Güvercinlerde yavru verimi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 30
  • Görüntüleme Görüntüleme 11K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
İlgi Alanı
Balıklar
Selamlar.
Sevgili arkadaşlarım ve abilerim deneyimlerinize tecrübelerinize dayanarak hangi güvercin ırkından ne kıadar verim alabildiniz buraya yazarsanız yetiştiriciliğimizin gelişiminde yararlı olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

abi iyi kötü kuşlarım var oyun kuşları.bi damar tutturmaya çalışıyom.inşallah daha iyileri çıkacak diye uğraşıyom...
yılda 5 çift yavru rahat alırım ama her yavru oynamaz abi.erkeğime göre tam bi dişi bulmadıkça hiç bi yavruma güvenemem...saygılarımla...

kuşçu26' Alıntı:
abi iyi kötü kuşlarım var oyun kuşları.bi damar tutturmaya çalışıyom.inşallah daha iyileri çıkacak diye uğraşıyom...
yılda 5 çift yavru rahat alırım ama her yavru oynamaz abi.erkeğime göre tam bi dişi bulmadıkça hiç bi yavruma güvenemem...saygılarımla...
Selamlar. Arkadaşım yorumun için teşekkürler. Peki kuşlarının kendilerinemi baktırıyorsun yavrularını yumurtalarını, yoksa herhangi bir ırktan bakıcı kuş besliyormusun?

selamün aleyküm abi
kendileri bakarlar büyütürler abi.başka kuşa baktırsam kuş 1 hafta sonra tekrar yumurtlar.hiç yorulmasın.yavru yeme düşer düşmez ayırırım.erkek le dişiyi de ayırır dinlendirir sonra tekrar eşleştiririm...

kuşçu26' Alıntı:
selamün aleyküm abi
kendileri bakarlar büyütürler abi.başka kuşa baktırsam kuş 1 hafta sonra tekrar yumurtlar.hiç yorulmasın.yavru yeme düşer düşmez ayırırım.erkek le dişiyi de ayırır dinlendirir sonra tekrar eşleştiririm...

Aleykum Selam.Bilgiler için teşekkürler. Birşey daha öğrendim erkekle dişiyi ayırırı dinlendiririm demişsin. Bunu hiç duymamıştım. Güzel bir mantık. Aslında gayet güzel. Teşekkürler Cevabın için.

abi yavru yeme düşünce ayırırım başak yere.sonra dişi yumurtlamasın diye erkekle ayırırım 15 gün civarı çok değil.sonra toparlayınca tekrar aynı eşe atarım...maksat dişi hemen yumurtlayıp yorulmasın.saygılarımla...

kuşçu26' Alıntı:
abi yavru yeme düşünce ayırırım başak yere.sonra dişi yumurtlamasın diye erkekle ayırırım 15 gün civarı çok değil.sonra toparlayınca tekrar aynı eşe atarım...maksat dişi hemen yumurtlayıp yorulmasın.saygılarımla...
öncelikle bu davranısından dolayı tebrikler.keşke herkez senin gibi olsa ama millet kuşu düşünmüyo.ne kadar çok yavru alırsam o kadar kar diye düşünüyo :oley:

Bana kalırsa bu şans işi iyi kuş kolay yavru vermiyor.
Bu benim gözlemlediğim bi konu yani kuscu26 nın yorumuna şaşırdım yani bravo böyle birşey yapıyorsan çok şanslısın...

çok güzel yazmışınızda benim anlayamadığım konu güvercin yılın 12 ayı üreyen bir kuştur., yemini suyunu kuşa yeterli enerjiyi verdikten sonra bi sorun olmaz ben hiç yaşamadım böyle bi sorun yeter ki kuş sağlıklı olsun.

feyzikaya' Alıntı:
çok güzel yazmışınızda benim anlayamadığım konu güvercin yılın 12 ayı üreyen bir kuştur., yemini suyunu kuşa yeterli enerjiyi verdikten sonra bi sorun olmaz ben hiç yaşamadım böyle bi sorun yeter ki kuş sağlıklı olsun.

Aynı şekilde diyorum bende..

