Her taklacı Mardin değildir..

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hoca
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 18
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

Hoca

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Hayrettin BÜYÜK
Meslek
Öğretmen
İlgi Alanı
Kediler
Özellikle takla beslemeyen bazı arkadaşlar takla kuşlarla alakalı bir şeyler söylemek istediklerinde bu kuşlardan Mardin diye bahsediyorlar. Bu çok yanlıştır ve lütfen bu konuya itina gösterelim zira her taklacı Mardin kuşu değildir. Biz Kayseri'de sadece yerli ırk dediğimiz Sivas, Ankara, Kırıkkale ve yakın şehirlerde beslenen tarzda taklacı kuşlar besleriz. Bunu İç Anadolu Bölgesinde yaşayanlarda yakından bilirler. HER TAKLACI MARDİN DEĞİLDİR..

merhaba hayrettin bey,

Ben sizin gibi düşünmüyorum genellikle taklacı kusa genel isim olarak mardin deniyor, hatta ankara mardini, sivas mardini vs. değişler bile kullanılıyor günlük hayatta.

Özgür bey ben de bu düşüncenin yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bu benim şahsi düşüncem değil ki katılıp katılmamak gibi bir seçeneğimiz olsun. Taklacılar kendi aralarında guruplara ayrılırlar ve bunlardan biriside Mardin' dir. Diğerlerini bu durmda yok mu sayacağız ???????????

Sayın hayrettin hocam bu konu daha önce açılmış hemde sizin tarafınızdan.
aşağıdaki link eski açtığınız konu lütfen oradan devam edelim.
Konuyu gören ilk yönetici arkadaş konuyu kilitleyecektir ya da birleştirecektir müsadenizle.

burayı tıklayınız

Bu konunun tarafımdan daha önce açıldığını biliyorum ancak aynı hataların halen devam ettiğini gördüğüm için yeniden açma gereği duydum. Teşekkürler..

Bu konuya eski konu üzerinden eski konunuzu gündeme getirerek yeniden gündeme getirirseniz çok seviniriz hayrettin bey.
Çünkü bu tarz konular forumda karmaşaya sebep oluyor,2'şer , 3'er mesajlık konular yerine bir konu üzerinde tartışalım,bütün mesajlarımızı tek konuda topluyalım ki dağınıklık olmasın. ki eski yorumlardanda birer ders alanlar olacaktır.
Bizi anladığınız için çok teşekkür ederiz.

ben hoca arkadaşımıza katılıyorum her taklacı mardin degildir bencede her taklacın ayrı bir ırkı vardır.

Hoca' Alıntı:
Özgür bey ben de bu düşüncenin yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bu benim şahsi düşüncem değil ki katılıp katılmamak gibi bir seçeneğimiz olsun. Taklacılar kendi aralarında guruplara ayrılırlar ve bunlardan biriside Mardin' dir. Diğerlerini bu durmda yok mu sayacağız ???????????

bende artık mardın ın tum taklacılara verılen bır ısım olarak kalıplastıgını anlatmaya calısıyorum :).

Ewet bende kayseriliyim bizim kayseride taklacı dışınca hiçbir kuş beslenmez
ben baska falanda besliyodum bana sen deli misin yem boşa gidiyo takla da atmıyolar napıcaksın onları diyolardı

bu arada hayrettin abi Kayserinin neresindensiniz???

