Güvercinler Niye Takla Atar?

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
4,880
Tepkime puanı
2
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
Şehir
Muğla
İlgi Alanı
Balıklar
Güvercinler Niye Takla Atar?
Güvercinler Niye Takla Atar?
Güvercinlerde iki farklı nedenle görülen, iki farklı tip takla var. Bunlardan ilki, havada uçarken hafifçe yan dönme şeklinde görülen ve aslında güvercinlerle beslenen gökdoğan gibi yırtıcı kuş türlerine karşı kazanılmış olan bir savunma uyumu. Bu, doğal olarak artık genlerine yerleşmiş ve bir yaşam biçimi haline gelmiş bir özellik. Taklacı güvercin olarak bilinen ırklarda görülen takla davranışı da, bu şekilde bir uyum olarak kazanılmış ve ırk özelliği haline gelmiş. Diğeriyse, vitamin eksikliği ya da bir virüs nedeniyle ortaya çıkabilen, beyine giden sinir hücrelerinin üzerini kaplayan myelin kılıfın erimesine neden olan ve havalanırken ya da uçarken denge kaybı nedenli takla atma, yürürken daireler çizme, başın arkaya doğru yatması (stargazing: yıldız sayma) gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık. Bu takla zaten diğerinden belirgin olarak ayrılıyor ve sıklıkla hayvanların kontrollü bir şekilde beslenmesiyle iyileştirilebiliyor.

Not: Bu soru Veteriner hek. ALİ KARAKUŞ Tarafından tübitak a sorulmuştur
 
Bence Allah hepsine farklı bi özellik vermiş bence bu bilimsel konular saçma Kimisi dönüyor , kimisi takla atıyor bu anlattıkların evrim teorisini destekliyor sadece insanlarda da var bu mesela kavimlerde her zaman birbirinden farklı özlellikler vardır Kimisi akıllıdır,kimisi mucit olur, Kimisi salak olur Bütün yaradılan varlıklarda vardır Kuşlarda da bütün Hepsinin Uçuş Şekilleri farklıdır kendine özgüdür sadece güvercin olarak bakmayalım genel olarak bakın. Doğar doğmaz onda o özellik vardır. Nasıl bir sivrisinek yumurtadan çıkar çıkmaz uçmayı öğreniyor,kaçmayı öğreniyor,sokmayı öğrenip Lokal Anestezi Yapıyorsa güvercinlerinde aynı.
 
Allah c.c. dünyadaki birçok şeyi bir sebebep üzerine yaratır. Örneğin koskocaman bir ağacın sebebi küçücük bir tohumdur. Yada lezzetli bir meyvenin sebebi tadı bile olmayan bir çiçektir gibi. Gördüğüm kadarı ile atmaca şahin vs.. gibi yırtıcı kuşlar taklacı güvercinlri daha rahat yakalıyor. Çünkü bu tür kuşlar fazla atik değil vede takla atarken tamamen savunmasız bir duruma geliyor. Tabiki bu benim kendi görüşüm.
Kuşlar gibi bütün canlılar insana hizmet için verilmiştir bu hizmetleri kendilerineymiş gibi görünsede aslında biz insanlaradır. Çünkü akıl sahibi olmayan bir canlı strateji geliştiremez Allah'ın c.c. kendisine ilham ettiği özellikleri yapabilir bunları da düşünerek yapamaz.

Kısacası kuşlar niye takla atar sorusuna görünüşte yırtıcılardan kaçmak için olduğu söylenir ama aslında biz insanların tefekkür etmemiz için vede eğlenmemiz için takla atar. Bir inek neden süt verir görünüşte yavrusunu beslemek için olduğu söylenir ama aslında biz insanların faydalanması içindir.
Gördüğünüz gibi bize direk fayda veren veya dolaylı yoldan fayda veren canlı ve cansızların hepsi bu faydalarını bir sebep altında bizlere verir.

Sebepler dünyası !
 
