İç ve Dış Çiçek Hastalıkları Hakkında Bilgi Tedavi - GÜNCEL!

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kerim KINIR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 32K
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Katılım
15 Ağu 2012
Mesajlar
1,070
Tepkime puanı
1
Yaş
31
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Kerim KINIR
Meslek
Operatör
Şehir
Kocaeli
İlgi Alanı
Kediler
Merhaba arkadaşlar forum üzerinde gördüğüm kadarı ile çiçek hastalıkları benim gibi bir çok güvercinsever dostlarımında başına gelmektedir. Sarı renkte deride veya ağız içinde yaralar görülmesi konusu hakkında, yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler çerçevesinde alıntılar yaparak, özet bir şekilde paylaşım yapma gereği duydum.

Çiçek hastalığına "tavuk, hindi, güvercin, kanarya" gibi kanatlı hayvanlarda görüldüğü için "KANATLI ÇİÇEĞİ" 'de denilmektedir. Deride oluşan hastalık etkeni güvercin pox virüsüdür. Kanarya pox virüsleri de güvercinlerde hastalık oluşturabilir. Kanatlı hayvanların tüysüz yerlerinde (yüz, göz, ağız etrafında, sakal, ibik, tüysüz deri) küçük kızarıklıklar, kabarcıklar tarzında başlar ve kabuklu lezyonlar halinde gelişir. Gaga kenarındaki lezyonlar ağzın açılmasına mani olduğundan beslenme güçlüğü yaratır. Göz kenarındakiler de körlüklere neden olabilir.Hemen her mevsimde görülebilir. Yaygın şekilde yaz ve sıcak geçen mevsimlerde daha sık görülür. Hastalığın bir de ağız içinde veya bağırsaklarda gelişen formu mevcuttur.

Bulaşma tipik kan emici artropotlarla özelikle sivrisinekler aracılığıyla olur. Diğer parazitler; bitler, pireler, kenelerde hastalığı bulaştırabilir. Bu artropotlar hastalıklı güvercinden virüsleri alarak diğer sağlam güvercinlere bulaştırır. Bu artroptlara taşıyıcı (portör) denilir. Güvercinin hastalıklı bölgelerinden direk kontakla veya tozla, damlacıkla, çok ince tüylerle hava yoluyla da bulaşma olur. Bunlara ek olarak; virüslü salya ve burun akıntısının içme suyuna bulaşması yoluyla, virüsle bulaşık dışkıyla bulaşma olur. Çiftleşme döneminde eşler birbirlerine bulaştırır. Güvercinlerin yavrularını beslemesi sırasında yemek borusu, kursak ve yutaklarındaki çiçek lezyonlarındaki virüsü yemlerle yavrularına bulaştırabilirler. Virüs çevresel koşullara, kurumaya ve bazı dezenfektanlara karşı drenç gösterir. Yara kabuklarında, tüyler, tozlar üzerinde canlı kalabilirler ve hastalık oluşturabilme yeteneğini uzun süre koruyabilirler. Aylarca bazen uygun ortamlarda yıllarca canlı kalabilirler.

Hastalığın İki formu vardır:

1 - Deri formu (kutanöz, çiçek formu, kuru form): Ağız, göz etrafı, tüysüz deri kısımlarında küçük lezyonlar ve kabarcıklar şeklinde gelişen çiçek formudur. Bu dejenerasyon genişleyebilir Kızarıklıklar giderek gelişir kabarık ve kabuklu lezyonlar oluşur.Kabuklarda virüs çoktur. Ağız ve göz kapaklarının açılmasına engel olur. Kuşların görme ve beslenmesine engel teşkil eder. Körlüğede neden olabilir. Hayvanlar zayıflar. Hastalığın hafif ve başka enfeksiyon etkenlerile bulaşmamışsa kolay iyileşir. (nadir de olsa tüylü bölgelerde de görülebilmektedir)

2 - Difterik Form (Islak form): Mukoz mebranlarda görülür. Ağız, dil, yutak, yemek borusu, larinks, kursak, tracheada sarı nekrotik pseudomembranlar gelişir. Bunlar büyür ve birleşirler. Membranlar pensle tutulup kaldırıldığında yerlerinde kanayan yüzeyler meydana gelir. Bu lezyonlar soluk almaya ve beslenmeye mani olur. Hayvanlar zayıflar, hırıltılı ve zor soluk alıp verir, asfeksi ve ölümlere yol açarlar. Ayrıca burun ve sinuslerde lezyonlar,yüz ve göz kapaklarında şişmeler , burun ve gözden akıntılar gelmesi de gözlenir. Sağlıksız kümeslerde , yetersiz bakım ve beslenme şartlarında , her türlü olumsuz şartlarda , bilinçsiz yetiştiricilerin kümeslerinde %50-60 dolaylarında ölüm görülebilir.