Güvercinler yılın oniki ayı üreyen canlılar değildir arkadaşlar. Doğal yaşamda bir çift güvercin en fazla yıl içerisinde dört adet yavru yapar. Bu dört yavrunun genellikle ikisi hastalık veya yırtıcı hayvanlar (atmaca, kedi, şahin, saksağan, sansar, yılan vb..) gibi nedenlerden dolayı yaşamlarını yitirirler. Her yıl iki güvercinin doğal yaşama katılması bile güvercin nüfusunun ikiye katlanması anlamına gelir. Yani bu yılın başında bir milyon güvercin varsa yıl sonunda iki milyon kuş anlamına gelir. Bu da düşünüldüğünde korkunç bir nüfus patlamasıdır. Sırf bu yüzden bir çok Avrupa kentinde güvercinlerin beslenmesi yani yem atılması yasaktır. Artış önlenemediği durumlarda ise güvercin avı yasal hale getiriliyor ve avcılar tarafından nüfus kontrollü seviyeye çekilmiş oluyor.
Evcil güvercinlere gelindiğinde ise; bir çift güvercinden gerekli ısı ve yem şartları sağlanarak yıl boyunca devamlı yavru alınması asla bilinçli bir yetiştiricinin yapacağı bir uygulama değildir. Bin bayanın nasıl 9 ayda bir, bir bebek dünyaya getirmesi beklenemezse güvercinlerde de aynı durum söz konusudur. Bu olay onların metabolizmalarını bozar ve bir süre sonra üremeye bağlı bir hastalıktan veya vucütlarının aşırı yıpranmasından dolayı yaşamlarını yitirebilirler.
Bu işin en ideal şekli kışın erkekleri ve dişileri ayrı kümeslerde tutarak yavru yapmalarını engellemektir. Göreceksiniz ki kuşlarınız çok daha sağlıklı olacaklardır.
ÖNEMLİ OLAN KAÇ KUŞA SAHİP OLDUĞUNUZ DEĞİLDİR. İYİ BİR TEK KUŞUNUZUN OLUP OLMAMASIDIR.. Saygılar..

Hoca' Alıntı:
Güvercinler yılın oniki ayı üreyen canlılar değildir arkadaşlar. Doğal yaşamda bir çift güvercin en fazla yıl içerisinde dört adet yavru yapar. Bu dört yavrunun genellikle ikisi hastalık veya yırtıcı hayvanlar (atmaca, kedi, şahin, saksağan, sansar, yılan vb..) gibi nedenlerden dolayı yaşamlarını yitirirler. Her yıl iki güvercinin doğal yaşama katılması bile güvercin nüfusunun ikiye katlanması anlamına gelir. Yani bu yılın başında bir milyon güvercin varsa yıl sonunda iki milyon kuş anlamına gelir. Bu da düşünüldüğünde korkunç bir nüfus patlamasıdır. Sırf bu yüzden bir çok Avrupa kentinde güvercinlerin beslenmesi yani yem atılması yasaktır. Artış önlenemediği durumlarda ise güvercin avı yasal hale getiriliyor ve avcılar tarafından nüfus kontrollü seviyeye çekilmiş oluyor.
Evcil güvercinlere gelindiğinde ise; bir çift güvercinden gerekli ısı ve yem şartları sağlanarak yıl boyunca devamlı yavru alınması asla bilinçli bir yetiştiricinin yapacağı bir uygulama değildir. Bin bayanın nasıl 9 ayda bir, bir bebek dünyaya getirmesi beklenemezse güvercinlerde de aynı durum söz konusudur. Bu olay onların metabolizmalarını bozar ve bir süre sonra üremeye bağlı bir hastalıktan veya vucütlarının aşırı yıpranmasından dolayı yaşamlarını yitirebilirler.
Bu işin en ideal şekli kışın erkekleri ve dişileri ayrı kümeslerde tutarak yavru yapmalarını engellemektir. Göreceksiniz ki kuşlarınız çok daha sağlıklı olacaklardır.
ÖNEMLİ OLAN KAÇ KUŞA SAHİP OLDUĞUNUZ DEĞİLDİR. İYİ BİR TEK KUŞUNUZUN OLUP OLMAMASIDIR.. Saygılar..

