HERKES KUŞLAR HAKKINDA EN İYİ BİLDİĞİ ŞEYİ ANLATSIN BAŞKALARINA GÖRE YANLIŞTA OLSA.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan tengelli
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 7
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

tengelli

Gold Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
kenan tengelli
Meslek
işçi
İlgi Alanı
KUŞLARLA İLGİLİ NE OLURSA OLUR HİÇ FARK ETMEZ YETERKİ KUŞÇULARA FAYDASI OLSUN AMA SAPITMADAN O DEMİŞ BU DEMİŞ DEĞİL GERÇEKTEN GÖZLEMLEDİĞİNİZ VE İNANDIĞINIZ HER ŞEY KUŞLAR KONUSUNDA YAZABİLİRSİNİZ.

Bangoda aranan özellikler. Kafası toplu olacak dört köşe şeklinde gözleri patlak olması gerekir. Gagası normal kısalıkta olmalır. Renkler kanat ve kuyruk ayriyetten sırf beyaz. Kanat kuşunda leke olmayacak sırf kanatlarında çeşitli renkler olabilir. Ayriyetten kanat kuyruk olur. Kanat kuyruk haricinde bir yerinde leke olmayacak. Sırf kuyruk olanlar vardır ve tek renk olarakta beyazı bulunmaktadır. Renkleri karışık olanlar genelinde kırma olma ihtimali vardır. Kanatla kanat kuşunu , kuyrukla kuyruk kuşunu, kanat kuyrukla kanatkuyruk kuşunu ve beyaz la beyazı vurmak gerekir. İstenilen özellikte yavru alınmak isteniyorsa. Karışık olarak eşleştirilirse yavrular istenilen güzellikte ve sıdandartta olmaz. Güllü olan bangolar fazla tutulmaz bu özellik mısırgalara aittir. Mısırgalar genel acıdan hepsi güllüdür. Uçuş özellikleri yüksek uçucu değildir. aşagıdan pırıltı gördüğünde iyi bir dalış özelliğine sahiptir. Bu ırk alıştırıldığında diğer kaldırılan kuş kümelerine karışma ve kümesini şaşırma özelliği taşımaz. Yavru bakma özelliği zayıftır. Ama kırma olanlarda bu özellik değişebilir. Genelde kırma olanlar yavruya bakma özelliği daha fazladır. Diğer kuşlar bunlarla ciftleştşrilerek bakıcı özelliği olan kuşlar elde edile biliniyor. İyi calışma yapılırsa bunlardan elde edilen yavru sayısı dahada artabilir. Nesli tükenmek üzere olan bir ırktır. Tabiki doğal olarak bunun sadece gerçek bango yetiştiriçileri farkındadır ve bu yetiştirici sayısı fazla olmamakla birlikte kendini bango besliyor sayarak bango olmayan ırk besleyicileride fazladır.Bu sebepten dolayı gerçek bango yavru üretimi az olduğundan dolayı nesli tükenmek üzeredir.

KARGACI

Zeytinburnu/ist alıntıdır. bi abimizin bana kızamaz :=)

BİRDE OYNARDA NALBANT VARDIR ZEYTİNİYLE BUNLAR HAKKINDA TAM BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLARDAN BU BİLGİYİ PAYLAŞMASINI İSTİYORUM MÜMKÜNSE .

tengelli' Alıntı:
BİRDE OYNARDA NALBANT VARDIR ZEYTİNİYLE BUNLAR HAKKINDA TAM BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLARDAN BU BİLGİYİ PAYLAŞMASINI İSTİYORUM MÜMKÜNSE .
Merhaba kenan bey,nalbant bir zamanlar,oynar ile posta ırkı kırılıarak oluşturulmuş bir ırk olarak tanıtılmaktadır.
Zamanında bu kırılmayı gerçekleştirenlerin amacı,oynara sadakat duygusu kazandırmak istemeleriymiş.Ancak oynar kendi kanına ek bir sadakat duygusu katacak bir ırkla melezlenmeye ihtiyacı olmayan gayet sadakatli asil bir ırktır.
Nalbant oynar bugüne kadar hiç beslemedim.Nalbantlar özellikle yüksek sürelerde uçtuğu anlatılan kuşlardır.Şu an malesef sayıları çok fazla olamaması ve besleme şansım olamadığı için bu kadar bilgi verebilecem.
Zeytuniler ise,mülkat ırkımızın bir çeşididir.Rengi çok koyu mavi olan hatta siyahla mavi arası bir tonda diyebeleciğimiz renk yapısına sahitirler.Bu çeşidin hem çakır hemde siyah gözlü olanları mevcttur.
Hatta bazı yetiştiricler bu türdeki mülakatlara nalbantta demektedirler.Aralarında bir ilşkinin varlığından emin olamadığımız gibi olma ihtimalide olabilir.
Mülakatlar ayrıca çok fazla uçam yetisine ve sadakatliği üst seviyede olan kuşlardır.

