HZ.ALİ DE GÜVERCİN BESLEDİ

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan umut coşkun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 6K
preview.umut-donek.webnode.com.tr
Ad Soyad
Umut COŞKUN
Meslek
Bankacı
İlgi Alanı
Seçiniz
selamlar
Türk toplumunda ankut güvercinlerinin önemli bir yeri ve önemi vardır.bunun en önemli nedeni islam aleminin kurucusu hz. muhammed (s.a.v) in halifelerinden hz. alinin bu güvercinlerden beslemiş olmasıdır.evliye çelebi hz. alinin de kırmızı çatal ibikli çakşırlı güvercin beslediğini ve bu bakımdan bunları beslemenin SÜNNET olduğu yazmaktadır.burada bahsedilen güvercinler bugün bizim ankut adı ile adlandırdığımız kuşlardır.çatal ibikten kasdedilen şey çift tepedir.(takka,perçem) çakşır ise paça (tozluk) anlamındadır.evliya çelebinin seyehatnamesinde peygamberimizin torunu ve hz.ali nin oğlu olan ve 680 yılında kerbelada öldürülen imam hüseyinin atmaca ve doğan avladığı ayrıca çakşırlı (paçalı) kut güvercin beslediği yazılır.evliya çelebi bu bakımdan 1638 yılında istanbul da kuşu kuş ile avlayan avcıların pirimiz imam hüseyindir dediklerini belirtiyor.yine evliya çelebinin belirttiğine göre ankutların sadekut,taçlıkut,çakşırlıkut (paçalı) gibi çeşitleri bulunmaktadır.
saygılarımla

Teşekkürler.. yanız bilgilerde yalnışlık var..Anlatılan bilgiler Türk toplumunda degil Arap toplumundadır..Türkler Seyahatnamede bunu anlatmıştır..Ayrıca Güvercin besleyıcılıgı sanırım çok daha eskilere dayanır..Hz.İbrahim'e Güvercin besle emri geldiği bilinir.

teşekkürler umut bey

bu bilgi günümüzde bize cok yardım eder günümüzde güvercin beslemek pek iyi bir gözle bakılmıyor aslında kimseye neden beslediğimizi acıklamakla hükümlü de değiliz fakat yinede güzel örnek alınacak bir bilgi teşekküreler umut abi...

HZ ALİ güvercin beslemiş olabilir ama bütün günü nü bizim gibi kuşlarla geçirmemiş, mezattan mezata .. kuş pazarından, kuş pazarına dolaşmamış , sohpetleri güvercin üzerine kurulmamış

erdem abicim sonuçta bizde mezaattan mezata dolaşmıyoruz bizimde sosyal hayatlarımız var güvercinden önce gelen sorumluluklarımız var önce o sorumluluklarımızı yerine getirip sonra güvercinlerle zaman geçiriyoruz ha birde ben böyleyim yani ki bu sitedeki birçok kişide böyle olduğunu umuyorum fakat istisnalarda vardır ama istisnalar kaideyi bozmaz sağlıcakla ... (lütfen yanlış anlama yazımı)

bilgiler icin tesekkürler.. ama ne olursa olsun bir seyle fazlaca vakit gecirmek zaten dinimizde hos görülmüyor "mekruh"
haram degil ama harama yakin sayiliyor ^^

Yanlız ozamanlar arap toplumu fakirdir ve şuanki mekke medine çöl şeklinde evler ise çadır şeklindeydi...nasıl olmuş bu, nasıl ve nerde kuş beslemiş. yani ben buna pek inanmadım...hiç bir yerde yazılı böyle bir rivayet yok!! Araplar ozamanlar çölde çadırlarda yaşayan ve sağa sola saldıran kavimlerdi...Taki Türkler gücünü toplayarak Osmanlı imparatorluğunu kurunca onlarda halifeliği güçlü olan Türk milletine korkusuz savaşçılar olduklarından vermek zorunda kaldılar...Tamam eski mısır tarihinde falan varda araplarda ilk defa duyuyorum ve varsa bile Osmanlıdan oraya gitmiştir kuşçuluk...Ozamanlar Arabistan diye biryer yok denilecek kadar ufaktı ve fakirdiki araplar pislik içinde olduklarından abdestler gelmiştir....Saygılar

erdemz' Alıntı:
HZ ALİ güvercin beslemiş olabilir ama bütün günü nü bizim gibi kuşlarla geçirmemiş, mezattan mezata .. kuş pazarından, kuş pazarına dolaşmamış , sohpetleri güvercin üzerine kurulmamış
İşin yoksa, dünyalığını yapmış kendini geçindirecek kadar bir gelir sağlamışsan istersen geri kalan ömrünü güvercinlerle geçir bu sadece seni ilgilendirir sevgili kardeşim. Yok haramdır, yok mekruhtur yok günahtır yok bokuna basınca kısmetin kapanır.... geçin bunları bunlar halk uydurmasından başka birşey değil....Saygılar

Allah bütün yaratıkları mahlukları yaratım insanın emrine hizmetine vermiştir.Nasıl olurda güvercin beslemek mekruh olur ve bunu din söyledi diyebiliyorlar anlayamıyorum ya nerden uyduruyorlar düşünüyorum taşınıyorum ama çok garip...

Peki be Fil beslemek istiyorum nasıl olcak şimdi? Fil beslemeyle ilgili neden birşey yok? İnsanlar kıskanıyor veye Güvercin insana çok sıcak bir hayvan olduğundan insanlar güvercini seviyor ve ilgileri güvercine toplanıyor diye uydurulmuş şeylere inanmayın arkadaşlar... Herkes Fil besliyor ve aynen bu şekilde aktiviteler gösteriliyor olsaydı şeriat ehli onada bir kılıf uydururdu siz merak etmeyin...

Saygılar
Osman Uğur KORKMAZ

Geri