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Fakat bir avcı ve bir güvercin sever olarak söyleyeceğim birkaç şey var. Öncelikle yabani güvercinler devamlı göç eden hayvanlar oldukları için yılda iki defa üreyebiliyorlar. Yabani güvercinin yırtıcı hayvanlara yakalanma olasılığı ise diğer hayvanlara kuşlara göre daha az sanıyorum.
Avlanma konusunda ise sizinde belirttiğiniz gibi yılın çok büyük bir kısmında yine Ülkemizin büyük bir kesiminde güvercin avı serbesttir. İnşallah herşey düzenli birşekilde ilerler de sonra ne güvercini nede avlanmayı çok ararız.
Birde sayın Hocam rica etsem Profil bilgilerinizi doldururmusunuz.
Kontrol panelinize giderek profil kısmından
Konum;
Meslek;
Memleket;
Ad Soyad;
Yetiştirdiğiniz Irk;
Telefon gibi kişisel bilgilerinizi doldururmusunuz?
Saygılarımla.

İki konuda düzeltme yapmayı uygun görüyorum. Birincisi güvercinler göç etmezler. Sadece göçmen güvercin adında bir gurup vardı ve bunlar göç ederlerdi. Bu kuşlar sayıları milyonlara varan topluluklar oluşturup hep birlikte göç eden kuşlardı. Ancak aniden ne olduğu belli olmayan bir nedenden dolayı soyları tükenmiştir. Günümüzde artık göçmen güvercin yaşamamaktadır.(Resimleri bazı sitelerde mevcuttur.)
İkincisi av olayı hiç bir zaman oniki ay boyunca serbest değildir. Bütün canlıların ne zaman avlanacağı av komisyonları tarafından belirlenip avcılara duyurulur. Yavrulama dönemlerinde hiç bir canlının öldürülmesi yasal değildir. (Not: Ben avcı değilim ama bildiğim kadarıyla böyledir. Hatalıysam düzeltin.)

Hoca' Alıntı:
İki konuda düzenleme yapmayı uygun görüyorum. Birincisi güvercinler göç etmezler. Sadece göçmen güvercin adında bir gurup vardı ve bunlar göç ederlerdi. Bu kuşlar sayıları milyonlara varan topluluklar oluşturup hep birlikte göç eden kuşlardı. Ancak aniden ne olduğu belli olmayan bir nedenden dolayı soyları tükenmiştir. Günümüzde artık göçmen güvercin yaşamamaktadır.(Resimleri bazı sitelerde mevcuttur.)
İkincisi av olayı hiç bir zaman oniki ay boyunca serbest değildir. Bütün canlıların ne zaman avlanacağı av komisyonları tarafından belirlenip avcılara duyurulur. Yavrulama dönemlerinde hiç bir canlının öldürülmesi yasal değildir. (Not: Ben avcı değilim ama bildiğim kadarıyla böyledir. Hatalıysam düzeltin.)

Güvercinlerin göç ettiğini sanıyorum. Ve görüyorum. Mesela Muğla'da yılın çok az bir kısmında güvercin görülür. Birde ben yılın büyük bir kısmında serbest dedim. Tabikide yılın büyük bir kısmı derken 12 ay değil. 12 ay bırakın güvercini hiçbir av serbest olmaz. Sonuçta üremesine her zaman izin verilmeli.

ben de güvercinlere gerkli sağlıklı ortam sağlandığında 12 ay yavru alınabileceğini savunuyorum ki aldımda.
ama bazı yetiştiricilerimiz kış yavrularından pek hoşlanmadığını ve verimsiz olduklarını söyleyerek kışın yavru almayı tercih etmezler.
elbette kışın yavru almak,sağlıklı yavru almak yaza göre çok zor ama imkansız değil.
göçmen güvercinler konusuna gelince olduğunu biliyorum ve görüyorum.yani hala nesilleri tükenmemiş bence.

Ben burada bilimsel gerçeklerden siz ise tahminlerden bahsediyorsunuz. Bu cümle biraz şuna benziyor. "Ben dinazorların neslinin tükendiğini sanmıyorum. Jurrassic parkta görmüştüm." Göçmen güvercinlerin nesli tükenmiştir.
Bir de ben kışın yavru imkansız demedim. Anne-baba güvercin için sağlıksız dedim.Saygılar..

