İÇ İÇE GİREN OYUN KUŞLARININ ALTLARININ BOŞALMASI

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan jakabo007
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 4K

jakabo007

Üye
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
asım küstür
Meslek
işletme
İlgi Alanı
Kediler
SELAMUN ALEYKUM HERKESE,BENİM BU KONUDA DEĞİNMEK İSTEDİĞİM FARKLI SOYDAN GELEN 2 ADET EKE ALTI SAĞLAM YILLARDIR DENENMİŞ KUŞLARIN ZAMAN SONRA İÇ İÇE YANLIŞ VEYA DOĞRU ŞEKİLDE EŞLEŞTİRİLMİŞ OLMASINDAN DOLAYI,NASIL SAKATLIK FİZİK YAPILARINDA KÜÇÜLME ... OLUŞUYORSA ,ACABA ALTLARINIDA ZAMANLA İÇ İÇE GİREREK BOZULMA OLABİLİRMİ?
BU KONUDA DEĞERLİ DOSTLARIMIZIN BUYUKLERİMİZİN FİKİRLERİNİ BEKLİYORUM SAYGILAR....

bakıyorumda kimsenin bu konuyla söyleyeceği birşey yok galiba dostlar girmişler cıkmışlar.heralde şuraya bir çift fotoğraf atsam şimdiden yorumlar coktan olmuştu.neyse herkese yinede teşekkürler...

jakabo007' Alıntı:
bakıyorumda kimsenin bu konuyla söyleyeceği birşey yok galiba dostlar girmişler cıkmışlar.heralde şuraya bir çift fotoğraf atsam şimdiden yorumlar coktan olmuştu.neyse herkese yinede teşekkürler...

a s asım kardesim bu ve benzeri konulara çokca cevaplar verildi tartısıldı yukardan arama yaparsanız isteginiz cevaplara ulasırsınız farklı soydan gelmiş iki ayrı kusda olsa bu iki kusların çogaltılması vede kendi aralarında çaprazlama dedigimiz eslemeler sonucu kusların içiçe girmesiyle olusan kan uyusmazlıgı sebebi ile ilerleyen zamanlarda bu kuslardan çıkan yavrularda çift takla sakat yavru oynamayan yavru yavrunun yumurtadan çıkamaması gibi olumsuzluklar görülür bu esleme ilede alakalıdır çaprazlama dedigimiz esleme seklinde durulması gereken yerde durulmazsa yani bilemezseniz bu anlatılan olumsuzluklar görülür

saygılar

verdiğiniz bilgiden dolayı teşekkürler muharrem bey peki kişisel olarak yukarda ki sorumu size yöneltsem sizin fikriniz nedir acaba yani akraba eşlemelerinde kuşun boş inmesiyle ilgili

Akrabalı yetiştirme adından da anlaşılacağı gibi birbirine kan bağı olan kuşların çiftleştirilmesidir. Bu yetiştirme yönteminin iki şekli vardır. Anaoğul, babakız ve kardeşlerin çiftleştirilmesi yakın akrabalı yetiştirme, büyük ebeveyn-torun amcayeğen kardeş çocukları çiftleştirilmesi ise uzak akrabalı yetiştirme olarak anılır Akrabalı yetiştirme daha önceki konularda üzerinde durulan homozigotluğun artmasına neden olur. Bu yöntemle, kuşlarımızda bulunan iyi özelliklerin yavrularında muhafaza edilmesini sağlayabiliriz.
Bu yetiştirme sistemi özellikle az sayıda, yani seleksiyon yapacak sayıda güvercine sahip olmayan yetiştiricilerin ellerinde bulunan iyi birkaç kuşun genlerinin yavrularında toplanmasını sağlar. Fazla sayıda güvercin yetiştirmeye olanakları elverişli olmayan yetiştiriciler için en iyi genetik ıslah yöntemlerinden birisidir. Böylece iyi kuşları dışarıda aramak zorunda kalmazsınız. Üstün özelliklere sahip bir güvercinin kendi yavrularıyla çiftleştirilmesi sonucu onun özelliklerini ikinci kuşak yavrularda toplayabiliriz. Zira bu kuşun genlerinin yarısı zaten yavrusunda bulunacaktır. Tekrar yavrusu ile çiftleştirilmesi demek bu kez yavrularda üstün özelliklere sahip kuşun genlerinin %75'inin biraraya gelmesi demektir.yukardada dedigim gibi eslemelerde hatalar yanlıs eslemeler yapılırsa kanuyusmazlıgının verdigi sebelerden dolayı olumsuzluklar yasarız ama sizindediginiz bos inme meselesi eger kusun işini yaptıkdan sonra bitmiş bir halde çarsaf gibi esneyerek taklasız inmesi ise hata degildir yok gelip gut gibi direk iniş ise yapısma ve hatalı inis ve yine sizin deyiminizle bos inme ve yapısmadır yada yine sizin deyiminizle akraba eslemelerine dayalı bos inme ise kusların iç içe girmesiyle kan uyusmazlıgının sebeb oldugu eslemenin bilinçli yapılamadıgı sonucudur aynı kan kuslarla dısardan kus katmadan kusların oyun stillerini bozmadan yıllarca devam edilebilinir buda kişinin eslemeyi vede en önemlisi kuslarını tanımasıyla alakalıdır
saygılar

Arkadaşlar bu konularda paylaşımlar epey oldu işin o tarafına girmeden.Nedenlerini kısaca açıklamaya çalışacağım.
Öncelikle Tüm canlılarda genetik bilgiler genlerde, genlerde kromozomlarda bulunur.Kromozomlarda ebeveylerden
yavrulara geçer.
Oyun kuşunda ya da performans güvercininde en önemli olay fiziksel güçlülük ve sağlıklı olma şartıdır.
Tıpkı bir maraton koşucusu gibi.
Yakın akraba yada uzak akraba konusu muharrem abinin yazında açıklanmış.
Akrabalı eşleştirmelerde kan yakınlaşması denilen,aynı genlerin yavrularda buluşması bunun en büyük sakıncası taşınan her türlü çekinik olan hastalık ve genetik olumsuzlukların yavarularda görülme yüzdesinin artması.Dolayısıyla sağlık sorunu,fiziksel sorunlar demek.
Örnekle açıklamak istiyorum;örneğin takla genini,atış genini,fışkırma v.b genleri akraba eşleştirmeleriyle korudunuz
zamanla fiziki ve sağlığı etkileyen genleri zayıflatdınız, bu özellikleri ortaya koyacak fiziki genlerin olmaması taklaya yığılma,araları açamama ,nefes problemi,takla sarma,çift takla,v.b olumsuzluklara davetiye çıkarmak anlamına gelir.
Yapışma konusunu bende muharrem abi gibi düşünüyorum.
Eğer oyun kuşu zaman olayını kendi kullanıp istediği zaman gelip gut gibi inebiliyosa bu geni taşıyor demektir.İsterse aya gitsin makbul değildir.
Boş yada taklasız inmede her uçum da standart bir uçum ve oyun yapıyor fiziksel direnci bitince, yorulunca yada kendini bitirince taklasız ayak açıp perdah açıp v.b iniyorsa buna yapışma diyemeyiz ama çoğumuz da bu özelliği makbul görmüyor vursun bir takla diyor.Neden vurmuyor yada vuramıyoru kimse sorgulamıyor.Yoksa hayvan 2.seferinde aynı inişi yapar neden yapamıyor.
Konumuza dönersek yapışma genini taşımayan bir kuş akraba eşleştirmesi de olsa altını boşaltıp gelip yapışmaz kanaatindeyim.
Hatta kendi görüşüm oyun kuşunun boşalma(taklayı bırakma) olayı eş devresi(kızgınlık) dönemimdeki olayına da olumlu bakmıyorum.
Neden;Oyun özelliklerini taşıyan genlerini, benim tabirimle duygusal genler bastırabiliyor(baskılayabiliyor sa) olumsuzluk olarak görüyorum.
Yapışma değil gevşeme(boşalma)olayının akrabalı eşleştirmelerden kaynaklanabileceği düşüncesindeyim.
Son olarak altını çizerekten söylüyorum daha önce defalarca belittiğim gibi.
İyi bir oyun özelliği performans bekleniyorsa sağlıklı,güçlü beden(anatomik)yapıda bir kuşa sahip olmamız gerekli ki
oyun genlerini rahatlıkla gösterebilsin.
Yani kasa hacı murat, motor porşe bastım gaza ;dayansın ibre sona dayanır mı,dağılır mı?
Yorumları sizlere bırakıyorum..
Saygılar..

