Arkadaşlar bu konularda paylaşımlar epey oldu işin o tarafına girmeden.Nedenlerini kısaca açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle Tüm canlılarda genetik bilgiler genlerde, genlerde kromozomlarda bulunur.Kromozomlarda ebeveylerden
yavrulara geçer.
Oyun kuşunda ya da performans güvercininde en önemli olay fiziksel güçlülük ve sağlıklı olma şartıdır.
Tıpkı bir maraton koşucusu gibi.
Yakın akraba yada uzak akraba konusu muharrem abinin yazında açıklanmış.
Akrabalı eşleştirmelerde kan yakınlaşması denilen,aynı genlerin yavrularda buluşması bunun en büyük sakıncası taşınan her türlü çekinik olan hastalık ve genetik olumsuzlukların yavarularda görülme yüzdesinin artması.Dolayısıyla sağlık sorunu,fiziksel sorunlar demek.
Örnekle açıklamak istiyorum;örneğin takla genini,atış genini,fışkırma v.b genleri akraba eşleştirmeleriyle korudunuz
zamanla fiziki ve sağlığı etkileyen genleri zayıflatdınız, bu özellikleri ortaya koyacak fiziki genlerin olmaması taklaya yığılma,araları açamama ,nefes problemi,takla sarma,çift takla,v.b olumsuzluklara davetiye çıkarmak anlamına gelir.
Yapışma konusunu bende muharrem abi gibi düşünüyorum.
Eğer oyun kuşu zaman olayını kendi kullanıp istediği zaman gelip gut gibi inebiliyosa bu geni taşıyor demektir.İsterse aya gitsin makbul değildir.
Boş yada taklasız inmede her uçum da standart bir uçum ve oyun yapıyor fiziksel direnci bitince, yorulunca yada kendini bitirince taklasız ayak açıp perdah açıp v.b iniyorsa buna yapışma diyemeyiz ama çoğumuz da bu özelliği makbul görmüyor vursun bir takla diyor.Neden vurmuyor yada vuramıyoru kimse sorgulamıyor.Yoksa hayvan 2.seferinde aynı inişi yapar neden yapamıyor.
Konumuza dönersek yapışma genini taşımayan bir kuş akraba eşleştirmesi de olsa altını boşaltıp gelip yapışmaz kanaatindeyim.
Hatta kendi görüşüm oyun kuşunun boşalma(taklayı bırakma) olayı eş devresi(kızgınlık) dönemimdeki olayına da olumlu bakmıyorum.
Neden;Oyun özelliklerini taşıyan genlerini, benim tabirimle duygusal genler bastırabiliyor(baskılayabiliyor sa) olumsuzluk olarak görüyorum.
Yapışma değil gevşeme(boşalma)olayının akrabalı eşleştirmelerden kaynaklanabileceği düşüncesindeyim.
Son olarak altını çizerekten söylüyorum daha önce defalarca belittiğim gibi.
İyi bir oyun özelliği performans bekleniyorsa sağlıklı,güçlü beden(anatomik)yapıda bir kuşa sahip olmamız gerekli ki
oyun genlerini rahatlıkla gösterebilsin.
Yani kasa hacı murat, motor porşe bastım gaza ;dayansın ibre sona dayanır mı,dağılır mı?
Yorumları sizlere bırakıyorum..
Saygılar..