Hobimize Başlarken Neler Yapabiliriz (ALINTI)

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Hüseyin BAŞOĞLAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 1
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

Hüseyin BAŞOĞLAN

Moderatör
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
4,880
Tepkime puanı
2
Yaş
38
www.kuscular.org
Ad Soyad
Hüseyin BAŞOĞLAN
Meslek
Yazılım-Tasarım
Şehir
Muğla
İlgi Alanı
Balıklar
Bu Güzel Paylaşımı Bizlere Sunan SEVGİLİ Tahir SADAN'a Buradan Birkez Daha Teşekkür Eder Başarılar Dilerim.


tahirsadan' Alıntı:
Bu güzel hobiye gönül verip, randumanlı, zevkli bir birlikteliğimiz olmasını istiyor isek henüz başlangıçta göz ardı etmeyeceğimiz bazı detaylara özen göstermeliyiz.
1) Beslemek amacı ile alacağımız güvercinlerin kesinlikle sağlıklı olmasına
2) Güvercinlerimizi besleyeceğimiz kümes ve salmalarının uygunluğu iyice araştırılıp, bilgilenip sıhhat ve hijyenik şartlara elverişli daha sonra bakılacak güvercin adedine uygun büyüklükte olmasına
3) Besleme hakkında bilgilenme ve yeterli besleme şartlarına uyma konularını deneyimli bakıcılardan öğrenip başlamak ilk dikkat edilecek şartlardır.

Üretmek amacıyla edineceğimiz soylara ait damızlıkların alımında çok seçici olmak, acele etmeden sağlıklı olmalarına dikkat ederek, tanıdık, bildik, sağlığından dolayı risk olmayacak kişilerden almak gerekir. Küçük bir vurdumduymazlık hem kuşların telef olmasına hem de kümeslere çeşitli virüs ve bakterilerin yuvalanmasına neden oluruz.
Kümes ve salma inşaasına başlamadan önce bölge koşulları(soğuk, ılıman, sıcak) göz önünde tutularak uygun kümeslerin yapımı düşünülmelidir. Temiz hava, rutubetsiz kümes en büyük ihtiyaçtır. Kümes yapılırken hijyen şartlarının en kolay uygulanabileceği şekilde tasarlanmalıdır. Kümesin nemsiz, rutubetsiz ve temiz havadar olması için uygun baca sistemi ile donatılması ileride karşımıza çıkması kaçınılmaz olan üst solunum yolu enfeksiyonları ve salmonella oluşumunu engelleme açısından çok önemlidir. Yağmur ve rüzgara karşı iyi izole edilmelidir.
Güvercinlerimizin sağlıklı yetiştirilmesinde uygulanan bakım ve beslemenin bilinçli, düzenli olmasının önemi çok büyüktür. Damızlıkların ve performans sergileyecek olanların yemleme şekillerine dikkat gerekmektedir. Aşırı yem vermek yarar yerine zarar getirecektir. Tahılların taşıdıkları içlerinde sahip bulundurdukları değerlere göre bilinip orantılı vermek hem yavru büyütmede hem performansta çok yararlar gösterecektir.
Kümes hijyeni, kümes içinde güvercinlerimizin sağlıklı yaşayabilmeleri için taban ızgarası ve kullanılan yemlik, suluk v.s nin temiz olmasını gerektirir. Kümes ısısının ve rutubetin ayarlanması için uygun havalandırma ve aydınlatma sağlanılmalıdır. Kümesin hijyenik şartlara elverişli olması güvercinlerimizin infeksiyöz hastalıklara karşı vücut dirençlerinin artırmak açısından önemlidir. Kümes tabanında oluşan nemden kaynaklanan amonyak gazına karşı kuşlarımız çok duyarlıdır. Gözlerde sulanma, burun akıntısı, üst solunum yolu enfeksiyonunun başlamasına sebep olur. Nem oluşumunu engelleyecek nem emici maddeler veya havalandırma sistemi yeterli değilde sağlıklı bir yaşam söz konusu olamaz.

Okumuş Olduğunuz Makale Türkiye Dönücü Irklar Komitesi Kurucu Üyelerinden Ve Aynı Zamanda Sevdiğimiz Saydığımız Bir Yetiştirici Abimizin kuscular.org alt kuruluşu olan Destek Sitemizde Yayınlamış olduğu Yazısıdır. Kendisine Buradan Birkez Daha Teşekkür eder Hayatında başarılar dilerim.
 
Burdaki yazı dogru ve güzel
ama uygulama aşamasına gelince ben çok iyi biliyorumki 500 kuşcudan sadece birisi uygular bunu oda tam olarak değil yarısını ancak tamamını türkiyede hiç bir kuşcu uygulamaz buda bir gercek ama yeni başlayanlara tafsiye olarak güzel bir yazı olmuş
 
Geri
Üst