akrabalı yetiştirmenin direk yapışmayla alakası yokdur.fakat kuşlarınızda çekinik olarak bu gen bulunuyorsa siz aynı kan kuşları eşleştirdikçe bu genin ortaya çıkma durumu artacaktır.insanlar içinde akraba evliliğinin istenmeme sebebi budur.çekinik olan hastalıklı genlerin ortaya çıkmaması içindir yani.kısaca özetlemek gerekirse zamanında bu kuşlardan birine büyük olasılıkla boş atan bir kuş girilmiş.tabi bu sadece benim düşüncem kesin dogrudur diye birşey yok

söylediklerinin birçoğuna katılıyorum murat kardeş ama benim kafama takılan şu akraba kuşlar birbirine girdiğinde sakat sessiz ve fiziksel ve oyun olarak cok sıkıntılı kuşlar cıkabiliyor peki bu aynı zamanda altın cok iç içe girmesiylede kuşun boşalması olamazmı kendi deneyimlerime göre söyluyorumbunu cunku akraba olan dişiyi farklı erkeklerle girdiğimde bir sıkıntı yok ve aynı akraba erkeğide farklı kan dişilerle girdiğimde yine bir sıkıntı yok sadece bu akrabalıkta ortaya cıkanbir durum zaten bu konuyu bunun için açtım

jakabo007' Alıntı:
akraba olan dişiyi farklı erkeklerle girdiğimde bir sıkıntı yok ve aynı akraba erkeğide farklı kan dişilerle girdiğimde yine bir sıkıntı yok sadece bu akrabalıkta ortaya cıkanbir durum zaten bu konuyu bunun için açtım
akrabalı yetiştirmenin direk yapışmayla alakası yokdur.fakat kuşlarınızda çekinik olarak bu gen bulunuyorsa siz aynı kan kuşları eşleştirdikçe bu genin ortaya çıkma durumu artacaktır.
burda zaten sorunuzun cevabı vardı.egerki kuşlarınızın içinde çekinik şekilde bu gen varsa iç içe girdikce bu gen daha fazla ortaya cıkacaktır.fakat baska bir kuşla kırdıgınızda bu gen baskın bir özellik tasımadıgından diger gen kuşun karakteri ortaya cıkıyor.yanı tepeli kuşla tepesiz kuşun eşlenmesınde çıkan yavruların tepesiz olması gibi bir durum diyebiliriz.ama sonucta genlerinde tepelilik geni bulunuyor.tepesiz kuşla eşlendıkce yavrular tepesiz çikarlar fakat bu kuş kendi ırkından kuşla eşlendikçe zaman içinde tepeli yavru alınmaya başlanacaktır.fiziksel özellikle oyun yapısı tabiki farklıdır ve farklı genler tarafından yönetilirler ama durumu açıklamak için bu örnegi verdim..sakatlık oluşması sık takladan çıkamama vb. hep bu tür genetik olayların sonucu oluşan hatalardır.ama bunların ıslahı mümkündür.ıslah edilmesi imkansız olan sorunlarda vardırki bunların başında boş inme gelir.yanliz her takla atmadan inen kuşa yapıştı diyemeyiz onunda ayrımını zaten seyis yapar.söylediklerim hoşunuza gitmemiş olabilir.lakin bu işde objektıf oldukca daha basarılı olacagız kanaatındeyım

soyledikleriniz düşününce mantıklı murat bey yani sonuçta bilmemek değil öğrenmemek ayıp hepimizin heryaşta öğreneceği şeyler var söyledikleriniz gayet hoşuma gittibu arada ancakbukonularu medeni bir şekilde tartışarak biryerlere varabiliriz saygılar....

Geri