HERKES KUSUNU MARDIN SANIYOR :)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan gino
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 25
  • Görüntüleme Görüntüleme 10K

gino

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
melih selcuk
Meslek
kuyumcu
İlgi Alanı
Kediler
ARKADASLAR NE YAZIKKI BU FORUMDA ARKADASLARIN 80% MARDIN DIYE KOYDUKLARI KUSLAR MARDIN DEYIL :asla:
MASA KUSUNU PERFORMANSCI TAKLACI MARDIN YAPIYORLAR HELAL OLSUN :heyo:

:ckmk: :ckmk:

eeee ?

herkes senin gibi saygisiz oldugu icin sadece eeeeeee? yasar diye millet kimseyi kirmamak ugruna masallah cok güzel mardinlerin var diyorlar birbirlerine bircok üstadimiz var 20 sene ayni damari besleyen abiler var bu forumda ama cekiniyorlar yaslari 50 olmus coluk cocukla burda atismak istemedikleri icin masallah deyip geciyorlar artik

herkes hemen herseyi üstüne alinmasa neyin dogru neyin dogru olmadigini 1 hafta icinde bu forumdan herkes ögrenir ama kimse bunlari ne duymak ister nede yazmak :)

kuslar cok kirilmis karismis gördüklerime göre kümeslerin icinde 4 veya 5 ayri kus besleniyor kuslar karisiyor
hicbir degeri olmayan kuslar ortaya cikiyor bunlarda mardine benzeyenlerine mardin diyorlar :)

bu arada söylemeden edemiyecegim süs kuslarida takla atar ama mardin olmazlar mardin sadece performans kusudur mardin dedikleriniz yani süs kuslari hicbirzaman mardin gibi ayni performansi göstermez

yakinda filolarada mardin denilirse sasirmam :)

Sitede zaten mardin kuşunun özellikleriyle ilgili birçok yazı var aynı bilgileri vermenin bi anlamı yoktu.. ; )
"eee?" yazmamın sebebide ; ne yapalım yani bilmeyen birisi mardin olmayan bi kuşa mardin demiş olabilir sizde gördüyseniz o konuyu altına yazarsınız bu kuş mardin değil die, ayrı bi konu açmanın mantığını anlayamadım sadece..

bakin benim niyetim ortaligi karistirmak deyil yaklasik ozaman en az %70 ben bu mardin deyil yazayim geri kalan 100 kisidi kardesim mardinlerin cok güzel yazdin masa kusuna :)

herkes bildigini yapsin emeginize yazik paraniza yazik hicbir degeri olmayan karma karisik kuslar beslemeyin diye ben bu konuyu actim anne baba gök mavisi oluyor yavrular bambaska birsey cikiyor 4yavrudan biri anneye veya babaya benziyor vay beee nekadar eski damar kuslarim var diye inanlar kendini kandiriyor

saten kime sorsan eski damar kusu var 20tl kimse iyi kus satmaz arkadaslar herkes bildigini yapsin sadece soyun ve kanin bozulmasina yazik 20 sene sonra bu kuslar yok olursa sadece bu durumun yüzünden olacaktir !!!!!!!!!!!!

herkese iyi aksamlar kimseyi kizdirmak veya kirmak deyildir niyetim ama elinizdeki tavuklarin hic bir degeri yok

Gereksiz tartışmalara girmeyiniz ltfen.
Melih Bey belliki birşeylerden rahatsız.
Mardin güvercini dediimizde insanlar değişik şeyler anlayabiliyor bunun hangisinin dogru olduguda tartışılabilir.
Mesela mardin kuşu dendıgınde mardine has taklacılar olarak anlayan insanlarda var ama mardin deyince taklacı güvercin mardin demek diyenlerde var

O zaman taklacı güvercin mardin demekse şebablarda taklacı güvercin o zaman şebablarda mardin.

Bize mardin güvercinin tanımını yapabilirmisiniz melih bey?
Ama bu tanımı neye göre,neye dayanarak yaptıgınızıda söylerseniz daha iyi olur.

düsüncelerinize saygi gösteriyorum her takla atan kusa mardin deniliyorsa ozaman türkiyedeki kuslarin %80 mardin kusu gibi birsey :)

dedigim gibi niyetim ortaligi karistirmak veya birilerini kizdirmak deyil sadece güzelim memleketim degerlerine sahip cikalim kuslarina bile sahip cikamiyoruz ben almanyadayim burda bizim kuslarimizin tarfini adamlar daha güzel yapiyor ne yazikki

dedigim gibi sebablar performans kusu deyildir takladan cok tipi ve rengine bakilir
ben tanimini yapabilirim ama üstatlarimiza ayip olur onlar birseyler yazarsa sevinirim kimse birsey eklemeyecek olursa seve seve tanimini eklerim

bende melih arkadaşıma bir ölçüde katılıyorum bu konuda benimde gerçekten büyük şikayetim var.. aynen pazarda kuş 2 takla atınca mardin oluyor her kuşa mardin deniyor ben bunu çözemiyorum. tamam mardin kuşları tabi ki özel kuşlar ama herkeste bu şekilde bende mardin var demesi hem ırkın özelliklerini hemde popüleriteisin düşürüyor. bende de var taklacı kuş ama ben asla mardin demem benim mardin taklacısı görüşüm diğer taklacı ırklardan farklı olarak seferi , fişeği ve taklası ile farklılık göstermelidir. yoksa 5metre fişekle 2 takla attı diyip mardin kuşu oluyorsa o kuşlar herkes zengin olsun. mardinler madem değerli kuşlar neden pazarda 20tl ?

delicem kardesim kesinlikle dogru düsünüyorsun aynen bende aynisini anlatiyorum simdi arkadaslarimizin resimlerinin altina herkes yazmis kardesim cok güzel mardinlerin var falan ben simdi bunlar mardin deyil deyince hemen herkes aliniyor XD
bende herkese sirayla yazana kadar böyele bir konu actik kimse ilgilenmiyor :)

niyetimiz kötülük deyil türkiyede yasayan tüm kuslarimiz cok güzel hepsi birbirinden güzel kuslar ama hepsini birbirine kirinca degeri kalmayan kuslar cikiyor ortaya ben vallaha kiyamiyorum bunlari görünca yaziktir günahdir neslini tüketiyoruz her hayvan icin kangaldan tut güvercinimize kadar herseyimize yabancilar daha cok kiymet gösteriyor :(

YA BIR OLALIM BU KONUYU ACALIM HERKES BILGILENSIN YADA BU BASLIK KAPANSIN HERKES TAVUKLARA MARDIN DESIN !!!!

gino' Alıntı:
delicem kardesim kesinlikle dogru düsünüyorsun aynen bende aynisini anlatiyorum simdi arkadaslarimizin resimlerinin altina herkes yazmis kardesim cok güzel mardinlerin var falan ben simdi bunlar mardin deyil deyince hemen herkes aliniyor XD
bende herkese sirayla yazana kadar böyele bir konu actik kimse ilgilenmiyor :)

niyetimiz kötülük deyil türkiyede yasayan tüm kuslarimiz cok güzel hepsi birbirinden güzel kuslar ama hepsini birbirine kirinca degeri kalmayan kuslar cikiyor ortaya ben vallaha kiyamiyorum bunlari görünca yaziktir günahdir neslini tüketiyoruz her hayvan icin kangaldan tut güvercinimize kadar herseyimize yabancilar daha cok kiymet gösteriyor :(

YA BIR OLALIM BU KONUYU ACALIM HERKES BILGILENSIN YADA BU BASLIK KAPANSIN HERKES TAVUKLARA MARDIN DESIN !!!!

bence arkadas cok dogru soyluyor bunun net bir tanimi olmali yoksa gelecekte kendi kuslarimizi gidip yurt disindan getirmiyelim

tolgahan destek icin sagol her cinsin beli bir tanimi olmali diye düsünüyorum yoksa biz kuslarimizi tanimadan saf güvercin kalmayacak Türkiyede !!!!!!

bir gun alman bana biz dedi kendi irklarimazla cok oynadik simdi bazi kuslarimizi yurt disindan getiriyoruz dedi

gino' Alıntı:
herkes senin gibi saygisiz oldugu icin sadece eeeeeee? yasar diye millet kimseyi kirmamak ugruna masallah cok güzel mardinlerin var diyorlar birbirlerine bircok üstadimiz var 20 sene ayni damari besleyen abiler var bu forumda ama cekiniyorlar yaslari 50 olmus coluk cocukla burda atismak istemedikleri icin masallah deyip geciyorlar artik

herkes hemen herseyi üstüne alinmasa neyin dogru neyin dogru olmadigini 1 hafta icinde bu forumdan herkes ögrenir ama kimse bunlari ne duymak ister nede yazmak :)

kuslar cok kirilmis karismis gördüklerime göre kümeslerin icinde 4 veya 5 ayri kus besleniyor kuslar karisiyor
hicbir degeri olmayan kuslar ortaya cikiyor bunlarda mardine benzeyenlerine mardin diyorlar :)

bu arada söylemeden edemiyecegim süs kuslarida takla atar ama mardin olmazlar mardin sadece performans kusudur mardin dedikleriniz yani süs kuslari hicbirzaman mardin gibi ayni performansi göstermez

yakinda filolarada mardin denilirse sasirmam :)
S A haklısın koçum kimsenin kimseden çekindigi yok her kesin saçına göre tarak vuruyoruz teşekkürler

melih beyin açtığı konu gerçekten üzerinde durulması gereken bir konu diğer arkadaşları aşağılayacak bir şey yok evet doğru burada paylaşılan hatta her yerde paylaşılan Mardin oyun kuşu diye kuşların bilip bilmeden isim verilmesi Mardin oyun kuşlarının imajınıda sarsıyor.Her yörenin ayrı özellikte kuşları vardır Konya,Ankara,kırıkkale,Kayseri,Sivas,Urfa vs.. bu kuşların sınıflandırmasını yap derseniz de okadar tecrübem yok ama bu konuda çokşeyi merak edip araştırıyorum Mardin le alakası olmayan kuşların Mardin oyun kuşu başlığı altında paylaşılmasına bende karşıyım. :asla:

Ben hiçbir yerde görmedim kı Miski ve şebaba Mardin denılsın..Ankara kuşu bilmem nerenin kuşu denildiginide görmedim..Bir İstanbullu olarak söylüyorum..Oyun performans kuşunun ana adı Mardin diye geçer...Zaten kırılan kuşların degeri kostumlerınde kalıyor ki Mardın kusunun kostüm kuşu olmadıgı gercegını göz onune alırsak Mardin kuşunun herhangi bir tehlıke altında oldugunu düşünemıyorum...Mardin kuşunun asıl tehlıkedeki durumu tamamıyla Ankaraya maal edilmesidir...Misal Ankaradan İstanbula çok kuş gönderiliyor gibi iddalar dönüyor etrafta dogru yada yalnış bunu tartışmıyorum..Ama İstanbula giren Taklacı performans kuşunun adı Ankara değil '' MARDİN '' dir...

Mustican Yeşilırmak' Alıntı:
Ben hiçbir yerde görmedim kı Miski ve şebaba Mardin denılsın..Ankara kuşu bilmem nerenin kuşu denildiginide görmedim..Bir İstanbullu olarak söylüyorum..Oyun performans kuşunun ana adı Mardin diye geçer...Zaten kırılan kuşların degeri kostumlerınde kalıyor ki Mardın kusunun kostüm kuşu olmadıgı gercegını göz onune alırsak Mardin kuşunun herhangi bir tehlıke altında oldugunu düşünemıyorum...Mardin kuşunun asıl tehlıkedeki durumu tamamıyla Ankaraya maal edilmesidir...Misal Ankaradan İstanbula çok kuş gönderiliyor gibi iddalar dönüyor etrafta dogru yada yalnış bunu tartışmıyorum..Ama İstanbula giren Taklacı performans kuşunun adı Ankara değil '' MARDİN '' dir...

içimden geçenleri anlatmış kardeşim +1 diyim en güzeli :evet:

selamunaleyküm. herşeyden önce doğru kavramı kullanmak gerekiyor. mardin değil OYUN KUŞU Çünkü iyi oyun yapan kuşlar mardinden cıkmıyor.urfa ,sivas, kayseri, kırkkale, ankara,sivasın kangalı,istanbul,konyanın ereğlisi,Aksaray,İzmit,sakarya hatta corum, çankırı iyi oyun kuşlarına sahip illerdir.Oralara da mardinden gidiyor diye düşünüyorsanız bu da doğru değil. oyun kuşları suriye,Irak,ülke içinde de özellikle urfa ve sivas dan diğer illere gitmektedir. Gelelim konuya....resimlerdeki kuşların önemli bir kısmı oyun kuşu degişller. peki neden 1-oyun kuşununun ayakları cok yüksek olmaz. 2-oyun kuşu genelde küçük olur.(istisnai olarak büyükkuşların da iyi oyun yaptıkları görülür.3-Oyun kuşları genel olarak belli renklerdir.(mavi,dumanlı,arap,cakmaklı,sabuni,beyaz,krem,şekeri,nohiti,miskidir İstisnai olarak nadiren diger renklerden oyun kuşu cıkar.)3-kafa yapıları farklıdır.(çok öyle köşeli ve büyük kafaları olmaz)4-genel olarak gözleri beyaz olmaz. Daha bircok şey sayabirim. onlar da bizde kalsın.

bu isim yer yer değişir mesela ben samsun bafrada yetiştim 20 yaşıma kadar mardin bile demezdik oyun kuşlarına
oyun kuşu ve süs kuşu (şebab ve tepeli aynalı açık kuşlar) deriz
niye: çünkü taklacıdan başka kuş bakılmıyorda ondan

eeeeeee şimdi bursadayım burda da onlarca farklı ırk var eee genel olarak taklac ılara ister oyunkuşu olun ister süskuşu olsun alayına mardin diyolar

anlamadığım niye mardin diyolar zaten tüm türkiye besliyor bu oyunkuşlarını ama bu bursada belki de tüm marmara mardin diyor
niye mardin yav

iyi benim kuşlarda samsundan gelme

benimkinlerde samsun.,
mardin değil o zaman :::::::::::))))))))))))))))))))

taklacı performans kuşuna mardin denmesi mardinin kaliteli oyun kuşlarıyla markalaşmış olmasındandır. margarine "sana", kağıt mendile "selpak" denmesi gibi bir durumdur.

kardeşler hepiniz iyisiniz ama kusura bakmayınız siz mardin dersiniz bazıları başka bişey bu sizin yetiştiriliş tarzınızdan kaynaklanır nasıl yalancıyla gezen yalancı hırsızla gezen hırsız sa bilgisizle gezende böle bilgisiz olur heryerde bişey duyar sonra kendide katar ve bunu çk iyi biliyomuş gibi hava yapar sanki bu işin üstadı gibi Allahıma şükürler olsun ben taklacı denılen ırk ın üstatları tarafından yetişdirildimm rahmetli kalafat abii yıllarını taklacı ırkına vermiş biridir o asla mardin kelimesini kullanmazdı bu kelimeye kızardı herşeyirin kendine göre kuşları var der gecerdi o daha çok ismi ile hitap eder vede ismini bile yanlış söyleyenlere kızardı ben yıllarımı onun yanında geöirdim biz taklacı kuşlarının oyunlu yani damcı deyin seferli deyin veyahutta fişekçi deyin ama asla mardin demeyin taklacı kuş adı böle olsa gerek bunu bize aşilayan bu büyük insannı şimdi daha ,yi anlıyorum oderdi hep bizde böyle gördük mardin diye ayrılan kuşlara bakıyorum şebabada deniyo kaplamaya da deniliyo ben bunu anlamıyorum bu kuşlar mardindenmi çıkmiş ilk etapta ya bukadarmi kendini behenmiş insanlar anlatıp duruyo canımı sıkıo bilmiyosan ögren herkes ögrensin ama öle bilgisiz insanlardan dehil yaslı diye herkeside dinlemeyin arkadaşlar bi çohunu bakıyorum bi çaçıktan anladıhı yok bişeyler anlatıp duruyo valla ne anlim nede bilim anlattıklarını onun için kendimi sanslı görüyorum şimdi bakıyorum ve dogru kişilerden ders almısım hepsinden Allah razı olsun öle olmasa 40 senelik bi soy kuşlarım olmazdı kimi taklacı ırkında hava oyunlu sever kimide sefer yapanı sever ama kesin ve kesin iki asaması vardır bu ikisi yani hava oyunlu salarsın havada çeşitli yerlerde kafasına göre taklaatar veya keyif yapar bide seferli yani damcı , fişekçi gibi isim takmışlar ya şimdi bundan bakar bede bu ırka aşamalısına bakıyorum benim için adıs seferdir adı budur gidiyorum başka yere sefere şey diyolar gezip geliyo dolaşiyo ya şöle bi bakıyomda sen mardin çi misin diyom he diyo hemen lkalkıp gidiyom arkamdan bakıo biçohuda peşime gelio anlatta biz de bilelim diyo ben önce bu işi öok bilmi,şlihi bırak ondan sonra diyorum şimö di hepsi kuşcu taklacı ırkının ne olduhunu biliyolar onlara anlatımmı hemen itiraz ediyolar sadece diyorum sizin mardin ismini verdihiniz kuş nerenin kuşu mardininmide siz bütüntaklacılara mardin diyorsunuz he diyolar bakın yugoslavyada arkadaşım var onlar mardini bilmezler dönek cinsi kuş bakarlar bizim burda hiç kırılmamış soylarda bazen keyifzamanı takla atıyor sizin mardin ne meşhurmuş öleya deyip dalga geciyormuş büyükleri yani dünyayı bile kendimize güldürdük her takla atanı mardin diyediye mardinin adını duyurmuşuzkii sanıyoz biz mardini mardinden cıkıo cahil insanlarınn birkacı konusunca neler olabilecehini şimdi daha iyi anladım ustalarımız biz cocukken öle insanlara kızarlardı ben hep derdim bırak be usta onlarla ugrasılmaz derdim bana kızardı ugrasmaya ugras maya ırkları isimlerini şehre göre kendimize göre dehiştirdiler hele bide para kazanmak için yapanlar actı agzını yumdu güzünü şimdi taklacı oldu mardin dünyada taklacı bitek mardinden cıkıyoya ALLAHIM SEN ÖGRETTİKLERİMİZEDE MUHAFİKİYATCI OLKİ ONLARDA SAPIT MASINDİYE HER GÜN DUA EDİYORUM.................. önce bir araştırın sonra ben size böyle yaza yım karşılaştırın ki biraz anlarsınız zıt olan şeyleri yazın siz bendaha anlatcammmmmmmmmmmm

Selamünaleyküm

Mardin diye güvercin varmı ? Veya güvercinin mardin demek için özellikleri var mi ? Mardin il adıdır kuş adı değil. MARDIN YÖRESEL TAKLACİ OYUN GÜVERCINI derseniz olur.

ARKADAŞLAR MARDİN KUŞU NASIL BİR KUŞMUŞ ÖZELLİKLERİ NELERMİŞ BİR KUŞA MARDİN DEMEMİZ İÇİN NASIL BİR KUŞ OLMASI GEREKLİYMİŞ BUNLARIN ORJİNALLERİNİ BESLEDİĞİNİ İDDİA EDEN ARKADAŞLAR TANIMLASIN DA BİZ DE ELİMİZDEKİ KUŞLARIN NE KUŞU OLDUĞUNU ÖĞRENELİM.BİLMEMEK AYIP DEİL ÖĞRENMEMEK AYIP DİMİ

Konuyu başlatan arkadaş buraya genel Mardin güvercin ırk belirtilerini ve bir kaç resimler (göz,kafa yapısı,ayaklar,tırnak) eklerse bizde aydınlanmış oluruz değil mi?
Diğer yörelerden arkadaşlarda konuya destek olurlarsa güzel olur farklı illerin şehirlerin kuşlarını tanımış oluruz

teşekkürler, kolay gelsin

her yörece benimsenmiş perfonmans kuşları vardır Mardin , Ankara , Urfa , Kütahya , Kırıkkale vb. bunuda dahada arttırabiliriz ben elimdeki kuşuma hiç bir zaman mardin besliyorum demem benim ustamdan öğrendiğim onunda kendi ustasından öğrendiği ve bana anlattığı kuşun adı başalan haa buna herkes katılır katılmaz ayrı konu ama kim ne derse desin benim açımdan doğru olan isim bu , fakar usta çok güzel konuya değinmiş bir kaç yıl sonra bu kuşları yurt dışından getireceğiz diye insan oğlu nefsini yenemez bir türlü iyi kuş mezatlarında çok gördük adamlar kırmışlar beyazları buhara ya da demkeş olmuş bir dünya paça vay efendim neymiş öntepe şebap bilmem ne kadar fiyat şebap kuşu sal içeride fıy fıy uçmaya mecali yok ki kanında hayvanın nasıl uçsun ülkemizde misal bir milyon kuşçu var ise bunun yarısından fazlası nasıl meraklı değil tüccar kuşu şöyle yapar isek şu kadar para kazanırız zihniyetinde olan insanlar ama işte kuşun ırk özelliklerini belirleyip nereye tescil ettireceksin federasyonamı onların işi gücü posta kuşu künyeleme ( posta kuşu besleyen abilerim , kardeşlerim üzerine alınmasın ) adam gibi bir güvercin federasyonu olur bu iş dernekler ile yürümez çünkü her ırk kuşun olması gereken özellik ve kriterler belli olur ki bunlar neye göre belirlenecek orasıda muamma ondan sonra herkes ırkına bakar ben bu ırk besliyorum diyebilir yoksa tüccar zihniyeti ile gidildiği sürece tamamen duygusal arkadaşım dedikleri gerçek olmayacak bir şey değil güzel bir örnek hünkariler var

has mardin kuşu varsa koy resimleride görelim gereksiz tartışmaya gerek yok herkez biliyor eski kuşlar kırıldı has damar bulmak zor...benim şahsi fikrim has mardin damarı kalmadı..mardin devri bitti bizim beslediğimiz ankaralı değerli kuşcuların sayesinde şu an bi şeyler uçurabiliyoruz.mardin devri kapandı ankara devri başladı :)

Re: Selamünaleyküm

kuşçu26' Alıntı:
Mardin diye güvercin varmı ? Veya güvercinin mardin demek için özellikleri var mi ? Mardin il adıdır kuş adı değil. MARDIN YÖRESEL TAKLACİ OYUN GÜVERCINI derseniz olur.
s.a tebrikler kardeşim tüm yorumları okudum en mantıklı cevabı sen yazmışsın arkadaşlar aslında mardine has güvercin yok sadece onun adı mardin kuşu değil (merdinli ) dir nasıl kumru, azma, demkeş, posta ... diye sınıflandırdığımız kuşlar gibi buda merdinli türüdür bu kuşlar dönekli yani çoğunluk olarak taklacı performans dediğimiz kuşlardır bu merdinli kuşları bölgesel ve yöresel olarak kendi bulundukları yerlere has olarak farklı biçimlerde üretilmiştir mesela örnek olarak sivas kuşları geneli sarı göz ve uzun bir fiziği olan kuşlardır bunlarada merdinli denir urfa kuşları kınalı göğüs , kısa ve daha narin bir yapıya sahiptir buda merdinlidir yani performans oyun kuşlarının hepsi mardin kuşları değil merdinli türüdür yaşça ve deneyim olarak benden çok daha büyük kuşbaz abilerim var onlarda bu konuda fikirlerini söylerlerse yanlış bildiklerimizi düzeltiriz teşekkürler

Geri