Güvercin yetiştiriciliğinde karşılaşılan ağaç sansarı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
4,880
Tepkime puanı
2
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
Şehir
Muğla
İlgi Alanı
Balıklar
Gerçek Ağaç Sansarı ile samur (Martes), bütün etoburların arasında en güzel ve en ince tüylü kürklerin sahipleridirler. Bu kürk, çinçilya'ınnkinden dahi dayanıklıdır. Yumuşak, gür, dolgun ve genellikle zengin bir altın tonlu kahverengidir.
Ağaçların tepelerinin bu kralları güzel hayvanlardır. Başları biçimli, kulakları da oldukça iri ve yuvarlaktır. Boyunlarında sarı bir leke dikkati çeker. Kedi uzunluğundaki vücudun yarısı boyda olan kuyruk, til-kininki kadar tüylüdür.
Ağaç sansarı veya samur (ki bunların isimleri genellikle karıştırılır), Kuzey Yarımküresi'nin sık ormanlarında yaşar. Bu faal ve çevik tırmanıcı bir ağacın tepesine şimşek hızıyla fırlayabilir. Bu bakımdan en hızlı sincapları dahi geride bırakır. Sincaplar bu yarışta geri kalmalarını hayatlarıyla öderler.
Vahşî bir dövüşçü:

Gelincik ailesinin öbür üyeleri gibi pek yırtıcı olan ağaç sansarı bazen kendinden defalarca büyük hayvanlarla dövüşür. Iskoçya'da bir ağaç sansarı'nın bir şevyot koyununa sarıldığı görülmüştür. Koyun, kafası bir kayaya toslamış olarak ölü bulunmuştu. Bu çarpışma esnasında can veren ağaç sansarının ölüsü de koyunun altından çıkmıştı. Koyun, boynundaki bir yaradan ileri gelen kan kaybından ölmüştü.
Fakat bu küçük ağaç sansarı normal olarak kendinden küçük hayvanlarla beslenir. Yiyecek listesinde orman tavuğu sıçan ve tavşan önemli bir yer tutar. Sonbaharda böğürtlenimsi orman yemişleri olgunlaşınca, ağaç sansarı bunlardan da bol bol yiyerek şişmanlar.
Pençeleri ve zekâsı o kadar keskindir ki, ağaç sansarı pek az hayvana yem olur. Yalnız büyük boynuzlu baykuşla vaşağın onu avlamakta başarıya ulaştıkları görülmüştür. Ağaç sansarı, bu hayvanlara yem olmadığı veya avcıların kapanına yakalanmadığı takdirde, on yedi yıl kadar yaşayabilir.


Konfor düşkünü bir hayvan:

Sıcaklık ve konfor düşkünü ağaç sansarı büyük bir ağacın dalında güneşlenmeyi pek sever. Yosunla astarlanmış yuvası, yerin biraz yukarısındaki bir ağaç kovuğunda, bazen de bir yeraltı inindedir. Hayvan sudan nefret ettiği için, yağmurlu günlerde yuvasında kalır ve ayaklarını ıslatmaktansa, aç oturmayı tercih eder. Kış mevsiminde kış uykusuna yatmaz.


Dört küçük kör:

Ağaç sansarları temmuz ve ağustosta çiftleşirler. Çoğu zaman sayıca dört olan yavrular doğana kadar epey zaman geçer. Öyle olduğu halde, yavrular kör ve çıplak olarak dünyaya gelirler. Gözleri beş haftalık oldukları zaman açılır. Baba yavrularıyla ilgilenmez. Anne sonbahara kadar iş başındadır. Yavrular bu vakit anneleriyle babalarına benzemiş ve ağaçların üzerindeki hayata hazır hale gelmiş olurlar.
Ağaç sansarları çiftleşme mevsiminin dışında yalnız yaşar ve yalnız avlanırlar. Sincaplar gibi, onlar da fazla yiyeceklerini gömerler. Bir daldan ötekine atlayarak, bazen de yerde koşarak zavallı sincapları kovalar ve sincap onların giremiyeceği kadar ufak bir deliğe sığmıncaya, ya da boynundan ısırarak ölünceye kadar bu kovalamacaya son vermezler.


