşa vurunuz ve filenin içine alınız yalnız kuş yeme daldıktan sonra bu işlemi uygulayınız. Kepçeyi bilenler bilir :hhh: :heyo:
 
Arkadaşlar kuşun üzerine atlamayla olacak iş değil bu bir kere deneyin sizde bana hak verceksiniz 1 kere avarenin sizi görmemesi şart sana alışkın olmayan kuşa 1 metre yaklaşamassın en iyisi kümesin çatısına yemi atçanız sonra çok ileri gitçen bakçan kuş nerede çaktırmadan baktın yem yiyor geçir kepçeyi sakın avare kepçeyi görmesin uçar gider.avareyi indirmek sorun değil o kalay ama yakalamak zor işte anca usta kuşçulara kolaydır, böyle kuş yakalama taktikleri var ama oda söylenmez, herkes bilirse bu işin hali ne olur.
 
gkhan16' Alıntı:
Arkadaşlar kuşun üzerine atlamayla olacak iş değil bu bir kere deneyin sizde bana hak verceksiniz 1 kere avarenin sizi görmemesi şart sana alışkın olmayan kuşa 1 metre yaklaşamassın en iyisi kümesin çatısına yemi atçanız sonra çok ileri gitçen bakçan kuş nerede çaktırmadan baktın yem yiyor geçir kepçeyi sakın avare kepçeyi görmesin uçar gider.avareyi indirmek sorun değil o kalay ama yakalamak zor işte anca usta kuşçulara kolaydır, böyle kuş yakalama taktikleri var ama oda söylenmez, herkes bilirse bu işin hali ne olur.
maşallah yaş 14 ama usta olunmuş bile :D
 
gkhan16' Alıntı:
Arkadaşlar kuşun üzerine atlamayla olacak iş değil bu bir kere deneyin sizde bana hak verceksiniz 1 kere avarenin sizi görmemesi şart sana alışkın olmayan kuşa 1 metre yaklaşamassın en iyisi kümesin çatısına yemi atçanız sonra çok ileri gitçen bakçan kuş nerede çaktırmadan baktın yem yiyor geçir kepçeyi sakın avare kepçeyi görmesin uçar gider.avareyi indirmek sorun değil o kalay ama yakalamak zor işte anca usta kuşçulara kolaydır, böyle kuş yakalama taktikleri var ama oda söylenmez, herkes bilirse bu işin hali ne olur.

kümese sokmakla uğraşılmaz. ben kuşun üstüne zıplayarak alman bango kelebek gibi kuşlar yakaladım. zaten çatıya inen kuş genelde aç oluyor. ee senin kuşlarda aç ise yere yemi biraz bol ve toplu atıyorsun. kuşlar kafaları gömüyor avarede bir kuşun kuyrugunun altına girince seni göremiyor haliyle bu durumda 1 sn zaman kazanmış oluyorsun. 1 sn dede hamle yapabilmen için süren var 2 sn de işi bitirmen lazım yoksa kuş karnını doyurup havalanır gider.


ha birde kepçeyi eline alınca yaklaşmadan nasıl kepçeye sokucaksın kuşu onu anlamadım ? kepçeyle yapılan iş ellede yapılır. önemli olan refleks ve kabiliyet.
 
arkadaşlar ilk önce uçan avareye pırıltı veririm.zaten inecek hayvan döner sizin catıya iner ve kendi hayvanlarınızın önüne yem atın eyer hayvan inmesse şansınıza küsün eyer inerse kümesinize yem atın avare girdigindede oyalanmadan kapıyı kapatın
 
Selam,Valla abi hergün bizim oraya kaçak kuşlar gelir ama ben kılımı bile kıpırdatmam inecek olan kuş zeten iniyor 2posta,1bango,1dönek,1kelebek yakaladım hiç uğraşmadan ben tarasada kuş besliyorum kuşları hava kararıncaya kadar aç bırakırım kaçak gelirsede kuşlarım duvarda olur yere 1 avuç yem attımı kuşlarım yere uçarak iner kaçak kuşta hemen iner kümese sokmaya gelince kümesin kapağını açarım içeri yem atıp uzaklaşırım hepsi içeri dalarken oda onların arasında yem yemek için sıvışıyo ve kapıyı kapatırım bu kadar kolay.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst