hünkari beslemek konusunda aklıma takılanlar

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hüseyin35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

hüseyin35

Üye
Katılım
6 Eyl 2012
Mesajlar
21
Tepkime puanı
0
Yaş
26
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
hüseyin yamalı
Meslek
öğrenci
Şehir
İzmir
İlgi Alanı
Kemirgenler
öncelikle selamın aleyküm bn yerli hünkari beslemk isiyorum kümesim ve bütçem uygun fakat aklıma takılanlar var . 1 yerli hünkari kendi yavrusuna bakablirmi ? 2 izmirde bulabilrmiyim 3 kümeste sadece hünari mi olmak zorunda? 4 çok mu narin olurlar
şimdiden teşekkürler.
 
Hünkari güvercinleri ( Alman saltanat, yerli hünkari, hollanda hünkari,) hakkında aradığınız bilgilere ve bu ırkımız ile ilgili çeşitli resimlere bu bölümden ulaşabilirsiniz.


--------------------------------------------------------------------------------
Hünkari


Manisa güvercin yetiştiriciliğinde ülkemizin önde gelen kentleri arasındadır.

Güvercin sevgisinin Manisa’da yaygın olmasını en başta, şehrin bir “Osmanlı Şehzade Sancağı” olarak “İmparatorluk sarayının” imkanlarına sahip olmasına bağlayabiliriz.

Bilahare, “güvercinleri” Spil Dağı, Sultan Yaylası ve Yeşil Manisa Dağlarından, geniş ve verimli Manisa Ovasının, tekrar Yunt dağlarına uzanan zengin coğrafyasında ve bu coğrafya üzerindeki güneşi bol, ılıman iklimimde bulabiliriz.

Nihayet, halkın da güvercinlerin rengarenk ve çeşitli cinslerdeki güzelliklerini seyir eyleyip, onları besleyip, geliştirecek refah seviyesinde ve hayvan severlikte ileri derecede insanlar olduklarını ifade edebiliriz.

Nitekim, Manisa Şehzade Sarayına özgü, “Sultan Güvercini”, “Hünkari” ırkı bu refah ve incelik anlayışının birleşmesi ile, Osmanlı Sultanlarının kendilerine has bir mükemmel ırk geliştirme isteği sonucu, yüzyılların emek ve birikimi ile meydana gelmiştir.

Üç kıtaya yayılmış Osmanlı topraklarındaki farklı ırktaki güvercinler, Manisa Sarayında toplanmış ve burada zengin bir güvercin koleksiyonu oluşturulmuştur. Bu çeşitlilik içinde melezleşme çalışmaları sonucu üretilen “Hünkari” ırkı, kanaryadan küçük gagaları ve her renkteki ebruli-dantelli ve bir tüy veya telekte, en az üç renkli desenleriyle eşsiz güzellikte bir güvercin cinsi olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Ondokuzuncu yüzyıldan itibaren Saray tarafından yabancı misafirlere hediye edilen Hükariler Avrupa’ya yayılmış, oradan Amerika’ya da geçerek bütün dünyada tanınmış olup, bu gün de ismi, kökenini çağrıştıracak şekilde, göğüslerindeki gül diye adlandırılan kendi içinde dönen , dalgalı, kıvırcık tüyler sebebiyle, “doğu fırfırı” anlamına gelen “Oriental frill” olarak anılmakta, Amerika ve Avrupa’ da dernekleri bulunmaktadır.

1864 yılında ilk defa H. P. Caridia tarafından alınıp, İngiltere’ye götürüldüğü bilinen Hünkariler, 1879 yılında da Amerika’nın önde gelen kentlerinden New York’ta National Columbarian Society tarafından ilk defa sergilenmiştir.

Küçük gagaları sebebiyle kendi yavrularını beslemekte zorlanan Hünkariler süt annesi olan daha büyük gagalı güvercinler tarafından büyütüldüğünden, yetiştirilmeleri zor ve sınırlı olmakta, halis ölçülerde olanlarına daha ender rastlanmaktadır. Hatta damızlık olanlar Avrupa ülkelerinden, bilhassa da Almanya’dan geri getirilmektedirler.

Tamamının ayakları tüylü-paçalı, başlarının üstü sivri çıkıntı tüylü-tepeli ve göğsü kıvırcık tüylü-güllü olan Hünkariler, iki ana renk kompozisyonu içinde toplanırlar.

Birinci gurupta, baş, boyun, göğüs alt ve sırt beyaz, yalnızca kanat üstleri ve kuyruk ebruli-dantelli mavi, gri, kahve, kırmızı, siyah renk desenlidirler. Kuyruk uçlarında padişah mührü anlamına yorumlanan, bir beyaz metal para şeklinde desen mevcuttur. Kuyruk uçlarındaki bu beyaz ebruli işlemeye bu yüzden “mühür” veya “alem” denilir. Bu guruba yurtdışında “satinette” adı verilirken bizde ” kanat-kuyruk işlemeli ” çamkabuğu, mavi , gibi isimlerle anılırlar.

İkinci gurup ise, baş, boyun, göğüs alt ve sırt koyu renkli olup, kanat ve kuyrukları ebruli-dantel desenlidir. Bu guruba da dışarıda “blondinette” denirken bizde “tam çamkabuğu”, “arap ozan” kara çil, mavi ,sarı, kırmızı “sümbüllü” kırmızı çil denilmektedir. Yine kuyruklar ve kanat uçları mühürlü ve alemlidir.

Bu iki ana gurubun dışında , göz altı-alın renkli, kanat üzerleri mavi, beyaz veya kırmızı kuşaklı olanları da vardır.

Manisa ve çevresinde halen yaygın olarak bulunan Hünkarilerin orijinal renkleri çamkabuğu, sarı, kırmızı, mavi, siyah sümbüllü, kanat uçları ve kuyrukları açık renk oyalı-ebruli süslemeli olup, beyaz üzeri kanat ve kuyrukları aynı renklerle süslü olanları da görebilmek mümkündür. Bu renk ve desen zenginliğine rağmen, bu gün için yaygın bulunan Hünkarilerin gaga uzunluğu, dünya ölçeğinde orijinal olarak tabir edilen Avrupa ve Amerika’daki çok iyi korunmuş ve hatta gelişimi devam etmiş, emsallerinden yarım santimetre uzunluğunda büyüktür. Bu nedenle hünkarilerin yurtiçinde de en kısa gagalıları, en makbul olanlardır. Bu sebeple gerek müsabakalarda, gerekse ticari alım-satımlarda önce gaga uzunluğuna bakılır.

Ancak, yurtdışında burunun altında dışarıya bir uzantı vermeyen adeta ”sıfır” uzunlukta bir gaganın, beslenme ve yavru besleme imkanını zorlayan yapısının doğal hayata ve üreme fonksiyonuna aykırı bulunması , bir tartışma konusu olabilir.

Ama zaten, Manisa’da mevcut hünkarilerin gaga ölçüleri de, besleme, üreme fonksiyonlarını karşılamaya yeterli ölçüde ve kırık tabir edilen karışmış örneklerinin dışında, seçilerek beslenen ve el değiştiren Hünkariler gayet küçük gagalıdır.

Bu gaga kısalığındaki birkaç milimetrelik fark sebebi ile, Manisa’da halen mevcut hünkari güvercinlerine Avrupa ve Amerika’daki hemcinslerine nazaran ırkı bozulmuş gözüyle bakamayacağımız gibi, aksine beslenme ve üreme şartları ölçeğinde, daha doğal ve orijinal olarak kabul etmemiz gereği meydandadır.

Nitekim, 1907 ve 1914 yılları arasında İngiltere’de yayınlanmış, “Feathered Word Magazin” dergisinin kapağı olan “Oriental Pigeon” (doğu güvercini) adlı çizme resimde tüm Hünkari modelleri gösterilirken , gaga yapıları da; Manisa’daki mevcut örneklerine daha yakın, Avrupa’daki şimdiki örneklerinden biraz daha yapılıdır.

Keza, Amerika’nın en önde gelen Hünkari “Oriental Frill” derneğinin İnternette http://www.pigeonclubusa.com adı ile ulaşılabilen web sitesinde logo olarak kullanılan temsili resim de yukarıdaki örneğin sonuçlarına ulaşmak mümkündür. Logo daki gaga daha belirgin iken, yarışmalarda dereceye girmiş hünkarilerin fotoğraflarında neredeyse gagalarının bulunmadığı görülmektedir. Bu durum, sergilenen kuşlarının bir miktar özel bir makasla gagalarının kısaltılmasından kaynaklansa da, melezleşme çalışmalarıyla, gaga kısalmasının devam ederek, doğal üreme ve beslenme şartlarını zorladığını göstermektedir.

Manisa ve çevresindeki Hünkarilerle, yurtdışındaki Hünkariler arasındaki diğer bir fark da, yerli hünkarilerin avuç içi kadar küçük yapıda olmasının karşısında , yurtdışındaki hünkarilerin oldukça iri görünmesidir. Bu durum bir miktar beslenmeyle ilgili olarak açıklanabilse de , bu husus da bir gelişme ve farklılık olarak tespit edilmelidir. Ancak bu durumun da, ırkta bir kırılma olarak kabul edilmesi doğru olmaz, bu farklılıkların beslenme, korunma ve gelişme şartlarına bağlı olarak 150 yıllık süreç içinde meydana çıkması olağan karşılanmalıdır.

Her halükarda bütün dünyada menşei Manisa Şehzade Sarayları olduğu kabul edilen , Sultan Güvercini Hünkari kuşlarını, her iki versiyonunu da, en halis ölçüleriyle yetiştirme gayretimizi sürdürmeliyiz. Bunun için Hünkarinin gerek yurtiçi , gerek yurtdışı örneklerini muhafaza etmeli, güzellikleri arttırmanın öncelikli yolu olarak, her güvercin meraklısının bu güzide ırka yer vermesinin yanı sıra, Manisa ve çevresindeki her park ve bahçesinde de bir” Hünkari Evi” bulabilmeliyiz.

Böylece, Manisa’nın dağ lalesi Anemon’u, Manisa ovasının çekirdeksiz üzümü Sultani’si gibi, dünyalar güzeli bir kuş çeşidi olan Manisa Sultan Güvercini Hünkarimizi, bir Manisa markası olarak bütün dünyada tescil ve ilan edebiliriz.

Öyleyse, asırlar boyu sevip, beslediğimiz memleketimizin ender ırklarından, başta Hünkari olmak üzere “Sultan Güvercinlerine” sahip çıkalım, onları koruyalım ki, Onlar da bizim gönlümüzü ve kendi gök kubbemizi süslemeye devam
--------------------------------------------------------------------------------

: Hünkari
» 11 Ocak 2008 14:41
 
Merhaba kardeşim öncelikle Hünkari güvercini tercihin için seni canı gönülden tebrik ediyorum. Ülkemizin değerlerine sahip çıkman bu yaşında çok güzel. Buralarda olsan ilk hünkarilerini sana hediye etmek isterdim... Hünkarilerin bazıları kısa gagalarından dolayı kendi yavrusuna bakma konusunda sıkıntılı bir kuş yalnız uzun gagalı yavrulara çok da güzel bakabiliyorlar... Hünkari besleyeceksen ki İzmir'desin çok güzel hünkariler bulabilirsin.İyi araştır sonra üretmek amacın varsa bir yada birkaç çift hiç yavru bakmamış kelebek oralarda kolay kolay ve ucuza bulunabilir edin onlara hünkari yavrularını baktırabilirsin. yada posta da seçebilirsin... Yalnız risk almamak adına bakıcı olarak kullanacağın kuşlar hiç uzun gagalı kuş bakmamış olacak...Hünkariler sıkınıtılı ve narin kuşlar değillerdir... Kolay gelsin... Hünkarilerle ilgili istediğin soruları aklına takılan herşeyi özelden veya burdan sorabilirsin....
 
saol osman abi hünkarilerin bazıları demişsin yani kendi yavrularını büyüte bilenleri varmı? varsa ondan almak tercihimdir çünkü bakıcı kuşun yumurtasını kırp başka kuş büyütrmek o canlının üreme hakkını gasp etmektir. ama yinede bu benim osmanlı dan bize miras olarak gördüğüm hünkari sevgimi azaltmayacak.
 
Yerli hünkarilerin gagaları diğerlerine göre daha uzundur. Yavru bakabilirler. Ama hollanda hünkarisi felan alırsan kısa gagalı olurlar onlar bakamaz kardeşim. o zaman uzun gagalı bir bakıcı bulman gerekir. Kümeste tek ırk besleme konusu şöyle. eğer aldıgın kuşlar bekar olursa ırkın kırılma şansı var. Yane aslında tek ırk daha iyi olabilir. Ama diyorsan ki kümesim karışık olsun felan. sen bilirsin. Irkların kırılmamasına dikkat edersen sıkıntı olcagını düşünmüyorum. Eğer yalnışım varsa üstadlarım düzeltsinler lütfen.

Saygılar..
 
yerlilerin fiat kaç para çift
 
hüseyin35' Alıntı:
yerlilerin fiat kaç para çift


100 TL - ... arası
 
mezatlarda 70 80 100 değişir. onlarda 2 tane bekar alıyorsun. bir dişi bir erkek. sonra çift oluyorlar. çift olana kadar zaman geçiyor. felan. kuşlara baglı. bazıları 1 günde çift oluyor. bazıları gıcıklık yapıyor 1 aydan fazla ugrasabılıyorsun. birde öyle bişeyki. kuşun sadece saglıklı oldugunu anlamak ıcın belli şeylere bakarsın. ucurmazlar yane kolay kolay. alcan bi gelcen kuş ucamıyor çıkıcak. diceksinki kuş bu nasıl ucmaz. arkadasım aldı bir çift 80 liraya. eve bı geldı. ucurur ucurmaz kuş konuyor bi yere dahada ucuramıyoruz. mezatlarda damızlıklar ne kadar onu bılmıyorum. ama ucuz degıldır yavru garantılı damızlık hünkariler. Bana göre yakın bir kuşçuya git. uçuşunu duruşunu görerek damızlık al. hem kuş besliyen adamlar fiyatlarıda çok iyi bilmez. uygun bişeye alırsın. hatla hediye bile edebilirler yane.
 
hüseyin35' Alıntı:
saol osman abi hünkarilerin bazıları demişsin yani kendi yavrularını büyüte bilenleri varmı? varsa ondan almak tercihimdir çünkü bakıcı kuşun yumurtasını kırp başka kuş büyütrmek o canlının üreme hakkını gasp etmektir. ama yinede bu benim osmanlı dan bize miras olarak gördüğüm hünkari sevgimi azaltmayacak.
Yerli hünkari dediğimiz ki bu asıl hünkaridir ender de olsa yavrusuba bakamayanlar var ben de bir çift mevcut yerlilerden... Bir de şu zamanında Avrupa'ya kaçırılıp tekrardan bize fahiş fiyatlara satılan çok küçük gagalı olanlar ise hiç bakmıyorlar... Canlıların üreme hakkını gasp etmemek konusunda haklısın kardeşim ama yavruyu çıkartıp 10 gün içinde anne-babanın bakmamasından dolayı ölüşlerini izlemek daha da acı...Madem bu konuda duyarlısın kuşları da düşünüyorsun sana tavsiyem bir çift hünkari al , bir çift de mesela kelebek olabilir ondan al yumurtların yerlerini değiştir...Hünkari uzun gagalı kuşların yavrularına bakabiliyor tecrübeyle sabittir...Diğer uzun gagalı anne-baba da hünkari yavrularına bakar böylece kümsenin üreme hakkını da gasp etmemiş olursun hem de Hünkari zevkinden de mahrum kalmazsın...
Bu arada ben hünkarilerimi İzmir'den pazardan aldım yerli olarak tabir edilen hünkarilerin çiftini 30TL gibi rakamlara çok rahat alabilirsin tabii ki İzmir^'den sana tavsiyem bir büyüğünle git pazarlık açısından faydalı olur...
Kafana takılan herşeyi sorabilirsin unutma bu ırkı beslemek gerçekten ayrıcalık her kümeste olmasını temenni ediyorum sonıuçta ATA YADİGARI...
 
abi ben izmir kirazdayım(ödmişe yakın bi yer) burda hünkari besleyen tanımıyom . eğer ödemişte besleyen arkadaşlar varsa 1 çift yavru hünkar alabilirm.
 
Geri
Üst