Abicim oyun kuşu beslemeyenler takla atan her kuşa mardin diyorlar. Özelliklede İstanbullu arkadaşlar her takla atana mardin diyorl. Bu yanlış bir bilgidir. Defalarca iç anadoluda kuş besleyen arkadaşlar izah etmelerine rağmen hala mardin deniliyor. Ankara , sivas ve kayresi kuşlarını yalnız besleyen bilir. Geçen gün İstanbullu bir arakadaşla sohbetimiz sırasında yine bu polemik söz konusu oldu. İstanbul ve marmara bölgesinde aşırı değişik tip kuş besleniyor sizce bu konuyu siz mi iyi biliyorsunuz yoksa iç anadoluda sadece bu oyun kuşlarını besleyen mi daha iyi biliyor dedim. Bana hak verdi. Bunun izahını başka bir formdada yapmıştım tekrar yineliyorum. Askerliğimi Mardinde yaptım ve mardin kuşlarını yerinde ve mekanında gördüm. Ama bize bahsedilen kuşlara hiç rastlamadım.Yine söylüyorum mardin kuşu ile iç anadoluda beslenen oyun kuşları arasında dağlar kadar fark vardır. Mardin kuşları iricedir. Paçaları bol. Renkleri açıktır. İç anadoluda beslenen oyun kuşları ise Mardin kuşuna nazaran daha koyu ve kirli renklerde olurlar. Ben mardinde oyun kupası almış bi kuş duymadım.. duyan varsa lütfen buraya yazsın.Ama iç anadoluda kupa alan çok kuş vardır. Şimdi arkadaşlar çıkıp dicek ki hepsinin ana vatanı mardindir. Bu konu bi formda daha geçmişti ve bir arkadaşım ( şu an ismini hatırlamıyorum ) demişti ki : " Eğer bütün Türkiyeye mardinden yayılmış ise mardine nereden gelmiş bu kuşlar. İç anadolu daki arkadaşlar işleri güçleri yok mardindeki bütün iyi kuşları toplamışlar mı ? " Olay bundan ibarettir. Mardin kuşları farklıdır. İç anadolu da beslenen oyun kuşları farklıdır. Lütfen bu konuya daha duyarlı olalım. Saygılarımla

kayseri kuşlarına benden 2 örnek :oley:
Bu kuşlar havaya bir kalktımı milletin gözü kalıyo
EEeee nede olsa kayseri kuşu
(Resimler biras eski ama idare edin)

Ekli dosyalar

• IMG0019A.webp
    IMG0019A.webp
    31.4 KB · Görüntüleme: 1,382
  • IMG0023A.webp
    IMG0023A.webp
    24.8 KB · Görüntüleme: 1,344
pollat kardesım kayserı kusuna 2 ornek demıssınız mardın yazmısszınız, işte ben bundan bahsedıyorum artık oyle bır konumdakı, taklacı yerıne mardın kelımesı kullanılıyor, kayserı mardını, ankara mardını seklınde. bende mardınden yayıldıgına ınanmıyorum ınanmak sacma olur zaten ;)

Batıda taklacı güvercinler genel ad olarak'' Mardin'' kelimesi ile tasfir edilir bu demek değildir ki her taklacı kuşun kökeni'' Mardin'' ilimize dayanır yada taklacı güvercinin iyisi ''mardin'' den çıkar. Bu güvercinlere mardin derken kast edilmek istenen farklı, bu zaman içinde oluşmuş bir kalıptır .
Taklacı güvecinlerin geneli için kullanılan bir ad .Yanı renlerde'' ki farklılıklar yöresel olarak değişik alarla anılır mesela İç anadolula ''dumanlı ''tabir ettiğimiz kuş Diyarbakır ve civarında'' kara oğlan ''dır ,bunun gibi ,kuşu tasfir etmek için kıllanılan genel bir isim .Mardin şehrine iltifat etmek için yada diğer yöreleri dışlamak için değil ha kullanalım mı tercih ve alışkanlık meselesi .Zaten alışkanlık olmuş batıda taklacı kökenli kuşa mardim deniyor.
Ama İç anadoludan çıkan oyun kuşuna yada başka yörelerden çıkan kuşlara bu bir karalama değildir.,Bence alınganlık göstermeye lüzum yok bu bir adlandırma sadece alışkanlık herkez bilir iyi oyunkuşu seferli kuş İçanadoludan bolca çıkar . Ben kendim Ankara, Kırıkkale ,Kayseri ,Sivas ,Çorum, Amasya yörelerine ait oyun kuşları besledim, halende besliyorum, çokça da iyi kuş gördum İçanadoluda bulunduğun yıllar içinde. Ben Amasya Merzifonluyum bizim orda bu kuşlar ''Taklacı'' diye anılır merdin kelimesi kullanılmaz İstanbul da veya batının çokça yerinde bizim taklacı dediğimiz ırka Mardin deniyor, yani bu sadece bir alışkanlık sadece verilen bir isim çokça önemli bir konu olduğunu düşünmüyorum, aynı şeyden bahsederken farklı isimleri kulanıyoruz okadar.
Bana göre ,tabiki bu benim fikrim . Bence asıl önemli olan her takla atan kuşun taklacı olmadığını anlayabilmek ve anlatabilmek, insanlar çoğuzaman şu yanlışa düşüyor havada her takla atan kuşa taklacı diyor mesela bazı tırakya ırklarıda azda olsa takla atar onlara bile taklacı diyen ler var . Bu ayrımı daha iyi izah etmek daha mühim banagöre . selamlar. ŞEREF

Sinan bey ben Kayseri merkezde ikamet etmekteyim. Tanıştığımıza memnun oldum. Konuyu İlkay bey çok güzel açıklamış teşekkür ederim. Benim anlatmak istediğimde zaten Mardin kuşunun iyi veya kötü oluşu değil. Taklacı diye bir ırk adı varken ve bilinirken bunu kullanmak yerine Mardin ismi geçmesi pek anlamlı bir yaklaşım olmaz. Bu yanlış kalıplaşma bütün güvercinlere kumru demek kadar yanlıştır. Yani bu hatayı düzeltelim istiyorum. :hayir:

Selam arkadaşlar ben katılmıyorum her kuş mardin taklacısı deyildir. Örnek verecek olursak sivasın kızıl göz taklacısı nasıl mardin olur veya corumun cıplakları nasıl mardin olabilir. Her yörenin kuşu farklıdır saygılarımla İSTİKBAL GÖKLERDEDİR M.KEMAL ATATÜRK

konuya katılmamak elde değil.KIRIKKALE nin yerlisiyim.biz taklacılara dönek deriz.sizin dönek dediğinize biz yabani deriz.kısaca paçası olmayan ve fıyfıy oyunsuz kuşlar ( bango,bursa,kelebek vb.) bizler için yabanidir.bizim taklacılara mardin dendiğini 10 yıl önce istanbula geldiğimde öğrendim.Kusura bakmayın ama iç anadoluda kimse bu kuşlara MARDİN demez.(istisnalar hariç)

Ha..! anca bu ve bunun gibi sitelerde,seyahat yerlerinde karşımızdaki insanların anlayacagı ismleri tercih edebiliriz.ama bu taklacı ırkının Mardin olacagı anlamına gelmez.

Konu neden bu kadar uzamis anlamadim :)

Kimse kuslarin Mardin oldugunu savunmuyor. Sadece lugatta kaliplasmis bir kelime denilmekte. Elbette kuslarin soylari farkli illere aittir.
Bir nevi lakap diyelim. Kimse Mardin diyerek kuşun geldigi yeri vurgulamaz, taklaci kuslar oldugunu vurgulamak icin kullanir bu ismi.

TempesTs' Alıntı:
Konu neden bu kadar uzamis anlamadim :)

Kimse kuslarin Mardin oldugunu savunmuyor. Sadece lugatta kaliplasmis bir kelime denilmekte. Elbette kuslarin soylari farkli illere aittir.
Bir nevi lakap diyelim. Kimse Mardin diyerek kuşun geldigi yeri vurgulamaz, taklaci kuslar oldugunu vurgulamak icin kullanir bu ismi.

Kullanmasınlar işte mardin ismini yanlış.
Taklacı desinler ki kuşlarımızı belirli kalıpların içine sokalım.

Geri