Öldürücü bir merak:

Ağaç sansarı insanlardan hoşlanmadığı ve medeniyet ilerledikçe ıssız bölgelere çekildiği halde, insan elinden çıkma kapanlardan kaçınmayı öğrenememişlerdir. Denilebilir ki, Kanada'nın kuzey ormanlarında yakalanması en kolay olan hayvanlardandır. Kapanne kadar meydanda olursa, ağaç sansarı'nın veya samurun yakalanması ihtimali o kadar kuvvetlidir. Bu de her halde hayvanın bir türlü hâkine olamadığı merakından ileri gelir.
Sansar ve samur, kürkünün büyük kıymeti sebebiyle çok avlanır. Çabuk üremediğine ve büyük bir ihtimalle iki yılda bir çiftleştiğine göre, bu gidişle soyunun tükenmes: yakındır. Bugün Kanada'da yılda yirmi bin ağaç sansarı ve samuru avlanmaktadır.
 
Boommarter_Martes-martes.jpg
 
valla bızım orda bır cift var bunlardan ama gecelerı hep goruyorum cop kovalarında gezıyo
 
evet beyler kuşçu arkadaşlarım işte gerçek katil canavar bu yani(SANSAR)kümeslerinizi sağlam yapın bu düz duvarda bile gidiyo DİKKAT!
 
Paylaşım için teşekkürler.Arkadaşın dediği gibi düz duvara tırmanıyor.Mahallede 1 çivt var.Bize nefes aldırmıyor.Kuşlara telli salma yaptık hava alsınlar diye korkudan salamıyorum.Aynı guruptanmı bilmiyorum köydede var bu koyunların yavrularını bogup kaçıyormuş çok büyük oldunu söylüyorlar.Köpektende korkmuyormuş.Avcılar vurmak için bekliyormuş inşallah sonu hayırlı olur.Allah hepimizi korusun.
 
Paylaşım için çok teşekürler bizde bu sansardan nasibimizi alanlardanız malesef :hayir: bizimde 14 tane döneğimizi öldürdü ve üst üste koydu çok lanet ve pislik bir hayvan şu an ALLAH a şükür öle bi derdimiz yok saolsun babm sağlam bi kümes yaptı size de tavsiyem çok sağlam kümes yapın deliklerden çok rahat geçio
 
şimdi kimbilir hangi kafestedir:))
 
arkadaşlar bu pislik hayvan insanlar sokaktan geçmediği zaman ortaya çıkıyo..
bende bu hayvana çok kuş kaptırdım. çok şerefsiz bir hayvan. şimdi ona bir tuzak kurdum ilk gününde gelmedi ama 3-4 gün daha tuzağı tutçam. eğer gelirse o tuzağa yakalanırsa onla çok güsel oyun oynıcam..
 
olmuyor ne yapsanda olmuyor.sağlam kümes en güzeli şimdi baktım suyu sevmiyor çevir suyla kümesin etrafını :hhh:
bu yaz bizim köyde ne güvercin kaldı kümeslerde ne yavuk nede gugukçuk-kumru hepsinin kökünü kazıdı sonra çınar var bizde gece kavelerin önünde beklediler tüfeklerle tam 5 tane vurdular şimdi allaha şükür herkez akıllandı zarar yok.
bursadan selamlar
 
Bende Hawalı Tufek war koye ew yaptırıyoruz koy kastamonu ınebolu orman bı yer catıda nbeslıcem nasıl onlem alırım tufekle beklıcemmı nabcam :S
 
derdest42' Alıntı:
Bende Hawalı Tufek war koye ew yaptırıyoruz koy kastamonu ınebolu orman bı yer catıda nbeslıcem nasıl onlem alırım tufekle beklıcemmı nabcam :S
YASINIZI YANLIS YAZDIYSANIZ KULLANICI PROFİLNİZDEN DÜZELTİNİZ LÜTFEN TÜRKÇEMİZİDE DÜZGÜN KULLANALIM
KAYIT OLURKEN KURALLARI OKUMUSSUNUZDUR
 
derdest42' Alıntı:
Bende Hawalı Tufek war koye ew yaptırıyoruz koy kastamonu ınebolu orman bı yer catıda nbeslıcem nasıl onlem alırım tufekle beklıcemmı nabcam :S
yaş 70 işin bitmiş ne etcen kuşu amice :)
 
Geri
Üst