özellikle yeni besleyen gençlere sesleniyorum kuşu çok yumurtaya oturtmak yumurta felci yapar

öncelikle herkezin fikrine saygım sonsuz kusurumuz varsa af ola. ben muğla da yaşıyorum ve avcılık yapıyorum. göçmen kuşlar artık yok diyip kestirip atamayız çünkü ege ve akdeniz bölgelerinde yaz aylarında nerdeyse hiç tahtalı görünmez çünkü havanın nemli olması ve kuşların nemi sevmemesi yüzünden kuşlar buraya yazın gelmektense kışın gelmeyi tercih ederler ve kışı bu bölgelerde geçirirler muğla ve çevresinde kışın ılılk geçmesi buna en büyük etkendir.
birde kuşların göç yolunu değiştirmesi var ; öyleki bölgelerde değişen hava koşullarıyla kuşlar yolunu değiştirmiştir.
güney afrikadan gelen kuşlar önceleri libya ve cezayir bölgelerine yerleşirdi ama şimdi gidin bakın kuşların hindistan ve çevresine geçtiğini göreceksiniz.türkiye ye göç eden kuşlar bu yüzden azalmıştır. ayrıca ikinci bir göç yolu olan ispanya ya uğramadan ülkemize gelen kuşlar var. bunun en büyük nedeni küresel ısınmadır. herşeyi insan kendine yapmıştır ama hatasını hep geç anlamıştır.

Hoca' Alıntı:
bence evcil bir güvercin kışın ayazında kümesinde dişiyi enseye alıyorsa bu kuştan yavru alınır. ben kendi kuşlarıma bu imkanı veriyorum. kümesim oldukca nemsiz ve sıcak oluyo kışın yazın ise havadar gerekirse sabahtan akşama kadar serbet oluyorlar ve bugüne kadar çok yavru aldım. kuşlada insanı karşılaştırmaya gerek yok . biri memeli yavrusunu kendi etinden besininden bünyesinde büyütüyor; kuş ise yumurtaya kuluçkaya yatan sen verirsen yavrusuna bakan bi hayvan yani . ne kadar köfte o kadar ekmek bu iş. saygılarım la niyetim kimseye ters düşmek değil. lütfen yanlış anlaşılmasın. burası bi paylaşım bilgi alış veriş yeridir. herkezin yanlışı olabilir. bende dahil.

feyzikaya' Alıntı:
öncelikle herkezin fikrine saygım sonsuz kusurumuz varsa af ola. ben muğla da yaşıyorum ve avcılık yapıyorum. göçmen kuşlar artık yok diyip kestirip atamayız çünkü ege ve akdeniz bölgelerinde yaz aylarında nerdeyse hiç tahtalı görünmez çünkü havanın nemli olması ve kuşların nemi sevmemesi yüzünden kuşlar buraya yazın gelmektense kışın gelmeyi tercih ederler ve kışı bu bölgelerde geçirirler muğla ve çevresinde kışın ılılk geçmesi buna en büyük etkendir.
birde kuşların göç yolunu değiştirmesi var ; öyleki bölgelerde değişen hava koşullarıyla kuşlar yolunu değiştirmiştir.
güney afrikadan gelen kuşlar önceleri libya ve cezayir bölgelerine yerleşirdi ama şimdi gidin bakın kuşların hindistan ve çevresine geçtiğini göreceksiniz.türkiye ye göç eden kuşlar bu yüzden azalmıştır. ayrıca ikinci bir göç yolu olan ispanya ya uğramadan ülkemize gelen kuşlar var. bunun en büyük nedeni küresel ısınmadır. herşeyi insan kendine yapmıştır ama hatasını hep geç anlamıştır.

