güvercinlerin ayaklarının yamulması ( yavru güvercinlerde yürüyememe )

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan gecko
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 28
  • Görüntüleme Görüntüleme 21K

gecko

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
hakan adak
Meslek
kasiyer
İlgi Alanı
Kediler
arkadaşlar çok önemli bi sorum olacak ..yavru güvercinler yumurtadan çıktıktan sonra 2 haftalık olduklarında tüylenmeye başladıklarında bazen ayaklarında yamukluk oluyo.yani bir ayagı yana dogru açılıyo ve birleşmiyo hayvan kıvranıyoo.bi kaç tane böle yavru kaybettim ayakları neden yamuluyoo annesi yanlışmı oturuyo yoksa bölme falanmı dar oluyoo..yoksa altına ot falanmı koymak lazım.

cevaplarınıza şimdiden çok tyeşekkür ederim abilerim .çünkü yakında 4 yavru daha gelecek onlardada sorun yaşamak istemiyorum

Re: arkadaşlar çok önemli bi sorun yardımcı olurmusunuz

bazı zamanlar bizimde başımıza geliyor.sebebi ise şu.kuşların follukları geniş olupda birde altında çöp olmayınca yavrunun ayağı çot kalır.çünkü kuş yavrunun üzerine çökünce yavru tırnaklarıyla tutunamaz ve ayağını saga sola açmak zorunda kalır buda daha süt olan ayakları yamuk yapar.follukları ekseriye küçük yap ve altlarına en uygun olan süpürge çöplerini at.

abicim yardımın için çok teşekkürler.nben pazarda satılan plastik yumurtalıklardan alıp folluga koydum.onun içine yumurtladılar peki bu plastik yumurtalıkların içinde büyüyecek yavryya bi zarar gelmez degilmii

yok niye zarar gelsinki o folluklardan.
aynı olay benimde başıma geldi daha önce.
ben kazak ipiyle yaniayağına zarar vermicek kesmicek bir iple bol bir şekilde bağlamıştım.
daha kemikler yumuşakken düzelsin ayak sağa sola açılmasın diye ama dar da olmayacak kuşun hareketlerinide engellemeyecek.
benimki o şekilde ayağı düzelmişti.

ABİCİM CEVAPLARIN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM SAOL

Merhabalar öncelikle geçmiş olsun umarım bir daha bu tip olumsuz yavru gelişimleriyle karşılaşmazsınız.

Folluk dediğimiz kuluçka dizaynını kuş kendi topladığı kuru ot,bizlerin koyduğu süpürge teli ve benzeri kuru ot çeşitleriyle yapar ve bu kuluçka yerinide kendi dışkısıyla şekillendirir buda beslenen ırkın fiziki boyutlarına göre değişkenlik gösterir bu yüzden yuvalık içlerinde ki kuluçkaların kuru olması şart olması göz önünde bulundurularak kesinlikle bozulmaması gerekmektedir yani kuş kendi dışkısıyla ördüğü kuluçka yatma yerini kendi yapar ve bu yer her yumurtada ve yavruda dahada şekillenir ve kuş zaman içerisinde tam istediği yuva ve kuluçkayı oluşturur kuru olmak koşuluyla bu yuvalık alanlarında fazla temizliğe önem vermeyiniz kısacası dışkıyla otla çarla çöple oluşturulan yuvalrı temizlemek için müdahale etmeyiniz!nemli olmadığı sürece kuluçkanın dışkılı olması zarar getirmez.

Bunlara ek olrak yeni doğmuş ve bir iki haftalık yavrular bacaklarını kullanamazlar bu dönemlerde bacaklar sadece kuşun yukarı ve aşağı kalkmasına yardımcı olur sağ solo hareketin çok zor olduğu bu dönemlerde eğer siz kuşun ördüğü yuvayı ama temizlemek için ama başka sebeplerden dolayı müdahele ederseniz yavrunun bacak yamulmaları kırılmaları ters bacak büyümeleri kaçınılmaz oluyor çoğu zman.

Bu yüzden yuvaları temizleme zmanları çok önemlidir yuva çok fazla bislendiğinde temizlenicek yuvada yumurta veya yavru olmaması gerekir ki kuş yumurtladığın da veya yavru çıktığında kendince doğal olarak büyüyebilsin gelişebilsin.

Huni biçiminde yapılan yuvalar yavrular için çok önemlidir yavru anne ve babasının kendisine kusması için bu huni şeklindeki örülen kuluçkaya''kuru dışkılara''tırnaklarını geçirerek bu işlemi gerçekleştirir ve bizler bu huni dizaynına zarar verisek bahsi geçen olumsuzluklarda beraberinde geliyor.

Kuluçka ve yuva temizliği zmanlarına çok dikkat etmeliyiz ki bu tip durumlarla karşılaşmayalım.

Sağlıklı bol yavrulu kümesler dilerim.

plastik zarar vermez.yalnızca altındaki çöpü kalın tut eger yavruların ayakları plastige degerse yavruların rahatsızlıkları devam eder.

redhotchilipeppers' Alıntı:
Merhabalar öncelikle geçmiş olsun umarım bir daha bu tip olumsuz yavru gelişimleriyle karşılaşmazsınız.

Folluk dediğimiz kuluçka dizaynını kuş kendi topladığı kuru ot,bizlerin koyduğu süpürge teli ve benzeri kuru ot çeşitleriyle yapar ve bu kuluçka yerinide kendi dışkısıyla şekillendirir buda beslenen ırkın fiziki boyutlarına göre değişkenlik gösterir bu yüzden yuvalık içlerinde ki kuluçkaların kuru olması şart olması göz önünde bulundurularak kesinlikle bozulmaması gerekmektedir yani kuş kendi dışkısıyla ördüğü kuluçka yatma yerini kendi yapar ve bu yer her yumurtada ve yavruda dahada şekillenir ve kuş zaman içerisinde tam istediği yuva ve kuluçkayı oluşturur kuru olmak koşuluyla bu yuvalık alanlarında fazla temizliğe önem vermeyiniz kısacası dışkıyla otla çarla çöple oluşturulan yuvalrı temizlemek için müdahale etmeyiniz!nemli olmadığı sürece kuluçkanın dışkılı olması zarar getirmez.

Bunlara ek olrak yeni doğmuş ve bir iki haftalık yavrular bacaklarını kullanamazlar bu dönemlerde bacaklar sadece kuşun yukarı ve aşağı kalkmasına yardımcı olur sağ solo hareketin çok zor olduğu bu dönemlerde eğer siz kuşun ördüğü yuvayı ama temizlemek için ama başka sebeplerden dolayı müdahele ederseniz yavrunun bacak yamulmaları kırılmaları ters bacak büyümeleri kaçınılmaz oluyor çoğu zman.

Bu yüzden yuvaları temizleme zmanları çok önemlidir yuva çok fazla bislendiğinde temizlenicek yuvada yumurta veya yavru olmaması gerekir ki kuş yumurtladığın da veya yavru çıktığında kendince doğal olarak büyüyebilsin gelişebilsin.

Huni biçiminde yapılan yuvalar yavrular için çok önemlidir yavru anne ve babasının kendisine kusması için bu huni şeklindeki örülen kuluçkaya''kuru dışkılara''tırnaklarını geçirerek bu işlemi gerçekleştirir ve bizler bu huni dizaynına zarar verisek bahsi geçen olumsuzluklarda beraberinde geliyor.

Kuluçka ve yuva temizliği zmanlarına çok dikkat etmeliyiz ki bu tip durumlarla karşılaşmayalım.

bu değerli yorumlarınızdan dolayı teşekkür ederim.

plastik yuvalık kullanıyosanız cöp yerine,yuvalık için hazır satılan kece koyunuz.
Sanırım kuşunuz resimdeki gibi;

[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=291&i=yavruguvercinny2.jpg

abi bu kuşu büyütene besleyene helal olsun onu en zor zamnında o halde ölüme terketmeden bakmış büyütmüş valla şu an bu kuşun sahibi senmisin abi nasıl peki hayvan çiftleşebiliyomu veya uçarken bi zorluk yaşıyomu

sevgili kardeşim kuş daha yavru yani uçmaya ve tabiki eşleşmeye başlamamış.
gökay bey kuşun durumu içler acısı.ne yapmayı düşünüyorsunuz bu yavruyu.Bu şekilde yaşamını sürdüremez.ama çok da güzel görünüyor.bu şekilde olaylarla karşılaşınca çok sinirleniyorum.nolcak şimdi bu kuşa kendi haline bıraktığın anda kuş bir şekilde ölücek.ama nereye kadar da özel ilgileniceksin. :(

Kuş daha yavru, elime aldığım zaman ayagını bukebiliyo, 2 gunde bir salmotab tabled veriyorum , yemesi içmesi normal hatta öteki kuşları bile dövuyo :) duzelicek gibi.

zaten en büyük sorun öteki kuşlardan dayak yemesi eğer kendini koruyabiliyorsa buyuk bir sorun yok.

mrb arkadaşlar ben forumda yeniyim bu sorunu muhabbet kuşlarında yaşadığıım zmn uyguladığım bi teknik vardı sanırım güvercinlerdede işe yarayabilir bir sünger alıp iki ayak genişliğinde iki delik açarak ayaklarını içinden geçirir ve kuşu yumuşak bi zemine koyarak beslerseniz büyük ihtimalle düzelcektir ben şu anda bi kuşumda bu yöntemi denedim ve sonuçlarını sizinle en yakın zamanda paylaşırım

S.A Beyler..

Peki ayaklari tutulan kuslar icin ( kismi ayak felci ) ne gibi bir ilac veya yöntem öneriyorsunuz ?

Saygilarimla...

Arkadaşlar benimde başıma başka bi olay geldi şimdi . iki tane yavru vardı anaçlar bakmıyorlardı teki daha tüye girmeden öldü (ayakları yukarıdaki resimdeki kuş gibiydi) , diğerine de ben baktım şuan tüyleri tamamlanmak üzere. hiç bi sorunu yoktu geçen gün babası yem veriyordu normalde yavru ayağa kalkıp yiyor yemi. sonra her ne olduysa birden oturdu ve artık hiç kalkmadı. ayakları tutmuyor gibi hiç yürümüyor .. hep oturuyor. yeni konu açıcaktım ama bu konular benzer olduğu için buraya yazmak istedim.

Ömer ÖZKURT' Alıntı:
yok niye zarar gelsinki o folluklardan.
aynı olay benimde başıma geldi daha önce.
ben kazak ipiyle yaniayağına zarar vermicek kesmicek bir iple bol bir şekilde bağlamıştım.
daha kemikler yumuşakken düzelsin ayak sağa sola açılmasın diye ama dar da olmayacak kuşun hareketlerinide engellemeyecek.
benimki o şekilde ayağı düzelmişti.

Selam
Bende Ömer arkadaşımın yazdığı gibi aynı şekilde zarar vermeyecek bir iple ayaklarını birbirine yakın bağladım azda olsa eser kaldı ama hiç yürüyememesinden iyidir.
saygılarımla...

aynı durum suan benım basımda da var yavru ayaga kalkıyor yürüyor herseyı normal fakat sol ayagı gerıye dogru duruyor ve daha yenı basladı bu durum yürümesi zorlastı sag ayagı ise normal ne yapabılırım arkadasların denedıgı iple sıkmadan baglama yöntemi acaba işe yararmı benım ıcınde arkadaslar ayrıca bu baslıgı acan yardımcı olan herkese saygı ve tskler arkadslar

oyunlu limoni' Alıntı:
aynı durum suan benım basımda da var yavru ayaga kalkıyor yürüyor herseyı normal fakat sol ayagı gerıye dogru duruyor ve daha yenı basladı bu durum yürümesi zorlastı sag ayagı ise normal ne yapabılırım arkadasların denedıgı iple sıkmadan baglama yöntemi acaba işe yararmı benım ıcınde arkadaslar ayrıca bu baslıgı acan yardımcı olan herkese saygı ve tskler arkadslar

Selam
Bizim bahsettiğimiz konu kuş tüylenmeye başladıktan sonra görülüyor ya ana babası fazla basıyor üzerine veya başka kuşların eşlemeye çalışırken ezmesinden ayakları iki yana açılıp kıçının üstünde ne kalkabiliyor nede yürüyebiliyor.Sizinki daha başka birşey zannedersem.

benimde böyle bir dişim var bi tane erkek sürekli biniyor dişiye hayvan kaçamıyor. 1.5 aylık felan sanırım ayağı artık duzelmez.

ya arkadaşlar yavruyu peki ilaçla falan tedavi edemezmyiz ? ben sadece vitamin veriyorum kuş sadece oturuyor ayaklarının üstüne basmıyor.

Tahir Kemal Bozoglu' Alıntı:
S.A Beyler..

Peki ayaklari tutulan kuslar icin ( kismi ayak felci ) ne gibi bir ilac veya yöntem öneriyorsunuz ?

Saygilarimla...
Salmotab adlı ilaçla bircok ayağı felçli kuşu düzelttim, tabi salmonellaya bağlı bir felçse.

cimbom77' Alıntı:
Arkadaşlar benimde başıma başka bi olay geldi şimdi . iki tane yavru vardı anaçlar bakmıyorlardı teki daha tüye girmeden öldü (ayakları yukarıdaki resimdeki kuş gibiydi) , diğerine de ben baktım şuan tüyleri tamamlanmak üzere. hiç bi sorunu yoktu geçen gün babası yem veriyordu normalde yavru ayağa kalkıp yiyor yemi. sonra her ne olduysa birden oturdu ve artık hiç kalkmadı. ayakları tutmuyor gibi hiç yürümüyor .. hep oturuyor. yeni konu açıcaktım ama bu konular benzer olduğu için buraya yazmak istedim.

Arkadaşlar ben sorunu hallettim artık yürüyebiliyor çok mutluyum :hhh: kullandığım vitamin işe yaramadı . yem verirken kum ve taşta vermeye başladım . şuan ayaklarının üstüne kalkıyor ve bi kaç adım da atıyor .

FeRoO

bu yavrunun duzelme şansı var mı acaba? 40 günlük yavru

Ekli dosyalar

• Görüntü118.webp
    Görüntü118.webp
    40.3 KB · Görüntüleme: 5,399
merhaba. bizim balkondaki güvercin yavrusunda da böyle bir sorun vardı, iki bacağı da balerinlerin bacaklarını açtığı gibi iki yana açıktı. güvercin bakma konusunda da hiç bi bilgim olmadığından şimdi burada okuduğum gibi bulaşık süngerinden ince bir dilim kesip, ayakları geçecek şekilde 2 delik açtım, ayaklarını deliklerden geçirdim. artık bacakları açılmıyor, normal duruyor ama yine de ayak parmakları yamuk yumuk duruyor, öyle basıyor yani. tam da yürüyemiyor ama daha yeni taktım. inşallah düzelir yaa. güvercin kaç günlük bilmiyorum, ama tüylerinin arasından pembe derisi görünüyor yani bayaa küçük daha. bizim kombinin üstüne yuva gibi birşey yapmışlardı güvercinler balkonda ama çok yukarda olduğu için görmedik ne zaman yumurtadan çıktı. hiç sesi de çıkmıyor bu yavrunun, normal midir ki bu?

evet benimde karabozali yavrum birbacagi yana dogru ayni taraftaki kanadinin ucuda biraz donmus mineral taslari veriyorum ve hemen hemen her gun zeytin yagiyla ovup normal sekline getirmeye calisiyorum 5 gun oldu ayakta bir yumusama oldu artik eskisi kadar kasmiyor basmayida denk getiriyor ilerleyen haftalarda daha iyi olur sanirim...

Re: güvercinlerin ayaklarının yamulması ( yavru güvercinlerde yü

benim de bitane güvercin yavrumun ayagı böyle yamuk arkadaşlar peki bunun bi düzeltme yolu yokmu ?

KONU ÖNEMLİ VE ÖN PLANDA OLMASI , GENÇLERE FAYDA SAĞLAYACAKTIR.
BEYAZ PAL' Alıntı:

Arkadaşlar bu sorun kalça çıkığıdır. Bir hastalıktan ileri gelmediği için ilaç filan fayda etmez. Sanırım ya aynı soydan gelen kuşların genetik problemlerinden, yada anne babanın yavru üzerinde yatarken yaptıkları hatalardan kaynaklanıyor düşüncesindeyim.
Ne yapılmalı: Öncelikle yavrular 4-5 günlük olduğunda bu problem var mı yok mu diye kontrol edilmelidir. Eğer yavrunun bacakları açık duruyorsa bacaklarını normal duruma getirip bir kibrit kutusuna koyun. Sonra folluğa bırakın ve her gün kontrol edin. Yavru küçük ise kesin sonuç alınıyor. Yavru büyükse biraz daha büyük ama derin olmayan kutuya koyun. Elbette ki ilk günlerde yavru ağrı hisseder ve bu durumdan kurtulmak için haraket eder. Eğer bu haraketler neticesinde kutudan çıkabiliyorsa her iki bacağını sünger veya deri parçası ile normal konuma getirmelisiniz. (Bir nevi alçıya almak) Tabii ki sonrasında devamlı kontrol etmek gerekir.

Kalça çıkığı ile büyüyen yavrunun ne yazık ki yaşama şansı olmuyor. Bu yüzden erken tespit çok önemli. Yavru 10-15 günlük olduktan sonra tedavi edilmesi de çok zor.

İnşallah böyle sorunlarla karşılaşmazsınız.

Geri