ali hakan' Alıntı:
m tas' Alıntı:
CUMLETEN,SELAMUN ALEYKUM.
MUHTEREM,BUYUKLERIMIZ VE USTALARIMIZ GELIN BUTUN TARTISMALARI BIR KENARA BIRAKALIM,ENERJIMIZI VE VAKTIMIZI OGRETICI VE EGITICI OLARAK HARCAYALIM.BU MILLETIN KUSCU EVLATLARININ OMRU VE EMEGI BOSA GITMESIN.BILDIKLERIMIZLE TECRUBELERIMIZLE AYDINLATICI VE YONLENDIRICI OLARAK OYUN KUSLARININ EGITIMI,URETIMI HAKKINDA BILMEYENLERE YADA YARIM YANLIS BILENLERE YARDIMCI OLALIM.
1.damizlik kuslarimizdaki ozellikler nasil olmali ?
2.kuslari eslerken nelere dikkat etmeliyiz?
3.yavruluktan itibaren,kuslarimiza nasil bir egitim vermeliyiz?
4.bu konuda karsilasacagimiz sorunlari ve engelleri nasil asmaliyiz?
5.bu ve buna benzer yuzlerce soru ve sorun larimiz var gelin bunlari hep birlikte beraberce asalim aldigimiz emanetleri gelecek nesillere guzel ve kaliteli bir sekilde devredelim (iyi kus sadece bende olsun,egoyist zihniyetine son verelim) bencillik etmeyelim,gurur meselesi yapmayalim, usta ve cirak iliskisi icinde saygili ve seviyeli bir duzeyde bu isi goturelim.
değerli dostlarım..site içinde bir kaç konu içinde yazılmasına rağmen yinede burada olsun istediğiniz konuya ben bir giriş yapayım öyle ise..söylemlerim den anlamadığınız yada benim anlatamadığım konular hakkın da yada katılmadığınız bölümler ile ilgili görüş bildirin belli bir saygı çerçevesin de tartışalım bu konuyu..
şimdi konuay bir kuş edinmek nasıl olur onun ile başlayalım..değerli dostlarım oyun kuşu bir kere bakma ile alınmaz edinilmez..eğer kendi bilginize güveniyor iseniz tek başınıza bakmanız yok eğer bilgisine güvendiğiniz bir dostunuz var ise onunla birlikte bu işe kalkışın..almayı üşündüğünüz kuşu illaki havada göreceksiniz ama eldede bir bakınız..fiziki kontrolü mutlaka yapın..
KANAT :
arkadaşlar kuşu havada tutan kanattır..o sebeple çok önem arzeder..bir kere baş taki üç telek çok önemlidir..bu teleklerin genişliği gözle ve esnekliği elle kontrol edilir..kanat larda üçgen şeklinde yenmeler var ise kuş makbul değildir (fakat sert kuşlar yatık bırakıldığın da kümes için de kanat yerler bu ayrı bir husustur)
KUYRUK
DÜMEN)
kuyruk dümendir değerli dostlarım elde baktığınızda iki eliniz ile tuttuğunuz kuşun kuyruğu serbest bırakılır kuyruğunu iç bükey açması iyi bir meziyettir ..14-16 kuyruk olması tercihen iyidir ama 12 kuyruklu kuşlardanda ne kuşlar çıkmıştır bilinir..
KASLARI:
kuşun göğsü bize çevrilerek baş ve işaret parmaklarımız la kuşun kanat altlarına parmak yordamı dediğimiz şekilde sertlik kontrolü yapılır uçan kuşun sert olur kaslıdır yani..yatık kuş gevşek olur..
GENEL DURUŞU:
arkadaşlar asil kuş yürümesi heybeti ilede kendini gösterir..
ben oyun kuşunun koyu kuştan çıktığına inanırım ama yanıldığım zamanlarda olmuştur..şimdi fiziksel muayeneyi yaptık kuşu havada görmek lazım deriz ya hep..mümkünse tanıdığımız bildiğimiz kişilerden kuş edinelim..eğer böyle bir şansımız yoksa almayı planladığımız kuşu seyredelim..sahibinden kuşu tek salmasını isteyelim eğer mazereti varsa uçurmasını engelleyelim başka zaman bakalım..kuş tek salınmalıdır(kuşun kendini yapmış eke kuş olduğunu düşünerek yazıyorum)tek salınan kuşun kümesinin kapısı açık bıraktıralım ve saldıktan 10-15 dakka sonra dışarı kuş bırakmasını isteyelim ama uçan kuşa hiç pırıltı verdirmeyelim..kuşumuz yani damızlık yapmayı düşündüğümüz kuşumuz en fazla 40-60 dakka içinde oyuna gelmelidir..seferlerinde düzenli pratik ve standart olması makbuldür..ben uzun giden kuştan hep çekindim ama yöreye göre kimi yetiştiricimiz uzun gideni sever..ben taban taklayada değer vermem istemem ama bunun olması gerektiğini şart olarak düşünen arkadaşlarımada saygım sonsuzdur..kuşumuz 2 saaten az uçmamalı açık gezmeli inerken taklalı yada harmanlayarak inmelidir..kısa kısa geçeceğim..şimdi bu şekilde kuşu bir kaç kez seyredelim..kuş sürekli aynı performansla uçuyor ise sahip olabileceğimiz bir kuştur..çift almalı yada ona yakışır başka bir kuşu aynı esaslar ile seyrederek almalıyız..bu kuşlarımız bizim damızlığımız olacak tır ama bakın arkadaşlar damızlığın damızlık olabilmesi için ben ce bir kaç kuşak yavrusu görülmelidir..altı çalışan kuştan damızlık olur..
kuşlarımızı eşlerken benim kanımca keinlikle serbest eşleme yapmamalı uçum süresi uzatılacak ise ona göre uzun uçan kuşa vurmak gerektiği,yani eksiği tam olanla gidermeli yada eşdeğer kuşları eşlemeli diyorum..
yavru kuşa herzaman dediğimiz gibi uçumu bol olan kuşlar ile salmalı öncelikle yavruya nefes verilmeli ciğeri sağlam olan antremanlı kuş havada kalacaktır...kalabalık bir şekilde yüksek sinek tabir ettiğimiz mesafelerde uçan kuşlarla salınmalı ve uçurulmalıdır..yavrumuz zamanla götleme yapacak ve taklayı çevirecektir.taklayı çeviren kuşumuz sinek tabir ettiğimiz mesafelerde al-ver e girecek ve bunu yavaş yavaş aşağılara indirecektir..zamanla inme zorluğu çeken kuşumuz artık inmekte zorlanın ca tek uçurulmalıdır..bir süre sonra bizim zer olarak tabir ettiğimiz yada sersem denen durumu peyda olacaktır..işte seyislik başladı arkadaşlar sersemden çıkarmak çok meşeggatli bir iştir kimi kuşçular açılmayan kuş diyerek yatırı kuşunu salmaz..ben ce büyük hatadır bu..sersemi nekadar sert geçerse bir kuşun okadar iyi olcaka demek tir kanaatimce..şimdi sersem deki kuşu açmak için kuyruk ortası çekilir benm kuşlarımınm sersemini açmak için yüksek yada rampa bir yerden kırda tabii ki salar kovalardım taki takla atarken kendini düzelten kuş sonun da uçuma dönecektir...ben antremanlarımı yavru iken sıcakta uçurmak sureti ile verirdim ..sabah ,öğlen akşam ayrı uçururdum acımazdım yavruya..genç kuş yorulmaz dostlarım ..sıcakta uçuma gelen kuş serinde daha randıman lı olacaktır..yavru kuşlarınız sağa sola atabilir yada ağaca konabilir bunu sorun etmeyin yavrudur yapar ama herşey o yaşlardada belli olur..eke kuşun böyle bir mazereti olamaz..ayrıca değerli dostlarım herzaman derim kuşlarınıza sahip çıkın önceliğikendi kuşlarınıza verin daha sonra dışarıda arayın..
inanın dostlarım aklıma gelenler bunlar şimdilik yanlışlarım olabilir takıntılarım olabilir ama ne yapalım ben böyle bilir böyle yaparım saygılarımla..