guvercin yuvaya alistirma

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ressam3535
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 34
  • Görüntüleme Görüntüleme 14K

ressam3535

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
ahmet
Meslek
insaat
İlgi Alanı
degerli forumdaki arkadaslar;
ben yurt disindayim turkiyede bir ara guvercin besledim ama tam detayli ogrenemedik benim sormak istedigim
burdada guvercin aldik ve beslamaya basladik yaklasik 15 gun oldu kafesi ilk once santiyenin bir yerinde onu genis acik alana bakan bir yere yerden 50 cm yukari koyduk ve 4 cift es diye guvercin aldik ve alismalari icin beslemeye basladik sonra bazi bilen arkadaslar yerde olmaz dedi yerden 3 metre yukari bir yere kaldirdik etrafi daha yuikaridan gorsunler diye ve ilk aldigimizda kanatlarini bagladik. aksamlari kapisini acip kuslarin etrafi ogrenmeleri ve alismalri icin beklemeye basladik. bu arada guvercinlerin iki adedi cift erkek ve disili es cikti geri kalanlarin hepsi disi cikinca bunlarada
erkek guvercin aldik 4 adet ciftlessinler diye ve onlarinda kanatlarini bagladik iki gun once ve kafese koyduk.dun aksam kafesin kapisini actik yeni aldigimiz iki erkek kus kapiyi acar acmaz ucup gitti kanatalrini cozmusler anladigim kadari ile.
simdi gelinen nokta 15 gun oldu diger ilk aldigimis guvercinler kafese girip cikiyrolar yemini suyunu iciyorlar

imdi benim burda sormak istedigim guvercinlerin cinlserini bilmedigimiz icin alistirma suresini bilemiyoruz ama 15 gunde kumese alistiklarini dusunebilirmiyiz.internetten bu kionuda arastirma yaptim ama guvercinelrin alismalari konusunda farkli dusunceler var en onemlisi kuslarin cinslere gore ve yerine konumuna gore alisma sureleri oldugu belirtilmis.
ve dun aksam ilk ladigimiz guvercinelrin kanatlarini cozduk sadece iki tane esli ciftin disi olanlarini cozmedik ve bu cuma gunu tatil gununde kanatlari cozdugumuz kuslarin kendi kendilerini kafesin cevresinde ucmalarini kendi istegi ile ucmalarini bekliyoruz herhangi bir mudahele etmeden zaten 15 gunluk surede kanatlri bantli aksamalri kafesin etrafini gozlemlediler vecavreyi ogrendikalirni dusunuyoruz acaba digrumu dusunuyoruz fikirlerinizi almak isterim.
herkese sevgi ve selamlarimizi sunuyorum

dscf1035resize.jpg

By ressam3535, shot with FinePix A900 at 2009-03-06

img0443resize.jpg

By ressam3535 at 2009-03-02

merhabalar bence kuş alırken ya yavru yada uzak yerlerden almak en doğrusu yakın mesafelerde satılan kuşlar eşde olsa geri yuvasını buluyor,bence kanatlarını makaslayın yavru alın,onları uçurun :tamam: kaplama sarı kuşlarınızda renk olarak güzelmiş maaaşallah :slm:

tesekkur ederim goksal balci kardesim
yorumlariniz ve fikirleriniz cok tesekkurler o kahverengi guvercinleri yeni aldik
ikisininde kanatlari bantli ve baska sehirden aldik besledigimiz yere 250 km uzaklikta
daha onlarin alismasi icin bayagi bir sure lazim ben cinlseirni bilmiyorum ama siz resimlerden gordugunuz kadari ile bunlar kaplama sarimi ? digerleri hangi cins olabilir?
ben libyada tripolide calisyorum bu guvercinleri kaldigimiz santiyede besliyoruz

degerli arkadaslar forumdan gelen cevaplar dogrultusunda kafesin yeri uygunmu bunun hakkinda kimse bir sey yazmamis?
ayrica ilk yazimda belirttigim gibi biz 4 esli cift aldik diye dusunurken bunlardan sadece 2 adet cift cikti digerleri hepsi disi cikti bunun uzerine gittik 4 tane erkek aldik eslessin diye kanatlairni bagladik kafese koyduk bunlairn ikisi ertesi aksam kafesin kapisini acinca ucup gittile bantlari sokmusler. yani son durum elimizde 2 cift guvercin 4 disi 2 erkek kalmis oldu
guvercinelri alali 10gun oldu cuma gunu tatil gununde ucurdum sadece ciftlerin disileri kafeste kaldi digerlerini saldim ucurmaya kanatlari acik sekilde ucanlardan 2 disi ve 1 erkek geri gelmedi burda benim anladigim es olmayan guvercinler 10 gunde gecse kumese donmeyebiliyor. serbest olduklarinda ne yapacaklari belli olmuyor yani.ve bu cuma bir cift kahverengi guvercin daha geldi kumesteki esli sayisi 3 e cikti benim fikrim bundan sonra esli olmayan guvercin almam bir daha
esli olunca sizinde dediginiz gibi kafese ilk geldiginde erkek ve disinin kanatlari bagli biur hafta yada 10 gun kalacaklar alisma suresi sonra erkegin kanatlarini acip ucmasina izin vermek bu zaman kadar disiuyi birakip giden olmaz diye dusunuyorum. ilerde yavru olunca disininde kanatlairni cozmek bu vesile ile kumese iyice alismis oldunu dusunerek ucmalarini saglamak diye dusunuyorum

