İPUCU : Oyun damarı tutturmak

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Anonymous
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 10
  • Görüntüleme Görüntüleme 8K
A

Anonymous

Misafir
Merhabalar.
Öncelikle yazacaklarım kendi görüşlerimdir.Bu yüzden yazmamın nedeni, katılan abiler yada kardeşlerimin düşüncelerini almak istiyorum.

Forumdan takip eden arkadaşlar ve abilerim bilir ki, ben uzun giden kuşun meraklısıyım.Yaşadığım şehirde pekte bulamadım.Ama sanırım kendi kuşumu kendim elde ettim.

Öncelikle oyun kuşu üretimi aslında çok kolay.Lakin sanırım bazı meraklılar bu kolayı göz ardı ediyorlar.Her şey eşleştirmede biter.İyi kuşu iyi kuşa kırmakla asla ve asla iyi kuş elde edilmez.Öncelikle şu bilinmeli ki asıl kanı her zaman erkek taşır.Bu yüzden nasıl bir tarzda oyun kuşu elde etmek istiyorsak ve bu tarza yakın bazı özellikleri olan hoşumuza giden bir erkek seçiyoruz.Daha sonrasında bu kuşta olmayan ve diğer bir kuşta özellikleri olan bir dişi seçiyoruz.

Örneğin ağustos ayında hoşuma giden bir erkek ve bir dişiyi çift ettim.Bunlardan aldığım yavrulardan erkek olanı 1 haftadır oyuna düştü.Dişi halen çözülmedi.

Elimde var olan erkek sert, yaklaşık 10 m 3 takla ile oynayan bir kuş.Baya da yavaş çıkardı.Öte yanda yumuşak dişi 1 takla ile 5 - 6 m oynuyor.Yalnız baya hızlı giriyor baya kendini çektinden sonra taklasını vuruyor.Fiziki olarak erkek büyük uzun bacaklı dişi kısa bacaklı ufak bir kuş.Uçuş saatleride hemen hemen aynı.Renk erkek gök, dişi kırmızı.Aslında buda çok önemli renk uyumu aramamak gerekir.Sonuçta biz kostüm değil oyun kuşu meraklısıyız.Zaten bence oyun kuşunun azalmasının en büyük nedenide insanların kuşlardan hem oyun hem renk elde etme amacı.Fişekte erkek gögüs paralel dişi kalem olarak çıkıyor.Kısacası bir birine zıt lakin bir birinin tamamlayan bir çift eşleştirmesi yaptım.

Erkek yaptığı sefer 7 ile 10 arası, dişi 10 dan yukarı yapıyor.Birisi uzaklardan kapanıyor diğeri ise yakından.

Ben bu kuşları neden eşleştirdim.Benim istediğim uzun çıkan bol taklalı ve kalem misali.Beğendiğim erkeğim
elimde en uzun giden kuşum.Burada sıkıntı yok.Takla sayısında yine sıkıntı yok.SIkıntı yok derken beni şuanlık azda olsa tatmin ediyor.Lakin bu kuş hem ağır çıkıyor hemde uzaklardan kapanmıyor.Hemde bazı fiziki eksiklikleri var bana göre.Elimde ki dişi bu eksiklikleri kapatıyordu.Bende tutarsa tutar tutmazsa tutmaz diye deneme olarak çift ettim.

Sonuç :
Altından aldığım erkek gök yavru şuanda yeni oyuna düştü ve tahminimce 15 m üzeri 5 takla 9 üzeri sefer ve çok suratli çıkıyor.Tek tutmayan sanırım uzaklardan kapanması.Birde 5. takladan sonra taklaları şaşırıp çıkamaması.İleride ne olur bilemem ama bekleyip göreceğim.

Not : Sonuçta bir çok insan bu işin sırrını vermek istemez.Bana göre buda benim sırrım.Lakin paylaşmak istedim.Onun için eleştiri yapabilirsiniz lakin kırıcı olmadan lütfen.Değerli katılımlarınızı bekliyorum.

Paylaşım için teşekkürler katıldığım katılmadığım yerler var ama bende kendi doğrularımı ispatlayamam bu iş hep beni şaşırtmıştır. Gen sonuçta bu kadar zamandır çözülmemiş, yıllardır yurtdışında milyarlarca dolar harcayarak halen çözülemiyor. Bence çözülmesi istenmiyor ve çözülmemeli. Biz sadece ırkları kırmayarak mümkün olduğunca birbirine ırk olarak renk olarak yakın olanları eşlemeli ve sonucuna bakmalıyız.

fatih, bu şekilde oynayan kuşunun videosunu çekip yüklersen memnun kalırız.

FeLix_' Alıntı:
fatih, bu şekilde oynayan kuşunun videosunu çekip yüklersen memnun kalırız.
En yakın zamanda çekeceğim abi.Gerçi forumda bir çok konuda resim video atacağım dedim yalnız bir türlü atamadım.Hafıza kartım olmadığından çekim yapamadım.Ama yakın zamanda bir kamera ayarlayıp atacağım inş.

Fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkürler , Eleştiri olarak kabul etmeyin ancak ; tek bir çift kuşun altından istediğiniz özellikte yavru düşürebiliyor olabilmeniz bu işi çöz düğünüz anlamına gelmez bana göre.. Kuş vardır - kuş vardır SOY HİKAYESİNİ belli bir süre takip etmeden bu kuşlar oldu demek olmaz .. Ayrıca her farklı soyun oyun sökme şekli uçum şekli belli bir sıtandarta oturma süreci diğer lerinden farklı olur .. Belli bir çiftten kazanılan deneyim sadece o kuşların soy hikayesi olarak ele alınmalıdır .. Genelleme ye maal edecek bazı ortak hususlar olsada, her farklı soy için değişik hususlar arzeder kunularla karşılaşırız .. Oyun kuşunda belli bir Damar tutturma konusu sezin ifade ettiğiniz kadar kolay değil bana göre .. Belli bazı sıtandart bilinen şeylerden yola çıkarak kuşlarımızı denk etmeye çalışırız birinin eksiğini diğeri kapatsın isteriz siziz de ifade ettiğiniz gibi ... Asıl olansa bana göre iyi damızlıktır ( her iyi oynayan da iyi damızlık olamaz ) Bu bemim için kırılma noktalarından biridir , bir diğer önemli hususta usulü ile kuş eğitimi dir buna bizler Seyislik diyoruz .
İyi damızlık ve iyi Seyislikten sonra ise uygun koşulları sağlaya bilmeliyiz .. Rabbim de kısmet etiğinde ! (gerekli koşullar tamammen sağlandıktan sonra tabi ) Kuş tutturulur ve uçurulur .. Genel kabul görmüş ortak deneyimlere itimat etmek gerekir , Amerikayı tabiri caizse baştan fetetmek için sanırım çok geç .. Her Ustanın değil belki ama Bazı Ustalarımızın Büyüklerimizin kendince sırları ,belki püf nokta larıda olabilecektır . Onların pişirdiği aşın tadını o püf noktaları veriyor belkide ..
Benim içinse İlk evevla aranacak husus iyi damızlıktır iyi damızlıkla yola başlanmamış ise hepsi boş sanırım ..selamlarŞEREF

Şeref bey yorumunuzu gerçekten taktir ettim .Bence söylenecek tek kelime kalmamış

S A FATİH KARDESİM ZAMAN GELDİ KUS ARADIN ZAMAN OLDU NEYİ BESLEYECEGİNDE KARARSIZDIN SİMDİDE KENDİNCE DÜŞÜNCELERİNİ YAZMISSIN SENİN ANLATMAYA ÇALISTIKLARIN ULASMAK İSTEDİKLERİN ARANILANI BULABİLMEK HER KİM OLURSA OLSUN BURALARDAN DUYULANLARLA ANLATILANLARLA VE BU DUYULAN VE ANLATILANLARIN TAMAMINI ÖGRENMEYE OLABİLECEK BİR SEY DEGİLDİR BİLİNMESİ GEREKEN BÜTÜN BİLGİLEREDE SAHİP OLSANIZ BUNU KUSLAR ÜZERİNDE YAPAMADIGINIZ SÜRECE BASARIDA YOK KARSILIKDA YANİ BİR SEY İFADE ETMEZ ASLINDA ELİMİZİN ALTINDA OKADAR KIYMETLİ BİR NİMET VARKİ TAKİP EDEBİLSEK OKUMAYLA YETİNMESEK YETİŞTİRİCİLERİN SÖYLEM VE ANLATIMLARINA ODAKLANSAK BUNLARIDA KUSLAR ÜZERİNDE UYGULAMA ÇABASINI GÜTSEK SABREDEBİLSEK DAHA ÇOK KAZANÇLI ÇIKARIZ KİŞİ BU YOLDA BASARILI OLMAK İÇİN HER YOLA ÇIKDIGINDA ÇOGU ZAMAN KENDİNİ BASARISIZLIK İÇİNDE BULUVERİR KİMİLERİ HEMEN KUSER BIKAR PES EDER VE BU UGRAS ÇOK TABİ HATALARDA GEREKTİRİR YANİ YETİŞİP GELİŞMEMİZ İÇİN HATALARDA BASARISIZLIKLARDA GEREKLİDİR BURADA ÖNEMLİ OLAN O HATALARDA VE BASARISIZLIKLARDA BASARILI OLABİLMEK İÇİN NE ÖGRENDİGİMİZDİR BU DURUMLARA ÇOGU ZAMANSA SEVİNMEK GEREK ÇÜNKÜ BİZLERE İLERDE KATACAGI TECRÜBELER ÇOK BÜYÜK OLACAKDIR BASARILI OLABİLMEK İÇİN BASARISIZLIKLA TANISMAK AYAGA KALKIP MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEK PES ETMEMEK VEDE HEPSİNDEN ÖNEMLİSİ SABREDEBİLMEYİDE İYİ ÖGRENMEK GEREKLİDİR EMEKLEMEDEN YÜRÜMEYE BASLAMAK DEMEK BASARISIZLIK DEMEKDİR ÇATIMIZ ALTINDAKİ YADA ETRAFIMIZDAKİ ARADIGINA ULASABİLMİŞ KİMSELER ULASMALARINI GERDE YASADIKLARI BASARISIZLIKLARDAN DOGAN EDİNDİKLERİ TECRÜBEYLE YAKALAMISLARDIR BUDA O KADAR KOLAY OLMAMISDIR ELİNDEKİLERE SAHİP OLABİLİYOR KIYMETİNİ BİLİYOR OLMALARIDA ÇOK ZOR SARTLAR ALTINDA EDİNMELERİNE BAGLIDIR HA DEYİNCE OLACAK SEYLER DEGİLDİR EN ZOR KUS TÜRÜ TAKLACI OYUN KUSU YETİŞTİRİCİLİGİDİR ETRAFIMIZDA GÖRDÜGÜMÜZ İZLEDİGİMİZ KALİTELİ HAZIR KUSLARI O HALE GETİRENLERDEN BASKA HER İZLEYEN BİLEMEZLER ÇÜNKÜ HAZIR OLMUSU İZLEMEK KOLAYDIR NASIL O HALE GELDİGİNİ SADECE YETİŞTİRENİ VE BU UGRASI İYİ BİLEBİLENLER ANLARLAR KUSCU OLACAKLAR ÖNCE KENDİLERİNE BİR HEDEF KOYABİLMELİ NE ARADIGININ KARARINI VERMELİ VE BIKIP USANMADAN O HEDEFE ISRARLA YÜRÜMELİDRLER BASARILI OLABİLMEK DEMEK VAZGEÇMEMEKTİR BASARISIZLIKDA PES EDİLECEGİNE BASARILI OLMADA GEREKLİ ADIM OLARAK GÖRMEK GEREK ÇÜNKÜ HİÇ HATA YAPMAMIS KİŞİLER ZATEN HİÇ BİRSEYDE YAPMAMISLARDIR KISACASI BU UGRASDA BASARISIZLIKDAN DENEMEKDEN KORKMAMAK TECRÜBE OLARAK KABUL ETMEK YASANILANDAN DERSLER ÇIKARMAK VEDE SABREDİLEBİLİNİRSE KİŞİYİ ARADIGINA DAHA ÇABUK ULASTIRIR BURADAKİ BU SÖYLEMLERİM SADECE KENDİ DÜŞÜNCELERİM VE İNANDIKLARIMDIR KİŞİLERLE ALAKALI DEGİLDİR

SAYGILAR

Bugün telefonumdan çekim yaptım.Yere 30 cm gelip 25 mt devirdi sanırım abiler.İniş videosunuda çektim.İnş yarın atacağım gerçi kısa oldu lakin atayım.Kuş şuanda tüye girdi sanırım şuanda uçmak için son demleri.Bu şekilde uçurulmazdı lakin bu konunun altına kuş tüyde video çekmedim deseydim çoğu kişi yanlış anlayabilirdi.Kısada olsa bir videosunu çektim abiler.İnş yarın akşam atacağım.Yorumlar için teşekkür ederim.Tüyden son inş daha geniş bir videosunu çekeriz.

fatih kardes ben senın anlatmak ıstedıgını anladım... bır ozellıgı anneden bır ozellıgı babadan alırsa cok ıyı kuslar cıkarabılırız dıyorsun yanılmıyorsam..bir yonden haklısın...eksık kısmı senın bu dedıgın arı kuşlar olması lazım yanı ebesı dedesı saglam bıldıgın kuslar olması lazım..mesela bır cıft kusun var cok oyunlu onların cıcıklerı çok oyunlu olur kesın dedın kusun ebesı dedesı de oyunsuz gıttı dedelerıne benzedı o ıhtımalde var yanı :)

bende bir çift oyunlu arap vardı yavruları sutbeyaz attı ıkısıde bır iş görmez ..sonra arastırdım kuşun dedesi ala ebesı arap ..bende yuvadan cıkardım...KISACASI KUSUN DAMARINI IYI BILMEN LAZIM :)

Kuş yavru tüyünü dökmeden uçurdum sanırım o yüzden yere kapaklandı.( takladan havalanamıyor ) Yada bende hata oldu :( Kardeşi daha da çözülmedi.Bende şuanda damızlığa çektim.Geçen sezon marik abinin dediği gibi çok kuş aradım yeri geldi neyi besleyeceğime karar veremedim.Ama sonunda aradığım kuşları buldum.Geçen sezon aldığım bir çok yavru kış nedeni ile öldü.Yarısından fazlası sallabaş oldu.Bende yuvayı temizledim.Dün itibari ile geçen sezon uçurduğum kafama yatan kuşlarımı damızlığa ayırdım.Şuanda hepsi yumurtaya gelmiş durumda.İnş bu sezon sağlam kuşlar uçurup birde sağlam kamera alıp bol bol paylaşacağım :)

En azından geçen sezon yaptığım hatalarım bana ders oldu.Sanırım bu sene daha profesyonelce seyislik yapacağım.

Sanırım 3 4 aydır foruma girmiyorum.Evlilik hazırlıklarıydı, düğündü, cicim aylarıydı derken ancak kuşlara ve foruma zaman ayırdım :)

Tekrardan herkese saygılar sevgiler.

Geri