Bende mesajımda belirttiğim gibi Muğla için örnek vermiştim. Bildiğim ve neredeyse 10 yıldır amatör bir ruhla yaptığım avcılıkta ve büyüklerimden duyduğum gördüğüm kadarıyla ege bölgesinin büyük bir kısmında yazları güvercin olmaz. Kışın ise çok fazla sayıda olurlar.
Ama göçmen güvercinlerin bitme meselesi gerçekten biraz karışık sanırım.

feyzikaya' Alıntı:
Hoca' Alıntı:
bence evcil bir güvercin kışın ayazında kümesinde dişiyi enseye alıyorsa bu kuştan yavru alınır. ben kendi kuşlarıma bu imkanı veriyorum. kümesim oldukca nemsiz ve sıcak oluyo kışın yazın ise havadar gerekirse sabahtan akşama kadar serbet oluyorlar ve bugüne kadar çok yavru aldım. kuşlada insanı karşılaştırmaya gerek yok . biri memeli yavrusunu kendi etinden besininden bünyesinde büyütüyor; kuş ise yumurtaya kuluçkaya yatan sen verirsen yavrusuna bakan bi hayvan yani . ne kadar köfte o kadar ekmek bu iş. saygılarım la niyetim kimseye ters düşmek değil. lütfen yanlış anlaşılmasın. burası bi paylaşım bilgi alış veriş yeridir. herkezin yanlışı olabilir. bende dahil.

Güvercinlerden yavru alma konusuna ise şu gibi bir yaklaşımım olabilir. Kendi açımdan konuşmak gerekirse hayatta kışın yavru alamıyorum. Nedeni ise afedersiniz bende maymun iştahı olması. Tam anlamıyla sağlıklı bir yetiştiricilik yaptığıma inanmıyorum. Kuşlarıma bırakın kışı yazın bile gerekli ortamı sunamıyorum.
Feyzi kardeşim senin gerçekten kümesine,kuşlarına,yetiştiriciliğine inan hayranım. Şunu abartısız söyleyebilirim Muğla bölgesinde senin gibi yetiştiricilik yapan da yok.
Ufakcık şeylerle büyük kaynaklar üretebiliyor sağlıklı bir yetiştiricilik yapıyorsun.
Saygılarımla.
Hüseyin BAŞOĞLAN

Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum ki hepimiz farklı şeyleri düşünme hak ve özgürlüğüne sahibiz. Zaten herkes aynı şeyi söylese buna tartışma veya fikir alış verişi denmezdi. Bu yüzden aramızda küsecek veya alınganlık gösterecek arkadaşlar olduğunu sanmıyorum. Amaç düşüncelerimizi ve bilgilerimizi paylaşmaktır.
Bende burada asla her şeyi bilen bir insan görüntüsü vermek istemem. Herkes gibi bildiklerini yazmaktan hoşlanan birisiyim sadece.
Göçmen kuş denildiğinde kıtalar arası yolculuk yapan kuşlar gelir akla. Bunu yaparken de topluluklar oluşturup sürü liderini takip ederler. Örnek vermek gerekirse kazlar, ördekler ve benzeri kuşlar bu sınıfa girer. Ama güvercinlerde böyle bir durum yoktur. Benim bahsettiğim göçmen güvercinler literatürde "Passenger pigeon" olarak geçer. Bu isimde arama motorlarında aratırsanız resimlerini de görürsünüz. Bunlar göç ederken o kadar çok sayıya ulaşırlarmış ki bakıldığında gökyüzü güvercinlerden dolayı görünmez olur, her yer karanlığa bürünürmüş. Nesillerinin tam olarak tükenmesi de 1930 senesini gösteriyor.
Yaşadığımız şehirlerde kışın bir çok kuş türünün azaldığını veya kalmadığını görebeliriz. Bu tam anlamıyla bir göç olayı değildir. 300-500 km lik mesafeler bir güvercin için günlük katedilebilecek türden uzaklıklardır ve bir şehirden başka şehre gitmeleri de tam bir göç anlamına gelmez.
Kışın yavru almak isteyen arkadaşlara gelince tabi ki kimse sizi bu haktan mahrum edemez. Ama aşırı yumurtlamaya bağlı yumurta felcinden tutunda yumurtlama bozukluklarına varan hastalıklar var. Biz bunları yaşayan yetiştiriciler olarak bunun çok sağlıklı olmayacağını yazdık sadece. Hem konunun uzmanları da kışın kuşların dinlendirilmesi yönünde fikir beyan etmişlerdir. Yine de herkes özgür. Tüm yetiştiricilere saygılar sunarım..

