İnsana bulaşır mı ?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ozngvn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 5K

ozngvn

Üye
Katılım
13 Nis 2013
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Yaş
30
Siteyi ziyaret et
Ad Soyad
Güven.
Meslek
Öğrenci
Şehir
İstanbul-I (Avrupa)
İlgi Alanı
Seçiniz
Öncelikle herkese hayırlı Ramazanlar.Güvercin yetiştiriciliğine kardeşimle birlikte başladım ve başlayalı fazla oldu sayılmaz. Sorum şu ki daha işin zevkine eremeden yani daha kuşçuluğun tadına varamadan elimize iki sallabaş bir tanısı belli olmayan hasta kırgın kaçak birde urlu mu çiçek hastalığımı olduğuna tam karar veremediğim bir kuş geçti ve bi çok ta kayıp verdik kardeşim bu saydığım kuşları atmamı istiyor kendince haklı olarak gerek bize verdikleri maddi manevi zarar gerek sağlıklı kümesimize. Herneyse sorum şu ki dedim daha soruya geçemedim :).Urluyla kırık kuş daha yeni elimize geçti iki sallabaştan birini sağlıklı haldeyken aldık diğerini ise bahçemizde kedi saldırısından kurtulmuş bi şekilde ben çöp çıkarırken buldum ben bu kuşların biri manevi değere sahip diğerleri ise uçmayı hak eden canlılar olarak gördüğümden ilaç ile tedavi yoluna gitmeyi düşünüyorum.Kuşlar sağlıklı kümesimizden ayrı karantinadalar .Ve sorum gerçekten şu ki :) bu kuşlarla içli dışlı olmam olmamız bize bi zarar teşkil eder mi ? Çünki başta ben ardından kardeşim yaz günü salya sümük hasta olduk bütün gün kuşlarla iç içeyiz aynı yerde oturup kalkıyoruz.Bu yazdığım hastalıklar vb. bize ne gibi etkilerde bulunur bunu öğrenmek istiyorum. Okuyupta cevap vericek abi ve kardeşlerime şimdiden teşekkür ediyorum herkese tekrardan hayırlı Ramazanlar.Bence her kuş sağlıklı bir şekilde uçmayı hak ediyor.
 
S..a sizede hayırlı ramazanlar.Sitede genel olarak hastalıklar ve tedavileri var.Buradan yararlanarak elinizdeki kuşlara doğru teşhis ile kuşlarınızı iyileştirebilebilirsiniz.Kuşlarınızla günlük kıyafetleriniz ile çok içli dışlı olmak aynı ortamı solumak pek doğru değil.Güvercinlerde bir hastalık olmasada güvercin tozu dediğimiz beyaz tozları soluyarak başka hastalıklara davetiye çıkarabiliriz.

Ayrıca güvercinden insana geçebilecek hastalıkları size aşağıdaki alıntı olarak aktarmak istedim okumanızda fayda var.

Güvercinlerde görülen başlıca 25 çeşit hastalık bulunmaktadır. Güvercin hastalıklardan bazılarının güvercinlerden insanlara geçebilme özelliği bulunmaktadır. Bu hastalıklar, genel olarak “zooness” adı altında toplanmaktadırlar. Bu bakımdan yetiştiricilerimizin hasta kuşlarla ilgilenirken tedbirli olmaları gerekmektedir. Güvercinlerin zooness hastalıklarının bilinen çeşitleri şunlardır.
1 ) Streptococosis :
Streptococcosis gallolyticus adı verilen bir bakterinin neden olduğu güvercin hastalığıdır. Aynı bakteri ve değişik tipleri insanda da benzer bir hastalığa neden olabilmektedir. Bu hastalık hasta bir güvercinden insana bulaşabilir. Bulaşma şekli hasta kuşa ait dışkının bir şekilde insan yiyeceğine karışması sonucu olmaktadır.
2 ) Pasteurelosis :
Pasteurella multocida adı verilen bir bakterinin neden olduğu güvercin hastalığıdır. Güvercin kolerası olarak da bilinen bu hastalık, güvercinlerin yanı sıra evcil hayvanlarda da yaygın olarak gözlenmektedir. İnsana bulaşma şekli evcil hayvanın insanı ısırması, tırmalaması gibi olaylar sonucu olmaktadır. Bu nedenle güvercinlerden insana bulaşma şekli çok yaygın değildir.
3 ) Tuberculosis :
Mycobakterium avium adı verilen bir bakterinin neden olduğu güvercin hastalığıdır. Güvercin veremi olarak da bilinen bu hastalık yaygın ve bulaşıcıdır. Bu hastalığa neden olan mikrobun 20 kadar çeşidi bulunmakla birlikte kuşlarda görülen bir tipi insanda da hastalığa neden olabilmektedir. Yabani güvercinlerin bu mikrobu taşıma yüzdesi oldukça fazladır. Mikrobun güvercinlerden insana bulaşma şekli hasta kuş dışkılarının insan yiyeceğine bulaşması ve güvercin tozu denilen salmalarımızdaki beyaz tozun solunarak ciğerlere ulaşması yolu ile olmaktadır.
4 ) Ornithosis :
Chlamydia psittaci adı verilen bir bakterinin neden olduğu bir güvercin hastalığıdır. Güvercinlerde bir solunum yolları hastalığı olmakla birlikte etkisini gözlerde fazlasıyla gösterir. Kuşlardan insana da bulaşabilen bir hastalık çeşididir. Mikrobun güvercinlerden insana bulaşma şekli hasta kuş dışkılarının insan yiyeceğine bulaşması ve güvercin tozu denilen salmalarımızdaki beyaz tozun solunarak ciğerlere ulaşması yolu ile olmaktadır.
5) Avian İnfluenza:
Son dönemdeki moda adıyla “kuş gribi” olarak bilinen bu hastalığa, daha çok kanatlı kümes hayvanlarında görülen H5N1 adı verilen bir virüsün neden olduğu bilinmektedir. Güvercinler bu mikrobun taşıyıcı unsurları olarak değerlendirilebilirler. Ancak bilim çevrelerinde bu konuda birbiriyle çelişen yaklaşımlar mevcuttur. Genel kanı güvercinlerin bu mikrobun taşınmasında etkin bir rol oynamadıkları ya da mikrobu taşıma yüzdelerinin çok az olduğudur. Bugüne kadar dünya üzerinde bu mikrobun güvercinlerden insanlara geçmesi şeklinde görülmüş tek bir örnek yoktur. Bu bakımdan “zooness” hastalıkları arasında değerlendirilmeleri, daha çok güvercinlerin mikrobu taşıma olasılığının bulunması nedeniyle yapılmış teorik bir belirlemedir.


:slm: :slm:
 
Cevabın için teşekkürler Kerim kardeşim sonuç olarak pek içli dışlı olmamak lazım anlaşılan ama güvercin tozu diyerek neyi kastettiğini tam anlamadım okumuştum bi yerde daha ,arattım bişey bulamadım güvercin pisliklerinin birikmesiyle oluşan bi katman oluyor yerde temizlerken uçuşan tozlar filan bumudur kastettiğin ? şimdiden teşekkürler.
 
Daha çok yuvada yumurtalıkların altında , kenarlarda köşelerde dikkatli bakıldığında görülür beyaz beyaz toz gibi parçalar.Bunlarda hastalık taşıyabilirler.Veya insan tarafından solunduğunda da akciğer hastalığına bile sebep olabiliyor.
Onuda zoonoz-hastaliklar/guvercin-besleyicisi-akciger-hastaligi-t28.html bu konuda okuyabilirsin.
 
ozngvn' Alıntı:
Cevabın için teşekkürler Kerim kardeşim sonuç olarak pek içli dışlı olmamak lazım anlaşılan ama güvercin tozu diyerek neyi kastettiğini tam anlamadım okumuştum bi yerde daha ,arattım bişey bulamadım güvercin pisliklerinin birikmesiyle oluşan bi katman oluyor yerde temizlerken uçuşan tozlar filan bumudur kastettiğin ? şimdiden teşekkürler.

güvercin tozu denilen kusların kanat tozudur kümes kenar ve köselerinde birikir kusların uçusmasında yada temizlik yaptıgınızda fark edersiniz maske takılıp temizlenmeli o tozları solumamanız gerekir sitemizde her türlü bilgiye arama yaparak ulasabilmeniz mümkün :tamam:
 
Cümleten teşekkürler. Dediğiniz gibi temizlik esnasında maske şart .Annem kızar oldu 7/24 kuş pisliği temizliyoruz evimizi odanızı bile bu kadar temizliyip düzenlemiyorsunuz diyor kadın 8).
 
ozngvn' Alıntı:
Cümleten teşekkürler. Dediğiniz gibi temizlik esnasında maske şart .Annem kızar oldu 7/24 kuş pisliği temizliyoruz evimizi odanızı bile bu kadar temizliyip düzenlemiyorsunuz diyor kadın 8).
haci temizlemene gerek yoki 1tane arçelik robot al herşeyi yapıyor ev temizligini alayını dümdüz ediyor 1tane kırıntı yok..
 
Geri
Üst