İyi bir kuş yetiştiricisi olmak için öncelikle onları yetiştirmesini yani nasıl bakılması gerektiğini bilmemiz gerekir. Bakımdan kastım yada kastımız ne? Kümesler bölümünde kümes yapımında dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsetmiştim. Bunlar ayni zamanda iyi bakım için gerekli püf noktalardır. Sağlıklı bir ortamda kuş yetiştiriliyorsa ve kümese dışardan tutak (kaçak) sokulmuyorsa kuşlarınıza diğer yabani kuşların yaklaşmasını önlüyor ve uzak tutuyorsanız. Genelde kuşlarınızın sağlık sorunu olması imkansızdır. Eğer bunları yerine getiriyor ve kuşları da iyi besliyorsanız yemlerine ve hasta olmadan verilmesi gereken ilaçlarını veriyorsanız. Kuşlarınızın hasta olma ihtimal yoktur. Fakat bunları yaptıktan sonra kuşlarınız hasta oluyorsa eski kuşçulara baş vurmaktansa veterinere baş vurmanız daha iyi olur çünkü hayvanlarda insanlar gibidir. Biri nezleden nasıl nane limonla kurtulursa diğeri ilaç tedavi isterse kuşlarda öyledir. Yardım istediğiniz kuşçunun bazı kuşlarını iyileştirdiği doğru olabilir ama bu veterinere baş vurmaktan daha doğru bir yol değildir. Onun için veterineri gitmenizi tavsiye ederim.. Çünkü tüm kuşçular için kümesinde değer biçemediği bir kuşu vardır ve onun hasta olması onun için yıkım gibidir. Maddi değerinin fazla olması ayrıcalık olsada tüm kuşların bir canlı olarak aynı bakım ve tedaviye layık görülmesi lazımdır. Eğer böyle olaylarla karşılaşmak istemiyorsak ilk önce yabancıların yaptığı gibi kümesimizin hayvanlar için rahat olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Sonra öncelikli olan yuvalık sistemini doğru biçimde yapmalıyız bizim kuşçular genelde değişik değişik kasalar kullanır. En çokta meyve kasalarıdır ve kümes fazla yüksek değildir. Kuş alırken bir kuşa milyarlar bile verdiğimiz olur ama onun rahat etmesi için kümese güzel bir şekilde masraf edilmez. Bazende onlara sadece kuş denir. Bu çok üzücü eğer güvercin yetiştiricisi bunu derse başkaları nelerder. Yuvalık deyip geçmemek lazım hayvanın rahat bir şekilde davranabileceği bir yuvalık onun için sağlık demektir ve yuvalıkta ızgara olması hayvanın pisliğinin üstüne yatmaması, yumurtalığın olması hep hayvan için artı olaylardır suluğun devamlı temiz tutulması yemliğin düzgün olup hayvanlarının pisliğinin yemliğe girmemesi bakım için en önemli unsurlardır. Zaten bana göre güvercin yetiştiricisi ve güvercinci vardır yetiştirici işi bilen diğeri egosunu tatmin ederken hayvanlara işkence edendir. Belki de çoğu ne saçmalıyor diyordur. Kuşçuluk sanattır ve kuşçuda haliyle sanatçıdır. Diye bir sözü var sayın Doç. Dr. Türker SAVAŞ’ın mükemmel bir söz sanatçı olanına sözüm yok onların her birinin kuşlarına ve yetiştiriciliğine hayranım bir gün bende onlar gibi olduğumu başkalarından duyduğumda mutlu olacağım. Güvercin bakımı tek kelimeyle anlatılması gerekirse iyi bir yetiştirici için onlar bebekleri gibidir ve her biri çok değerlidir. Eğer onlara değer veriyorsak öncelikle salma, kümes, yem v.s. gibi ihtiyaçları tam yerine getirmeliyiz. Zaten o zaman bakımını tam yapmış oluruz. Bir çok sorundan daha karşılaşmadan kurtulmuş oluruz. Ben sadece burada kendi bilgilerimin az bir kısmını sundum ve biliyorum ki benden çok bilgili yetiştiriciler var ve onlara karşı yanlış yapmamam gerektiğini bildiğim için emin olmadığım hiç bir şeyi yazmadım. Biliyorum ki eğer onlar olmasa şuan güvercin yetiştiriciliği tam anlamıyla özelliğini yitirmiş bir konumda olacaktı. Ben buradan o büyüklerim hepsine teşekür ediyorum.