ben bilimsel gerçeğe değil gözümle gördüğüme inanırım.
jurasic park komik bir örnek olmuş.
birinde filmde gerçek olmayan hayal ürünleri var birinde ise yörenizde göç yolu olan yaban güvercinleri var ve bunlar gözle görülen gerçekler.

aşadığımız şehirlerde kışın bir çok kuş türünün azaldığını veya kalmadığını görebeliriz. Bu tam anlamıyla bir göç olayı değildir. 300-500 km lik mesafeler bir güvercin için günlük katedilebilecek türden uzaklıklardır ve bir şehirden başka şehre gitmeleri de tam bir göç anlamına gelmez.

Sanırım sorun da burada. Yani bir yanlış anlaşılma olmuş. Ben güvercinler dediğiniz gibi dışarıya göç ediyormu bilmiyorum sadece yöresel olarak demiştim. Özür dilerim. :evet: :tamam:

Hüseyin bey rica ederim. Özür ne demek. Göçmen kuş konusunun tam anlaşılmamış olmasından kaynaklanan bir sorundu bu. Şu an bin yanlış algılama yok sanırım zira göçmen kuşun tanımını yazdım yukarıya. Herkese saygılar..

merhabalar. benim de kafama şu takıldı. beslediğim güvercinler genelde hep tek yavru büyüttü. yavrular yumurtadan cıktıntan sonra genelde bir yavru diğerine göre daha irileşmeye başlıyor ve diğeri onun yanında cılız kalıyor. dişi ve erkek güvercin de hep büyük olanı besliyor. cünkü güclü olan yavru zayıf kalan yavrudan hep daha fazla yem istiyor anne ve babadan. diğeri bir süre sonra cikleyemiyor bile. ve bir süre sonra da ölüyor. yalnız balkonuma yumurtlayan yabani güvercinler hep çift yavru büyütmüştür. zaten en iyi yavru yetiştirici ırkın yabani ırk olduğu da sanırım biliniyordur. sizce tek yavru büyütme neden kaynaklanıyor olabilir?

ben hocaya katılıyorum. bencede kışın kuşlar dinlendirilmeli. kuş sağlığı acısından yani. kuşlar daha az yıpranır.
başka bir konuda bu tartışmalar yapılmış ve kuşların kışın dinlendirilmesi konusunda coğunluk vardı.

merhabalar herkese süyledigin gibi benimde en çok merak ettiyim kono bu neden yavrulardan biri cılız kalıyor bu konoda yardımcıveya fikir sahibi arkadaşlar varsa sevinirim

Selamünaleyküm

Kuş 1 gün ara ile yumurta yapar.genelde ilk yumurtanın üzerine ikinci yumurtayı yapana kadar yatmaz.yattığı takdirde ilk yumurta 1 gün önce çıkar.o yavru yumurtadan çıktığında ikinci yumurta yeni çatlar.2.yumurtadan çıkana kadar ilk çıkan yavru ana ve baba yeteri kadar ve fazlası ile kuş sütünü kusar.bu 3günde kusulan süt yavruya en faydalı olan vitamini içerir.o 1 gün önce doğmak o yavruyu ikinci yavruya göre daha kuvvetli ve baskın yapar.bunun için yavru biri daha kuvvetli yetişir.ama eke kuşlar ikinci yumurtayı yapana kadar yatmaz ise böyle bi farklılık olayı olmaz, ki bunuda yapan kuşlar diğerine göre daha azdır.hatta öyle kuşlar var ki hem erkek hem dişi aynı anda yumurtaya ve yavruya ikisi birden yatar.

Merhablar daha once paylaştıgım Beyazlarım Hariç tüm oyun kuşlarıma Sadece 4 ayda bir yavru baktırıyorum sırf bakıcılardan olusan 12 takımlık ayrı bi salmam var bu şekilde çok verimli bir şekilde yavru alabilmekteyim.
Herşeyden önemlisi gerekli bakım ve özveri gösterilirse bakıcı sistemi kadar olmasada cok saglıklı bir şekilde yavru alınabilir.
Saygılarımla!

Geri