ayrica prilti vermenin puf noktalari varmi havada daire seklinde ucmalari icin neler yapmali
elimle havaya firlatinca kumesin yanindaki yuksek konyetynira konuyarlar benim istegim gibi hemen ucmuyrolar anca oraya bir sey atarsam ucuyorlar ama topluca grup olarak daha bir duzene girmediler duzensiz ucuyorlar daire cizmiyrolar?
yerden ucmalarini kontrol etmenin yolu nedir? birde isten dolayi sadece aksamlari bakabiliyorum bu surede yem vermeden ucmalarimi daha dogru yokda biraz yem verererekmi?
dusunceleirnizi bekliyorum
kumesin resmi yukarida koydum siz olsaniz nasil ucurmaya baslarsiniz boyle bir mekanda?

ilk resimdeki kuşlar saya (kelebek) kümes düzeni komple yalnış. kümes yerde olmalı ve kuşlar bası boş bırakılmamalı.. kuşları günde bir kez acmak yemlemek yeterlidir. ayrıca kümessin içinde yumurta yapabilmeleri için yavrulular olmalıdır.. kuşları alıstırmak içinde ben kanatlarını makaslamanızı ve yavrularını ucurmanıı tavsiye ederim. bu sekilde çok kuş kacırırısınız..

tesekkurler degerli dusunce ve fikirlerinizden dolayi

tekrar bir hevesle basladigim bu is benim 20 gundur canını sıkmaya başladı degerlı arkadasım
heves ettim kursagımda kaldı verdıgımız yemleri haketmiyorlar akşam olsun hemen yem yiyelim sonra kenara cekilip bekliyorlar ellemesen kanatlarını kıpıratmıyrolar. bu akşam azkalsın yemlerken bir tanesi kediye yem oluyordu pusuya yatmış hain kedi uyuşuk gezen güvercinlerden birini kapıp götürüyordu ayrıca her akşam kafestekı guvercınler tam sayı olmuyor 12 tane guvercınım var bır aksam 4 tanesı gıdıyor gelmıyor bır gun sonra gunduz cıkıp 2 tanesı donmus aksama 2 tanesı gıdıyor bır gun sonra oncekı gıdenlerden 1 tanesı gerı gelmıs aksam yemlerını yedıkten sonra yukarıda konteynırın ustunde tam olarak ınmıyorlar sayı eksik kalıyor her aksam bir kacı bıryerde kalıoyor goremıyorumda nereye gıdıyorlar. belkıde santıyeye yakın bır vıllada guvercın besleyen bırılerı var ordakı kusların yanına gıdıyor olabılır ama akşamları ben buralara yakın güvercin uçuran görmuyorum en azından benim uçurduğum saatte

valla bu bir yerlere takılan güvercinleri ceza vereyim kanatlarını cekeyim yada tekrar batlayım diyorum. bu seferde vicdanım elvermıyor. çünkü kumestekı kahverengi guvercınler kanatları bantlı idi 3 mt kumesten dıgerlerı yem yerken kendılerını attılar asagıya kedi kapmasın diye yerde zor yakaladım. yani kumesın yuksek olması kanatları baglı yada kanatları cekık güvercinler için yere düşme tehlikesi oluşturuyor. bu kumese gelmeyen kuslarında kanatlarını baglasam aynı sorun bunlardada olacak. yere dusecekler sonra hangisini yerden takip edeyim kedilere gün dogacak diye hayvana üzülecem
ayrıca kafesı aşağıya almak sorun degil yere yakın kumesten cıkan guvercınler saga sola dagılıcaklar kontrol etmek zorlasacak hepsını aynı anda kumes yerde ıken ve ben kusların basında ıken santıyenın kedılerı kafesın yakınında pusuya yatmıs beklıyorlar o anda boş kalırsanız ve guvercının biri kenardakı konteyneırın altına dogru gitse kedi de orda pusuda olsa kuşun hiç sansı olmaz ben bile kurtarmaya zaman bulmam ne kadar kedıye dogru koşsamda kedi kaptımı kuşu kaçar gider o açıdan kafesin yukarıda olması bir açıdan güvenlik olarak iyi olabılır.
valla bu bir yerlere takılan güvercinleri ceza vereyim kanatlarını cekeyim yada tekrar batlayım diyorum. bu seferde vicdanım elvermıyor. çünkü kumestekı kahverengi guvercınler kanatları bantlı idi 3 mt kumesten dıgerlerı yem yerken kendılerını attılar asagıya kedi kapmasın diye yerde zor yakaladım. yani kumesın yuksek olması kanatları baglı yada kanatları cekık güvercinler için yere düşme tehlikesi oluşturuyor. bu kumese gelmeyen kuslarında kanatlarını baglasam aynı sorun bunlardada olacak. yere dusecekler sonra hangisini yerden takip edeyim kedilere gün dogacak diye hayvana üzülecem
ayrıca kafesı aşağıya almak sorun degil yere yakın kumesten cıkan guvercınler saga sola dagılıcaklar kontrol etmek zorlasacak hepsını aynı anda kumes yerde ıken ve ben kusların basında ıken santıyenın kedılerı kafesın yakınında pusuya yatmıs beklıyorlar o anda boş kalırsanız ve guvercının biri kenardakı konteyneırın altına dogru gitse kedi de orda pusuda olsa kuşun hiç sansı olmaz ben bile kurtarmaya zaman bulmam ne kadar kedıye dogru koşsamda kedi kaptımı kuşu kaçar gider o açıdan kafesin yukarıda olması bir açıdan güvenlik olarak iyi olabılır.
imdi sizlere samimiyetle soruyorum benim yerime bu asamada ne yaparsiniz.
kuslarin hepsini gerimi vereyim yoksa boyle her aksam yem verip tavuk gibi gezmelerini seyredeyimmi sozde guvercin ucarlar derler ama bunlar araba benzemismi yoksa yan gelip yatiyor
en sonunda 12 kustan su anda 2 tane cift kus var iclerinde biri kahverengi digeri pacali beyaz guvercinler bunlardan kahverengi olnalrin kanatlair cekik
diger kuslardan eslesen yok kafalarina gore takiliyrolar aksam olsada yem yesek diye bekliyor sonrada bazilari disari gidiyor ucup baska yerlere gezmeye hava kararinca nerde kaliyorlar bilmiyorum bir gun sonra gunduz bazilari geliyor bazilari 3 gun sonra cikip geliyor ben anlamadim bunlar alistimi kumese yoksa benle kafami yapiyorlar
kanatlarini baglamak yarar saglarmi bilemiyorum tecrube sifir
eskisehirde terasta beslerken hic boyle bir sey basima gelmedi guvercinelrin hepsi ucardi ilk aldigim bir ayda ucmayan kusum yoktu

burdan burdan bana zahmet edipte cevap yazan butun arkadaslarima cok tesekkur ederim bu caresiz duruma dusunceleri olanalrin bana fikirlerini yazmalari beni cok mutlu edecektir sevgi ve saygilarimlar

ahmet
(FIZAN COLLERINDEN)

Arkadasım umarm kuslarını istedigin gibi ucurursun bence kuslari aldiginda esli bile olsalar belli bi sure kapali tut cifti cunku bende bi cift almistim esli diye fakat 1 hafta icerisnde erkek baska bi disiyle es almis ve simdi yumurtasi var umarim hersey istedigin gbi gonlunce olur

saygilar...

cok tesekkur ederim ibrahim kardesim

merhabalar arkadaşım,dışardan aldığımız her kuşta aynı sorunları hepimiz yaşıyoruz ben yerde sen konteynırın üstünde biri balkonda kimide terasta, haliyle kuşlar ona göre davranıyor,kuşlarını mümkünse tek ırk yap az sayıda uçurmayı dene,gözlemlerine göre iyi uçanları uçur,diğerlerine yavru baktır,şantiyede malzemen vardır yuvanı yere indir ve her çift için ayrı yuvalık yap birkere yumurtlarsalar zaten ayrılmazlar ,çok kuşun olacağına az ama iyisi olsun herşey gönlüne göre olsun :slm:

sayin goksal balci kardesim cok tesekkur ederim verdigim bilgiler icin
seninde her sey gonlune gore olsun basarilar

benzer bir durumda bende var,kuşlarım çalındığı için yeniden toplamaya başladım ,ancak yavru değil anaç kuşlar alıyorum ,hepside oyunlu uçursam belki çoğu inemeyecek çatılarda yada başkalarına yar olacak bende yavru alıp uçurmaya karar verdim,yavrular büyüyor inşallah yeniden kuşculuğun keyfini yaşarız çünkü uçan her kuş aslında bizim heyecanlarımız ve hayallerimiz

Ekli dosyalar

• DSCN3062.webp
    DSCN3062.webp
    50.9 KB · Görüntüleme: 2,512
yanlış resim buydu göndermek istediğim :slm:

Ekli dosyalar

• DSCN3063.webp
    DSCN3063.webp
    80.5 KB · Görüntüleme: 2,540
kuşlarını yukarda degilde kumesi aşagıya yapsan daha iyi olur rahatlıkla girip çıkarlar zorlanmazlar alışmaları daha kolay olur benim kanaatimce

Güvercinlerin eşli olması bir noktaya kadar önemlidir ancak aldığınız kuşun cinsini bilmeniz ve kuş hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bazı güvercin ırkları hiç bir şekilde doğup büyüdükleri kümes dışında başka bir yere alışmazlar. Ya kanatlarını kendileri çözer veya siz çözdüğünüzde bırakır giderler. Bir süre sizin kümesiniz üzerinde uçsa bile bir süre sonra kendi kümesini bulup gidenlerde olacaktır. Özellikle yüksek uçucu kuşlar kendi yerlerini daha çabuk bulurlar.
Kümesin yeri o kadar önemli değil, kuşlara kendilerini güvende hissettikleri her yer uygundur. Bu ister yerde olsun ister yüksekte. Yüksekte olması kedi gibi bazı tehlikelerden nispeten uzak durmlaranı sağlar.
İlk başta alıştırmak için yavruluktan yeni çıkmış kuşlardan bir kaç tane almanızı tavsiye ederim. Eş olup olmamalarının hiç önemi yok. Onlar çok daha çabuk alışır ve bir yere gitmezler.
Diğer kuşlarınızı da artık çözün. Alışacak kuş iki günde alışır. Alışmayacak kuş bir yıl da dursa alışmaz. Saygılar..

degerli utkan kardesim cevabindan dolayi cok tesekkur ederim
sende hemsehrimsin eskisehirlisin ben de eskisehirliyim cok memnun oldum bana cevap yazmandan dolayi
valla ilk once zaten kumes yerde idi yerden 50 cm yukarida zaten bu yazinin basini okursan anlayacaksin beni santiyedeki arkadaslar yerde zor olur alismalari dediler ve kumesi bizde yukari kaldirdik su anda kahverengi kuslar haric digerlerinin kanatlari acik zaten kahverengi guvercinler daha bir haftalik kanatlarini cekmistik. bu guvercinler harici digerlerinin hepsi kumese girip cikabiliyor bazen girmen olsada kuslarin cogu kumese giriyor benim sorunum aksamlari mesaiden gelince hava kararmadan biraz ucmalari ve sonra yemleirni yemeleri ondan dolayi hemen yem vermiyorum kalksin ucsular diye ama kumsein yanindaki yuksek konteyniorin ustune cikip bekliyorlar uzun sopa ile kaldiriyorum birkac tur atsinalr diye ama bir tur atip geri oraya konuyorlar ucmuyorlar bazen elimle 2 tanesini atiyorum havaya yine ayni 1 tur atip geri konuyorlar konteynira ve ordanda kumese geliyorlar yani 20 gun oldu artik kumesin yolunu bilmeyen kus yok ama ucanda yok
yok dersenki kafes yerde olunca bunlar ucacak o zaman yere indireleim
ama yere indirincede yine yukari kalkinca tur atmadan konteynirin ustunde bekleyeceklerse o zaman basa geri donmus olmuyacazmi
ayrica yere indirince kedi tehlikesi olacak ne kadar ben yanlarinda olsamda firsat kolliyacak
dun gozumun onunde yem yiyen kusa resmen saldiridi aramizda guvercinler 2 mt var dusun artik kedi bu kadar cesaretli olunca bende korkuyorum acikcasi
ve guvercin kedinin saldirisinda yem yemeye konsantre olkdugu icin yem yerekn kediye yem olacak
yerde olmasinin avantaji kanatlari bantli kuslarda rahatca kumesin onune cikabilir gezebilir orda yem yiyebilir ama guvenlik olarak tehlikeli oluyor kumesin etrafinda santiyenin hurdalari var iskele kalip malzemeleri ve konteynirin alt kisimlari yerden 30 cm bosluk bu kisimlara kedi girdiginde pusuya yattiginda oralarda geze guvercini yakalamasi cok kolay olacak yakalasa konteynirin altina kacsa elimizden biz sey gelmez alttan seyrederiz kedinin kusu yemesini
kumesi baska istedigin yerede kuramazsin santiye kurallari var her yere izin verilmiyor velasil bu gucluk sartalrda bir seyler yapmaya basarmaya caliyoruz elimizden geleni yapamaya kuslari beslemeye calisiyoruz
insallah yakinda iclerinden ucan olur
belkide ciftlerden yumurta olur yavrular buyur onlar ucar nasip diyelim

