Kerim KINIR
Üye
- Katılım
- 15 Ağu 2012
- Mesajlar
- 1,070
- Tepkime puanı
- 1
- Yaş
- 31
- Ad Soyad
- Kerim KINIR
- Meslek
- Operatör
- Şehir
- Kocaeli
- İlgi Alanı
- Kediler
1 ) Streptococosis :
Streptococcosis gallolyticus adı verilen bir bakterinin neden olduğu güvercin hastalığıdır. Aynı bakteri ve değişik tipleri insanda da benzer bir hastalığa neden olabilmektedir. Bu hastalık hasta bir güvercinden insana bulaşabilir. Bulaşma şekli hasta kuşa ait dışkının bir şekilde insan yiyeceğine karışması sonucu olmaktadır.
2 ) Pasteurelosis :
Pasteurella multocida adı verilen bir bakterinin neden olduğu güvercin hastalığıdır. Güvercin kolerası olarak da bilinen bu hastalık, güvercinlerin yanı sıra evcil hayvanlarda da yaygın olarak gözlenmektedir. İnsana bulaşma şekli evcil hayvanın insanı ısırması, tırmalaması gibi olaylar sonucu olmaktadır. Bu nedenle güvercinlerden insana bulaşma şekli çok yaygın değildir.
3 ) Tuberculosis :
Mycobakterium avium adı verilen bir bakterinin neden olduğu güvercin hastalığıdır. Güvercin veremi olarak da bilinen bu hastalık yaygın ve bulaşıcıdır. Bu hastalığa neden olan mikrobun 20 kadar çeşidi bulunmakla birlikte kuşlarda görülen bir tipi insanda da hastalığa neden olabilmektedir. Yabani güvercinlerin bu mikrobu taşıma yüzdesi oldukça fazladır. Mikrobun güvercinlerden insana bulaşma şekli hasta kuş dışkılarının insan yiyeceğine bulaşması ve güvercin tozu denilen salmalarımızdaki beyaz tozun solunarak ciğerlere ulaşması yolu ile olmaktadır.
4 ) Ornithosis :
Chlamydia psittaci adı verilen bir bakterinin neden olduğu bir güvercin hastalığıdır. Güvercinlerde bir solunum yolları hastalığı olmakla birlikte etkisini gözlerde fazlasıyla gösterir. Kuşlardan insana da bulaşabilen bir hastalık çeşididir. Mikrobun güvercinlerden insana bulaşma şekli hasta kuş dışkılarının insan yiyeceğine bulaşması ve güvercin tozu denilen salmalarımızdaki beyaz tozun solunarak ciğerlere ulaşması yolu ile olmaktadır.
5 ) Avian İnfluenza:
Son dönemdeki moda adıyla “kuş gribi” olarak bilinen bu hastalığa, daha çok kanatlı kümes hayvanlarında görülen H5N1 adı verilen bir virüsün neden olduğu bilinmektedir. Güvercinler bu mikrobun taşıyıcı unsurları olarak değerlendirilebilirler. Ancak bilim çevrelerinde bu konuda birbiriyle çelişen yaklaşımlar mevcuttur. Genel kanı güvercinlerin bu mikrobun taşınmasında etkin bir rol oynamadıkları ya da mikrobu taşıma yüzdelerinin çok az olduğudur. Bugüne kadar dünya üzerinde bu mikrobun güvercinlerden insanlara geçmesi şeklinde görülmüş tek bir örnek yoktur. Bu bakımdan “zooness” hastalıkları arasında değerlendirilmeleri, daha çok güvercinlerin mikrobu taşıma olasılığının bulunması nedeniyle yapılmış teorik bir belirlemedir.
6 ) SALMONELLOSIS (SALMONELLA):
Gıda zehirlenmesine ve barsak paratifosuna yol açan bakterilerin en bilinenidir.1800 ün üzerinde salmonella bakteri serotipi vardır.Dışkı bulaşmış su ve gıdalar, dolaylı geçiş için en çok bilinen kaynaklardır ancak doğrudan da bulaşabilir. İyi korunmamış tohumlar ve diyette yer alan çiğ etler de hastalık mikrobu içerebilmektedir. Kırmızı et ve tavuk eti, balık, yumurta (S. enteritidis pişmemiş yumurtada bulunur) ve süt ürünlerinde de görülür.Kuluçka süresi insanlarda: 12-72 saat , hayvanlarda: 1-5 gün arasıdır.
İnsanlarda Hastalığın Belirtileri: Bulguların varlık ve derecesi, bulaşan doza bağlıdır. Tipik olarak, on gün kadar sulu ishal vardır, aşırı sıvı kaybı, karın ağrısı, titreme, düşük ateş/yüksek ateş görülür. Septisemi (kan zehirlenmesi) ve çıban biçimi nadirdir. Kalp, böbrek, eklem, beyin zarı ve kemikler gibi bölgesel enfeksiyonlar olarak da görülebilir.
Tedavisi çoğu kez sıvı tüketiminin artırılması ve sodyum-potasyum desteği ile yapılmaktadır. Antibiyotikler ancak bakterinin bedenin dış yüzünde ve sindirim sisteminde yoğunlaşmasında kullanılır.Herhangi bir aşısı yoktur.
(ALINTIDIR)
SAYGILARIMLA...
Streptococcosis gallolyticus adı verilen bir bakterinin neden olduğu güvercin hastalığıdır. Aynı bakteri ve değişik tipleri insanda da benzer bir hastalığa neden olabilmektedir. Bu hastalık hasta bir güvercinden insana bulaşabilir. Bulaşma şekli hasta kuşa ait dışkının bir şekilde insan yiyeceğine karışması sonucu olmaktadır.
2 ) Pasteurelosis :
Pasteurella multocida adı verilen bir bakterinin neden olduğu güvercin hastalığıdır. Güvercin kolerası olarak da bilinen bu hastalık, güvercinlerin yanı sıra evcil hayvanlarda da yaygın olarak gözlenmektedir. İnsana bulaşma şekli evcil hayvanın insanı ısırması, tırmalaması gibi olaylar sonucu olmaktadır. Bu nedenle güvercinlerden insana bulaşma şekli çok yaygın değildir.
3 ) Tuberculosis :
Mycobakterium avium adı verilen bir bakterinin neden olduğu güvercin hastalığıdır. Güvercin veremi olarak da bilinen bu hastalık yaygın ve bulaşıcıdır. Bu hastalığa neden olan mikrobun 20 kadar çeşidi bulunmakla birlikte kuşlarda görülen bir tipi insanda da hastalığa neden olabilmektedir. Yabani güvercinlerin bu mikrobu taşıma yüzdesi oldukça fazladır. Mikrobun güvercinlerden insana bulaşma şekli hasta kuş dışkılarının insan yiyeceğine bulaşması ve güvercin tozu denilen salmalarımızdaki beyaz tozun solunarak ciğerlere ulaşması yolu ile olmaktadır.
4 ) Ornithosis :
Chlamydia psittaci adı verilen bir bakterinin neden olduğu bir güvercin hastalığıdır. Güvercinlerde bir solunum yolları hastalığı olmakla birlikte etkisini gözlerde fazlasıyla gösterir. Kuşlardan insana da bulaşabilen bir hastalık çeşididir. Mikrobun güvercinlerden insana bulaşma şekli hasta kuş dışkılarının insan yiyeceğine bulaşması ve güvercin tozu denilen salmalarımızdaki beyaz tozun solunarak ciğerlere ulaşması yolu ile olmaktadır.
5 ) Avian İnfluenza:
Son dönemdeki moda adıyla “kuş gribi” olarak bilinen bu hastalığa, daha çok kanatlı kümes hayvanlarında görülen H5N1 adı verilen bir virüsün neden olduğu bilinmektedir. Güvercinler bu mikrobun taşıyıcı unsurları olarak değerlendirilebilirler. Ancak bilim çevrelerinde bu konuda birbiriyle çelişen yaklaşımlar mevcuttur. Genel kanı güvercinlerin bu mikrobun taşınmasında etkin bir rol oynamadıkları ya da mikrobu taşıma yüzdelerinin çok az olduğudur. Bugüne kadar dünya üzerinde bu mikrobun güvercinlerden insanlara geçmesi şeklinde görülmüş tek bir örnek yoktur. Bu bakımdan “zooness” hastalıkları arasında değerlendirilmeleri, daha çok güvercinlerin mikrobu taşıma olasılığının bulunması nedeniyle yapılmış teorik bir belirlemedir.
6 ) SALMONELLOSIS (SALMONELLA):
Gıda zehirlenmesine ve barsak paratifosuna yol açan bakterilerin en bilinenidir.1800 ün üzerinde salmonella bakteri serotipi vardır.Dışkı bulaşmış su ve gıdalar, dolaylı geçiş için en çok bilinen kaynaklardır ancak doğrudan da bulaşabilir. İyi korunmamış tohumlar ve diyette yer alan çiğ etler de hastalık mikrobu içerebilmektedir. Kırmızı et ve tavuk eti, balık, yumurta (S. enteritidis pişmemiş yumurtada bulunur) ve süt ürünlerinde de görülür.Kuluçka süresi insanlarda: 12-72 saat , hayvanlarda: 1-5 gün arasıdır.
İnsanlarda Hastalığın Belirtileri: Bulguların varlık ve derecesi, bulaşan doza bağlıdır. Tipik olarak, on gün kadar sulu ishal vardır, aşırı sıvı kaybı, karın ağrısı, titreme, düşük ateş/yüksek ateş görülür. Septisemi (kan zehirlenmesi) ve çıban biçimi nadirdir. Kalp, böbrek, eklem, beyin zarı ve kemikler gibi bölgesel enfeksiyonlar olarak da görülebilir.
Tedavisi çoğu kez sıvı tüketiminin artırılması ve sodyum-potasyum desteği ile yapılmaktadır. Antibiyotikler ancak bakterinin bedenin dış yüzünde ve sindirim sisteminde yoğunlaşmasında kullanılır.Herhangi bir aşısı yoktur.
(ALINTIDIR)
SAYGILARIMLA...