Re: Kuş
Selamlar Umut,
Güvercin konusunda bilgi vermeden önce, bu hobinin sana bazı puf noktalarından söz edeyim. Güvercin beslemek sabır ister, güvercin beslemek emek ve zaman ister, bu iki noktayı göz ardı etmemeni ve ona göre güvercin beslemeni tavsiye ederim. Güvercin beslemeye nasıl bir ortama baslayacağını yazsaydın, daha aydınlatıcı görüşler yazabilirdim. Genel olarak Saya cinsi ve baska cinsi (bango) güvercinler çok daha çabuk yuvalarına kümeslerine alıştıkları gözlemlenmiştir. Bu alıştırma aşamasında senin işini kolaylaştıracak iki ana konu besleyeceğin kuşların eş olmaları ve onlara sağladığın kümes ve yuvalık ortamlarının yaşanabilir olmasıdır. Bu ortamları sağladığında ikinci aşama yukarıda belirtiğim güvercin beslemenin püf noktalarından sabırlı olacaksın, bebek adımları ile ilerleyerek güvercinlerini alıştıracaksın, belli bir süre güvercinlerini dışarı çıkarmayacaksın, yemlerini yuvalarından yemelerini sağlayacaksın, bu süreden sonra alaca karanlık vakti kümesin kapısını açıp kuşların kendi istekleri ile kümesin dışına çıkmalarını ve gezinmelerini sağlayacak gözlemleyeceksin, alaca karanlık vakti olduğunda güvercinler uçmazlar ve sığınacak geceyi geçirecek bir yer ararlar oda senin kümesin olacaktır. Bunu sabırla yapacaksın, güvercinin kümesinden uzaklaşma aşamasını metre metre ilerleteceksin, bu aşama sırasında güvecinler eş olanlar zaten artık senin onlar için hazırladığın güvenilir, hijyenik ve rahat ortama alıştıkları için bu ortamda yumurta yapılır diyecekler ve bunun için kur yapmaya, çiftleşmeye ve yuva yapmaya başlayacaklardır. Bu aşamada yuva yapmaları için kümesin içine çam çöpü, süpürge çöpü v.b. yuva yapmalarına yardımcı olacak maddeler koyman gerekmektedir. Onlar bu maddeleri yuva olarak belirledikleri yere taşıyacaklardır. Dişi yumurtaya yatıp, yumurtaladıkdan sonra artık o güvercinler senin kümesine alışmış demektir. Kovsanda bir yere gitmezler.
Güvercin beslemek alıştırmakla bitmiyor tabi ki, onların haftalık yem ihtiyaçları (karşılık yem, pirinç buğday v.s.) ve içme sularına katacağın bir çok vitamin minarel ve doğal antibiyotik sağlayan sarımsak elma sirkesi gibi katkı maddelerin düzenli olarak güvercinlerinize vermeniz, onların temiz bir ortamda yaşamalarını sağlamanız gerekmektedir. Bu sözünü ettiğim konularda güvercin beslemenin ikinci püf noktası olan emek ve güvercinlerinize ayıracağınız zaman ile eş değerde olacaktır.
Yazım biraz uzun oldu ama güvercin beslemek hadi ben güvercin beslemeye başladım demek ile olmuyor. Bu yazımı eğer sıkılmadan ve dikkatli satır, satır okuduysan ve güvercin beslemenin anlamını, önemini idrak ettiysen güvercin alıp besleyebilirsin.
Saygılarımla,
Aykut Karabulut