Tedaviler:
Vucudu desteklemek için iyi kaliteli, ağız, yutak, yemek borusunda hasarı artırmayacak yemler seçilir. Arpa gibi kılçıklı tahıllar verilmez. Vitamin, mineral, probiotik verilir. Özelikle A vitamini ağırlıklı bir multivitamin verilmesi yararlıdır.

1 - Deri formu Tedavi:
Direk virüse etkili ilaç yoktur. Güvercin kendi savunma mekanizmasıyla virüse karşı koyacaktır. Yapılan tedavi destekleyici ve sekonder (ikincil, diğer) hastalık etkenleri karşı yapılmalıdır. Kabuklar pensle uygun şekilde kanatmadan/acıtmadan yada az hasarla dikkatlice uzaklaştırılır. uzaklaştırıldıktan sonra lezyonlu bölgelere veteriner hekimlerin önereceği uygun iyotlu antiseptikler uygulanır. Yinede eczaneden Cipro 250mg alarak yarım tablet veya aynı içerikte daha uygun fiyatlı Roxin 500mg alarak tabletin dörtte biri kuşa günde bir kez 7-10 gün boyunca antibiyotik olarak yutturulur. eczaneden çocuklar için mutlivitamin şurup alınır ve günlük 3-4 damla destek amaçlı içirilir.

2 - Difterik Form Tedavi: Ayrıca çiçek ağız içinde ise ağız içi temizlenerek gerekirse suda seyreltilmiş bir miktar baticon kulak pamuğu ile suyu iyice sıkıldıktan sonra sürülür (dikkat yutmasın, göz içi teması da sakıncalı bol suyla yıkayınız!). ağız içinde sarı kitleler veya bazen bağırsaklarda olur görülmez, bunun için metronidazol etkenli bir ilaç nidazol 250 mg. yarım tablet tedaviye eklenir. eczaneden çocuklar için mutlivitamin şurup alınır ve günlük 3-4 damla destek amaçlı içirilir.

* Tüm Tedaviler Süresince: Kusma, sıtma, hazımsızlık vs. gibi belirtiler için ilaç ve vitamin karışımına ağızdan 3-4 damla nistatin etkenli bir ürün mikostatin veya fungostatin şuruplardan birini ekleyebilirsiniz. Kümeste virüslere etkili dezenfekte etme işlemi yapılmalıdır.

Korunma: Bütün aşılamalarda olduğu gibi hasta, gizli hasta, portör, infekte, parazitli, aşırı zayıf güvercinler aşılanmaz! Özel olarak güvercin için hazırlanan aşılar buttan birkaç tüy kopartıldıktan sonra aşı fırçası ile sürülür. Kümesteki sağlıklı bütün kuşlar aşılanır. Hasta kuşlara aşı yapılmaz! sağlıklı kuşlara aşı sadece deri form için geçerlidir, difterik form içinse bazı koruyucu önlemler alabilirsiniz (hijyene daima dikkat edilmeli, küflü gıdalar vermeyiniz, temiz yem temiz su kullanılmalı, kuşlar cereyandan ve rutubetten korunmalıdır, kafes günün belirli saatlerinde güneş görmelidir).
Aşılanan kuşlarda kıl keselerinin şişmesi aşının tuttuğuna ve bağışıklığın geliştiğine işarettir. Eğer but derisinde hiçbir reaksiyon oluşmamışsa aşı tutmamıştır. Tekrar aşılama yapılmalıdır. Bazı kuşlar ise bağışıklık kazanmış olduğu halde reaksiyon vermeyebilir. Bir kez hastalığı atlatan kuşlar ömür boyu bağışıklık kazanır. Hastalığın sık sık yaşandığı bölgelerde baharda aşılama yapılabilir.