KARGACI

Bakıcı olmak için içimiz sevgi dolu olmak zorunda. Can taşıyan ve her türlü ihtiyaçlarının bizler tarafından sağlandığının asla akıladan çıkarılmaması, kobay, deney fareleri gibi meraklarımızı üzerlerinde araştırıp eziyet çekmelerine, sakat kalmalarına ve hatta ölmelerine sebep olmamak bence en doğrusu. Metabolizmaları için tüm gereksinimlerin neler olacağını araştırıp öğrenmek dengeli beslenme kurallarına riayet etmek beraberinde mutlu bir şekilde bir arada yaşamak en güzeli.

Bursalara Bursa"da ki yerli halk "oynar" yada "akkanat" der. Ancak Bursa il sınırlarıdışında "Bursa" olarak bilinir. Bursa"lar temel olarak 4"e ayrılır. 1-Karabaş 2-yaşmaklı 3-Mülakat 4-Beyaz. Karabaş"ın kanat ve kuyruğu beyaz kafası lekesiz siyahtır.Yaşmaklı; Gaga altından boyna doğru uzanan beyaz beneğe verilen addır.Kuşun gözlerinden kulaklarına doğru uzanan beyaz
lekeye "sürme" denir. Eğer beyaz gözden çıkıp ensede birleşiyorsa bunada "kilit" denir. Mülakat; Mavi renk anlamı taşır. Koyu ve açık mavi yada Çinili(noktalı) mavi renkleri mevcuttur. Beyaz adındanda anlaşılacağı gibi düz beyazdır. Bu konu başlıklarına uyan kuşlar birbirlerine çapraz yapılmamalıdır. Seri taklaları ile meşhur olmalarına rağmen yetiştiricileri tarafından uçuş kalitesine göre değer biçilir. Havata attığı taklanın yada kuyruk oturmasının kuşun değeri ile alakası yoktur. Bursalar Tepeli "Filibe" kuşları ile yakın özellikler taşırlar. Bursaların dış görünüşü; Gözlerde aranılan
özellik, renk olarak; beyaz çakır yada kızıl çakırdır. Gözler iri olmalı, gözkapakları beyaz ve gözlerin ağza yakın olması üstün ırk Bursa"da aranılan özelliklerdir. Gaga uzun ve ağutlu olmalıdır. Renk olarak Süt beyaz (sedef gaga) tercih sebebidir. Beyaz gaganın uçunda hafif bir siyahlık (zikir)"de tutulan özelliklerden biridir. Yaşmaklılarda ise gaga kesinlikle beyaz olmalıdır. Kafa yapısı kestaneyi andırmalıdır. Vücut yapısı üçgen olmalıdır. Önden geniş, geriye doğru daralan vücut ana özelliktir. Kısa boyun ve kısa ayak makbuldür. Tırnaklar kesinlikle beyaz olmalıdır. Üstün ırk bir Bursa kuşunun
kuyruk sayısı 12"dir. Kanatlardaki beyaz sayısı ise 7"ye 7"dir. Kuyrukta bulunan siyah tel yada kanatlarda bulunan siyah sazların önemi yoktur.Bursalarda karakter olarakta aranan bir takım özellikler vardır. En önemli olanı damarlı olmasıdır. Yeni alınıp kümese konulan bir Bursa kuşu eğer ayarlık yapmazsa yetiştiricileri tarafından hemen elden çıkartılır. Havadaki uçuş görüntüsü kırlangıçı andırır.Havaya kaldırılan Bursa"lar tamamen birbirlerinden ayrı uçarlar. Grup halinde uçanlar makbul değildir. En uzun uçuşlu kuş değerli olanıdır. İdeal olan yaklaşık 3-4 saat uçar. Bir başka aranan özellik ise
korkak ve ürkek olmalarıdır.

Araştırma: Tarkan Öge alıntıdır

şimdiye kadar kesin dediğim iki şey var 1 kuşu çok sıkıştırmamak gerektiği 2 sevgiyle emek verirsen herşeyi yaptırabileceğin.benim yavru bi sayaya şahin vurdu kuş 3 ay uçmadı uğraşa uğraşa şimdi pul oluyo.

Geri