Arkadaşlar,
Doğadaki bütün hayvanların içgüdüsel olarak yaptıları haraketler, ya avlanmak yada av olmaktan kurtulmak içindir. Takla atan güvercinler de, dönerek ve dalarak uçan ve böylece yırtıcı kuşlardan kurtulmaya çalışan güvercinler gibi aynı nedenle takla atarlar. Normal uçuş formlarından ayrı yapmış oldukları bu haraketler, yırtıcı kuşları şaşırtmak amacıyladır. Bu haraketlerin faydalı olup olmaması ayrı konudur. Nasıl ki deve kuşları kafalarını kuma gömer ve kendilerini güvende hissederler aynı şeydir. Başka ne açıklaması olabilir ki? Biz insanları eğlendirmek için takla atarlar görüşüne katılmak mümkün değildir. Aynı yorumda verilen örnek de yerinde değildir kanaatindeyim. "Herşey insanlar için yaratılmıştır" gerçeği, bu kadar basite indirgenemez... Hepinize sağlık ve sağlıklı kümesler dilerim.
 
Selamlar...

Her canlının kendisini yırtıcılardan korumak için birtakım savunma taktikleri vardır tabiki. (Kamuflaj, ölü taklidi, sürat, hacmini büyütme, yırtıcı veya bir zehirliye benzeme v.b.) Ama özellikle taklacı ırkının bu maksatla takla atması onu yırtıcıdan korumak bir yana daha kolay av olmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla taklayı yırtıcılara karşı geliştirilmiş bir hareket olarak değerlendirmek bence çok doğru değil. Ayrıca böyle olduğunu kabul etsek bile, bu tamamen sadece takla atan kuşa özgü olur ve sonraki nesillere bunu aktaramaz. Çünkü sonradan edinilen karakterler genetik olarak aktarılamaz. Bu konu tamamen yaratılış - evrim inancıyla alakalıdır. Ha, peki takla atmalarının sebebi nedir derseniz sanırım bu konuda modern bilim bile kabul edilebilir bir açıklama yapamamaktadır.

Saygılar...
 
Sela,

ben kücük yasimdan beri Takla besliyorum, simdiye kadar kendi kendime hic sormadim güvercin´ler niye takla ata biliyorlar diye. Ama bunu kimse bilemes, takladan siyade firildak gibi dönenler var ve buna benserleri. Atmaca konusuna gelince benim tanidim rus kuscu arkadasim var. Kendisi atmaca takla güvercine saldirdiginda, güvercin o arada takla atip atmaca birden ürkmeye baslamis. Ayrica Atmaca taklaci kusunu kolay kapiyor diye bir kayede yok ben hala almanya gibi yerde bu zamanda rahatlikla kus ucuruyorum. Arasira atmaca geldiginde benim kuslarim hemen kendilerini agaca vurur yada baska yere atar. Ama bunu biliyorumki iki kus degilde 5-6 tane kus ucursam atmaca her geldiginde birtane alir ben en fazla bu zaman fagal kus haricinde 2 tane kus kaldiriyorum. Bir Taklaci olarak fagal kusuda btek ucururum ve su anda dedigim gibi rahatlikla kus ucura biliyorum.
 
ben de saya beslerim daha sahine kus vermisligim yoktur siyirir gecer onceden cok tedirgin olurdum yuregim agzima gelirdi ama gordumku sahinin sansi 20%her gun ziyaret eder hele tel kuyruk sahine rahat 5 metre fark atiyor assagi gelene kadar obur sayalar ona keza ama 4 u gecmez ucurdugum takim bencede yaradanin onlara verdigi bir kabiliyet yirticilara karsi tabi herzamanda kurtulacak diye birsey yok denizde bile bazi baliklar ve canlilar hic olmadik hareketler yapiyor kendini korumak icin avci bile avina saldirmakta tereddut ediyor cogu kez ...
 
Tübitak'ın açıklamasını ben de çok yeterli bulmuyorum ama işin içersinde, çevdereye ve yeni şartlara uyum sağlama olarak ifade edilen evrimin etkisinin olduğunu tahmin ediyorum.

Bu durumu anlamamız için;

1) Beslediğimiz kuşların evcilleştirilmiş kuşlar olduğunu unutmamamız gerekir. Çünkü insanlar bilerek ya da bilmeyerek canlılar üzerinde ıslah, yeni tür ortaya koyma...vb. gibi çalışmalara giriştiğinde bunun bir takım etkileri mutlaka olacaktır.

2) Türü anlamak için; Yeni tür ortaya koyulduğunda hangi kuşların(kısır yavru vermeyecek aynı familyadan gelen)
çiftleştirildiğini anlamak gerekir. Benim kişisel düşüncem; Kaya güvercini ve tropik bölgelerde ki güvercinlerle(columba livia, columba oenas, columba palumbus), kumru ya da üveyik kuşlarının(streptopelia senegalensis, streptopelia decaocto, streptopelia turtur) ilk defa kırıldığını ve o zamanlar bu kuşlar arasında aile yapısının hala soy devamına müsade ettiğini düşünüyorum. (Şu an hala bu kuşlar çiftleştirildiğinde yavrularınında üretilebilir durumda mıdır - kısırlaşırlar mı... aslında o konuda da bir bilgim-deneyimim yok. Deneyip bu teoriyi ispatlayarak kapsamlı bir güvercin kitabı yazmak istiyorum.)

Fişek çekme özelliğinin doğal olarak, üveyik familyasında bulunduğunu hepimiz gözlemleyebiliriz. Bu davranış kuşların kendi bölgesinde gösteriş yapıp kendini belli etme-bölgenin ona ait olduğunu gösterme, erkeğin dişilerin dikkatini çekme davranışından ileri geliyor olabilir.

Taklanın ise Tübitak'ın açıklamalarının da dahil olduğu farklılaşmanın verdiği evrimsel etki ile açıklanabilir. Bu özellik istenerek ya da istem dışı ortaya çıkmış olabilir. Bu özelliği beğenen üreticilerin, bu farklılaşmaya maruz kalmış kuşları çiftleştirerek bu davranışın genlere işlenmesinde rol oynamış olabilirler. (gen mutasyonlarının korunması)

3) Renk, paça ve kuşlarda ki tepe de yine süreçte orta çıkan melezlerin yeni türler oluştururken, farklı bölgelere yayılıp kendi içinde de farklılaşmaları ve daha sonra insanların vasıtasıyla(ticaret için ya da farklı amaçlarla ilişkiler sonucu) bölgeler, ülkeler arasında hızlandırılmış bir evrime-değişime maruz kaldıklarını düşünmekteyim.
 
özellikle taklacı güvercinlerdeki görülen takla yani oyun savunma amaçlı gelişmiş gibi gözüksede,tamamen bir gösteridir.Yani her canlının bir eşleşme yada yavru yumurta zamanı yaptığı kur veya bir gösteridir.Atmaca saldırılarında bir taklacı kuş,yana doğru dönerek ani bir hareketle saldırıdan kurtulmağa çalışır.Öyle olsa atmaca daldığında kuş takla atmaya başlaması gerekirdi.Yavruların sık takla dönemleri atmacaların işlerini çok kolaylaştırır.Özellikle iyi bir damar oyun kuşu yumurta ve yavrusu çıktığı dönemde oyun en üst safaya çıkarır buda onun keyifli olduğu dönemlerde daha güzel oyun sergilemesini sağlar.Yani güvercinlerin neden takla atar sorusuna bilim insanlarının savunma olarak diye cevap vermesi yeterli değildir.
son olarak bir bandırma manisi;

evlerinin önü bakla
güvercinler atar takla
iki gözüm ahmet abim
kesenin cebini yokla
 
merhaba arkadaşlar.
( Güvercinler Niye Takla Atar?
Güvercinlerde iki farklı nedenle görülen, iki farklı tip takla var. Bunlardan ilki, havada uçarken
hafifçe yan dönme şeklinde görülen ve aslında güvercinlerle beslenen gökdoğan gibi yırtıcı kuş
türlerine karşı kazanılmış olan bir savunma uyumu. Bu, doğal olarak artık genlerine yerleşmiş
ve bir yaşam biçimi haline gelmiş bir özellik. Taklacı güvercin olarak bilinen ırklarda görülen takla
davranışı da, bu şekilde bir uyum olarak kazanılmış ve ırk özelliği haline gelmiş. Diğeriyse,
vitamin eksikliği ya da bir virüs nedeniyle ortaya çıkabilen, beyine giden sinir hücrelerinin
üzerini kaplayan myelin kılıfın erimesine neden olan ve havalanırken ya da uçarken denge
kaybı nedenli takla atma, yürürken daireler çizme, başın arkaya doğru yatması
(stargazing: yıldız sayma) gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık. Bu takla zaten diğerinden
belirgin olarak ayrılıyor ve sıklıkla hayvanların kontrollü bir şekilde beslenmesiyle iyileştirilebiliyor. )

Ben aynı düşüncede değilim size örneklerle açıklayacağım.
a – etle beslenen yırtıcı kuşlar aynı etle beslenen
memeliler gibi doğada bir denge unsurudur, bir nevi doğanın
sağlıklı gelişmesini sağlarlar bu yüzden genelde zayıf hasta
ve doğada normal uçumlarından farklılık gösteren kuşlara
saldırırlar ki bunlarda kolay elde edinilen besinlerdir, normal
ve düzgün uçumlu hayvanlar yakalanması zor ve daha fazla
enerji sarf edilmesi gereken avlardır. Yırtıcı kuşlar dikkat
ederseniz genelde iyi oynayan, en çok takla atan güvercininizi
alır, çünkü takla atan bir kuş havada farklı bir görüntü gösterir
yani takla anında havada belirli süreler duraklama yapar
yırtıcı kuşlarda bu hareketleri fark eder onu yaralı ve hasta
zannederek avına saldırır. Eğer takla atan güvercin bunu
Tübitak’ın yapmış olduğu araştırmadaki anlatılan zamanla
kazanılmış özellik olsa idi yırtıcı kuşların en zor ve en son
saldıracakları kuşlar olurlardı, sizlerde biliyorsunuz ki takla
atan güvercini en kolay alıyor.
b – Güvercin neden takla atar, doğadaki bütün
hayvanlar sevinçlerini, korkularını, ve tedirginliklerini
farklı farklı gösterirler kimi renkleri ile kimi ötüşleri ile
kimi ise Turnalar gibi özel dansları ile. Taklacı güvercinlerde de
takla atmak genetik bir özelliktir, öyle olmasa idi aynı yöresel
takla atma ve oyun sitili babadan yavruya geçmez
bakıcısının istediği şekilde oynardı, ortalama kırk yıldır
yapmış olduğum araştırmalara göre taklacı güvercinler
en üstün performans gösterdikleri dönem 1) eşleştikleri
dönem.kur yapma dönemi, bir çok arkadaşımız eşinin üzerinde
oyun yapan taklalı oyun güvercini seyretmiştir. 2) yavruya kustuklar
zaman dönemidir, zaten taklacı güvercinin saflığını gösteren
şıklardan biridir bunu en güzel Çorum çıplaklarında görebilirsiniz
saf Çorum çıplağı eşleşmeden taklayı çevirmez yavruya da
kusmadan oyun yapmaz yerli en eski saf ırktır. Buda
gösteriyor ki kuşlar sevindikleri dönemde en güzel
gösterilerini yapıyorlar, biliyorsunuz ki iyi bir kuş yavruya
kustuktan sonra oyun bırakmamasıdır. Hiçbir sorunu
olmayan kuş havada daha güzel kendine has takla ve
oyunlarını sergiliyor. Atmaca veya doğan’dan kaçan
bir güvercin ise havada bir gerginlik yaratır, kanatlarını
kısık kısık sallar, bir takla bile atmaz dalgalı ve sert bir
uçumu olur bunları sizlerde fark etmişsinizdir. Sonuç
olarak güvercinlerde takla ve oyun sonradan kazanılan
bir yetenek değil kendi içinde olan genetik özelliktir, ırk
farklılıkları da bu yapılarından dolayıdır.
 
Yetistirdigimiz guvercinlerin genlerinde takla genleri ezelden yerlestirilmemis olsaydi, insanoglu cikartamazdi meydana o özelligi.
Kuscularin yaptigi sadece o geni en kuvvetli sekilde öne sürmek, fenotipe yansitmak.
Onun icindirki kusculukta esleme uzerinde durulmasi gereken ilk ve son nokta, en onemli nokta.
Yani konudaki soruya cevap olarak zaten "kaninda var" demek lazim :)
 
ALLAH öyle yarattı
 
Arkadashlar zaten bu koruma amacli ic gudusel duyguyu yuce allahimizin ona verdigi bi savunma olarak dushunuyorum :). Herkeze selamlar, bol yavrular.
 
Geri
Üst