Güvercinlerdeki çiçek hastalığı direkt insanlara bulaşmaz. Ancak güvercinlerde görülebilen diğer hastalık etkenlerinin vücuda girmesi ve gelişmesine zemin hazırladığı akılda bulundurulmalıdır. Uygun şekilde en kısa sürede destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

Not: Bu bilgiler güncel araştırmalara uygun olarak moderatör tarafından yeniden düzenlenmiş, eksik tedaviler eklenmiş, gerekli uyarı ve düzeltmeler yapılmıştır. Bu hastalıkla birlikte diğer hastalıklar bir arada görülebilmektedir. Bu yüzden söz konusu tedavilere başlamadan önce; kuşunuzda durgunluk, kabarma, hazımsızlık, kusma veya tehlikeli ishal çeşitleri vs. gibi durumlar varsa güncellenebilen bu dökümandan: https://goo.gl/TVOLqb öncelikle "Tip2 ecoli yetişkinlerde ani ölüm ve yavru/genç kuş hastalığı" başlıklı konuyu bulup mutlaka okuyunuz. Dökümanı bilgisayar üzerinden açınız ve güncellenebileceğinden sadece linki ile paylaşınız. Geçmiş olsun.
 
KERİM;

GÜZEL BİR ANLATIM. BUDUR.
 
Teşekkür ederim Türker abi. Dostlarımıza bir yardımımız olduysa ne mutlu bizlere...
 
Dediğiniz gibi deri formu genellikle tüysüz bölgede çıkıyor, bende ilk defa rastladım.Kuşları çok nadir elime alırım.Sevdiğim bir arkadaş 1 tane kuş istedi bendede mavi kızmalardan 1 tane vardı. Gel al dedim. Kuşu incelemeye başladı dedi ki :Kuşun sırtında çiçek hastalığı var. bende vakit kaybetmeden tedaviye başladım. Konuyla ilgili detaylı arama yaptım. Türker abinin daha önceki tarihlerde yer alan bir yorumundaki tavsiyesi üzerine ciprofloksasin veriyorum. bakalım şimdiden sararmaya başlası birkaç haftaya dökmesi lazım.... Şimdi foto çektim en kısa zamanda tedavi sonucuna göre ekleyecem. Asivirali ise ilaç aldıgım eczanenin sahibi söyledi. Gülerek hocam o kadar geliyorsun bi kere kendine ilaç almadın yine mi ? kuşlara ilaç alcan diye takıldı sonra ben durumu anlattım pox dedim o dediki virus kökenli hastalık... Sonra bana bu kremi tavsiye etti. Kullanalı fazla olmadı ,3 günde kabuk sarardı bakalım 15 güne kalmaz dökülmesi lazım bekliyorum... Sağolun kazasız belasız hastalıksız günler dilerim...
 
Geçmiş olsun inşallah istediğiniz şekilde iyileştirir uçurup izlersiniz.Sizede paylaştığınız bilgilerden dolayı teşekkür ederiz
 
merhaba, kuşta hastalıktan eser kalmadı resimlerini 3 aşamalı olarak çektim 1.si hastalık baya ilerlediği zaman 2.si ise kuşa tedavi uygulamaya başladığımdaki süreç 3.sü ise hastalıktan eser kalmadığı zamanki süreç. Resimlerde görüldüğü gibi geç fark ettim.Kuşun tam kanat uçlarının orası yaranın büyüdüğü yeri kapattığı için pek fark edemedim.Çok nadir kuşları elime alırım.Zaten olayı kümese gelen arkadaşım fark etti. zaman kaybetmeden gerekli bilgileri gözden geçirip tedavi sürecine başladım.İlk olarak hastalagın başlagıcından bitimine kadar CİPROFLOKSASİN verdim düzenli bir şekilde 1 hafta daha daha sonra ise asiviral denen kremi sürdüm... 1. aşamaya ait resimler aşağıda:
 

Ekli dosyalar

  • Fotoğraf0866.webp
    Fotoğraf0866.webp
    44.5 KB · Görüntüleme: 2,821
  • Fotoğraf0867.webp
    Fotoğraf0867.webp
    39 KB · Görüntüleme: 2,630
  • Fotoğraf0870.webp
    Fotoğraf0870.webp
    36.5 KB · Görüntüleme: 2,413
Daha sonraki süreçte asiviral denen kremi 1 hafta kullandım. Daha etklili sonuç almak için bir kaç büyüğümüze danıştım. Söyledikleri yöntemleri daha önce bende uygulamıştım %90 işe yaradı. Aktarlarda mantar taşı bi taştı ismini tam olarak hatırlamıyorum onunla hayvanın canını yakmadan yarayı hergün düzenli olarak sımpara tapar gibi yonttum daha sonra ise frusin denen yara kurutucu merhemi sürerek sonuca 1 adım daha yaklaştım...
2. aşamaya ait resimler aşağıda:
 

Ekli dosyalar

  • Fotoğraf0871.webp
    Fotoğraf0871.webp
    47.2 KB · Görüntüleme: 2,812
  • Fotoğraf0872.webp
    Fotoğraf0872.webp
    38.6 KB · Görüntüleme: 2,517
  • Fotoğraf0873.webp
    Fotoğraf0873.webp
    33 KB · Görüntüleme: 2,434
Artık yavaş yavaş sonuca yaklaşmıştım .Hayvanda hastalığın %80 i geçmişti. Başlangıçtan sonuca kadar ciprofloksasin kullanmayı ihmal etmedim (Türker abinin sayesinde bu antibiyotiği kullandım daha önce 2 tane yavruyu kurtarmıştım). Yaraları ufak ufak yontuktan sonra frusin denen yara kutucu merhem hemen etkisini gösterdi . bride kuşun derisinin yüzeyinde çıkan sarı kabukları yontarken dikkatli davranıp yarayı batikonla temizlemek lazım daha sonra yara kurutucu mermem sürmek lazım. son olarak hastalıktan eser kalmadı...
 

Ekli dosyalar

  • Fotoğraf0882.webp
    Fotoğraf0882.webp
    34.9 KB · Görüntüleme: 3,120
  • Fotoğraf0883.webp
    Fotoğraf0883.webp
    35.9 KB · Görüntüleme: 2,799
  • Fotoğraf0886.webp
    Fotoğraf0886.webp
    31 KB · Görüntüleme: 2,610
Resimlerdede görüldüğü gibi hayvan eski sağlığına kavuştu.Ben bu yöntemle 3 tane kuşu iyileştirdim ama kesin sonuçu bu hayvanda alamıyacam zannetim.Hayvanın sırtında baş parmagım kadar olan yarayı görünce hayvan 1 kaç haftaya kalmaz ölür dedim ama yanılmışım :evet: 1 aya kalmaz hayvan eskisi kadar iyi oldu ... herkese kazasız belası beslemeler :tamam: 3. ve son aşamaya ait resimler aşağıda:
 

Ekli dosyalar

  • Fotoğraf0891.webp
    Fotoğraf0891.webp
    35.7 KB · Görüntüleme: 2,565
  • Fotoğraf0893.webp
    Fotoğraf0893.webp
    33.5 KB · Görüntüleme: 2,635
  • Fotoğraf0894.webp
    Fotoğraf0894.webp
    33.7 KB · Görüntüleme: 2,602
Gözünüz aydın Hürkan abi.
Azmin ve sabrın sonunun selamet olduğunu bizlere bir kez daha göstermiş oldunuz.Sizi tebrik ediyor , bizimle bu güzel bilgilerinizi paylaştığınız için size teşekkürlerimi sunuyorum.Güle güle uçurmak nasip etsin Allah...
Saygılarımla...
 
Merhaba,
Ağız içine çok gerekmedikçe batticon ve türevlerini sulandırıp seyreltmeden ve fazla suyunu iyice sıkmadan kullanmayın. dil gaga vs. kopabilir. kursak delinebilir, fazla gelip ölüme sebep olabilir vs. göze teması sakıncalıdır, bol suyla yıkayın. iç ve dış çiçek hastalıkları çoğu zaman karma tedavi gerektirebilmektedir. uygulamalar ve detaylı bilgi için buradaki dökümandan http://goo.gl/v29el faydalanabilir veya konuları siteden arama yapabilirsiniz. dökümanı güncellenebileceğinden sadece linkiyle paylaşınız ve bilgisayar üzerinden açınız. sağlıkla kalınız..
 
Üzülerek söylüyorum:Şuana kadar dış çiçek(pox) yakkalanan hayvanların % 80 ni öldü.2 Tane yavru kaldı.onlarda iyileşti sayılır ...
 
