Hünkari Hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan kanazon
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 2K

kanazon

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
-Taner Aybar-
Meslek
Emekli
İlgi Alanı
Kuşlar
Kaç cins Hünkari var sorusu çok yaygın, yorumum ,
Dünyada tek bir Hünkari cinsi vardır .Yaratıcısı, güvercin tutkusunu 4 kıtadaya yayılan topraklarındaki güvercinleri toplayarak, kendine has güvercin yaratma sevdası taşıyan Osmanlı Sultanlarıdır.Bu çabanın sonunda elde edilen ilk hünkariler müthiş beğeni görmüş ve geliştirme süreci devem etmiştir.Bu geliştirmelerin yapıldığı merkezde memleketim Manisadır.
Doğada olmayan ,kültür ırkı olan Hünkariler Osmanlının çöküşünden sonra ülkemizde sahipsiz kalmış ve kaybolmaya yaklaşmıştır.Çünkü özel bir ırk olduğundan bakımıda özel ilgi ve beceri istemektedir.
Ancak Sultanlarımızın hediye ettiği avrupalı güvercinseverler Hünkarinin olağanüstü niteliklerinden çok etkilenmiş ve Ülkemizde duran Hünkariyi daha güzelleştirme çabalarına avrupalılar devam etmiştir.

Avrupa ve amerikada yapılan güzelleştirme çalışmaları ,renk.desen özelliklerine hiç bir şey katmaz iken ,kafa ve gaga yapıları african owl cinsi güvercinler ile kırılarak geliştirilmiştir.Gagalar küçülmüş,kafalar büyümüştür.
Ayrıca salmalarda beslenerek korunması ve özel beslenme programları Hünkarinin daha iri olmasına uçuş yeteneğinin azalmasına sebep olmuştur.
Hünkari yavrulktan itibaren serbest yetişirse uçma yeteneğini kazabilmektedir.
Avrupada derece yapan Hünkarilerimin yavrularını posta ve kelebek'ler ile mükemmel uçurabiliyorum.
African owl Osmanlınında Hünkari oluşturma sürecinde değerlendirdiği bir ırk olup geliştirme sürecinin devam etmesi ile bugün Alman ,Hollanda Hünkarisi diye tanımlanan niteliklere ulaşılmış olacak idi.

Sonuç olarak:tek bir HÜNKARİ ırkı vardır ve sahibi biziz diğerleri aslı belli olan ırkın geliştirilmesidir.

HÜNKARİ 'ye uluslararası anlamda sahip çıkmamız için yapmamız gereken;

1)Tüm avrupa veAmerikada Orientall frill adı altında Hünkari dernekler var iken ülkemizde Hünkarinin anavatanında bu eksiği kapamak ve Hünkari derneği kurmaktır.
2)Avrupa ve Amerikalı güvercinseverler Hünkari'mizi sahiplenmeye çalışırken biz yerli ,yabancı Hünkari tanımlarını bırakıp tüm hünkarileri benimseyip,sahiplenmeliyiz.

Tayfun Küçükoğlu-nun Hünkari hakkında yazdığı bir yazı beyendim ve paylaşmak istedim yazı alıntıdır.

Benim tercihim yerliden yanadır boyut olarak bir karış olması tercihimdir koyduğum resimler siteden alıntıdır karşılaştırma için.Yerli Hünkariler uçum ve akıl olarak üstün evine sadık ve kendi yavrusunu büyetebiliyor bu benim için önemlidir.

Avrupada Melezlenmiş Olan

Yerli

Size katılıyorum Taner Bey. Bizim kendi has ırkımız yerli olan Hünkari lerdir. Ona sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Yapı ve huy itibari ile de söylediğiniz gibi yerli ırk çok daha avantajlıdır.. Sonuçta zevk meselesi ama ben Blondinette ve Satinette lerin kafa ve gaga yapılarını hiç beğenmiyorum.

Aynen katılıyorum sizlere , gerek kostüm gerek uçuş ve gerekse de yavru bakıcılıkları bakımından her kümeste olması gereken bir çift bence.

Kafa ve gaga yapısı olarak yerli ırk bence de daha düzgün bir görünüme sahip, bu güzel safkan cins koruma altına alınmalı. Öğrenmek istediğim bu kuşlar havada ne kadar kalabiliyorlar, yine yerli ırkdan bahsediyorum.

Geri