degerli hocam hayrettin bey
bu zamana kadar aldiogim en guzel cevabi yazmisisniz cok tesekkur ederim
konuya daha iyi anlamama yardimci oldunuz allah razi olsun
zaten kumesteki kuslarin hepsinin kanatlair acik 12 adet guvercin var sadece kahverengi olanlarin kanatlarini cektim(keske cekmeseydim ama) olan oldu artik onlarinkide 40 gun icinde uzar onlarda bu surede rahat rahat kumese alirisirlar insalalh dediginiz gibi giden kusa kal demiyorum giden gitsin kalan kalsin ama kalanlarda verdigim yelerin hatrina 2 tur atsin baska bir sey istemiyorum
havada ucan guvercin goreyim allah askina
ama dediginiz yapacam bundan sonra gidenlerin yerine yeni yavrualrdan alacagim onlari alistiracagim saygialrimla

evet arkadaslar nihayet ilk yumurtalar geldi
3 cift guvercinimin ilk yumurtalari bugun cikti digerlerini bekliyorum artik 17 gun sonra yavrular insallah cikacak cok sevincliyiz

kafesin yerden yuksek gibi kuşları bahcede gezdir 1 2 hafta erkekleri sal sonra gelirler geri kacanlarda olur tabi ama kafesi yere yapsan daha ii olur.. yawru al onlar daha kolay alışır...

Kümesin yeri o kadar önemli değil, kuşlara kendilerini güvende hissettikleri her yer uygundur. Bu ister yerde olsun ister yüksekte. Yüksekte olması kedi gibi bazı tehlikelerden nispeten uzak durmlaranı sağlar.

degerli hocamin kumesin yeri ile ilgili boyle bir aciklamasi var ondan dolayi kumesin yerini simdilik degistirmeyi dusunmuyorum artik
yukarda yazdigim gibi guvercinlerden 3 cifti ilk yumurtalarini yaptilar
ve alistiklarini dusunuyorum kumese rahatca girip cikiyorlar simdilik ucmalarinda bir sorun yok yanliz yuksekte olmasinin tek dezavantaji var temizlik yapmasi zor oluyor o kadar
yinede verdigini bilgilerden dolayi tesekkur ederim

ilk önce ai sen bunları göksal abinin de dediği gibi makasla bunları uçurma yawrularını al we uçur gerçektende sarı kaplamalar güselmiş inş. istedin gibi kümesin olur
KUBİLAY saygılarımla......

cok tesekkur ederim sevgili kubilay kardesim
dun aksam yumurtalarin ikincileride cikmis su anda toplam 6 oldu yumurta sayisi ayrica kuslrdan es olmayanlardan ikisi es tutmus onun disiside yakinda yumurtlar sanirim.
bu begendiginiz kaplama sari dediginiz baska sehirden hediye geldi bende onlari cok begeniyorum. cok iyi cins kuslar ve cok akillilar onlarin taklaci olabilecegini dusunuyorum. tabiki ucunca anlayacagiz. 10 gune kadar cekilen kanatlari iyice cikmis olur ve ucmaya baslarlar bu arada yavrularida cikar guzelce insallah.

degerli aradaslar kumesi asagiya aldik
yakinda yumurtalar cikacak yavrularin bakimi ve kuesin bakimina daha hakim olmak icin
yanliz kuslari kumesin yerdeki yerinden kapisini actim sabah kuslar uctular ama eski kumesin oldugu yere inmeye calistilar allahtan kumeste kanadi kesik kuslar vardi onlari kumesin onune cikardim yem attim ve digerleride galdi ama zor soktum yeni yerdeki kumese simdi ben yerdeki kumese alisana kadar kanatlarini tekrar bantlamak istiyorum cunku ucar bir daha gelemezlerse ymurtasi olan kuslar var ondan korkuyorum ve careyi ucmamalri icin kanatlarini geri baglamakta buluyorum bu kumesin yeni yerine alisana kadar cozmemek lazim diye dusunuyorum
sizlerinde dusunleinizi almak istiyorum
tesekkurler

Geri