çok kayıp vermişsiniz, üzüldüm.. geçmiş olsun :hayir:
 
Göstermiş olduğunuz Duyarlılıktan dolayı teşekkür ederim :bravo:

Sonuçta emek var hayvan yavruyu büyütsün kocaman olsun kafasında gözünde ur gibi çıkıyor ,birkaç güne hayvan halsizleşiyor,kırılıyor derken 1 haftaya kalmaz ölüyor...BİDE Yavrularda salgın tarzında meydana geldi 10 yavrudan 8 inde çıktı.Yapçak bişey olmayınca meçburen kuşları başka kümese taşıdım 1kaç güne heryeri temizleyecem ,kümese yeni kasa alcam eskiye ait olan herşeyi atacam....
 
rica ederim,
kuşlar dış çiçek "pox" veya iç çiçek "trikomoniyas" oluyorlar yada ur/salmonella vs. oluyorlar ve bunların ardına; saydığım hastalıklardan değil de aniden veya tam iyleştiği günün peşine şu belirtiler oldumu ölüyorlar: kabarma, hazımsızlık, kusma, kursakta su toplama, kötü koku, aniden solunum problemi veya ağız açık hızlı hızlı soluma, başını öne doğru eğerek durma/durgunluk, vucudunu taşıyamama/dengesizlik, su kabının içine girip durma/oturma, ayakları üzerinde zor durma/ayakları sürüme, gözlerde karartı "ileri safhada gözlerin içinde siyah bulut şekilleri" veya camgöz, hızlı kilo kaybı/sarı köpüklü veya kurgansı yeşil koyu veya beyazlı mukuslu karışık sulu ishal vardır veya oluşur. güncelleme; gerekli ugulama ve tedavisini buradaki güncellenebilen dökümandan https://goo.gl/TVOLqb tip2 ecoli yetişkinlerde ani ölüm ve yavru/genç kuş hastalığı başlığı altında bulabilirsiniz. dökümanı güncellenebileceğinden sadece linkiyle paylaşınız ve bilgisayar üzerinden açınız. sağlıkla kalınız..
 
Kümesi dezenfekte etmek lazım.Sizin durumunuz da gerçekten zor.Hastalık 1 tanede değil 2-3 hastalık birdende meydana geliyordur .(Misal : ateş+ishal veya pox+göz nezlesi v.b) Kümes temizliği, yemin kalitesi, vitamin takviyesi, kümesin boyutu,sulukların temizliği önemli....1 abimiz demişti yavrular çıkmaya yakın anaç hayvanlar kursaklarında maya yapar bu mayada bazen yavruda çiçek yaparmış, anaç hayvanlara verilmesi gereken bi hap var ismini hatırlamıyorum ama o iç çiçek oluşumunu engelliyormuş...Bİ FİKRİM YOK. Ben daha çok yavrulara etlemeye başladıktan yeme düşene kadar her gün 1 tane colVit plus veriyordum, çok yararını gördüm.Son zamanlarda vermedim ve aradaki fark iyice ortaya çıktı.Colvit plus verdiğim hayvanlar daha dirençli ve daha gelişkenken vermediğim yavrularda bu duruma daha az rastladım.İşin ilginç yanı İlaç her zaman işe yaramıyor o yüzden aşı şart. sağlıklı kuşlara karma aşı,Colombo wax,çiçek aşısı yapmak LAZIM. Giden gidiyor ama alınacak önlemlerle sayı minimuma inebilir...
Yabaniler problemdir. hastalık kısa zamanda çok amansız ortaya çıkmakla beraber hemen yayılmaktadır. Hastalık kümese dadandımı eğere önlem alınmamışsa ,ilaç tedavisinde geç kalınmışsa kümesin %75 gidiyor. yabanilerin bağışıkları çok gelişmiştir. Önlem şart,yabiklere dikkat; yemlersiniz ,sularsınız ama kendi güvercinlerinizden uzak tutunuz. Evcil güvercinlerde aynı durum söz konusu olmadığı için aşı şarttır.Bide çevrenizde yabani fazlaysa yemlik ve suluklara dikkat edin. Vitamin takviyesi için gerçektende iyi ürün seçmişsiniz. KAZASIZ BELASIZ BESLEMELER.
 
Tedbirli olmalı, bizde kümes ile yabanilerin sulukları ayrıdır. Ancak herşey de onlardan kaynaklanmıyor! İnsan yabanilere de üzülüyor durumlarına seyirci kalamıyor, onlara da yardım etmek gerek. Unutmayın yabaniler sağlıklıysa kendi kuşlarınız da sağlıklı olacaktır! Yabani güvercinler için ekonomik bir uygulamayı güncellenebileceğinden yazıyı buradan inceleyebilirsiniz: http://goo.gl/Qwthbv sağlıkla kalınız..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst